Cum iti mentii focusul la job cand esti in drum spre independenta financiara

focusul la jobTe recunosti in urmatoarele afirmatii?

M-am hotarat sa fiu independent financiar si vreau sa fac asta cat mai repede.

Vreau sa abordez lucrurile prudent si organizat si sa nu mizez totul pe drumul periculos si plin de greutati al antreprenoriatului de guerilla.

Nu vreau sa renunt acum la jobul meu pentru ca asta ar insemna ca voi fi lipsit de venituri, imi voi pierde statutul la care am lucrat atat de mult, imi voi cheltui economiile, ba chiar voi intra si in datorii.

Vreau sa traiesc confortabil in continuare, sa stiu ca progresez luna de luna, sa nu ma expun unor riscuri prea mari.

Daca da, bine ai venit in echipa! Stiu foarte bine prin ce treci.

Hotaraste-te acum ce vrei sa faci cu viata ta!

Ai ales o profesie la un anumit moment, o profesie care s-a intamplat sa fie la indemana, te-a sfatuit cineva sa o alegi, sau ai ales-o tu pe diverse considerente si acum iata ca te-ai angajat, ti-ai facut o cariera, ai ajuns la o pozitie buna si castigi bine. Felicitari, esti un tanar profesionist aflat in plina ascensiune.

Daca asta este tot ce ti-ai dorit de la viata ta profesionala, te rog sa te opresti aici din citit. Restul articolului nu vorbeste despre tine.

Poate iti doresti mai mult totusi, vrei altceva, o noua provocare si o perspectiva diferita de viata. Poate ca esti ok cu profesia ta, ba chiar o iubesti dar nu mai vrei sa fii subordonatul unui sef, sa ti se dicteze ce sa faci sau pur si simplu sa muncesti pentru visele altcuiva in loc sa muncesti pentru visul tau. Sau poate esti ok si cu asta, esti multumit de pozitia ta de subordonare, cu programul fix, dar pur si simplu simti o chemare spre a face ceva mai mult.

Gandeste-te bine si identifica care este problema. Gandeste-te bine. Poate solutia pentru tine este sa iti schimbi angajatorul, departamentul unde lucrezi sau locatia. Poate te-ai plafonat profesional facand o munca de rutina de prea mult timp sau poate pur si simplu ai nevoie sa schimbi mediul. Dar daca cochetezi cu ideea de a avea propriul business sau de a atinge independenta financiara cat inca esti tanar atunci ar fi bine sa citesti in continuare.

Bine, bine, vreau sa imi deschid propriul business, cum fac sa imi mentin focusul la job dar sa imi lansez si businessul propriu?

Ok, am inteles. E un pic mai complicat dar nu imposibil.

Ideea este ca tu trebuie sa actionezi in timpul liber pentru ca, evident, orele de birou sunt orele de birou. Asta inseamna ca va trebui sa tai timp din alte locuri pentru a lucra la lansarea businessului tau deci sa faci niscaiva sacrificii o perioada de timp.

Iata pasii sugerati de mine pentru a porni propriul business:

Pasul 1 – Asuma-ti ca vei fi destul de ocupat o perioada si va trebui sa mai tai din timpul alocat pierderii de vreme, distractiilor, socializarii (in aceasta ordine).

Accepta ca vei fi ocupat o perioada.

Rasplata va veni atunci cand vei putea sa lucrezi full time la businessul tau si vei fi si linistit si multumit ca ai lasat in urma o cariera in care ai performat si ai excelat in companiile unde ai lucrat.

Accepta asta si fii sigur ca este doar ceva temporar pana te lansezi mai puternic cu businessul tau.

Tintele tale apropiate sunt:

– Economiseste cat de mult poti din salariul tau ACUM. Bine ar fi sa ajungi sa ai economisiti bani sa iti acopere minim 12 luni de cheltuieli lunare.

– Castiga din noul tau business = 100% din salariul actual.

Pasul 2 – Pasul 1 este cel mai important, baga la cap. Glumesc 🙂 dar e adevarat ce am spus.

Pasul 2 – Exceleaza la jobul tau actual in timp ce iti lansezi businessul

Cum adica? Pai daca lucrez la proiectul meu personal in curand jobul meu actual va fi pa-pa. Eu devin multimiliardar si gata cu joburile.

Buuun….

Intrebarea nu este cum sa iti tii jobul in timp ce lucrezi la businessul tau personal. Nu in timpurile astea. Intrebarea este:

“Cum sa excelez la actualul job si in acelasi timp sa lucrez cu succes la businessul meu personal?”

Asta pentru ca esti intr-un mediu competitiv si in continuare trebuie sa fii foarte bun ca sa iti mentii salariul si pozitia.

Ofera atat jobului tau cat si businessului tau atentia ta concentrata, fiecare pe particica sa. Daca jobul tau iti ia 8 ore pe zi – focus maxim pe asta – sa termini si sa iti faci treaba bine in acest timp. Daca businessului tau ai hotarat sa ii acorzi 2 ore pe zi, foarte bine: focus pe asta 2 ore pe zi si nu lasa nicio distractie sa iti fure timpul si atentia.

Orice ai face, fa o distinctie clara intre timpul pe care il aloci jobului tau – cele 8 ore sunt intru totul alocate jobului si in restul timpului organizeaza-te pentru businessul tau. Asa este corect si scapi si de un stres inutil.

Intr-o saptamana sunt 168 de ore. La job petreci 40 + drumul inca vreo 8 ore, rezulta 48 de ore. Somnul este foarte important si nu ar trebui ratat deci inca 56 de ore. Iti mai raman cam 64 de ore. Organizeaza-le bine astfel incat sa iti permiti cel putin 2 ore pe zi, adica 14 dintre ele pentru businessul tau. Si asta minim. Tot iti mai raman 50 de ore sa te ocupi de treburi administrative si casnice, familie, prieteni, sport si relaxare.

Sfatul meu este sa nu te opui situatiei actuale. Daca situatia ta actuala impune sa ai un job pentru a te intretine, in timp ce lucrezi in paralel la businessul visurilor tale, nu te opune, inseamna ca este exact situatia de care ai nevoie pentru a reusi.

Daca programul ti se pare cam strans, mai citeste inca o data pasul 1.

Pasul 3 – Antreneaza-ti abilitatile si profesionalismul la job pentru a le folosi mai tarziu in propriul business!

Cu siguranta exista sinergii intre jobul tau actual si businessul tau.

Profita la maxim de cele 8 ore de job pentru a-ti dezvolta abilitati necesare atat jobului cat si businessului. Acestea pot fi:

  • Networking – importanta la jobul tau, deosebit de importanta in businessul tau
  • Abilitatea de a respecta termene limita – la fel de necesara atat la job cat si la business
  • Abilitatea de a rezolva probleme – idem
  • Comunicarea cu superiorii, colegii si clientii – oau super importanta la job dar mai ales in businessul tau, seful tau si colegii tai SUNT CLIENTII TAI
  • Abilitatile de prezentare
  • Abilitatea de a vinde – da, chiar daca nu lucrezi in vanzari tot vinzi ceva: imaginea ta, ideile, munca ta etc.
  • Organizare
  • Creativitate
  • Invatare rapida
  • Abilitatea de a scrie.

… si mai poti tu sa mai adaugi aici o sumedenie de abilitati.

Sa fim seriosi, jobul tau este o binecuvantare. Ai invatat o groaza de chestii super utile datorita lui (uite lista de mai sus). Si mai mult, te tine pe tine pe drum in timp ce tu iti faci magia (adica iti lansezi businessul mult visat).

Cum spunea o prietena de-a mea, jobul tau actual este cel mai mare investitor in tine – te invata, te hraneste, este exigent cu tine ca sa nu te lasi pe tanjeala, investeste (indirect) bani in afacerea ta, te ajuta sa pui bani deoparte pentru linistea ta sufleteasca. Tine minte asta si priveste-l cu profund respect si recunostinta.

Pasul 4 – Lucreaza consistent la businessul tau in timpul pe care i l-ai alocat si 100% focus pe ce faci!

Bun, si daca am stabilit cat este de important sa iti mentii focusul la job, 8-9 ore, sau cat ai treaba tu pe acolo, pot sa iti spun ca este si mai important sa iti mentii focusul in cele 1, 2 sau 3 ore cat ai stabilit ca vei aloca businessului tau. Tine minte, acele ore si energia din spate sunt biletul tau spre implinirea visurilor tale!

Acum banuiesc ca citesti acest articol in timpul tau liber (am stabilit deja ca la job esti 100% concentrat pe activitatile de acolo) asa ca la treaba, businessul visurilor tale asteapta sa fie materializat de tine!

Spor!

Vali

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar:



  
 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *