relatia cu banii

Cum sa nu mai ai o relatie disfunctionala cu banii

Dragilor,

Astazi voi aborda un subiect foarte spiritual: BANII.

Banii nu au personalitate, nu cunosc notiunea binelui si a raului si nu sunt nici o forta malefica, nici o forta benefica. Sunt doar o manifestare fizica a muncii, inteligentei si valorii adaugate pe care o aducem noi in raport cu alti oameni.

Banii nostri vin intotdeauna de la alti oameni care au primit in schimbul banilor altceva la fel de valoros de la noi.

Vreau sa va intreb ceva:

Ce simtiti cand rostiti cuvantul “bani” sau cuvantul “avere” sau “bogat” sau “avutie”?

Dar cum va simtiti cand spuneti cu voce tare “Vreau bani multi” “Vreau sa ma imbogatesc”, “Vreau sa acumulez avere”?

Cum va simtiti? Bucurosi, impacati, spirituali, simtiti ca sunteti oameni buni cand spuneti aceste cuvinte, ca este cuviincios sa vi-i doriti? Sau vi se stinge glasul, va este rusine, jena, va simtiti avari, va simtiti mici si meschini?

Dar cand rostiti cuvinte de genul “prosperitate”, “abundenta”, “bunastare” cum va simtiti? Mai bine? Mai decenti, mai impacati, mai spirituali, mai oameni buni?

Oare de ce?

Onestitatea in relatie cu banii

Stiu ca prosperitatea/ bunastarea/ abundenta pot sa cuprinda multe aspecte: bani, sanatate, relatii etc. Dar de cele mai multe ori termenul este folosit cu sensul principal de “mai multi bani si lucruri materiale”. Nu este ca si cum iti doresc sanatate si iti urez “Prosperitate”, nu… iti voi ura “sa fii sanatos”…. Sau in relatii, nu iti urez “prosperitate” ci iti voi ura : “sa fiti fericiti impreuna”

A folosi termeni de genul “prosperitate” cand te referi de fapt (in realitate) la bani este ca si cum i-ai spune unei tipe la prima intalnire ca vrei sa faceti dragostea in loc sa ii spui ca vrei sa faceti sex. Indulcesti termenul, il faci ambiguu, pentru ca ti-e rusine de ceea ce iti doresti cu adevarat.

Din acelasi registru:

  • Cat de confortabil esti sa ii ceri unui prieten cei 10 lei pe care i-a imprumutat de la tine acum o luna?
  • Sau sa ii ceri unui prieten banii pe benzina cand faceti un drum impreuna, in cazul in care el/ea a uitat sa te intrebe;
  • Sau persoanei cu care ai inceput sa te intalnesti, dupa a x-a intalnire ca poate ar fi timpul sa mai plateasca si ea/el masa;
  • Sau sa ceri pe bunurile si serviciile tale pretul pe care il simti corect;
  • Sau marirea de salariu de la seful tau;

Cand te gandesti la aceste situatii simti anxietate? Ai vrea sa le eviti?

Ai preferat vreodata sa nu ai astfel de discutii, de dragul “relatiei”, de dragul bunului simt, pentru a nu arata rau in ochii celuilalt? Si in acelasi timp ai inghitit in sec si ti-ai reprimat frustrarea si te-ai suparat pe persoanele respective?

Tonul folosit in discutiile despre bani

Cand vorbesti despre bani vorbesti natural, ca si cum ai stabili cu cealalta persoana locatia si detaliile exacte ale urmatoarei intalniri de afaceri?

Sau

Vorbesti despre bani, ca si cum ai vorbi “despre sex cu bunica”, cu rusine, in soapta, folosind jumatati de cuvinte si jumatati de intelesuri (bine sunt sigur ca sunt si oameni care vorbesc foarte deschis despre sex, inclusiv cu bunicii lor:) )

Sau vorbesti rastit, ca si cum te-ai elibera de o povara si in sfarsit ai rostit ce aveai de rostit?

Daca folosesti primul ton, cel neutru, natural, informativ care doreste sa stabileasca exact detaliile, cu cifre si date concrete si agreeate, inseamna ca ai o relatie corecta cu banii si nu m-as mira sa aflu ca esti destul de “prosper”, pardon, “ca ai destul de multi bani si active acumulate”.

Altfel, relatia ta cu banii este cel mai probabil “mai la distanta” pentru ca nu pareti sa fiti foarte confortabili unul cu celalalt.

Respectul pe care il arati banilor

  • Banii iti iau mintile;
  • Banii sunt ochiul dracului;
  • Banii multi iti aduc griji multe;
  • Iubirea este mai importanta decat banii;
  • Nu se mai satura unii de bani;
  • Banii nu sunt importanti, decat asa strict cat ai nevoie, nu mai mult…

Si multe si multe alte expresii si credinte care pun banii intr-o lumina proasta, defavorabila.

Ne raportam la bani ca la o curva: O defaimam de fata cu ceilalti, o vorbim de rau, nu o respectam dar in gandul nostru ne-o dorim visceral, dintr-un impuls animalic.

Relatia noastra cu banii devine murdara, instinctuala, pacatoasa. Si daca noi ne raportam la bani ca la o curva, cum credeti ca se vor raporta banii la noi?

Concluzie

Daca folosesti termeni ambigui de genul “prosperitate”, “abundenta”, “bunastare” dar tu iti doresti de fapt bani, inseamna ca esti intr-o relatie de ambiguitate si minciuna cu banii.

Daca tonul pe care il folosesti in discutiile despre bani este ori gatuit, ori soptit, ori rastit, inseamna ca nu te afli intr-o relatie confortabila cu banii.

Daca te raportezi la bani in termeni de “banii prea multi te tampesc”, “banii sunt murdari”, “trebuie sa faci lucruri necurate pentru a avea bani” dar in acelasi timp (daca esti onest cu tine) simti o atractie instinctiva puternica pentru a avea mai multi bani, atunci te afli intr-o relatie de promiscuitate cu banii.

O relatie de minciuna, disconfort si promiscuitate cu banii inseamna un singur lucru: O relatia disfunctionala.

Cata vreme relatia ta cu banii va fi disfunctionala, nu vei putea sa gestionezi mai multi bani (sa le faci fata) asa ca nu ii vei avea.

Repara relatia cu banii, transform-o intro relatie functionala, securizanta si de respect, si aceasta va inflori:

  • Fii onest in raport cu banii si atunci cand vorbesti despre bani;
  • Cere bani fara rusine sau disconfort;
  • Ofera bani din toata inima;
  • Constientizeaza ca banii nu au nicio vina cand sunt folosit de oameni murdari in scopuri murdare cum nici aerul nu are nicio vina cand este respirat de acesti oameni;
  • Nu banii corup ci omul este corupt. Omul poate sa devina corupt pentru bani, pentru putere, pentru inima unei femei sau pentru niciun motiv;
  • Spune-le banilor pe nume: Bani;
  • Respecta-i si ai grija de ei astazi pentru ca si ei sa aiba grija de tine maine.

Sa nu confundam lucrurile si sa cadem in extreme, si Isus a spus: “Da-i cezarului ce-i al cezarului, si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu”.

In zilele noastre nu este ori una ori alta, este si una si alta.

Numai bine dragilor!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

 

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *