economisesc

Cum sa economisesc fara sa ma simt ca un Hagi Tudose

Drumul spre independenta financiara trece prin trei gari: cresc venitul activ – economisesc – investesc si la final repet pasii, cresc venitul activ – economisesc – reinvestesc si tot asa. Despre cresterea venitului activ am scris in articolul precedent. Daca nu l-ai citit inca, poti sa il gasesti aici: 5 metode de a-ti creste venitul personal.

Economisirea este cea mai simpla parte a educatiei financiare. Este mult mai usor sa economisesti 10% decat sa iti cresti veniturile cu 10% si cu atat mai simplu decat sa generezi un profit din investitii de 10%. Totusi, nu foarte multe persoane o aplica in mod constant.


De ce sunt atatea persoane care nu economisesc?

De ce nu economisesc?

Sunt mai multe motive si pe unele le-am enumerate aici dar exista unul care este foarte puternic si care loveste direct in identitate: Frica de a fi considerat un zgarcit.

Am observat ca sunt multe persoane care constient sau nu, asociaza ideea de economisire cu zgarcenia, privarea de nevoi de baza, izolarea sociala, imbracamintea zdrenturoasa. Pai daca privesc lucrurile in felul acesta cum sa economisesc?

Multe persoane nu economisiesc pentru ca in mod constient sau nu, considera ca acest lucru ii va transforma in zgarciti, intr-un fel de Hagi Tudose. Bineinteles, nimeni nu vrea sa fie un zgarcit.

Adevarul este ca economisirea si zgarcenia nu au nicio legatura. Aceasta asociere dintre economisire si zgarcenie poate fi corecta in unele cazuri dar in mod absolut intamplator. Sunt oameni care economisesc si sunt si zgarciti si in acelasi timp sunt oameni care economisiesc si sunt si foarte generosi. Dave Ramsey, unul dintre cei mai cunoscuti promotori ai educatiei financiare din SUA declara ca cea mai buna parte a economisirii si investitiilor este aceea ca poti sa donezi mai mult.

Asocierile corecte sunt:

Zgarcenia este opusul generozitatii

Economisirea este opusul risipei.

Cele doua nu au nicio legatura. Poti sa fii un mare zgarcit cu altii dar sa nu economisesti deloc pentru tine si sa iti risipesti intr-un mare fel banii pe tot felul de tampenii. Invers, sunt foarte multi oameni care economisesc in mod constant si doneaza bani, tot in mod constant.

Resemnificarea economisirii

O simpla resemnificare a termenului de economisire, poate sa fie suficienta pentru a te ajuta sa implementezi in sfarsit obiceiul sanatos de a economisi in mod constant.

Tine minte, economisirea este despre A ELIMINA RISIPA, nu despre zgarcenie.

Avand aceasta credinta, vei schimba intregul mod in care abordezi economisirea.

Economisesc pentru a elimina risipa si a nu imi bat joc de mine, de munca mea si de viitorul meu.

Incearca sa integrezi aceasta noua convingere si vei vedea ca iti va fi mult mai usor sa economisesti, adica sa opresti risipa.

Scopul pentru care economisesc

Scopurile pentru care economisim pot fi impartite in trei categorii. Toate trei sunt necesare si importante, insa scopul predominant dintre cele trei ne va dicta emotia pe care o simtim in timpul procesului:

Nivelul de baza – supravietuirea

Economisim din frica, frica de a nu supravietui, frica ca nu vom avea destul.

Puterea motivatiei este mare dar calitatea emotiilor generate este scazuta.

Vom fi eficienti in a face economii dar calitatea experientei pentru noi va fi foarte joasa. Vom fi nefericiti si frustrati in proces. Avem toate sansele sa devenim un Hagi Tudose, sa fim priviti ca zgarciti.

De aici apare si avaritia – dorinta de a acumula fara un alt scop decat sa acumulezi si fara sa tii cont de emotiile pe care procesul il trezeste in tine si in ceilalti.

Nivelul mediu – dorintele

Economisirea pentru un scop emotional: o masina nou, o casa, o vacanta, pentru nunta copiilor sau educatia lor, pentru renovarea locuintei.

Aici economisim pentru bunuri material sau experiente care ne fac viata un pic mai confortabila, pentru cei dragi, pentru o placere pe care ne-o facem noua.

Puterea motivatiei este slaba dar calitatea emotiilor generate este inalta.

Acest tip de motivatie nu ne ajuta sa economisim constant. Economisim in functie de toanele noastre emotionale. Chiar daca economisim o suma constanta in fiecare luna, aceasta va fi destul de mica si de obicei ca rezultat al unei constrangeri exterioare (direct debit de pe card, produse speciale de economisire pentru copii etc.) sau economisim din eventuale bonusuri, un contract mai gras care a aparut etc.

Acest tip de economisire ne ofera o calitate a experientei mai buna decat cea de la puntul 1, ba chiar placuta. Este un sentiment placut sa vezi ca ai acumulat inca un pic in contul de economii al copilului tau minor sau ca ai pus deja deoparte jumatate din suma de care ai nevoie la vara pentru vacanta in Bali.

Nivelul superior – aspirational

Putere mare, calitate mare

Aici vorbim de economisirea pentru schimbari fundamentale din viata noastra:

  • O schimbare de cariera;
  • Tranzitia de la angajat la liber profesionist sau antreprenor;
  • Luarea unui an de pauza sabatic;
  • Dedicarea unei chemari spirituale sau umanitare;
  • Obtinerea independentei financiare pentru a te dedica ariilor cu adevarat importante pentru tine.

Si exemplele pot continua.

Puterea acestei motivatii este mare, pentru ca vine de la nivelul de aspiratie (nivelele superiare ale identitatii).

Caliateta emotionala este superioara celorlalte doua nivele datorita sensului superior pe care il dam procesului. Procesul de economisire va fi parte a constructiei care ne ajuta sa ne atingem aspiratiile.

In functie de scopul predominant pentru care economisim, procesul va fi mai mult sau mai putin placut. Cu cat economisim mai mult avand motivatie de nivel superior cu atat o vom face cu mai multa bucurie. Cu cat economisim mai mult avand motivatie de nivel de baza, cu atat ne vom simti mai mult ca un Hagi Tudose.

Concluzie

Teoria economisirii este simpla: te platesti pe tine primul, tai de unde exista risipa si optimizezi unde poti optimiza. Cu toate astea sunt multi oameni care nu economisesc pentru ca ataseaza procesului de economisire tot felul de emotii negative: zgarcenie, lacomie, lipsa etc.

Resemnifica termenul de economisire: economisirea este opusul risipei.

Regandeste scopul pentru care economisesti, cu cat este mai aspirational cu atat te vei tine de treaba mai bine si o vei face si cu o stare emotionala pozitiva.

Pana data viitoare!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *