Maximizarea randamentelor
prin investiții în ETF-uri
Cu Bogdan DINU și Valentin NEDELCU
Vreau să mă înscriu
Cu siguranță ai auzit că în România există doar o mână de oameni care dețin majoritatea averii la nivel de țară.
Cum să nu auzi, când la televizor sau în presă se pune accentul pe evidențierea cazurilor negative?
Oamenii care au succes însă, trec de acest fum al aparențelor, intrând în detalii, pentru a se lăsa cât mai aproape de realitate. Doar atunci când avem date factuale ancorate în prezent reușim să luăm cele mai bune decizii și să excelăm.
Averea netă versus averea mediană și concentrarea averii în România
Ca să înțelegi mai bine, uite un exemplu de fum al aparențelor: conform Credit Suisse averea medie netă a unui român este de aproximativ 176.000 RON, pe cand averea mediană netă de 80.300 RON.
O asemenea diferență, mai mult decât dublă, între medie și mediană, te-ar putea duce imediat cu gândul la o concentrare a averii în România. Dacă te-ai opri aici, ai putea crede că într-adevăr o mână de oameni dețin majoritatea averii din România. Și uite așa ajungi să iei decizii greșite pe date incomplete, crezând că aceasta este realitatea.
Dar dacă intrăm în detalii? Uitându-ne la un raport făcut de Boston Consulting Group (BCG), putem observa exact cum este împărțită averea românilor pe segmente.
Aflăm astfel că, de fapt, cei din segmentul cu averea cea mai mică (0 – 0.25m USD) au cea mai mare pondere din averea totală a României: 57%.
Ba mai mult, comparând același segment de avere cu ce se întâmplă la nivel global, observăm o diferența enormă: 34% vs 57%. Și față de nivelul regional (Europa de Est) este o diferență foarte mare, de peste 11%, tot în favoarea noastră.
La extrema cealaltă, pentru segmentul de 100m+, se observă același lucru. Față de regiune (Europa de Est), cei cu averea de peste 100m+ din România dețin un procent mult mai mic din averea totală a României: 17% vs 29% Europa de Est. O diferență fabuloasă de 12%.
Vedem astfel cum datele problemei se schimbă radical, nefiind nici vorbă despre o concentrare de avere în cazul României.
Ba mai mult decât atât, vreau să îți arăt cum mediul economic din România ne oferă o șansă unică. Tot Boston Consulting Group (BCG) ne prezintă estimarea ratei de creștere a averii pe segmente.
Observăm cum se estimează că cei din segmentul 0 – 0,25m, respectiv 0.25 – 1m vor avea cea mai rapidă creștere. Cu un CAGR de 6.9%, respectiv 7.3%.
După cum vezi, în doar câteva minute, am aflat nu numai că în România concentrarea averii este mult mai mică față de regiune, respectiv global, dar și că cele mai mici 2 segmente de avere vor crește cel mai rapid.
O șansă unică de a trece mai repede la un segment de avere superior
Acum că știi cum stă în realitate situația, îți pot spune că lucrurile stau chiar mai bine de atât.
Scopul tău ar trebui să fie să îți crești averea și mai repede, iar acest lucru este posibil prin investiții eficiente.
Din păcate însă, multe persoane investesc după ureche, descoperind prea tarziu, sau niciodată, că randamentele investiției ar fi putut fi mult mai mari.
Importanța randamentelor
Dacă ne uităm la evoluția unei investiții de 12.000 RON pe an (sau 1.000 RON pe luna), timp de 30 de ani la un randament mediu anualizat de 5%/an, observăm cum fiecare increment de 0.1% “pierdut” pe taxe/comisioane/alocare ineficientă etc mănâncă peste 15.000 RON din portofoliu.
Observăm clar cum fiecare 0.1% la randament este extrem de important, făcând diferența dintre eșec sau succes.
Taie ani buni din drumul spre independență financiară
În funcție de rata de economisire, respectiv randamentul portofoliului, putem calcula câți ani va dura drumul spre independență financiară.
Practic, pentru o rată de economisire de 35%, având un randament de 5%, rezultă un drum de 24.6 ani de zile.
Desigur că poți scurta acest drum mărind rata de economisire, însă dacă ți-as spune că mai ai și alte variante fără să-ți reduci calitatea vieții?
De exemplu, prin generare de premium, adică un randament mai mare. Dacă în aceleași calcule punem un randament de 7% / an, la aceeași rată de economisire, tocmai ai caștigat 3,2 ani din viața ta, ajungând independent financiar în 21.4 ani, în loc de 24,6.
Și acest lucru nu este tot, mai există un element ce îți poate scurta drumul către independență financiară: safety withdraw rate (SWR) sau rata sigură de retragere. Cu un portofoliu ce are un SWR cu 0,5% mai mare, mai câștigi 1,3 ani.
Exact acest lucru îți vom prezenta noi: o strategie care să reducă numărul de ani necesari pentru atingerea educației financiare prin investiții eficiente ce generează randament premium.
Vreau să mă înscriu
CE VEI ÎNVĂȚA DIN CURSUL DE INVESTIȚII EFICIENTE PE BURSĂ - NIVELUL I
Iată structura cursului!
Introducere în lumea investițiilor pe piața de capital
Primii pași spre construcția unui portofoliu potrivit nevoilor personale
IPS – Investment policy statement
Cum construim portofolii simple
Șablon de alocare a portofoliului simplu
Analiza indicatorilor financiari
Factor based (smart-beta) ETFs
Analiza tipurilor de portofolii eficiente în funcție de ciclul economic
Șablon de alocare a portofoliului smart-beta
Strategii de investit pentru maximizarea randamentelor
Șablon de rebalansare a portofoliului
La ce să fim atenți când alegem un broker?
Exemplu practic de utilizare a brokerilor
Investiții pe Bursa de Valori București
Șablon de replicare a indicelui BET
Taxarea rezidenților români
De ce să urmezi acest drum alături de noi?
Și eu, și Bogdan am trecut de la cap la coadă prin experiența pe care urmează să ți-o împărtășim. Noi am ieșit din cursa șobolanului aplicând exact aceeași metodă pe care tu ești gata să o descoperi în cursul de investiții eficiente la bursă.
Însă, mai întâi, iată câteva detalii despre noi.
Iată cine suntem și de ce considerăm că suntem persoanele potrivite pentru a te ajuta să înveți cum să investești profitabil și în criză, și în vremurile bune!
Valentin Nedelcu
Sunt economist, investitor, consultant fiscal, coach, trainer și totodata fondatorul blogului și comunității StiintaBanilor.ro - cea mai mare și activă comunitate de finanțe personale și educație financiară din România.
Am început să investesc pe piața de capital din anul 2005, fiind activ, mai întâi, pe piața locală BVB și pe urmă și pe piețele internaționale. În paralel, mi-am dezvoltat o carieră in domeniul financiar, lucrând pentru diverse companii de consultanță și multinaționale și ajungând până la nivelul de senior management regional. În această perioadă, am participat la proiecte de achiziții, fuziuni, divizare și optimizări fiscale la nivel național și internațional, în calitate de consultant fiscal. În 2016 am fondat blogul și comunitatea ȘtiințaBanilor, ajungând, în mai puțin de 3 ani, cea mai mare comunitate de finanțe personale și investiții din România.
În calitate de coach & trainer financiar, am lucrat cu peste 10.000 de persoane în ultimii 8 ani, oferind comunității atât expertiza mea, cât și expertiza celor mai buni specialiști pe care i-am putut găsi pe piață, în aria de finanțe personale și investiții.
Bogdan Dinu
Sunt consultant in industria de private banking - capital markets - wealth management (managementul averii) și investitor pe piețele de capital și imobiliare.
Am 36 de ani, iar pe piața de capital investesc eficient, având o strategie solidă în spate încă din 2013. În acest domeniu ma simt ca peștele în apă deoarece lucrez ca și consultant în private banking - wealth management pentru bănci din întreaga lume (Luxemburg, Elveția, Liechtenstein, Singapore, Hong Kong etc), ajutându-le să-și servească mai bine clienții. Faptul că nu lucrez pentru o bancă privată anume, ci fac consultanță pentru mai multe, mi-a oferit oportunitatea unică de a acumula foarte multă experiență în wealth management.
De asemenea, ajutând diverși wealth manageri care au limite de intrare de 10 milioane de EUR/USD/CHF, m-a ajutat să îmi formez o privire 360° în legătură cu acest domeniu, fiind focusat pe un singur lucru: eficientizare. Eficientizarea portofoliului, a taxelor, respectiv a comisioanelor sau a strategiei investiționale. Totul pentru a obține un portofoliu cu un randament net final mai bun.
Acest curs este pentru tine dacă
- Vrei să înveți cum se face o analiză detaliată a ETF-urilor, cât și a portofoliilor, utilizând diferite tool-uri.
- Vrei să scoți un randament peste medie folosind tilt-uri inteligente, respectiv portofolii de tipul smart-beta.
- Vrei să înveți să faci hedging atunci când trebuie și pe ce clase de active trebuie, pentru a crea un portofoliu mai eficient din punct de vedere al randamentelor, dar minimizând riscul.
- Vrei să întelegi cum să alegi brokerul potrivit ție și cum să eviți capcane ce te vor costa scump în viitor.
- Vrei să înveti cum poți minimiza taxele, respectiv comisioanele în investiții, inclusiv la vânzare finală.
- Vrei să ai o strategie investițională ce ține cont de ciclurile economice, generând premium.
- Vrei să înveți cum se face o analiză factuală și serioasă în legătură cu ce poate produce randament alfa (peste medie).
- Vrei să înveți cum se face un plan de investiții personale (IPS) eficient.
- Vrei să înțelegi în detaliu ce înseamnă o investiție în ETF, descoperind ce rol are fiecare rotiță din tot ecosistemul instituțional în cazul ETF-urilor.
- Vrei să ajungi să elimini multe riscuri din investiții.
- Vrei să eviți să te lași pradă zgomotului investițional omniprezent în presă și pe internet.
- Vrei să reduci câțiva ani buni din drumul spre independență financiară.
Vreau să mă înscriu
Iată ce spun alți oameni despre cursurile noastre
Înainte de acest curs credeam că investițiile în ETFs sunt cumva liniare (și așa-zis plicticoase 🙂). Am aflat că de fapt poți obține mai mult - constanța și securitatea pe care le oferă investițiile pe termen lung, cu ceva extra profit cum numai investițiile active aduc. Un curs profesionist, cu o bază solidă de statistici și analize în detaliu, cu concluzii clare și palpabile, cu aplicare imediată - nimic abstract și inutil. PS De multe ori mă întreb de ce Bogdan și Valentin ne ”bagă bani în buzunar” prin aceste cursuri. Desigur că la mijloc este un reward financiar, dar tot desigur că este mai mult de atât - felicitări și mulțumim pentru tot ce faceți pentru comunitate!
Un curs diferit față de ce am mai parcurs. Am fost plăcut surprins să aflu unele chestii care m-au făcut sa rebalansez portofoliu actual. După finalizarea cursului mi-am refăcut IPS. Recomand!
Pe Bogdan și Valentin îi cunosc de câțiva ani și pot spune că am participat la multe cursuri și webinarii susținute de ei și nu numai.
Ce pot să spun este că văd un progres real al lor ca și îndrumători în tainele investițiilor, calitatea cursurilor crește de la an la an și din asta noi avem numai de câștigat!
Acest curs mi se pare de departe cel mai complet curs de investiții din România! Este o bijuterie de curs!
Am deja portofolii active pe BVB și pe internațional!
Bravo băieți, țineți-o tot asa!
Recomand cu încredere cursurile oferite de Bogdan Dinu, în particular cele de investiții pe bursă prin ETF-uri.
Cursul a fost structurat astfel încât să poată fi înțeles de orice începător în domeniu - cazul meu.
De la capitole teoretice în care am înteles clar ce este un ETF + instituțiile care stau în spatele acestuia, până la analize și construcții de portofolii, fiecare intrebare pe care am avut-o și-a găsit răspunsul în capitolul respectiv sau în cel ce următor.
La sfârșitul cursului am înțeles cum și, mai important, de ce să aleg anumite ETF-uri și ce portofoliu să îmi creez astfel încât să mă simt confortabil investind pe termen lung.
Pentru cei care vor ceva mai mult decât cele prezentate, Bogdan te va redirecționa spre anumite surse/date încat să îți faci propriile "teme de casă", beneficiind de un extra premium la portofoliu (cu riscul aferent).
Fiind relativ nou în domeniul investițional, am parcurs foarte multe cărți și materiale educaționale care mi-au adus o cantitate mare de informații cu un singur dezavantaj: structura. Cursul de față a venit ca o mănusă și nu numai. Pe lângă faptul că mi-a făcut ordine în cunostințe, am învățat într-un mod structurat ce înseamnă o investiție pasivă prin prisma ETF-urilor. Mai mult, am învățat cum să caut, ce să caut și unde să caut și să mă documentez despre aceste produse investiționale. Cursul este un "must do", cel mai complet și bine structurat din piață, cu multe "tool-uri" de mare ajutor.
Ești pe punctul de a porni la drum în călătoria spre investiții eficiente și scurtarea drumului către independență financiară!
Am ajuns la momentul în care trebuie să decizi. Alegi să vii cu noi în această experiență și să investești eficient, reducând câțiva ani buni din drumul spre independență financiară?
Sau te dai bătut și te întorci la aceeași rutină zilnică, de a investi ineficient și în final la a alerga în aceeași roată care se va învârti continuu și te va ține captiv pentru tot restul vieții?
Acest curs te va lua de la zero și te va învăța bazele, apoi te va învăța cum să optimizezi costurile, cum să îți construiești un portofoliu eficient, cum să alegi brokerii, cum să îți stabilești o strategie și cum să o urmezi până la atingerea obiectivelor tale financiare. În plus, vei avea parte și de diferite tool-uri ajutătoare.
Un portofoliu eficient, care să te ajute să generezi premium și să reduci ani de zile din drumul tău spre independență financiară. Investiția în acest curs o poți recupera numai după primele module doar prin simplul fapt că te scutește de sute de ore de cercetare, ani de zile de încercări eșuate și mii de euro pierduți din cauza unor greșeli simple, dar atât de comune investitorilor.
COMANDĂ CURSUL DE INVESTIȚII EFICIENTE PE BURSA – NIVELUL I ACUM!
Silver
Gold
Vip
ACTUALIZAT SEPT. 2021
Cursul de investiții eficiente pe bursă - nivelul 1
20 lectii video si in format audio (mp3)
Materiale suport
Suportul de curs pentru fiecare lecție și 5 materiale adiționale (xls, doc)
WEBINARII
3 sesiuni înregistrate
Sesiune Exclusiva Q&A, Explodarea venitului activ, Tips & trick investiții in ETFs
FACEBOOK
Access grup privat: True Fire
Cursul de investiții eficiente pe bursă - nivelul 2 (gold)
Durată
15h 14m
21h 35m
39h 20m
Silver
- Modul 1: Introducere în lumea investițiilor pe piața de capital
- Modul 2: Risc management
- Modul 3: Ce este un ETF
- Modul 4: Analiza unui ETF
- Modul 5: Primii pași spre construcția unui portofoliu potrivit nevoilor personale
- Modul 6: Hedging-ul la ETFs
- Modul 7: IPS – Investment policy statement
- Modul 8: Cum construim portofolii simple
- Modul 9: Analiza indicatorilor financiari
- Modul 10: Factor based (smart-beta) ETFs
- Modul 11: Analiza tipurilor de portofolii eficiente în funcție de ciclul economic
- Modul 12: Strategii de investit pentru maximizarea randamentelor
- Modul 13: La ce să fim atenți când alegem un broker?
- Modul 14: Exemplu practic de utilizare a brokerilor
- Modul 15: Investiții pe Bursa de Valori București
- Modul 16: Taxarea rezidenților români
- Modul 17: REIT-uri
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
Vreau cursulGold
- Modul 1: Introducere în lumea investițiilor pe piața de capital
- Modul 2: Risc management
- Modul 3: Ce este un ETF
- Modul 4: Analiza unui ETF
- Modul 5: Primii pași spre construcția unui portofoliu potrivit nevoilor personale
- Modul 6: Hedging-ul la ETFs
- Modul 7: IPS – Investment policy statement
- Modul 8: Cum construim portofolii simple
- Modul 9: Analiza indicatorilor financiari
- Modul 10: Factor based (smart-beta) ETFs
- Modul 11: Analiza tipurilor de portofolii eficiente în funcție de ciclul economic
- Modul 12: Strategii de investit pentru maximizarea randamentelor
- Modul 13: La ce să fim atenți când alegem un broker?
- Modul 14: Exemplu practic de utilizare a brokerilor
- Modul 15: Investiții pe Bursa de Valori București
- Modul 16: Taxarea rezidenților români
- Modul 17: REIT-uri
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
- Acces Lifetime Grup True Fire
Vreau cursulVip
- Modul 1: Introducere în lumea investițiilor pe piața de capital
- Modul 2: Risc management
- Modul 3: Ce este un ETF
- Modul 4: Analiza unui ETF
- Modul 5: Primii pași spre construcția unui portofoliu potrivit nevoilor personale
- Modul 6: Hedging-ul la ETFs
- Modul 7: IPS – Investment policy statement
- Modul 8: Cum construim portofolii simple
- Modul 9: Analiza indicatorilor financiari
- Modul 10: Factor based (smart-beta) ETFs
- Modul 11: Analiza tipurilor de portofolii eficiente în funcție de ciclul economic
- Modul 12: Strategii de investit pentru maximizarea randamentelor
- Modul 13: La ce să fim atenți când alegem un broker?
- Modul 14: Exemplu practic de utilizare a brokerilor
- Modul 15: Investiții pe Bursa de Valori București
- Modul 16: Taxarea rezidenților români
- Modul 17: REIT-uri
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
- 3 webinarii înregistrate
- Modul 1: Principalele instrumente financiare de pe piata de capital
- Modul 2: Risk management
- Modul 3: Privire de ansamblu asupra bursei
- Modul 4: Tipuri de strategii de investitii pe bursa
- Modul 5: De unde ne luam informatiile
- Modul 6: Brokeri
- Modul 7: Selectia initiala a companiilor
- Modul 8: Analiza tehnica
- Modul 9: Elemente de analiză macroeconomică
- Modul 10: Analiză fundamentală - particularități BVB
- Modul 11: Analiză fundamentală - particularități internațional
- Modul 12: Impozitarea rezidenților români
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
- 2 webinarii înregistrate
- Acces Lifetime Grup True Fire
Vreau cursulÎn final îți reamintesc
- Cursurile noastre îți rămân lifetime (îți rămân în cont pe termen nelimitat, pe toată durata de viață a platformei);
- Sunt în format video și se urmăresc direct pe platforma noastră de cursuri, în ritmul tău;
- Ai și varianta audio bonus și pdf-uri text incluse + o sumedenie de materiale ajutătoare la fiecare curs;
- Update-urile viitoare sunt incluse
- Oferă educație financiară într-un mod clar , structurat și ușor de asimilat;
- Sunt foarte practice;
- Ai garanție de returnare a banilor timp de 15 zile, în cazul în care ești nemulțumit;
- În cazul în care consideri că vei avea nevoie de ajutor punctual și specific / lămuriri / motivație după parcurgerea cursurilor alege pachetele care oferă acces la grupul nostru privat de facebook True Fire*.
* Grupul privat True Fire, o comunitate de peste 1.700 de persoane, îți oferă acces direct atât la autorii cursurilor, cât și la alți investitori cu experiență pentru ajutor punctual și specific / lămuriri / motivație după parcurgerea cursurilor.
Garanție
Suntem absolut convinși că vei obține cu mult mai mult decât vei investi în acest curs! Dar dacă nu vei fi mulțumit de informațiile primite, poți cere banii înapoi în termen de 15 de zile de la data livrării cursului și vei primi banii înapoi fără niciun fel de întrebări. În felul acesta, poți fi sigur că nu ai nimic de pierdut.
Disclaimer
Nu oferim servicii de consultanță în investiții iar cursurile noastre nu fac parte din categoria de cursuri de formare/certificare profesională sau de pregătire profesională continuă pentru specialiștii din industria financiară. Prin cursurile noastre ne dorim să promovăm importanța educației financiare la nivel global și ne adresăm publicului larg.