cum sa faci avere

Cum sa iti cresti averea in mod accelerat

Eu nu iti voi vorbi despre cum sa ajungi multi milionar sau miliardar sau cum sa te super imbogatesti peste noapte pentru ca nici eu nu stiu cum.

De asemenea, nu iti voi da exemple de cum a facut Elon Musk sau Warren Buffett sau Steve Jobs pentru ca ei sunt exceptii si modelul lor nu poate fi replicat.

Ceea ce pot sa iti spun este cum sa iti cresti averea in mod accelerat adaugand zeci de procente in plus in fiecare an.

Urmand acest framework, poti ajunge milionar in dolari in cativa ani sau, chiar daca nu ajungi la nivelul de milionar, vei ajunge sa ai o viata prospera si in care sa iti permiti lifestyle-ul pe care ti-l doresti.

Astfel, sunt trei mari componente ale “imbogatirii” – venitul activ, economisirea si investitiile.

Insa nu sunt toate la fel de importante. Pentru a creste repede si sustinut ai nevoie sa te concentrezi pe o componenta si sa le pui pe pilot automat pe celelalte.

1. Economisirea

Din punctul meu de vedere, ar trebui sa iti ia cel mai putin efort si energie – pur si simplu iti stabilesti de dinainte cat vei cheltui – chiar daca castigi 1000 EUR, 10,000 EUR sau 25,000 EUR pe luna, poti sa iti stabilesti: voi cheltui X eur pe luna. La inceputul lunii lasi in cont doar X, restul ii transferi in alt cont (contul de investitii).

Oricat ai castiga, daca cheltui tot si nu economisesti, nu vei avea bani pe care sa ii investesti.

Cu alte cuvinte, vei depinde tot timpul de urmatorul venit, nu vei putea avea un ragaz daca apar probleme si nici nu vei avea flexibilitatea sa iti iei o pauza mai lunga daca vei dori.

Fara sa economisesti, fara rezerve, esti tot timpul la un pas de faliment personal.

Economisirea poate fi un pic frustranta si grea la inceput, apoi va fi automata si lipsita de efort.

Este important sa ajungi la nivelul de economisire automata si lipsita de efort pentru ca NU vrem sa consumam prea multa energie si timp aici. Avem nevoie de acest timp si energie pentru cresterea veniturilor.

Astfel, primul pas inspre economisire automata si usoara este sa ne schimbam mindset-ul dinspre un mindset de economisire spre un mindset de acumulare.

Concret, ne stabilim in detaliu care este scopul economisirii = acumularea de avere care sa ne asigure …. (si aici descrii exact si in detaliu cum vrei sa arate viata ta … unde sa locuiesti, ce hobby-uri sa faci, cum petreci timp cu familia, prietenii, ce emotii simti etc.). Constientizeaza faptul ca banii iti pot sustine lifestyle-ul pe care ti-l doresti.

In al doilea rand, trebuie sa gasesti un sistem automat de economisire si …investire a banilor.

Banii trebuie investiti pentru a produce alti bani. Doar asa vei beneficia de cresterea compusa a averii.

Si aici ajungem la elementul numarul 2 – investitiile.

2. Investitiile

Exista deja suficiente studii si cercetari care spun ca index fund investing aduce rezultate mai bune decat 99% dintre celelalte investitii.

Investitiile sunt pentru sporirea averii (dar ea trebuie sa existe deja, cat de cat). Astfel, index fund investing care poate sa iti aduca 7-10% pe medie sau, daca folosesti strategii un pic mai complexe, poti face peste 10% mediu anual.

Restul, ce depaseste 10% mediu anual, pe termen lung – cel mai probabil este o exceptie (noroc, genialitate) sau presupune un consum mare de timp … ceea ce pentru majoritatea reprezinta, de fapt, o pierdere de bani.

Sa pierzi timpul in investitii complicate, stock picking, timing the market reprezinta de fapt o pierdere de bani pentru majoritatea … nu doar ca aceste strategii au sanse mici de castig pe termen lung (adica merg cat merg si apoi o dau in bara la un moment dat), dar mai ales timpul nu este justificat. Ai fi fost mai castigat daca investeai acel timp pentru cresterea veniturilor active.

Noi avem 2 cursuri despre passive investing:

nivel incepator

Cursul practic de investitii pasive

nivel mediu-avansat

Cursul de investitii eficiente pe bursa

Sincer (si fara scop comercial), sa nu le iei si sa le studiezi reprezinta pierdere de vreme si de bani pentru oricine isi doreste rezultate financiare peste medie.

Merita sa investesti mult timp in investitii (cercetare, cautare de oportunitati, acumulare de cunostinte si abilitati complexe de analiza financiara, grafica etc.) doar daca esti pasionat sau ai un capital mare de milioane de euro pentru care, intr-adevar, un extra 10% fata de index chiar ar insemna ceva bani in plus.

Altfel, la un capital mic, cam pierzi vremea.

3. Veniturile active

Fie ca esti angajat, freelancer, antreprenor etc. Aici este cheia.

Poti castiga o galagie de bani prin orice cale din cele de mai sus. Cheia este insa un mindset si mod de actiune de warrior, nu de victima.

Warrior = autonomie in gandire si actiune, om care isi croieste singur destinul si rezultatele, isi asuma responsabilitatea propriilor actiuni, idei, face lucrurile sa se intample … nu are un stapan de la care sa ceara “mila”, ci el isi este propriul stapan.

In acest fel faci bani multi si ca angajat, si ca freelancer, si ca antreprenor etc.

Altfel nu.

Este o tampenie sa te iei dupa statistici … ca 90% dintre antreprenori esueaza, ca 90% dintre angajati nu castiga peste 1000 EUR pe luna … aceste statistici te fac doar sa intri intr-o mentalitate de victima.

Statistica corecta este ca 99% dintre cei care isi iau viata in propriile maini ajung sa faca performanta financiara (daca isi doresc). Asta este statistica reala … 1% sunt in marja de eroare.

Astfel, pentru a castiga multi bani ca venit activ, poti folosi cam oricare cale din cele de mai jos:

  • Job recompensat in functie de rezultate (bonusuri, procente din vanzari etc.);
  • Job cu ascensiune spre pozitii de top management (un CEO la o firma mare din Romania castiga sute de mii de eur pe an);
  • Profesii liberale – top 5-10% din acel domeniu (avocat, notar, consultant fiscal, expert contabil, medic etc.);
  • Freelancing – aici trebuie sa devii un specialist probabil in top 1% pentru a castiga foarte bine;
  • Job + side business – pana cand side business-ul tau ajunge sa devina principala activitate;
  • Online business – rata de succes mica, dar si investitie de bani mica;
  • Antreprenoriat clasic.

Toate te vor duce la un venit mare daca respecti 2 reguli:

  1. Muncesti mult si ai rabdare ca munca ta sa produca rezultate (rezultatele nu vin peste noapte);
  2. Iti asumi riscuri calculate. Riscuri = sa iti pierzi timpul, banii, job-ul, sa fii respins, sa esuezi, sa stai noptile sa inveti/ lucrezi, sa ai deadline-uri, sa fii presat etc. (nimeni nu iti va servi pe tava un venit mare daca stai frumos in banca ta si astepti sa … pice para malaiata).

In urmatorul articol voi explica concret cum poti sa ajungi la un venit de 5000 EUR pe luna sau chiar peste. Aici, in Romania sau oriunde altundeva.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *