Cum pierzi tinand banii la banca
In luna aprilie am primit o informare de la banca pe care o utilizez cel mai des ca dobanda la contul de economii in RON scade la 0.4% pe an si acolo a ramas.
In acelasi timp, aceeasi banca imi ofera 0.55% pe an la depozite pe un an pe persoana juridica, 1.2% pe an la RON si 0.1% la EUR pe persoana fizica.
Toate acestea in conditiile in care inflatia raportata la RON la luna octombrie 2021 este de 7.94%. Astfel, dobanda pe care o primesc acopera doar o parte infima din inflatie. Economisind, pierd 7.56% pe an din valoarea banilor.
Eu am conturi la mai multe banci (vreo 6) si ultima mea prioritate este dobanda pe care o primesc de la ele. Prioritatile mele sunt legate de costurile de transfer, conversii valutare, administrare, siguranta banilor, customer service si alte servicii legate de tranzactii.
Eu folosesc bancile pentru tranzactii si mai putin spre deloc pentru a castiga dobanzi.
In acelasti timp, in afara unei parti din fondul de siguranta si bani pe care ii strang pentru ceva punctual, imi transfer economiile in investitii de ani de zile, de la cele mai simple si sigure la cele mai complexe:
- Titluri de stat;
- Obligatiuni corporative;
- Fonduri de investitii;
- Actiuni;
- ETF-uri;
- Imobiliare;
- Aur & marfuri;
- Chiar si o parte in criptomonede.
Oricare dintre cele de mai sus mi-au platit de cateva ori mai mult decat cea mai buna oferta de depozit a bancii mele. Da, da … chiar si titlurile de stat. Am luat titluri de stat Fidelis cu 4.5% pe an neimpozabil. Am luat si in a doua transa cu 4% pe an neimpozabil.
Facand investitii constant, fara riscuri majore, luna de luna … in timp, o parte din economiile tale se vor aduna intr-un portofoliu de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni etc.). Astfel, faptul ca inflatia este de 8% (vezi pe BNR) si tie iti plateste banca 0.4% pe an nu te mai afecteaza.
In schimb, daca tu ai toate economiile sau mare parte din economii in depozite, conturi curente, bani la saltea etc., atunci ai simtit deja, simti si vei simti din ce in ce mai mult pierderea puterii de cumparare a banilor tai.
Ma astept ca tendinta pentru urmatoarele luni si chiar urmatorii ani sa fie o inflatie in crestere si in acelasit timp dobanzi mult mai mici decat inflatia.
Astfel, din nou, si inca si mai mult ca inainte, “savers are losers” (cei care economisesc pierd).
Aceasta tendinta nu cred ca este intentionata. Nu cred ca vrea cineva ca tu sa iti dizolvi economiile usor si sigur. Pur si simplu dobanzile reduse, sub inflatie, sunt o procedura prin care autoritatile (din tarile care conteaza, dar si din Romania) vor sa stimuleze economia.
Adica vor ca tu ori sa cheltuiesti, ori sa investesti, nu vor sa lase banii sa balteasca in depozite si conturi curente. Banii care baltesc nu produc nimic. Banii care circula produc plus valoare in economie.
Acum este alegerea ta ce vei face cu banii tai. Alternativele sunt:
- Ii lasi sa se devalorizeze usor si sigur la banca;
- Ii cheltuiesti;
- Sau ii investesti.
Daca preferi totusi sa ii investesti, macar sa o faci smart si in cunostinta de cauza.
In acest sens, incerc sa vin in ajutorul tau.
Am intrebat in comunitatea StiintaBanilor ce tema ar fi de cel mai mare inters in acest moment pentru un Webinar.
Conform votului vostru, cea mai dorita tema pentru urmatorul webinar este “Cum profitam de pe urma inflatiei”.
Pe locurile 2 si 3, la ceva distanta, sunt temele legate de “oportunitati si riscuri 2022” si “cum abordam un bear market”.
Combinatia de inflatie + bear market deja este destul de inspaimantatoare. 🙂
Poate te gandesti, daca tin banii la banca, ii pierd sigur prin inflatie; daca ii investesc, poate vine o criza economica. Ce este de facut?
Pare un sah mat.
Sau poate nu este.
In cadrul webinarului il voi avea alaturi de mine pe Bogdan Dinu si ne vom uni fortele pentru a incerca sa acoperim toate cele 3 puncte votate, cu un accent mai mare pe partea de inflatie.
Minuni nu promitem, insa promitem ca vom aduce informatii valoroase care sa te ajute sa iei decizii financiare mai bune.
Webinarul “Cum profitam de pe urma inflatiei” va avea loc pe 7 decembrie, marti, de la ora 20:00.
Participarea este gratuita pentru cei care se inscriu la webinar. Inregistratea nu va fi postata public.
Inscrie-te la webinar AICI.
Pe curand!
Valentin