Cum sa faci bani de acasa

Cum sa faci bani de acasa

Am trecut starea de urgenta care ne-a blocat in case insa eu estimez ca vom mai sta mult si bine mai mult in case decat eram obisnuiti, nu neaparat obligati de vreo lege, ci si din prudenta, comoditate, eficienta. Asa ca este important sa inveti cum sa faci bani de acasa.

Din urma, vine puternic o posibila criza economica, care este un animal mult mai periculos. Deja a inceput sa isi arate coltii si este abia inceputul. Doar nu credeai ca o criza economica dureaza doar 2-3 luni, nu?

In aceste conditii, consider ca este esential sa continuam sa castigam bani, chiar daca ramanem in casa, chiar daca iesim din case si suntem obligati sa intram din nou in lockdown dupa cateva luni, chiar daca vom alege (fara a fi obligati), dupa aceasta perioada, sa limitam contactele sociale fie din dorinta de a ne proteja, fie din comoditate.

Cine sunt eu sa vorbesc despre cum sa faci bani de acasa? Eu asta fac de 4 ani de zile, fac bani aproape exclusiv de acasa.

Atat veniturile active din coaching, cursuri, publicitate, afiliere sau consultanta, cat si veniturile pasive din dividende, dobanzi si drepturi de autor. Marea majoritate sunt facute si gestionate de acasa. Deci sunt o persoana calificata sa vorbesc despre astfel de lucruri 🙂

De ce ai nevoie pentru a face bani de acasa?

1. Mindset

TOTUL porneste de la mindset. Daca “unitatea centrala” nu este setata bine, degeaba ii pui periferice bune.

Cele mai importante elemente de mindset pe care trebuie sa ti le insusesti:

  • Sa iti pastrezi calmul indiferent de situatie. Daca o dai in bara cu acest element, it’s game over. Toate resursele tale de creativitate si inteligenta sunt anihilate cand esti in stare de panica;
  • Mindset de proactivitate – Ce pot face eu?
  • Mindset de producator – Cum pot sa aduc valoare adaugata in viata celorlalti?

2. Sa fii bun la ceva

Sa ai abilitati utile. Cam toti avem o serie de abilitati monetizabile, fie ca vorbim de abilitati de inalta calificare, cum ar fi cele de IT sau de analiza financiara, fie ca vorbim de abilitati mai simple cum ar fi customer service, asistenta pe diverse arii etc.

Abilitatile sunt antrenate, nu sunt innascute. Astfel, daca nu le ai, poti sa ti le formezi.

Pentru a-ti forma noi abilitati ai nevoie de educatie (surse de informatii) si munca.

Evident, cu cat esti format pe arii mai dificile si mai cerute in piata, cu atat vei castiga mai mult.

In al doilea rand, cu cat esti mai bun intr-un domeniu, cu atat vei castiga mai mult.

Scopul tau ar trebui sa fie sa ajungi in top 10% dintr-un domeniu.

3. Sa ai un sistem care sa iti sustina activitatea

Sistem in sensul in care abilitatile si mindsetul singure nu iti vor aduce bani in buzunar.

Vei avea nevoie de:

  • Cadru legal;
  • Contabilitate;
  • Unelte (laptop, internet, tot felul de soft-uri);
  • Marketing;
  • Vanzari

Cam acestea ar fi minimul.

Dupa cum vezi, par foarte multe lucruri de invatat si insusit, dar, in realitate, milioane de oameni fac bani de acasa, avand, intr-un fel, mai simplu sau mai complex, toate cele trei elemente puse la punct.

Este mai simplu decat crezi, dar necesita mai multa munca decat pare.

Ce ai putea face concret?

Nu-ti subestima inventivitatea si capacitatea de adaptare. Acestea sunt cheile: inventivitate si adaptare.

Fara ele, vei ramane blocat in vechiul mod de a face bani, mod care s-ar putea sa nu mai functioneze sau sa nu mai functioneze atat de bine.

Daca vorbim de lucrat de acasa, asta inseamna ca totul trebuie sa se mute pe online.

Activitati din care poti sa faci bani lucrand de acasa:

1. Activitati suport pentru antreprenori online

Stii ca in perioada cautatorilor de aur, vanzatorii de tarnacoape si alte instrumente specifice mineritului au facut mai multi bani decat cei care au sapat efectiv dupa aur.

Astfel, poti sa profiti de migratia care are loc inspre online a noilor si vechilor antreprenori.

Ca si prestator de servicii in aceste domenii, probabil ca nu vei da lovitura si va fi necesara multa munca, insa vei castiga constant si bine prestand activitati de suport pentru cei care vor “sa dea lovitura pe online”.

Aici pot intra activitati cum ar fi: web development, graphic design, marketing online, customer service, copywriting, editare foto/ video etc.

Unde poti gasi proiecte extra:

  • Pe platformele de freelancing, de exemplu com sau freelancer.com;
  • Recomandari prieteni/ cunostinte;
  • Iti faci un blog pe nisa ta de activitate.

Gasesti aici un top al platformelor de freelancing.

2. Consultanta in aria ta de expertiza

Serviciile tale de consultanta pot consta in orice este perceput ca valoros si cerut de piata, de la consultanta in marketing, contabilitate, finante personale, fiscalitate, vanzari, dezvoltare personala, comunicare, nutritie, fitness, relatii etc.

Spre deosebire de opiniile “mainstream”, eu nu sunt de parere ca a fi pasionat de un domeniu si a citi un anumit numar de carti intr-un anumit domeniu iti va oferi dreptul si autoritatea de a face consultanta in acel domeniu.

Opinia mea este ca vei avea nevoie de 3 elemente:

  1. Studii in acel domeniu si da, inclusiv cuantificabile in diplome si acreditari. Ne place sau nu ne place, inca traim (si vom mai trai mult timp de acum incolo) intr-o lume in care autoritatea data de o anumita diploma spune ceva despre acea persoana. De exemplu, daca ai avea de ales intre a merge la un psiholog care are doctorat in neurostiinte, lucrari stiintifice publicate si 10 aparitii televizate in emisiuni de specialitate vs a merge la un absolvent de stiinte politice care este “pasionat de psihologie”, pentru a te consilia dupa un divort, la care dintre cei doi ai merge?
  2. Experienta reala intr-un domeniu. Aceeasi problema ca si mai sus. Bun, fac consultanta in marketing pentru ca ….”sunt pasionat de marketing si am citit 10 carti de marketing” sau pentru ca fac marketing de 10 ani si am lucrat cu zeci de firme pana in acest moment si am obtinut rezultate cu ele?
  3. Pasiune pentru acel domeniu. Daca tot facem ceva extra, ar fi bine sa fie ceva ce ne place si despre ce ne informam si ne educam constant oricum din pasiune. Si acest punct este important, dar este potentat de primele doua puncte.

Preturile pe care le poti cere pentru serviciile de consultanta, daca respecti cele 3 criterii de mai sus, incep de la 100 de lei pe ora si pana la ….the sky is the limit.

Un mare accelerator in a obtine clienti si a face networking este sa iti creezi tu propria comunitate, ori pe facebook, ori, cel mai bine, in jurul unui blog pe nisa ta.

Rata de succes este foarte mare aici pentru ca cel mai probabil esti deja expert in domeniul in care oferi consultanta si nu trebuie sa o iei de la zero.

Tot aici pot intra si activitati asemanatoare consultantei care se pot face online: meditatii, coaching, sedinte de psihoterapie, educatie.

3. Marketing afiliat

Aceasta metoda presupune in primul rand o investitie de timp, timp in dezvoltarea unei comunitati pe facebook sau lista de email careia sa ii recomanzi diverse produse ale diversilor furnizori cu care ai intrat intr-o relatie de afiliere. Cand persoanele din comunitatea ta cumpara aceste produse, prin intermediul linkului tau de afiliere, tu castigi un comision ca procent din pretul produsului.

Ideal ar fi sa ai un blog in jurul caruia sa dezvolti aceasta comunitate, asa cum este blogul StiintaBanilor.ro, care este nisat pe domeniul educatiei financiare si promoveaza carti, cursuri si programe educationale din acest domeniu.

La un nivel de baza, poti face marketing prin afiliere prin intermediul platformei 2performant.com sau profitshare.ro, insa pentru a obtine venituri substantiale trebuie sa iti gasesti parteneri din nisa ta, care sa aiba produse de calitate si sa iti ofere un comision bun.

Comenzile online de tot felul au explodat in ultimul timp si foarte multi furnizori au afiliati carora le ofera comision din vanzari.

Stiu romani care traiesc foarte bine din marketing afiliat, atat cu bloguri/ situri romanesti, cat mai ales cu cele internationale.

4. Business vanzari online

In cazul in care toleranta ta la risc este mai mare si esti dispus sa investesti timp si bani (si iti permiti acest lucru), poti sa iti faci un business de vanzari online.

Fie ca vorbim de un magazin online clasic sau de vanzari de produse pe Amazon sau orice alt proiect care presupune achizitii de bunuri dintr-o parte si vanzarea lor cu adaos pe online, trebuie sa stii ca vei avea foarte multe lucruri de invatat si foarte mult de munca.

In cazul in care vei avea succes, vei castiga probabil mai mult decat primele trei categorii, insa sansele tale de reusita sunt mai mici.

Depinde de profilul tau de risc, abilitatile tale si resursele de care dispui in acest moment.

Concluzie

Am discutat cu foarte multe persoane in ultima luna si am observat cum unele domenii de activitate au fost grav afectate, altele doar usor afectate, iar altele sunt in plin avant.

Nimic deosebit aici 🙂

Urmatoarele observatii sunt insa mult mai pretioase pentru tine:

  1. Cei foarte buni in domeniile lor continua sa munceasca ca niciodata. Sunt foarte solicitati si fac foarte multi bani de acasa (in majoritatea domeniilor, desi sunt si anumite domenii care au fost inchise cu totul);
  2. Cei care activeaza in domenii grav afectate, dar au un mindset proactiv, isi folosesc creativitatea si se reorienteaza;
  3. Sunt oameni care profita de aceasta perioada mai generoasa cu timpul personal si incep sa lucreze la vocatia lor;
  4. Sunt oameni care pierd vremea aiurea;
  5. Sunt oameni care sunt panicati si lucreaza din inertie, daca mai lucreaza.

Din punctul meu de vedere, cine va continua sa castige bani in timpul acestei crize, va avea un finish puternic cand vor iesi din iarna economica si intram in primavara economica (da, cu singuranta va veni si primavara, vine de fiecare data).

Cei care vor continua sa produca bani, vor avea confortul mental ca vor supravietui, vor avea bani pentru a cumpara active subevaluate si vor iesi lansati din aceasta criza.

Ei vor fi invingatorii acestei crize.

Imi doresc ca si tu sa fii printre invingatori.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *