Maximizarea randamentelor
prin investiții în acțiuni individuale
Cu Bogdan DINU și Valentin NEDELCU
Vreau să mă înscriu
Sunt convins ca ai auzit deja de conceptul de independenta financiara.
Gandindu-te la suma de care ai avea nevoie ca sa atingi pragul de independenta financiara, probabil ai fost descurajat de fenomenul atat de prezent din zilele noastre: inflatia.
In timp, banii isi pierd valoarea
Cum sa nu iti provoace griji o inflatie care, conform BNR, in luna octombrie 2021, se situa la peste 7.9% in LEI fata de octombrie 2020. Mai exact, 7.94%.
Asta in conditiile in care o dobanda la contul de economii in RON poate fi oriunde intre 0,3% si 3%.
Chiar si cu banii tinuti la banca cu o dobanda de 3% pe an, la un an distanta, vei fi pierdut 4,95% din ei.
De exemplu, la fiecare 10.000 de lei economisiti, la sfarsitul fiecarui an, inflatia va fi mancat 495 LEI din banii tai.
Inflatia – micul gremlin ce iti mananca din bani
In Romania, din 1991 pana in 2021, am avut o inflatie medie anuala de 40,49% la LEI.
Desigur, am trecut prin vremuri grele in anii 90 post revolutie, cu inflatie si de peste 250%, vremuri ce au sanse mici de a se mai repeta.
Daca ne uitam insa la o piata matura, cum este cea din SUA, vedem cum avem o medie anuala istorica a ratei de inflatie de 3.24% la dolari.
Chiar si cu aceasta rata de inflatie, dupa 15 ani de zile, am fi pierdut aproape 40% din bani.
Tu decizi daca timpul te dezavantajeaza sau, din contra, te avantajeaza
Pentru a atinge pragul de independenta financiara, nu este suficient sa tii banii la banca, ci trebuie sa ii investesti.
Daca ne uitam la piata de capital (bursa), observam ca randamentele acesteia au surclasat inflatia cu mult.
Intorcandu-ne la piata americana, indicele principal SP500 a scos un randament mediu anualizat istoric de 10.48% pe an. Scazand inflatia, rezulta un randament mediu anualizat net de 7,24% la dolar.
Aceeasi suma de 10.000 de dolari s-ar transforma in 15 ani in 44.500 de dolari.
Chiar si ajustati la inflatie, am ramane in buzunar cu peste 28.000 de dolari.
Cum poti profita la maximum de investitiile de pe piata de capital ?
Investitiile pasive, in ETF-uri ce urmaresc indicii pietei, precum S&P500, MSCI World, MSCI EM etc, s-au dovedit a fi extrem de eficiente.
Dupa cum ai vazut, investind intr-un ETF ce urmareste S&P500, istoric vorbind, ai fi realizat un randament mediu anualizat de peste 10% pe an la dolar.
Incurajam pe oricine sa inceapa investitiile pe bursa printr-un protofoliu eficient de ETF-uri.
Am detaliat strategiile de investitii in ETF-uri in Cursul de investitii eficiente pe bursa – Nivelul 1.
Dar daca s-ar putea mai bine de atat ?
Este recomandat ca, din punct de vedere al risk management-ului, portofoliul investitional de pe piata de capital sa fie preponderent axat pe ETF-uri.
Restul capitalului poate fi investit in actiuni individuale performante, avand ca scop cresterea probabilitatii de a genera randamente mai mari decat cele ale ETF-urilor, crescand per total randamentul portofoliului.
Un astfel de exemplu de portofoliu ar putea fi 60% ETF-uri si 40% actiuni individuale, rolul actiunilor individuale fiind sa creasca randamentul total al portofoliului.
Alegand companii solide si cumparandu-le in momente oportune si evitand companiile slabe din indicii de actiuni, sa presupunem ca ai putea genera randamente de 14% / an (in loc de 10% cat are SP500 media istorica). In aceasta situatie, cei 10.000 de dolari s-ar transforma in peste 55.000 de dolari in aceiasi 15 ani de zile.
Importanta risk management-ului in cazul unui portofoliu de ETF-uri si actiuni
In acelasi timp, insa, este important sa si minimizam riscul.
Desigur ca putem scoate pe actiuni individuale randamente de 14% pe an sau mai mari, insa nu este realist sa presupunem ca putem face acest lucru cu aceeasi constanta si siguranta ca in cazul randamentelor, fie ele mai mici, ale ETF-urilor.
Astfel, un element al risk managementului pe care-l putem implementa este sa mutam constant, de exemplu o data la 3 ani, o parte din excesul de profit al actiunilor individuale raportat la cel al ETF-urilor.
Pe exemplul prezentat anterior, daca am face acest lucru, cei 10.000 de dolari ar creste la usor peste 53.000 de dolari:
Prin aceasta strategie, practic, oferim combustibil acelei parti din portofoliu compusa din ETF-uri, mentinand riscurile la niveluri acceptabile.
Influenta strategiei asupra momentului atingerii independentei financiare
Pe exemplul din acest articol, la o rata de economisire de 30%, folosind portofoliul compus 100% din ETF-uri, am atinge independenta financiara in aproximativ 23,7 ani de zile.
Pe de alta parte, la aceeasi rata de economisire, dar folosind strategia expusa mai sus, am atinge independenta financiara dupa 21,7 ani de zile, reducand cu 2 ani de zile timpul necesar variantei precedente. Practic, ai castigat 2 ani din viata ta.
Evident, numarul de ani necesari atingerii independentei financiare poate scadea in functie de rata de economisire, respectiv randamentele obtinute.
Exact acest lucru îți vom prezenta noi: o strategie care să reducă numărul de ani necesari pentru atingerea independentei financiare prin investiții eficiente in actiuni individuale care cresc probabilitatea de a genera un randament superior.
Vreau să mă înscriu
CE VEI ÎNVĂȚA DIN CURSUL DE INVESTIȚII EFICIENTE PE BURSĂ - NIVELUL II
Iată structura cursului!
Bun venit la cursul de investiții eficiente pe bursă - nivelul 2
Principalele instrumente financiare de pe piata de capital
Privire de ansamblu asupra bursei
2
Industrii hot si industrii plictisitoare
3
Marketingul pe burse si lectii de la mari investitori
Tipuri de strategii de investitii pe bursa
De unde ne luam informatiile
3
Surse de informare financiară, stiri și agregatoare
Brokeri
1
Cum alegem brokerul potrivit
2.1
Exemplu practic de utilizare a brokerilor – xtb
2.2
Utilizarea platfomei – xtb
3.1
Exemplu practic de utilizare a brokerilor – Interactive Brokers
3.2
Utilizarea platfomei – Interactive Brokers
4.1
Exemplu practic de utilizare a brokerilor – Tradeville
4.2
Utilizarea platfomei – Tradeville
Selectia initiala a companiilor
Analiza tehnica
1
Introducere în analiza tehnică
2
Graficul de tip lumanari japoneze
5
Linii de rezistență și suport
7
Double top și double bottom
12
Exemple practice de analiză tehnică
Elemente de analiză macroeconomică
2
Indicatori macroeconomici de bază – PIB
3
Indicatori macroeconomici de bază – inflația
4
Indicatori macroeconomici de bază – demografie
Analiză fundamentală - particularități BVB
Framework pentru analiză fundamentală
1
De ce să investești la BVB
4
Strategia pasivă de investiții la BVB
5
Strategii active de investiții la BVB
9
Analiza fundamentală a companiei
12
Cont de profit și pierdere
13
Multipli de piață principali
16
Majorari de capital. Acțiuni gratuite. Stock-split.
18
Bugetul de venituri și cheltuieli
21
Framework pentru analiză fundamentală
Analiză fundamentală - particularități internațional
Framework pentru analiză fundamentală
2
Contul de profit și pierderi
4
Framework pentru analiza fundamentală – internațional
Impozitarea rezidenților români
De ce să urmezi acest drum alături de noi?
Și eu, și Valentin am trecut cap - coadă prin experiența pe care urmează să ți-o împărtășim. Noi am ieșit din cursa șobolanului aplicând exact metodele pe care le impartasim in cursurile noastre de investitii eficiente pe bursa.
Însă, mai întâi, iată câteva detalii despre noi.
Iată cine suntem și de ce considerăm că suntem persoanele potrivite pentru a te ajuta să înveți cum să investești profitabil și în criză, și în vremurile bune!
Bogdan Dinu
Sunt consultant in industria de private banking - capital markets - wealth management (managementul averii) și investitor pe piețele de capital și imobiliare.
Am 36 de ani, iar pe piața de capital investesc eficient, având o strategie solidă în spate încă din 2013. În acest domeniu ma simt ca peștele în apă deoarece lucrez ca și consultant în private banking - wealth management pentru bănci din întreaga lume (Luxemburg, Elveția, Liechtenstein, Singapore, Hong Kong etc), ajutându-le să-și servească mai bine clienții. Faptul că nu lucrez pentru o bancă privată anume, ci fac consultanță pentru mai multe, mi-a oferit oportunitatea unică de a acumula foarte multă experiență în wealth management.
De asemenea, ajutând diverși wealth manageri care au limite de intrare de 10 milioane de EUR/USD/CHF, m-a ajutat să îmi formez o privire 360° în legătură cu acest domeniu, fiind focusat pe un singur lucru: eficientizare. Eficientizarea portofoliului, a taxelor, respectiv a comisioanelor sau a strategiei investiționale. Totul pentru a obține un portofoliu cu un randament net final mai bun.
Valentin Nedelcu
Sunt economist, investitor, consultant fiscal, coach, trainer și totodata fondatorul blogului și comunității StiintaBanilor.ro - cea mai mare și activă comunitate de finanțe personale și educație financiară din România.
Am început să investesc pe piața de capital din anul 2005, fiind activ, mai întâi, pe piața locală BVB și pe urmă și pe piețele internaționale. În paralel, mi-am dezvoltat o carieră in domeniul financiar, lucrând pentru diverse companii de consultanță și multinaționale și ajungând până la nivelul de senior management regional. În această perioadă, am participat la proiecte de achiziții, fuziuni, divizare și optimizări fiscale la nivel național și internațional, în calitate de consultant fiscal. În 2016 am fondat blogul și comunitatea ȘtiințaBanilor, ajungând, în mai puțin de 3 ani, cea mai mare comunitate de finanțe personale și investiții din România.
În calitate de coach & trainer financiar, am lucrat cu peste 10.000 de persoane în ultimii 8 ani, oferind comunității atât expertiza mea, cât și expertiza celor mai buni specialiști pe care i-am putut găsi pe piață, în aria de finanțe personale și investiții.
Acest curs este pentru tine dacă
- Vrei sa ajungi independent financiar, insa nu stii ce metoda sa alegi;
- Nu mai vrei sa stai pasiv in timp ce economiile tale se devalorizeaza la banca;
- Vrei sa inveti cum sa investesti inteligent in actiuni de pe pietele internationale, pe baza unui Framework care sa iti fundamenteze decizia;
- Vrei sa inveti cum sa investesti inteligent in actiuni de pe BVB, pe baza unui Framework care sa iti fundamenteleze decizia;
- Investesti deja in ETF-uri, dar vrei sa treci la urmatorul nivel si sa investesti eficient si in actiuni individuale;
- Ai investit deja pe bursa in actiuni, insa nu ai avut succes;
- Vrei sa intelegi fundamentele unei actiuni;
- Vrei sa intelegi cum sa interpretezi evolutia pretului unei actiuni;
- Vrei sa eviti majoritatea greselilor pe care le fac investitorii incepatori (greseli care costa bani si timp);
- Vrei sa economisesti sute de ore de studiu individual gasind informatia structurata intr-un singur curs.
Vreau să mă înscriu
Iata ce spun alti oameni despre cursurile noastre
Ești pe punctul de a porni la drum în călătoria spre investiții inteligente și scurtarea drumului către independență financiară!
Am ajuns la momentul în care trebuie să decizi. Alegi să vii cu noi în această experiență și să investești inteligent, reducând câțiva ani buni din drumul spre independență financiară?
Sau te dai bătut și te întorci la aceeași rutină zilnică, de a investi ineficient și în final la a alerga în aceeași roată care se va învârti continuu și te va ține captiv pentru tot restul vieții?
Acest curs te va lua de la zero și te va învăța bazele, apoi te va învăța cum să optimizezi costurile, cum să îți construiești un portofoliu eficient, cum să alegi brokerii, cum să îți stabilești o strategie și cum să o urmezi până la atingerea obiectivelor tale financiare. În plus, vei avea parte și de diferite tool-uri ajutătoare, inclusiv un Framework care te va ajuta atat pe investitii in actiuni individuale pe BVB, cat si pe international.
Un portofoliu eficient, care să te ajute să generezi premium și să reduci ani de zile din drumul tău spre independență financiară. Investiția în acest curs o poți recupera numai după primele module doar prin simplul fapt că te scutește de sute de ore de cercetare, ani de zile de încercări eșuate și mii de euro pierduți din cauza unor greșeli simple, dar atât de comune investitorilor.
COMANDĂ CURSUL DE INVESTIȚII EFICIENTE PE BURSA – NIVELUL II ACUM!
Silver
Gold
Vip
ACTUALIZAT DEC. 2021
Cursul de investiții eficiente pe bursă - nivelul 2
57 lectii video si in format audio (mp3)
Materiale suport
Suportul de curs pentru fiecare lectie si 2 materiale aditionale (xls)
Webinar de aprofundare - înregistrat
Ianuarie 2022
Înregistrare webinar - Cum profităm de pe urma inflației
FACEBOOK
Access grup privat: True Fire
Cursul de investiții eficiente pe bursă - nivelul 1 (gold)
Durată
14h 13m
17h 45m
39h 20m
Silver
- Modul 1: Principalele instrumente financiare de pe piata de capital
- Modul 2: Risk management
- Modul 3: Privire de ansamblu asupra bursei
- Modul 4: Tipuri de strategii de investitii pe bursa
- Modul 5: De unde ne luam informatiile
- Modul 6: Brokeri
- Modul 7: Selectia initiala a companiilor
- Modul 8: Analiza tehnica
- Modul 9: Elemente de analiză macroeconomică
- Modul 10: Analiză fundamentală - particularități BVB
- Modul 11: Analiză fundamentală - particularități internațional
- Modul 12: Impozitarea rezidenților români
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
Vreau cursulGold
- Modul 1: Principalele instrumente financiare de pe piata de capital
- Modul 2: Risk management
- Modul 3: Privire de ansamblu asupra bursei
- Modul 4: Tipuri de strategii de investitii pe bursa
- Modul 5: De unde ne luam informatiile
- Modul 6: Brokeri
- Modul 7: Selectia initiala a companiilor
- Modul 8: Analiza tehnica
- Modul 9: Elemente de analiză macroeconomică
- Modul 10: Analiză fundamentală - particularități BVB
- Modul 11: Analiză fundamentală - particularități internațional
- Modul 12: Impozitarea rezidenților români
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
- Acces Lifetime Grup True Fire
Vreau cursulVip
- Modul 1: Introducere în lumea investițiilor pe piața de capital
- Modul 2: Risc management
- Modul 3: Ce este un ETF
- Modul 4: Analiza unui ETF
- Modul 5: Primii pași spre construcția unui portofoliu potrivit nevoilor personale
- Modul 6: Hedging-ul la ETFs
- Modul 7: IPS – Investment policy statement
- Modul 8: Cum construim portofolii simple
- Modul 9: Analiza indicatorilor financiari
- Modul 10: Factor based (smart-beta) ETFs
- Modul 11: Analiza tipurilor de portofolii eficiente în funcție de ciclul economic
- Modul 12: Strategii de investit pentru maximizarea randamentelor
- Modul 13: La ce să fim atenți când alegem un broker?
- Modul 14: Exemplu practic de utilizare a brokerilor
- Modul 15: Investiții pe Bursa de Valori București
- Modul 16: Taxarea rezidenților români
- Modul 17: REIT-uri
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
- Modul 1: Principalele instrumente financiare de pe piata de capital
- Modul 2: Risk management
- Modul 3: Privire de ansamblu asupra bursei
- Modul 4: Tipuri de strategii de investitii pe bursa
- Modul 5: De unde ne luam informatiile
- Modul 6: Brokeri
- Modul 7: Selectia initiala a companiilor
- Modul 8: Analiza tehnica
- Modul 9: Elemente de analiză macroeconomică
- Modul 10: Analiză fundamentală - particularități BVB
- Modul 11: Analiză fundamentală - particularități internațional
- Modul 12: Impozitarea rezidenților români
- Materiale video, audio și suport de curs pentru fiecare lecție
- 2 webinarii înregistrate
- Acces Lifetime Grup True Fire
Vreau cursulÎn final îți reamintesc
- Cursurile noastre îți rămân lifetime (îți rămân în cont pe termen nelimitat, pe toată durata de viață a platformei);
- Sunt în format video și se urmăresc direct pe platforma noastră de cursuri, în ritmul tău;
- Ai și varianta audio bonus și pdf-uri text incluse + o sumedenie de materiale ajutătoare la fiecare curs;
- Update-urile viitoare sunt incluse
- Oferă educație financiară într-un mod clar , structurat și ușor de asimilat;
- Sunt foarte practice;
- Ai garanție de returnare a banilor timp de 15 zile, în cazul în care ești nemulțumit;
- În cazul în care consideri că vei avea nevoie de ajutor punctual și specific / lămuriri / motivație după parcurgerea cursurilor alege pachetele care oferă acces la grupul nostru privat de facebook True Fire*.
* Grupul privat True Fire, o comunitate de peste 1.700 de persoane, îți oferă acces direct atât la autorii cursurilor, cât și la alți investitori cu experiență pentru ajutor punctual și specific / lămuriri / motivație după parcurgerea cursurilor.
Garanție
Suntem absolut convinși că vei obține cu mult mai mult decât vei investi în acest curs! Dar dacă nu vei fi mulțumit de informațiile primite, poți cere banii înapoi în termen de 15 de zile de la data livrării cursului și vei primi banii înapoi fără niciun fel de întrebări. În felul acesta, poți fi sigur că nu ai nimic de pierdut.
Disclaimer
Nu oferim servicii de consultanță în investiții iar cursurile noastre nu fac parte din categoria de cursuri de formare/certificare profesională sau de pregătire profesională continuă pentru specialiștii din industria financiară. Prin cursurile noastre ne dorim să promovăm importanța educației financiare la nivel global și ne adresăm publicului larg.