cum ne protejam de inflatie
|

Cum ne protejam de inflatie

Semnele aducatoare de inflatie sunt din ce in ce mai pronuntate si au inceput sa se vada, atat pe plan international, cat si in Romania. Desi FED-ul si Bancile centrale ne asigura ca aceasta crestere a inflatiei este temporara, eu nu sunt atat de sigur.

Nu ar fi prima data cand autoritatile de orice fel ne asigura ca nu se va intampla mare lucru si totusi, dupa aceste asigurari, s-a intamplat exact ceea ce ne asigurau ei ca nu se va intampla.

Se pare ca suntem in penurie de materii prime si input-uri de tot felul: metale industriale, plastic, lemn, marfuri alimentare, semiconductori si multe altele … si acest lucru contribuie major la cresterea inflatiei.

Nu toate aceste scumpiri au fost transmise 100% catre consumatorii finali, insa eu cred ca vor fi transmise in viitorul apropiat. Cu alte cuvinte, produsele de tot felul vor continua sa se scumpeasca in viitorul apropiat.

Combinatie de productie scazuta pe timp de pandemie + bani injectati in sistem cu nemiluita + miliardele de oameni care scapa din lockdown si restrictii si se pregatesc sa dea iama in consum si sa misune … toate acestea formeaza un cocktail super favorabil pentru inflatie, cel putin pe termen scurt si poate mediu.

Cine pierde din cauza inflatiei?

  1. Cei care economisesc – Banii cash sau in conturi de economii cu zero si ceva dobanda + cei tinuti in depozite pe termen lung vor fi afectati. Deja sunt devalorizati fata de acum cateva luni.
  2. Consumatorii – Pentru ca se scumpesc majoritatea produselor si serviciilor pe care le consumam.
  3. Cei puternic indatorati (care au dobanzi variabile) – Pentru ca dobanzile variabile cel mai probabil vor creste.
  4. O parte din investitorii in actiuni – Inflatia creeaza ceva deranj pe piata bursiera, mai ales pentru cei care detin actiuni de tip growth care traiesc din datorii si nu produc suficient cashflow si profit. Inflatia creeaza premizele cresterii dobanzilor, iar acest lucru ar putea determina o scadere a cotatiilor multor companii, mai ales a celor care 1. sunt indatorate si 2. nu produc profit suficient si 3. sunt puternic dependente de pretul materiilor prime pe care nu pot sa le transmita usor consumatorilor.
  5. Detinatorii de obligatiuni cu venit fix –  Instrumetele cu fixed income se devalorizeaza atunci cand inflatia creste.

Cine castiga datorita inflatiei?

  1. Statele indatorate – Avand in vedere ca majoritatea titlurilor de stat sunt emise cu dobanzi fixe, sub inflatie si pe termene lungi, statele au ocazia sa isi diminueze povara datoriilor prin inflatie.  Pai ce inseamna inflatia? Devalorizarea banilor. Si cine profita de devalorizarea banilor? Cei care au luat cu imprumut bani cu dobanda fixa si, mai exact, cine sunt cei mai mari debitori care beneficiaza de dobanzi fixe mici? Sunt emitentii de titluri de stat, adica Statele.
  2. Producatorii in sensul general – Inflatia inseamna aprecierea (in termeni monetari) a valorilor reale din economie: bunuri si servicii care satisfac nevoi reale. Acestea nu se apreciaza neaparat in valoare, ci doar se apreciaza in termeni monetari – mai multi bani pe piata, aceeasi cantitate de bunuri si servicii, rezulta mai multi bani pentru aceeasi cantitate de bunuri si servicii. Bineinteles, producatorii pot sa si piarda daca nu transmit mai departe catre consumatori costurile crescute cu materiile prime. In final insa, cei mai multi producatori isi vor creste preturile daca piata va permite acest lucru.
  3. Marfurile si firmele producatoare de marfuri (marfuri energetice, metale industriale, materii prime agricole).
  4. Detinatorii de imobiliare – imobiliarele sunt traditional un hedge bun impotriva inflatiei. Au crescut toate preturile materiilor prime – pai cladirile sunt construite din materii prime :))) si acum costa mult mai mult sa construiesti un bloc sau o casa decat anul trecut. Daca detii acea casa/ acel apartament deja, atunci tocmai ti-a crescut valoarea proprietatii datorita cresterii preturilor materiilor prime.
  5. Detinatorii de actiuni la companii producatoare de cashflow solid cel mai probabil ca vor beneficia de pe urma inflatiei. Aici ar intra companii care au grad mic de indatorare si profit margin mare, intra companiile care pot scumpi cu usurinta produsele (nu sunt sufocate de concurenta), intra bancile si alte business-uri solide care sunt masinarii de cashflow.

Ce putem face in mod concret pentru a ne apara de inflatie

  1. Ne achitam datoriile cu dobanzi variabile – Daca avem bani care zac in depozite, atunci ar fi un pas evident, dar important. Chiar daca nu ne putem achita in intregime creditele, este bine sa achitam si partial. Odata cu inflatia cresc si dobanzile si in consecinta iti vor creste si ratele la banca.
  2. Convertim creditele cu dobanda variabila in credite cu dobanda fixa – In cazul in care nu putem sa ne achitam creditele, putem incerca sa renegociem/ sa refinantam pentru a le converti in credite cu dobanda fixa. In Romania sunt destul de putine optiuni de a obtine credite cu dobanda fixa pe termen lung, insa putem cauta solutii care acopera macar o perioada a creditului, daca nu toata perioada.
  3. Atentie la obligatiuni si titluri de stat – Daca avem obligatiuni sau titluri de stat cu dobanda fixa, odata cu inflatia, acestea vor scadea in valoare, iar dobanda platita de ele este posibil sa fie real negativa.
  4. Sa avem grija cu fondurile de obligatiuni ale caror unitati de fond se evalueaza la valoarea de piata (in general sunt acele fonduri de obligatiuni care sunt administrate de companii de administrare afiliate bancilor). Este posibil ca aceste fonduri de obligatiuni sa scada in valoare in perioadele de inflatie.
  5. Consumam mai putin – Cand preturile bunurilor si serviciilor cresc, adica avem inflatie, este un moment bun de a optimiza si a eficientiza consumul. Daca in perioadele de inflatie joasa ne-am permis sa fim mai “mana larga”, in perioadele inflationiste nu ne mai permitem sa cumparam mult si fara rost, pentru ca ne costa mai mult.
  6. Facem contracte pe termen lung – Blocam orice cost recurent prin abonamente pe termen lung. Aici vorbesc de costuri pe care oricum le avem, nu de costuri noi.

Cum profitam de pe urma inflatiei

1. Devenim producatori

Cand ai un venit fix (salariu), sunt sanse mici sa contracarezi inflatia. Orice marire de venituri va veni cu intarziere semnificativa fata de inflatie. In cazul in care iti obtii veniturile din freelancing sau un business, ai libertatea de a creste preturile si a profita de pe urma inflatiei.

Inflatia inseamna in esenta ca sunt prea multi bani pe piata raportat la cantitatea de bunuri si servicii disponibile. Cand te pozitionezi de partea producatorului, efectiv te pozitionezi de partea castigatoare a baricadei.

2. Investim in actiuni ale companiilor care profita de pe urma inflatiei

In general, actiunile sunt influentate pozitiv de inflatie, avand in vedere ca majoritatea companiilor listate pot creste preturile odata cu devalorizarea banilor.

Totusi, inflatia poate afecta valoarea unor companii cum ar fi cele care au venituri fixe (venituri bazate pe abonamente cum sunt companiile de telecom sau utilitati) sau cele indatorate excesiv.

Companiile care ar putea beneficia de pe urma inflatiei sunt ori cele care beneficiaza direct de pe urma cresterii dobanzilor (bancile), ori cele care au flexibilitatea de a creste preturile: energie, mancare, bunuri de larg consum etc.

3. Imobiliarele

Imobiliarele au in general tendinta de a tine pasul sau chiar de a depasi inflatia. In plus, cel care detine proprietati imobiliare pentru inchiriat are posibilitatea de a se proteja de inflatie prin cresterea chiriei.

4. Marfuri si metale pretioase

Aurul este in mod traditional un activ care ne protejeaza impotriva inflatiei (pe termen lung si foarte lung), avand tendinta de a se aprecia in perioadele inflationiste. Totusi, trebuie sa stim ca pe termene scurte si medii, aurul nu este obligatoriu sa urmeze inflatia (ci doar pe termene lungi).

Poti investi direct in aur fizic sau in instrumente financiare care au ca activ suport aurul.

Marfurile in general se apreciaza in perioadele inflationiste. Sunt foarte sensibile la inflatie. Poti investi cel mai usor in marfuri ori cumparand un ETF pe marfuri (replicare sintetica), ori cumparand actiuni ale producatorilor de materii prime.

5. Investim in indici pe actiuni

O inflatie moderata va favoriza actiunile in general. O inflatie prea mare poate sa le afecteze pe termen scurt (motivele sunt multiple – multe companii nu pot transmite instant catre consumatori cresterea costurilor cu materiile prime + companiile indatorate sunt afectate de cresterea dobanzilor + dobanzi mai mari inseamna evaluari mai mici ale actiunilor).

Pe termen mediu si lung, actiunile in general sunt o protectie foarte buna impotriva inflatiei, avand, istoric (piata din SUA in ultimii 100 de ani), un randament net de inflatie pozitiv semnificativ de aprox. 7% (7%+ inflatie).

Concluzie

In final, trebuie sa retinem ca toate actiunile si instrumentele de mai sus ne pot proteja de inflatie teoretic, insa economia este un organism viu si aprecierea sau deprecierea diverselor active sunt influentate de multi alti factori in afara de inflatie: cresterea economica, cerere, factori psihologici, demografici, sociali etc.

Totusi, stiind ca nu putem avea dreptate de fiecare data, mai trebuie sa stim ca este nevoie sa avem dreptate doar in majoritatea cazurilor. O abordare prudenta, o alocare diversificata a activelor si un focus constant pe crearea de valoare ne va pozitiona de cele mai multe ori in postura de castigatori, indiferent de conditiile pietei.

O minte educata care invata constant si testeaza constant va avea capacitatea de a se adapta la orice conditii de piata si va prospera pe termen lung.

Spor in toate!

Valentin

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *