Cum te aperi de criza fara sa sacrifici profitul

Cum te aperi de criza fara sa sacrifici profitul

In perioadele de crestere economica si a burselor am observat ca atitudinea majoritatii oamenilor interesati de multiplicarea banilor prin investitii este ori de genul “Sa fie randamentul cat mai mare”, ori “O sa vina criza si vedeti voi”.

Ambele categorii gresesc fundamental.

Comportamente pe Bull Market (piata in crestere)

Cautatorii de randamente

Primii, cei care cauta doar randamente mari, ajung sa se obisnuiasca cu un bull market generos si ignora total orice masuri de management al riscului. Concret, ajung sa investeasca sume mari in:

– Peer to Peer (fara sa inteleaga in ce investesc exact);

– in criptovalute (iar fara sa inteleaga exact in ce investesc);

– sa faca stock picking, adica sa aleaga companii mai mici sau mai mari, dar cu potential. Selectia este facuta de multe ori dupa articole de pe blog-uri, grupuri, site-uri etc. aka pe ideea de ce zice lumea;

– sa fie expusi pe actiuni 100%;

– sa faca trading activ, cumparand si vanzand in permanenta. Pe bull market pot parea ca au succes (toate cresc, deci nu prea au cum sa piarda); in fapt, obtin randamente mai mici decat cei care fac doar buy and hold din cauza comisioanelor si a altor costuri asociate tranzactiilor dese;

– Sa intre pe CFDs si forex avand la baza doar ceva cunostinte superficiale de analiza tehnica;

– Si sa nu uitam de cei care se supracrediteaza pentru achizitii imobiliare pentru a beneficia de randamente a la Kiyosaki.

Este interesant ca aceste categorii sunt si cele mai vocale in timpurile bune, afisand randamente, dand sfaturi si facand misto de cei care sunt poate mai precauti.

Din pacate, acestia vor ajunge sa piarda masiv. O criza financiara, un bear market ceva mai lung, pur si simplu ii va asasina.

Investitiile au doua fatete: randament/risc. Ambele sunt la fel de importante.

Cei cu “Vine criza”

Sunt cei care asteapta vesnic, de obicei cu banii la banca, o ocazie sa le-o dea peste bot celor optimisti: “V-am spus eu ca vine criza”.

De multe ori, cei cu aceasta atitudine cauta si selecteaza acele argumente care se potrivesc cu opinia lor interna. Nu de putine ori, exista si un sentiment de invidie ca nu au prins trenul cresterilor de la inceput.

Ce se intampla este ca, pana cand chiar vine criza, profiturile pierdute, prin absenta de pe piata (fie de actiuni, fie de imobiliare) sunt mult mai mari si PERMANENTE decat orice efect ar putea sa aiba o criza.

Acest lucru l-a explicat mult mai bine si mai clar Peter Lynch: “Mult mai multi bani s-au pierdut de catre investitori in asteptarea corectiilor sau incercarea de a anticipa corectiile, decat in corectiile in sine.”

Corectiile pietei nu pot fi anticipate consistent cu succes pentru ca sunt determinate de evenimente de tip “black swan”, care sunt prin definitie de nepravazut. Asta nu inseamna ca nu pot exista exceptii. Poti anticipa de 5 ori si sa iti iasa de doua ori. Asta nu inseamna ca ai consistenta.

Comportamente pe Bear Market (piata in declin)

Atunci cand intram intr-un bear market am observat iarasi 2 atitudini contrare:

Market timer-ul

Vinde tot la inceput de corectie in ideea ca va intra mai tarziu la preturi mai bune. Traderii fac si short-uri (pariaza pe scaderea pietei).

Unii sunt buni la market timing. De obicei, cei care sunt foare vechi in piete si cei care sunt traderi profesionisti. Cu toate acestea, retineti, foarte, foarte rar cineva care face market timing depaseste randamentul mediu al bursei respective. In 99% din cazuri, market timing inseamna randamente mai mici si multe emotii de tip “jocuri de noroc”.

Daca mai punem si faptul ca statistic corectiile de 5% sunt mult mai numeroase decat cele de 10%, care sunt mult mai numeroase decat cele de 15%, care sunt mult mai numeroase decat cele de 20% si tot asa, este simplu sa ne imaginam cate vanzari gresite se fac si cate recumparari la preturi mai mari se fac.

Acest comportament este determinat de pretentia de a fi mai inteligent decat piata si nu tine cont de faptul ca pietele sunt imprevizibile si influentate de CEEA CE NU CUNOASTEM si VOM AFLA IN VIITOR. Asta daca nu esti vreun insider, bineinteles si cunosti in avans anumite lucruri. Dar, in acest caz, este ilegal sa folosesti acele informatii pentru a tranzactiona pe bursa.

Speranta moare ultima

Nu vindem nimic, ci mai cumparam si mai cumparam si mai cumparam, pana ramanem fara bani la -15%. Apoi inchidem laptop-ul si mai revenim dupa ce avem in portofoliu -50% sau mai mult, cand vindem din disperare si nu mai vrem sa auzim de bursa.

Acest comportament este determinat de lacomia de a cumpara la discount si de nerabdare. In plus, este determinat si de necunoasterea istoricului corectiilor anterioare.

Cum ne aparam de criza fara sa sacrificam profitul?

Te poti apara de criza sacrificand profitul foarte simplu: toti banii in depozite bancare garantate, titluri de stat si eventual aur.

Problema este ca vei sacrifica profitul aproape total. In cel mai bun caz, te vei proteja doar de inflatie. Poate nici macar atat.

Astfel, daca nu vrei sa renunti la profituri, am observat 3 abordari cu sanse bune de reusita:

Un portofoliu All Weather care sa reduca volatilitatea

Un portofoliu All Weather este un portofoliu care combina 3-4 clase de active necorelate care ar trebui sa aduca randamente bune pe termen lung, cu o volatilitate acceptabila. Este conceput astfel incat sa reziste bine oricarui tip de mediu economic. Nu va produce profit in orice mediu economic (nu exista o astfel de combinatie), dar va produce profit in majoritatea anilor si in anii slabi va avea pierderi limitate.

Un astfel de portofoliu ar fi portofoliul All Weather al lui Ray Dalio:

all weather

In traducere:

CAGR: randament mediu anual compus;

Worst year: rezultatul in cel mai prost an din interval;

Max Drawdown: scaderea maxima in acest interval (de la maxim la minim).

DCA si termen foarte lung pe actiuni

Dollar cost averaging (DCA) inseamna, in cuvinte simple, achizitii constante lunare (sau la un alt interval).

Pe termen lung, de peste 10 ani, aceasta strategie s-a dovedit cea mai castigatoare, aducand randament de aprox. 10% pe piata din SUA, in ultimii 100 de ani.

Nu toate pietele au fost atat de performante cum a fost SUA si nu pentru toate pietele DCA a fost profitabil si mai ales NU STIM DACA SI CARE PIETE DE ACTIUNI VOR CRESTE PE VIITOR.

Astfel, eu cred ca DCA pe termen lung (minimum 10 ani) ar trebui combinat cu o diversificare globala pe pietele dezvoltate + pietele emergente.

2 ETF-uri pe indici bursieri pot acoperi aproape toate pietele: MSCI Developed markets + MSCI Emerging markets.

Eu cred ca, atat timp cat populatia globala este inca in crestere, progresul tehnologic continua si capitalismul continua sa fie ideologia politica dominanta, sunt sanse mari ca DCA sa aduca rezultate foarte bune si pe viitor.

Strategie – All profit

Aceasta strategie necesita ceva mai multe cunostinte, dar are potentialul de  a aduce cele mai bune rezultate.

Nu este o strategie academica, studiata, cum sunt celelalte doua de mai sus, ci mai mult o strategie gandita de mine si de bun simt. Astfel, te rog sa o analizezi prin propriul filtru.

Presupune selectarea acelor active care produc profit bun si in perioadele de crestere, si in perioadele de scadere, desi, punctual, pot exista pierderi de valoare si diminuarea cashflow-ului in anumite perioade.

Aceasta strategie nu te fereste neaparat de volatilitate, ci doar o reduce sau o subordoneaza ca importanta obiectivului principal: cash-flow.

Aceasta strategie presupune cautarea si selectarea acelor active care probabil vor produce cashflow si in perioadele mai slabe, dar si in perioadele mai bune.

De multe ori presupune cautarea de active subevaluate sau cumparate  sub pretul pietei pentru a mari randamentul prezent, dar si viitor.

Exemple:

 1. Obligatiuni corporative solide, cu situatii financiare bune, in industrii care au o rezistenta puternica la perioade economice slabe. Astfel de industrii pot fi: farmaceutica, agricultura, utilitati, industria alimentara etc.;
 2. Actiuni care au un istoric de ani si zeci de ani de platit dividende. De exemplu, Dividend Aristocrats;
 3. Actiuni in industrii defensive: utilitati, medicala, industria alimentara etc;
 4. Actiuni subevaluate de tip Value;
 5. Terenuri agricole care produc;
 6. Apartamente in zone accesibile ca pret si chirie si in locatii bune din punct de vedere al infrastructurii. In perioadele mai slabe, oamenii vor cauta utilitate, nu fite. De ce? Le vor scadea veniturile si o parte vor dori sau vor fi nevoiti sa faca un downgrade;
 7. Proprietati de lux – in teorie, sunt considerate “safe haven”, dar nu pot sa confirm in practica. Nu am experienta pe acest domeniu.

Aceasta strategie presupune si detinerea unor sume cash pentru oportunitati si presupune si DCA.

Concluzii

In acest articol am incercat sa fac un pic de lumina in tot torentul de informatii si stiri alarmiste si postari ba catastrofale, ba laudaroase de pe grupurile de facebook pe tema investitiilor.

Am 15 ani de cand sunt pe pietele financiare. Nu este mult, dar cred eu ca este mai mult fata de majoritatea celor care ma citesc si sper ca experienta mea sa va fie de folos.

Investitiile sunt o necesitate pentru a spera intr-o zi la mai multa libertate si prosperitate. Nu sunt jocuri de noroc, nu cauta adrenalina. De asemenea, nu ar trebui nici sa iti provoace anxietate, panica sau alte emotii puternice.

Gandeste-te ca investesti pe termen lung. Peste 10 ani cel mai probabil nimeni nu isi va mai aminti de coronavirus sau isi va aminti ca ceva a provocat la un moment dat ceva deranj.

Societatea umana nu este perfecta, insa a dovedit de-a lungul istoriei o capacitate incredibila de a gestiona crize, amenintari, dezastre. Gandeste-te doar prin ce am trecut in ultimii 10 ani: razboaie multiple, tari din UE in pragul falimentului (Grecia), tot felul de gripe si boli, reactoare nucleare distruse de tsunami, razboaie comerciale si tot asa. Sunt nimic fata de cele petrecute in secolul 20: razboaie mondiale, marea depresiune economica, pandemii ucigatoare (gripa spaniola), razboiul rece si asa mai departe.

Mult succes in dezvoltarea unei strategii castigatoare!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Similar Posts

3 Comments

 1. Salutare si felicitari pentru articol. Recomandarile tale sunt foarte bune.

  Un comentariu am referitor la portofoliu “All Weather”: in 2007 S&P500 era 1,424.16 (Jan 1, 2007) si astazi S&P500 este 2,972.08 ( Mar 6, 2020). Economia americana a crescut cu aproximativ 23% (valoare reala ajustata la inflatie) intre 2007 ($15626 trilions -https://www.thebalance.com/us-gdp-by-year-3305543 ) – 2020 ($19073 trilions – https://www.thebalance.com/us-gdp-by-year-3305543) in timp ce S&P500 s-a dublat. In cazul acesta, profilul all weather prezentat nu are nici o relevanta (compara maxime din 2007 cu cele din 2020). Mai corect ar fi fost sa vedem cum s-ar fi descurcat un portofoliu “All weather” in perioada 2007-2012 (5 ani) iar rezulatul nu are cum sa fie imbucurator ;).

  1. Catalin,

   In perioda 2007-2012 rezultatul all weather portfolio a fost de aproape 8% CAGR (randament mediu anual) – mai bine decat intervalul mai mult prezentat de mine.
   fa o simulare: https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation#analysisResults

   Oricum, o perioada de 5 ani este irelevanta in investitii. Este mult prea scurta si afectata de evenimente punctuale. Pe termen scurt activele se misca conform stumuilor negativi sau pozitive din economie, politica etc, ai un coronavirus si peste inca 1-2 ani mai ai nu stiu ce razboi si asta iti distruge intervalul. Abia pe termen lung de peste 10 ani (chiar mai lung) activele ajuns sa evolueze conform fundamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *