Cum te pregatesti pentru o criza sau recesiune?

Cum te pregatesti pentru o criza sau recesiune?

In primul rand vreau sa punctez faptul ca acum, in Romania, traim vremuri bune, poate cele mai bune din istorie: Este pace, crestere economica, veniturile cresc an de an, somajul este la minime, investitiile merg bine si majoritatea populatiei a progresat ca nivel de prosperitate si confort vs acum 10 ani.

Nu zic ca nu se poate si mai bine, ci spun ca este bine.

Sunt vremuri mai bune si vremuri mai putin bune. Ce este o certitudine este ca vei prinde pe parcursul vietii si vremuri bune, si vremuri mai putin bune. Nu are rost sa te ingrijorezi, sa speri ca nu vor veni sau sa incerci sa le anticipezi. Tu trebuie sa fii pregatit pentru aceste vremuri tot timpul.

Atentie, o recesiune nu inseamna criza economica. Recesiunea este o perioada de scadere economica, o perioada in care preturile activelor (imobiliare si mobiliare) de obicei scad, se pierd locuri de munca, apar mai multe falimente si, in general, banii se castiga mult mai greu.

O criza economica este o recesiune agravata in care economia intra aproape in blocaj. Sunt destul de rare. In istoria recenta am avut 2: in 1929-1933 si in 2008-2009.

Majoritatea prospera in vremurile bune.

Majoritatea sunt afectati mai grav sau mai putin grav cand vin vremurile mai putin bune. Acestia sunt fragili. Orice adiere de vant ii va afecta puternic.

Unii rezista bine in timpul unei recesiuni. Acestia sunt rezilienti.

Si altii vor iesi in castig in urma unei crize. Acestia sunt antifragili (Nassim Taleb a definit antifragilitatea ca abilitatea de a beneficia de pe urma surselor de stres, volatilitate, dezordine, haos etc.).

Eu consider ca este nevoie sa fim si rezilienti, si antifragili.

Mai departe voi enumera o serie de elemente de mindset si actiuni concrete care te vor face atat mai rezilient, cat si antifragil.

Sunt mult mai multe, insa am incercat sa le selectez pe cele mai importante.

Mindset de rezilienta si antifragilitate

1. Toate trec

Aminteste-ti ca nimic nu tine la nesfarsit, toate trec; si cele bune, si cele mai putin bune. Toate trec, chiar si tu. O atitudine smerita si senina in fata “incontrolabilului” te va face puternic mental si spiritual.

2. Orientat spre solutii – tot timpul

Fa-ti un obicei din a-ti pune intrebarea: Ce pot eu sa fac? Indiferent de circumstante, tot timpul poti sa faci ceva, poti sa imbunatatesti situatia.

Ce pot eu sa fac? Care sunt solutiile posibile? De ce mai am nevoie pentru a gasi o solutie?

3. Imbunatatire continua

Fii tot timpul flamand de cunoastere, de imbunatatire, de evolutie. Acesta ar trebui sa fie scopul tau central in viata: sa te expandezi ca nivel de cunoastere, abilitati, mindset, fizic, psihic, emotional, spiritual.

4. Recunostinta

Gaseste tot timpul motive pentru care sa fii recunoscator. Nu te concentra pe ce iti lipseste, ci pe ce ai bun in viata ta.

5. Nu te atasa de lux, confort, statut

Invata sa te bucuri si de lux, si de o viata simpla. La fel de mult. Gaseste-ti bucuria, stima de sine si implinirea in interior, nu in lucruri exterioare. Lucrurile exterioare pot sa dispara, insa interiorul tau iti va fi tot timpul resursa.

Invata sa te bucuri de o vacanta petrecuta la cort, cu bani putini, la fel de mult ca de o vacanta la un hotel de 5 stele.

Actiuni concrete

1. Traieste sub nivelul tau potential de trai

Cei care ofera acest sfat, il ofera pentru a te indemna sa ai un stil de viata care sa iti permita sa economisesti. Cei care sunt impotriva acestui sfat sunt cei care iti spun ca nu are rost sa fii bogat, daca nu te bucuri in totalitate de bogatia ta.

Eu spun ca acest sfat te indeamna sa iti gasesti fericirea si implinirea in lucruri trainice, in interior, in relatii, in viata de zi cu zi.

Eu cred ca idealul ar fi sa fii in stare sa fii implinit si bucuros si in lux, si in simplitate. Sa te bucuri de toate fatetele vietii.

Totusi, in mod practic, daca tu ai un venit de 5000 EUR pe luna pe care ii papi pe toti si ajungi dependent de acest stil de viata, la o recesiune, cand poate venitul tau scade la 2000 EUR, iti va fi foarte greu sa te readaptezi.

2. Surse multiple de venit

Sa fie o sursa mare de venit pe care sa o gestionezi cat de bine poti si, in paralel, sa iti creezi noi surse de venit.

Sursa principala sa zicem ca este salariul.

Un exemplu de surse multimple de venit ar fi astfel: pe langa salariu, poti dezvolta, destul de simplu, doar din investitii pasive, apartamente pentru chirie si actiuni BVB pentru dividende. In plus, ai putea sa ai si o sursa de venit din freelancing pe domeniul tau. O alta sursa ar putea fi monetizarea unui hobby, sa devii asociat cu cineva intr-un business, un teren agricol pe care il mostenesti de la bunici pe care poti sa il arendezi, comisioane de vanzari pentru facilitarea unor tranzactii samd.

Vei avea nevoie de creativitate si orientare spre solutii.

3. Portofoliu de investitii diversificat

Sa ai un portofoliu de investitii care sa cuprinda: obligatiuni, actiuni, aur si imboliare. Pot fi si mai multe, insa le-am listat pe cele care si-au dovedit deja eficienta timp de sute de ani.

De ce portofoliu de investitii? Pentru ca nimeni nu iti va asigura o pensie decenta, daca nu ti-o construiesti tu pe cont propriu.

De ce portofoliu diversificat? Pentru ca activele evolueaza diferit, in functie de mediul economic. Actiunile ofera cele mai bune randamente, dar sunt cele mai volatile.

Obligatiunile ofera randamente mai mici, dar sunt mult mai stabile.

Aurul te protejeaza de inflatie si in timpul crizelor.

Imobiliarele sunt mai stabile, ofera randamente destul de bune si te protejeaza de inflatie.

Scopul unui portofoliu diversificat este sa te protejeze de volatilitate fara a-ti afecta randamentul investitiei.

4. Asigurari de viata si sanatate

Asigurarea de sanatate este foarte importanta. Nimic nu te ruineaza financiar mai mult decat o problema grava de sanatate.

Asigurarea de viata simpla (fara alte chestii aditionale). Devii antifragil de tot. Daca mori, urmasii tai devin milionari. 🙂

5. Cash ca vine criza sau investitii?

Fondul de urgenta (care sa acopere 6-12 luni de cheltuieli) se tine in conturi de economii sau depozite (sau instrumente similare), insa, in afara de aceste sume, am observat ca este mult mai profitabil sa tii ceilalti bani investiti, in conditiile in care portofoliul tau cuprinde si active ofensive (actiuni, imobiliare) si active defensive (titluri de stat, aur).

De ce?

Simplu … in realitate vei pierde mult mai multi bani tinand banii in depozite si ratand cresterile oferite de anumite investitii, decat ai putea pierde intr-o corectie.

Cum asa?

Simplu, gandeste-te ca Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu o medie cu peste 17% pe an in ultimii 10 ani. Asta inseamna ca a crescut de peste 4 ori. Numai anul trecut a crescut cu 45%.

Daca maine ar veni o corectie de 50% (ceea ce ar reprezenta o corectie specifica unei crize foarte puternice), Gigel, care investeste de 10 ani, si-ar pierde jumatate din bani, dar tot ar avea de 2 ori mai multi bani decat cel care si-a tinut banii la banca.

Cine a pierdut mai mult?

O corectie majora vine odata la 5-6-8 sau chiar 10 ani, deci esti afecatat odata la multi ani. Anii de crestere sunt aproape toti ceilalti.

Nu vei reusi sa prevezi cand vine o recesiune si cu atat mai putin o criza. Nimeni nu reuseste decat din intamplare.

Cheia succesului in investitii sunt investiile constante si portofoliile bine diversificate.

6. Cashflow, dar si investitii cu acumulare

Investitiile care aduc cashflow pozitiv au trei mari avantaje: confortul psihologic ca iti intra bani constant, iti ofera munitie pentru achizitii constante, impozitezi veniturile astazi platind taxele (mici) de astazi si nu mai esti expus riscului unor cresteri de taxe viitoare.

Investitiile cu acumulare – sunt cele care cumuleaza profiturile in valoarea activului, in loc sa ofere cashflow. Au 3 mari avantaje: optimizarea procesului de dobanda compusa, simplificare si reducerea costurilor de tranzactionare (pentru ca nu trebuie ca tu sa reinvestesti profiturile).

7. Profesional fii foarte bun la ceva

Stii cum se spune: meseria este bratara de aur. Fii foarte bun la ceva si, chiar daca totul se naruie, abilitatile tale raman ale tale si pot fi folosite pentru a reconstrui.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *