36aa4932 c78f 4006 b5f4 6567f9523524

Daca ajunge toata lumea independenta financiar, cine mai munceste?

Tot vad astfel de intrebari, poate legitime, dar mai degraba de tip “trolling” sub fiecare postare legata de independenta financiara.

Hai sa vorbim onest despre independenta financiara ca sa lamurim si treaba asta.

  1. La pensie toata lumea este oarecum “independenta financiar”

Toata lumea ajunge independenta financiar, la un nivel mai subtire sau mai putin subtire cand ajunge la pensie (60-65 de ani). Doar ca pensia de stat este o ASIGURARE ca nu vei muri de foame. De asta se si numeste Contributie de Asigurari Sociale. Adica, platesti procentual din venit, ca sa ai o asigurare ca, dupa ce nu vei mai putea munci (dupa 60-65 de ani), o sa ai acolo un venit care sa te tina pe linia de plutire. Cam atat.

  1. Independent financiar la peste 55 de ani

In mod normal, fara cine stie ce efort, oricine incepe sa investeasca pasiv (in ETFs, imobiliare) un anumit procent din venituri (10-15%) incepand cu 20-30 de ani va ajunge independent financiar dupa 50 de ani. Poate nu pare mare lucru, insa este … sa poti sa iesi la pensie si sa faci ce vrei tu de la 55 de ani in loc de 65 de ani inseamna ca vei castiga 10 ani de libertate … aaa, si sa mai ai si venituri pasive consistente pe langa banii aia, ca sa nu mori de foame, pe care ii vei primi de la stat dupa 65 de ani.

In mod normal, cam oricine poate ajunge acolo fara prea mare stres si riscuri asumate, ci doar cu un pic de chibzuire a banilor, cunostinte financiare de baza si disciplina moderata, insa, in realitate, cred ca sub 5% din adulti vor ajunge.

Restul de 90-95% vor prefera sa hamaleasca si la 60 de ani in asteptarea pensionarii de la stat si vor fi cu ochii pe orice promisiune politica ca “se maresc pensiile”.

  1. Independent financiar la 30-40 de ani

Aici chiar nu mi-as face griji ca vor fi prea multi si “nu va mai avea cine sa munceasca”.

In primul rand, acestia sunt si vor ramane o minoritate destul de subtire pentru ca nu sunt destui care sa aiba atat “the will power”, cat si capacitatea sa genereze si sa investeasca atatia bani intr-o perioada atat de scurta.

Nu trebuie subestimata lenea umana.   De cele mai multe ori este mai dulce decat orice aspiratie, vis sau obiectiv maret.

Sunt mai multe selectii succesive care subtiaza randurile:

  1. Pentru a ajunge independent financiar pe la 30-40 de ani trebuie sa castigi de cateva ori bune peste medie. In mod real, vorbim de sume de peste 5000 de euro pe luna (5000 fiind un minim). Si dintre cei care castiga bine (mii de euro), sunt foarte multi care se lasa pe tanjeala odata ce au vazut ca isi permit ceva mai multe decat majoritatea.
  2. Apoi, sa economisesti peste 50% din venit.Deseori, cei cu venituri mult peste medie sparg banii fara prea mare atentie si ajung sa nu economiseasca mai deloc sau un procent destul de mic.
  3. Si apoi, sa ai si curajul, si priceperea sa ii si investesti.Si aici ma refer la a investi sume mari, nu sa incerci marea cu piciorul investind bani de doua mese in oras si tinand grosul in depozite, la siguranta.

In al doilea rand, acesti oameni sunt obisnuiti sa faca multe lucruri si chiar daca o vor lua mai moale, tot vor face multe lucruri.

Un om care inainteaza rapid pe calea spre independenta financiara rezolva probleme pe banda rulanta: la job/ business, imobiliare, bursa etc. Are zilnic de executat lucruri si de rezovat probleme si nu prea isi permite sa le amane prea mult sau sa se trezeasca prea des ca …azi nu am chef de x sau y.

Ei bine, dupa ani de zile cu un astfel de ritm, este putin probabil sa se opreasca. Va incetini ritmul, va face mai multe din ce ii place si va delega sau va renunta la ce nu ii place, dar nu se va opri.

Asa ca, nu cred ca suntem in pericol sa ajungem prea multi dintre noi independenti financiar, astfel incat sa nu mai aiba cine sa munceasca.

Daca ai pornit pe drumul asta, atunci eu zic ca merita din plin sa continui si sa nu iti faci griji pentru ce va fi dupa.

Vei vedea atunci ce vei face si sunt sigur ca te vei bucura sa alegi ce ti se potriveste cel mai bine din multitudinea de optiuni.

In final, pentru a avea libertatea de a alege din multe optiuni vei avea un pret de platit, dar mie nu mi se pare un pret prea mare: renuntarea la victimizare, comoditatea si ignoranta.

Tie cum ti se pare?

Similar Posts

One Comment

  1. Forte importante informații ați dat ,mâ mîndresc cu aşa persone din MOLDOVA ca dumnevoastrâ dar sînt puțin şi puterea ieste micâ ,câ poporul din țarâ are nevoie de aşâ îndrumare şi de repetare ,vâ Mulțumesk din suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.