Cum mi-am incasat o pierdere de 80% cu tactica buy the dip
Hai sa iti povestesc cum mi-am pierdut 80% din bani in 2008.
Mi-am deschis primul cont la bursa in ianuarie 2005 la BVB, atras de randamentele fantastice pe care le oferise bursa din Romania in ultimii cativa ani.
Vorbim de randamente de sute de procente pe an la o inflatie medie de 25-30% in perioada 2000-2004.
Din pacate pierdusem perioada 2000-2004. Eram si minor o parte din perioada aia. Eram mai preocupat sa ma pregatesc la BAC decat sa castig bani.
In 2005, cand am inceput eu sa investesc la BVB, la 20 de ani, inflatia deja coborase la o cifra, adica la 9% si a fost si anul in care am obtinut undeva la 160% randament. Daca scad inflatia de 9%, atunci tot raman cu un randament impresionant de 150% net de inflatie.
Anul 2005 a fost excelent, anul 2006 a fost de asemenea excelent si anul 2007 a fost parabolic de excelent pana in luna iulie, cand am avut un varf.
In perioada aceea, pe BVB nu prea se vorbea de indicele BET. Cel putin noi, retailerii, nu investeam prea mult in actiuni blue chips din astea clasice, gen Banca Transilvania sau Petrom ….nu… noi tinteam si speram la randamente muuuult mai mari.
Investeam in SIF-uri in special (marile vedete ale perioadei) si in companii mici de pe RASDAQ (care este echivalentul AERO de astazi).
Problema era ca atat unele SIF-uri, cat si multe companii de pe RASDAQ erau pline de controverse dar si de povesti despre cat de mare potential de crestere au.
Eram niste tineri destepti si performanti, si super aroganti, si chiar ne placeau povestile de succes sau viitor succes. 🙂
De asemenea, confundam evident norocul cu priceperea.
Ca sa iti dai seama de amplitudinea miscarilor, pe RASDAQ (un fel de AERO de azi) cumparam dimineata o actiune si seara ma trezeam ca am +12%.
Indicele BET-FI (Sif-urile) a crescut din ianuarie 2005 si pana in iulie 2007 de la aproximativ 14,000 de puncte la 95,000 de puncte. Acum este pe la 21,000 de puncte.
Intre 2005 si iulie 2007, pe perioada studentiei, investisem din banii mei facuti ca student din bursa si diverse jobulete aprox. 3000 de euro si in iulie 2007 aveam peste 10,000 de euro pe bursa. Randamente totale de peste 300% in 2 ani jumate’.
Buy the dip
In toata acea perioada de studentie am fost all in pe actiuni (adica nu pastram nimic cash).
Nu aveam cine stie ce bani desi, pentru un tanar student, banii pe care ii castigam eu din meditatii si diverse proiectele insemnau cam un salariu mediu pe economie (salariul mediu era vreo 300 de euro pe luna).
Astfel, trebuia sa imi dramuiesc banii bine si sa investesc astfel incat sa obtin profitul maxim posibil pentru ca … voiam sa ajung independent financiar pana la 27 de ani.
Descoperisem Sfantul Graal al imbogatirii – all in pe SIF-uri si companii mici de pe RASDAQ. To the moon.
Eram all in dar nu pe strategia pasiva, cumpara si pastreaza ci pe o strategie mai speculativa: cumparam ceva, crestea, vindeam si gaseam destul de repede altceva in care sa investesc.
Mai descoperisem o chestie … SIF-urile aveau o ciclicitate: ajungeau la un maxim prin februarie, dupa care scadeau in primavara si apoi isi reveneau puternic pana la noi inaltimi.
Acest lucru s-a intamplat in 3 ani consecutive, asa ca eu deja consideram ca am descoperit un tipar care sigur se va repeta si in viitor.
Pe vremea aceea eu ma consideram mai mult speculator decat investitor pe termen lung asa ca eu faceam buy the dip de fiecare data in februarie si apoi marcam din profituri cand consideram ca au crescut suficient. Eram sigur ca se va repeta tiparul tot timpul. Ca este cert.
In grafic:
- Ian 2005, cand am intrat prima data pe BVB;
- Primul dip in primavara lui 2005;
- Al doilea dip in primavara lui 2006;
- Al treilea dip in primavara lui 2007;
- Si apoi niste dip-uri atipice care nu au mai urmat regula “de primavara”, dar pe care le-am cumparat oricum pentru ca … buy the dip a mers excelent pana cum, nu?
Problema este ca primele 3 au mers excelent, dar ultimele dip-uri au fost urmate de prabusiri de 90% a BET-FI.
Prabusirea nu s-a intamplat brusc, ci au fost 6 luni in care parea ca bursa reincepe sa creasca. Pana in ianuarie 2008 (cand conform tiparului noi trebuia sa fim pe trend super ascendent) cand s-a prabusit masiv fara sa mai am timp sa reactionez decat cand eram deja in groapa.
Dupa ce incasasem pierderi masive in urma ultimului buy the dip, am ramas in piata gandindu-ma: “cat mai poate sa scada” – si a tot scazut pana prin martie 2009.
A fost dauna aproape toatala pe SIFsi pe companiile mici care nici nu si-au mai revenit vreodata. Noroc ca mai aveam si niste blue chips care s-au tinut mai bine.
BET-FI a scazut cu peste 90% si nu si-a revenit nici astazi si nici nu stiu daca isi mai revine.
Cele mai multe companii mici de pe RASDAQ au ajuns la zero sau aproape zero si nu si-au mai revenit niciodata.
Si graficul uneia dintre companiile de pe RASDAQ pe care am pierdut bani:
De la 10,000 de euro am ajuns la un minim de vreo 2000 de euro prin 2009 din urmatoarele cauze:
- Eram 100% concentrat pe actiuni, fara extra cash de investit;
- Pe actiuni investeam mai ales in actiuni speculative ori in SIFuri ori in companii mici de pe RASDAQ;
- Am facut buy the dip (cu banii aia putini pe care ii aveam) tot pe bombe de companii.
- Am ignorat complet evaluarile absolut crazy ale acelor companii (vorbim de PER-uri de 30-40-60 si chiar mai mult) pe ideea ca lasa ca isi vor creste mult profiturile in viitor.
Pe de alta parte, indicele BET a scazut cu vreo 80% in 2008. Si companiile din BET erau evaluate foarte sus, avand o medie de peste 25 (entuziasmul intrarii in UE) dar totusi nu erau atat de exagerate.
Incepand cu 2009 indicele BET si-a reluat cresterea si alaturi de dividende a recuperat in 6-7 ani scaderea. Daca faceai DCA pe companiile mari din indicele BET, rupeai incepand cu anul 2009.
Vorbim de peste 20% pe an la o inflatie medie de 3%.
In poza nu apare si efectul dividendelor care au fost foarte generoase la BVB.
Din pacate nu avem graficul indicelului BET-TR (BET cu tot cu dividende) decat de la finalul anului 2014 pana astazi.
Cam asa arata comparatia dintre BET (fara dividende) si BET-TR (cu dividende) in perioda 2015-2021:
Mai mult, unele actiuni din indicele BET, asa, mai corporate si care erau plictisitoare pentru noi, tinerii de atunci, cum ar fi TLV, au mers excelent dupa 2008.
In poza nu apare si efectul dividendelor.
Pregatirea mea in acea periaoda
Dupa desfasurarea actiunii, ai putea spune ca eram cam tembel 🙂
Eram insa doar neexperimentat. 2-3 ani pe bursa nu este experienta. Este ca o adiere de vant. Asta as vrea sa inteleaga tinerii investitori de astazi.
Ca pregatire economica si financiara eram la varsta de 20 de ani beton:
- Lusem BAC-ul la economie cu 9.60;
- Intrasem la ASE, prin examen cu bursa de studii. Concurenta era ceva de genul 10-15 oameni pe loc la buget;
- Castigasem un concurs de tranzactionare organizat de o asociatie studenteasca alaturi de cateva firme de de brokeraj;
- In urma unor testari, primisem o oferta de angajare ca analist financiar de la o firma de brokeraj. Oferta pe care am refuzat-o pentru a merge la Ernst&Young ca si consultant fiscal;
- La facultate studiam analiza financiara, contabilitate, drept comercial, finante, prognoza, statistica, management, marketing, macroeconomie etc. O gramada de materii utilizabile direct pe piata de capital.
- Eram la zi cu toate stirile, analizele si tendintele.
Nepregatit nu eram ca si cunostinte.
Jocul a fost pierdut la nivel de experienta (sau lipsa ei) si aroganta.
De asta pun eu accentul atat de mult pe psihologie si smerenie in investitii.
Concluzii
- Un model care s-a repetat de 2, 3, 4 ori nu este neaparat nevoie sa se repete;
- Cea mai mare parte a portofoliului ar trebui concentrat pe companii mari si solide financiar (blue chips). Acum avem la dispozitie ETFs pe international sa ne ajute si/sau companiile mari de pe BVB;
- Nu investi in companii care au un management sau actionari care nu sunt de incredere;
- NU faci DCA pe bombe de companii speculative;
- Nu faci buy the dip pe bombe de companii;
- Faci buy the dip pe ETF-uri sau companii super solide;
- Chiar si pe cele de mai sus, faci buy the dip pe trepte pentru a nu-ti termina munitia dupa -10%. Poti sa iti faci linistit plan sa mergi si pana la 50-60%. S-a mai intamplat si pe ETF-uri si blue chips;
- Dupa o scadere MARE pe active solide, sunt sanse foarte mari sa urmeze o super crestere si sa iti multumesti pentru acele DCA sau buy the dip-uri;
- Dupa o scadere MARE pe active speculative, ai sanse foarte mari sa pierzi tot sau aproape tot daca continui cu DCA sau buy the dip.
- Unde ai PER-uri mari ai riscuri foarte mari. Odata ca pretul platit este mare si a doua oara pentru ca daca asteptarile de profit in crestere se transforma in realitatea unor profituri in scadere (pentru ca e criza, pentru ca …whatever), actionea aceea de la un PER mare ajunge instant la un PER inimaginabil. Atunci investitorii vor vedea ca imparatul este gol si vor da de pamant cu ea.
Mai multe si mai concrete in urmatorul nostru curs … care va veni cat de curand 🙂 si va condensa in cateva ore de material video ceea ce am invatat eu in 17 ani de experienta, atat pozitiva cat si negativa.
Spor!
Valentin
OMG, te-a cam izbit realitatea de toti peretii, that’s for sure…
Pe vremea aceea nu cred ca erau disponibile ETF-urile pe la noi.
Ce imi place mult e ca ai vazut-o ca pe o experienta dureroasa din care ai invatat, in loc sa iti bagi picioarele si sa nu mai intri niciodata pe bursa (cum ar face majoritatea).
In plus de asta, ai ajuns sa inveti pe multi altii ce sa faca in acest domeniu, dar mai ales ce SA NU FACA.
Multi aud, putini asculta, ca adolescentii care isi zic “Lasa mosule, tu esti depasit, nu ma inveti tu chestii, stiu eu mai bine”. Binenteles uitand faptul ca EXPERIENTA e cea mai valoroasa si greu de obtinut in acest domeniu.
In urmatorul articol o sa scriu si cum m-a afectat pierderea asta in anii urmatori, ce tehnici noi am incercat si tot nu au functonat si cum au trecut ani de zile in care am trait experienta bursei cu frica ca se va intoarce criza. De exemplu in 2010-2011 a fost cria datoriilor suverane, tarile PIGS erau aproape de default. Atunci mi s-au reactivat toate fricile si chiar am vandut tot portofoliul.
Salut Valentin. Mulțumesc pentru articol și lecția de viață. Am citit cu atenție când ne-ai mai împărtășit din experiența ta cu criza din 2008. Mereu am fost curios, ai vândut atunci și ai marcat pierderile sau ai ținut activele?
La un moment dat am capitulat si nu am mai vandut pentru ca erau zile in care nu mai aveai cui sa vinzi. Bursa deschidea cu minusul maxim permis (-15% parca) si nu mai exista niciun cumparator. In 2009 m-am reorganizat si am vandut sifurile si companiile mici si am pastrat si reintrat pe companiile mari din BET.
Multumim pentru pentru impartasire si ca ne ajuti sa nu facem acelesi greseli ca si tine.
cu drag
Foarte folositor articolul. Multumim pentru deschidere. De apreciat perseverenta si invatarea lectiilor in proces. Multi ne-am luat-o in freza in diferite feluri in 2008.
Sunt de o seama cu tine si ce mi se pare cel mai tare este ca de prin 2005 (?!) aveai deja ca target FIRE. Fantastic! Se vede profunzimea knowledge-ului si din articole si din cursuri. Adaug o mini poveste de-a mea, poate ajuta pe cienva. Am intrat si eu cu vreo 3000 USD in 2013 stock picking in US. Cum era bull serios am avut niste cresteri mari, dar din cauza comisioanelor de gestionare aplicate intregului portofoliului pe care le practica brokerul meu de atunci (Saxo Bank), mi s-a evaporat majoritatea profitului. Ce-i drept atunci nu prea aveai alti brokeri in Ro care sa te lase sa tranzactionezi pe US cum voiam eu. Si la Saxo abia am intrat prin Intercapital ca introducing broker. Lectia a fost buna, dar si mai bine a fost sa o cuplez cu cursurile si articolele lui Valentin si ale lui Bogdan Dinu. Acum simt ca portofoliul si strategia mea sunt intr-o cu totul alta liga. In doar cativa ani am ajuns la 30% FIRE target pe Europa de vest. So it works 🙂