pui un lei si ies 4

Cum sa bagi 1 leu si sa scoti 4

Sau cum sa faci investitii cu raport risc/beneficiu disproportionat. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca beneficiul potential sa depaseasca cu mult riscul asumat.

Bun!

Mai babeste. Daca eu investesc 1 leu, sa am beneficiul potential de 4 lei (sa zicem), cu riscul asumat de a pierde un leu.

Beneficiul potential este de 4 lei vs un risc de 1 leu.

Eu fiind un “freak” cu riscurile, am gasit ca aceste investitii cu raport risc/ beneficiu disproportionat mi se potrivesc cel mai bine.

Cine este un investitor mai bun?

Sa zicem ca sunt 2 investitori:

Investitorul 1: Investeste 10,000 EUR – riscul de pierdere potentiala 51%, beneficiul potential pe termen de 1 an 49%. Dupa un an ii iese profit 40%.

Investitorul 2: Investeste 10,000 EUR – riscul de pierdere potentiala 5%, beneficiul potential pe termen de 1 an de 10%. Dupa un an ii iese un profit de 8%.

Care este investitor este mai bun? Cel cu 40% profit sau cel cu 8% profit?

In primul rand, investitorul 1 nu este investitor, este un “jucator la pacanele” care a avut noroc o data. Anii viitori va pierde tot ce a castigat, plus capitalul initial. Statistic 🙂

Investitorul 2 este un investitor bun .. chiar daca va mai pierde cateodata, pe termen lung va obtine profit in mod consistent. Profitul se va capitaliza. Este pe o panta ascendenta de acumulare si efect compus de crestere.

Active stresate

Adica active care, dintr-un motiv sau altul, sunt defavorizate de piata PESTE valoarea lor intrinseca.

Sau …

Active care, dintr-un motiv sau altul, sunt vandute la pret de discount.

Sau …

Active care, dintr-un motiv sau altul, au o perceptie in piata proasta, desi realitatea este mai buna decat perceptia deprimata din piata.

Exemplul: OUG 114 (taxa pe active bancare)

Actiunile Banca Transilvania (TLV) in ianuarie 2019 – scadere de 36%  cu ocazia OUG 114 si mai exact a taxei pe active bancare.

stresat 1

O scadere de aprox. 36%, in conditiile in care TLV ar fi continuat sa fie profitabila si in anul 2019, cu tot cu taxa bancara in cea mai rea forma. Profiturile ar fi scazut la jumatate, dar tot ar fi ramas profitabila. In paralel, marea majoritate a bancilor din sistem ar fi ajuns pe pierdere si probabil in faliment.

Dupa o scadere de 36%, ce altceva ar fi putut urma?

Scenariul negativ: Taxa bancara ramanea in forma ei cea mai negativa. Banca Transilvania continua sa aiba profit si inca nu putin (sau cel putin o perioada). Majoritatea celorlalte banci dadeau faliment, pana ajungea TLV sa fie pe pierdere, dar asta s-ar fi intamplat in mai multi ani. Pa pa taxe pentru stat, pa pa economie, pa pa Romania. Cat de probabil era acest scenariu? Eu am zis ca maximum 20%.

Cat ar mai fi putut sa scada actiunile TLV intr-un an, dupa scaderea de 36%? Sa zicem ca inca 60%, ca in cazul unei crize majore.

20% probabilitate X 60% pierdere potentiala = 12% risc estimat.

Scenariu optimist (probabil): Taxa bancara sa fie ajustata astfel incat sa nu omoare bancile, insa sa obtina si ceva venituri la bugetul statului. Probabilitate de 80%, avand in vedere istoricul acestui guvern, consecintele probabile si interesul major al Statului.

Revenirea potentiala? Nu inapoi la maximele din preajma de 2.5 lei, dar macar recuperare a jumatate din pierdere.

Adica de la 1.6 pe la 2-2.1 lei. Adica o crestere de 28%.

80% probabilitate X 28% crestere potentiala = 22.4% beneficiu potential pe termen scurt.

Risc estimat 12%

Beneficiu potential 22.4%?

Este o investitie buna pe termen scurt?

Dar pe termen lung? Avand in vedere ca TLV a supravietuit si inca a iesit mai puternica din vechea criza din 2008-2009, cand inca era o banca de plutonul 2.

Riscuri vs Beneficii

Un investitor trebuie sa isi gestioneze mai intai riscurile. Randamentele sunt pe locul 2.

Important este ca beneficiile potentiale (estimabile) sa fie tot timpul peste riscurile potentiale (estimabile).

Este mult mai simplu decat pare.

Perfect nu o vei face niciodata, asa cum nici eu nu o fac perfect, insa este suficient sa:

 1. Am dreptate in majoritatea cazurilor, nu in toate cazurile;
 2. Sa gestionez riscurile astfel incat sa RAMAN IN PIATA;
 3. Sa beneficiez de dobanda compusa pe termen lung.

Nu cautam perfectiunea, ci progresul.

Elementul de mindset este esential: “Investitiile cu raport risc beneficiu disproportionat” si creativitatea si atentia ta vor lucra pentru a gasi oportunitatile profitabile.

O alta investitie cu raport risc/ beneficiu disproportionat

Educatia aduce un return (randament) de 30 de ori. Adica 3000%, bani in buzunar pe parcursul vietii active.

Nu o spun eu, o spune Brian Tracy, care a ajuns la o astfel de concluzie dupa o serie de studii comparative.

Mie mi se pare subevaluata cifra de 30 de ori.

De exemplu, eu am dat vreo 2000 EUR pe scoala de coaching si inca vreo 2500 EUR pe masterul de coaching. Doar sa fie niste luni slabe si sa nu prea am timp sa fac sedinte 1:1 si nu imi recuperez cei 4500 EUR la fiecare 2 luni.

Important de mentionat este ca EDUCATIA FINANCIARA se pozitioneaza in partea de sus a randamentului investitiei in educatie. Este o arie care aduce MULTA VALOARE ADAUGATA.

Tin minte ca am auzit de MSCI World, indicele pietelor dezvoltate (dintr-un curs promovat de Lorand Soares Szasz si facut de un tip portughez, Paulo de Vilhena). Era prin 2014, cred. Un curs simplu, de baza, nimic sofisticat. Am dat pe curs vreo 5-600 de lei si am investit in MSCI World index. Pe langa ca am si acum investitii in MSCI World, am marcat acum cateva saptamani un profit de cateve mii de USD, vanzand o parte din actiuni.

Dintr-un curs al lui Eusebiu Burcas, luat prin 2012, mi-am luat modelul de a tine evidenta activelor si pasivelor intr-un excel. Nu modelul excel, doar ideea. Din 2012 imi tin Situatia Activelor si Pasivelor care ma motiveaza luna de luna sa imi cresc Activul net (averea) luna de luna. Luna trecuta mi-a crescut Activul net cu 5%, ceea ce reprezinta de multe ori valoarea cursului cumparat in 2012.

Si altii… 

Daca inveti si aplici, randamentul investitiei in bani, in buzunarul tau, va fi mult mai mare, de 30 de ori pe timpul vietii.

Bine, eu cam aplic ceea ce invat 🙂 pentru ca mi-e mila de timpul meu, mai mult decat de banii pe care ii dau pe educatie.

Si nu sunt singurul care are ROI pozitiv in urma cursurilor de educatie financaira.

Cateva testimoniale ale unor fosti participanti la cursurile noastre:

stefan testimonial

Stefan S – Olanda

De la 1% la 4% in EUR – conform profilului lui de risc ultra conservator (pentru ca nu tuturor ni se potrivesc alocarile de 100% in bitcoin :))))

ionut sontea

70% din investitia in curs recuperata, inainte de terminarea cursului (bine, este vorba de un program de 12 saptamani 🙂

testimonial Rober Potloc

Simplu si pragmatic.

Mult succes!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

6 Comments

 1. Cred că primul nu poate fi numit investitor ci doar TRADER.
  Cred că mulți dintre cei care vor să se îmbogățească peste noapte, nici măcar nu fac diferența dintre investitor și trader.
  Sunt de părere că ambii pot avea câștiguri consistente doar că riscurile sunt total diferite.
  Un investitor bun va reuși practic să fie și trader dacă luam în calcul nivelul de cunoștință al analizelor tehnice si fundamentale și vice-versa.
  Primul instinct al unui incepator e să creadă în siguranța investitorului dar să acționeze ca un trader și asta din cauza mai multor factori.
  1. Capital mic la început, dorință de un câștig mare, într-un timp foarte scurt = pierdere garantată 100%
  2. Lipsa de experiență în tranzacții și lipsa de cunoaștere proprii bazată pe sentimentul cauzat de risc.
  …….

  1. Salut! Am tot stat pe ganduri daca sa vin la Money Days (nu pot veni de sambata – asta era motivul, nu de alta :)). Pana la urma am zis, hai ca am doar de castigat si pentru prima zi iau si materialele informative, daca tot exista reduceri :D.
   Asa ca… abia astept.

   1. Excelent! Va fi un eveniment nu doar plin de informatii valoroase dar va fi din suflet. Suntem in plina organizare si vad cat de multa pasiune si dorinta se investeste pentru a iesi frumos si util pentru participanti. Pentru mine este o onoare si un privilegiu sa fiu printre organizatori.

  2. Primul daca este un trader, este un trader slab 🙂 Dar asa este, multi la inceput de drum vor rezultate astronomice cu capital mic si nu isi dau seama ca exact din acest motiv isi pierd si bruma de capital. Un trader adevarat abordeaza tradingul strategic, metodic, profituri mici si multe, constante, si mare atentie la riscuri si pierderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *