Cum sa iti cresti veniturile exponential
Scriam intr-un articol mai vechi ca independenta financiara se construieste pe 3 piloni: cresterea veniturilor, economisirea si investitiile.
Dintre toate cele trei elemente, cresterea veniturilor este cel mai mare accelerator pe drumul spre indepedenta financiara. Daca ai un venit mare, ai si din ce sa economisesti si de unde sa investesti. Logic 🙂
Culmea este ca partea de crestere a veniturilor mi se pare mai usoara decat cea de optimizare a cheltuielilor (la un moment dat, nu prea mai ai ce sa optimizezi) si cu mult mai usoara decat partea de investitii, unde te confrunti cu o mare de cunostinte, abilitati, perspective diferite, strategii diferite (timing the market, value investing, passive investing etc.), plus o pleiada de emotii umane, parca special construite sa te saboteze.
Stiu ca si pe partea de crestere a veniturilor exista o sumedenie de strategii, insa majoritatea merg cam pe aceleasi directii.
Mai jos, detaliez punctele concrete pe care trebuie sa le stapanesti, pentru a-ti creste exponential veniturile.
Vei vedea ca este foarte simplu, dar greu in acelasi timp.
1. Decizie/ Implicare
Incepem cu inceputul, pentru ca fara implicare, celelalte puncte nu prea conteaza.
Ce inseamna implicare? Nu inseamna ca ti-ai dori mai multi bani! Nu inseamna ca te ocupi sporadic de ceva ca sa mai faci un ban in plus! Inseamna ca ai DECIS sa iti cresti veniturile de 2X, de 5X, de 10X si tot asa. Daca ai decis, vei face tot ce tine de tine pentru a-ti implini scopul.
Odata ce ai decis, ai pus pe lista ta de prioritati ZILNICE acest lucru. Practic, vei avea ochii larg deschisi si vei cauta oportunitati de face mai multi bani, zilnic.
Exista o vorba: Acolo unde se duce atentia, acolo se duce si energia – si chiar asa si este. Fiind implicat si dedicat scopului de a-ti creste veniturile, vei sesiza acele oportunitati, situatii, perspective care te ajuta sa cresti financiar.
In cazul in care mai exista un dubiu ca DECIZIA este cel mai important punct de atins in cresterea veniturilor, te rog sa te gandesti la un scop (oricare ar fi acela) pe care ai DECIS la un moment dat sa il atingi si chiar l-ai atins. Iti amintesti momentul in care ai luat decizia? Iti amintesti siguranta pe care ai avut-o ca vei reusi? Iti amintesti de cate ori ai facut acel “extra mile” pentru a-ti atinge scopul? Ei bine, aceea a fost o DECIZIE.
Fara DECIZIE, nu mai are sens sa citesti restul.
2. Munca si perseverenta
Munca directionata spre SCOPUL tau. Simplu – cate ore aloci scopului? Cat de concentrat esti? Cat de des iesi din zona de confort?
Munca este ingredientul minune, care transforma orice scop intr-un scop realizabil. Este elementul cel mai simplu, intuitiv, dar cel care este “uitat” de cele mai multe ori.
Ideile sunt bune, inteligenta este buna, talentul este bun, insa nu sunt suficiente. Efortul dedicat in mod constant si pe o perioada indelungata este cel care iti va aduce rezultate.
De trei ani si jumatate scriu in jur de 2 articole pe saptamana pe stiintabanilor.ro si am ajuns la o medie de 25,000 de cititori pe luna. Daca imi miscam fundul si scriam 3 articole pe saptamana, avem 35,000 de cititori pe luna. Daca continui sa scriu 2-3 articole pe luna timp de inca 3 ani, voi ajunge la 100,000 de cititori pe luna. Si tot asa … Munca …
Ok, am talent la scris, cunostinte financiare, experienta practica si creativitate. Toate bune si frumoase, insa cine m-ar mai fi citit daca scriam un articol la 2 luni? Un articol genial poate, dar o data la 2 luni. Raspunsul: prietenii si familia si cam atat.
Inca nu cunosc pe nimeni care sa se fi implicat intr-o activitate, sa fi perseverat in acea activitate si sa nu obtina rezultate. Eu inca nu cunosc.
In schimb cunosc o gramada de oameni geniali, foarte talentati, cu idei foarte bune, care au actionat sporadic, in hei-rupuri si apoi nimic. Rezultatul? Nimic nu s-a intamplat.
3. Adaptare la mediu
Specia umana a prosperat si s-a inmultit pe pamant nu pentru ca era cea mai puternica, agresiva sau rezistenta, ci pentru ca s-a adaptat mediului.
La fel este si in lumea banilor, trebuie sa te adaptezi la mediu.
Pentru a te adapta la mediu, trebuie sa observi mediul. Din acest motiv, iti recomand sa asculti mai mult si sa vorbesti mai putin. ASCULTA!
Asculta care este nevoia clientului tau (daca esti angajat, clientul tau este angajatorul).
Observa care este dinamica intr-o organizatie, pe piata, pe nisa ta. Vezi care sunt factorii decizionali, punctele sensibile, nevoile, dorintele, mecanismele etc. Fa liniste in mintea ta si deschide-ti urechile si ochii pentru mediul inconjurator. Tot timpul, banii sunt chiar in fata ta, tu trebuie doar sa asculti care sunt nevoile pe care trebuie sa le satisfaci.
Tine minte ca valoarea in bani a muncii tale nu este cea pe care i-o dai tu, ci cea pe care o percepe clientul.
4. Abilitatea de a incheia contracte (deal-uri)
Folosesc termenul de contractare, nu in sensul de a incheia contracte scrise neaparat, ci in sensul de a face intelegeri, schimburi agreate.
Traim intr-o societate bazata pe schimburi. Asigura-te ca faci schimburi win-win, din care ambele parti sa castige. Fa deal-uri! Multe!
Atunci cand faci un deal (contractare), iti iei practic un angajament de a face ceva pentru a primi ceva in schimb. Astfel, vei actiona pentru a indeplini un mini-obiectiv (sau un obiectiv mai mare). Iti vei directiona actiunile zilnice preponderent pentru a-ti indeplini partea de obligatie si, in schimb, vei primi contra-prestatia cuvenita. Bineinteles, daca ai contractat bine si clar.
Atunci cand sezi zile intregi fara angajamente, ai tendinta sa iti pierzi vremea. Stai pe facebook, la cafele, la relaxare, la trecerea timpului. Poti face si asta o perioada, doar sa nu devina un obicei permanentizat.
Ia-ti angajamente contractate clar, cu beneficiile bine stabilite in cuantum si timp pentru ambele parti si vei elimina o mare parte din risipa de energie si de timp.
Devino un maestru al contractarii! Incheie intelegeri! Ia-ti angajamente bine contractate! Fii responsabil si cere-ti rasplata!
5. Fii concret
In functie de personalitatea ta, este posibil sa fii mai mult sau mai putin practic, in mod natural.
In mod natural, unii oameni vorbesc mult si fac putine, altii vorbesc putine si fac multe, altii au viziune, dar nu o pot implementa in mod concret, altii executa instant ce au de executat, dar au nevoie sa li se spuna ce sa faca.
Oricare ar fi tipul tau de personalitate, nu e bai. Toate au avantaje si dezavantaje. Daca vrei sa faci bani multi, trebuie sa devii ca un cameleon si sa actionezi in toate cadranele, in functie de context.
Apropo, o mare parte din ceea ce inseamna dezvoltarea personala reala inseamna chiar asta: sa poti sa te adaptezi contextului … sa nu mai fii nevoit sa spui atat de des “asa sunt eu J … lenes … iresponsabil … introvertit … gura sparta etc.”).
Daca vorbim despre bani si in contexte care tin de activitatea ta profesionala, asigura-te ca esti practic. Adica, ca vorbele si actiunile tale duc spre o actiune concreta, solutionare, intelegere etc. Au un scop bine determinat.
Timpul este pretios, nu il pierde pe lamentari, discutii in afara subiectului, reprosuri, incercarea marii cu degetul si alte forme de pierdere de vreme.
Trebuie sa stii ca banii sunt concreti si au nevoie de actiuni concrete pentru a fi generati.
Daca vrei sa incepi un proiect, incepe-l, nu te pierde in planuri si rationamente nesfarsite.
Daca vrei sa faci o intelegere, stabileste o zi si o ora concrete, o lista de propuneri si mergi la acea intalnire. Nu o lasa cu … ne vedem noi odata …
Daca sesizezi o oportunitate, intra in amanunt acum, vezi daca iti este favorabila si daca este favorabila, actioneaza acum … nu o pune de-o parte pe ideea ca … ce oportunitate misto, o sa ma mai gandesc la asta.
6. Taxe
Foarte simplu, ca angajat vei fi impozitat foarte mult – cam 45% din totalul banilor pe care ii generezi.
Ca PFA, vei fi impozitat cu 10% din profit (venitul net) + CAS si CASS la salariul minim pe economie – undeva in medie (variaza in functie de veniturile totale) la vreo 15%. Daca ai norma de venit, poti sa fii impozitat in total si sub 10%.
Ca SRL (sub 1 mil de EUR cifra de afaceri), vei plati 1% sau 3% din cifra de afaceri + 5% impozit pe dividende + 10% CASS la salariul minim pe economie. Cel mai probabil ajungi bine sub 10% impozitare totala.
Poti gasi aici informatii detaliate despre impozitarea SRL-urilor si PFA-urilor.
Ca investitor, platesti 5% impozit pe dividende, 6% impozit pe chirii, 10% impozit pe dobanzi si castiguri de capital.
In plus, in orice forma de organizare, ai dreptul de a-ti optimiza taxele, mai putin in cazul contractelor de munca, unde posibilitatile de optimizare sunt foarte mici.
Observi diferenta?
Concluzii
Banii se fac usor, dupa ce i-ai facut greu ani de zile. Este logic, ti-ai format antrenamentul, abilitatile, stii unde sa te uiti. Stiu ca la inceput efortul poate sa para mare, pot aparea ganduri de genul: “Prea mult efort, mai am si viata personala …” sau “Nu vreau sa devin obsedat de bani” … sau altele de genul.
Este ok, nu este nevoie sa mergi pe drumul acesta, daca prioritatile tale in viata sunt altele. Asuma-ti acest lucru si fii senin cu aceasta decizie.
In schimb, daca vrei sa traiesti ca top 1%, este necesar sa faci ceea ce 99% nu este dispusa sa faca.
Numai bine!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Încă o dată îți mulțumesc pentru imbold, Vali!
Felicitari Valentin! love your blog, keep up the good work 🙂
As vrea sa investesc in actiuni americane de pe piata nasdaq. Ce broker din Romania imi recomanzi? Multumesc!
Grozav scrii. Gândim foarte asemănătoar. Spre deosebire de mine, tu ești mai muncitor și scrii
Felicitari și GO GO GO!