Daca ajunge toata lumea independenta financiar, cine mai munceste?
Tot vad astfel de intrebari, poate legitime, dar mai degraba de tip “trolling” sub fiecare postare legata de independenta financiara.
Hai sa vorbim onest despre independenta financiara ca sa lamurim si treaba asta.
- La pensie toata lumea este oarecum “independenta financiar”
Toata lumea ajunge independenta financiar, la un nivel mai subtire sau mai putin subtire cand ajunge la pensie (60-65 de ani). Doar ca pensia de stat este o ASIGURARE ca nu vei muri de foame. De asta se si numeste Contributie de Asigurari Sociale. Adica, platesti procentual din venit, ca sa ai o asigurare ca, dupa ce nu vei mai putea munci (dupa 60-65 de ani), o sa ai acolo un venit care sa te tina pe linia de plutire. Cam atat.
- Independent financiar la peste 55 de ani
In mod normal, fara cine stie ce efort, oricine incepe sa investeasca pasiv (in ETFs, imobiliare) un anumit procent din venituri (10-15%) incepand cu 20-30 de ani va ajunge independent financiar dupa 50 de ani. Poate nu pare mare lucru, insa este … sa poti sa iesi la pensie si sa faci ce vrei tu de la 55 de ani in loc de 65 de ani inseamna ca vei castiga 10 ani de libertate … aaa, si sa mai ai si venituri pasive consistente pe langa banii aia, ca sa nu mori de foame, pe care ii vei primi de la stat dupa 65 de ani.
In mod normal, cam oricine poate ajunge acolo fara prea mare stres si riscuri asumate, ci doar cu un pic de chibzuire a banilor, cunostinte financiare de baza si disciplina moderata, insa, in realitate, cred ca sub 5% din adulti vor ajunge.
Restul de 90-95% vor prefera sa hamaleasca si la 60 de ani in asteptarea pensionarii de la stat si vor fi cu ochii pe orice promisiune politica ca “se maresc pensiile”.
- Independent financiar la 30-40 de ani
Aici chiar nu mi-as face griji ca vor fi prea multi si “nu va mai avea cine sa munceasca”.
In primul rand, acestia sunt si vor ramane o minoritate destul de subtire pentru ca nu sunt destui care sa aiba atat “the will power”, cat si capacitatea sa genereze si sa investeasca atatia bani intr-o perioada atat de scurta.
Nu trebuie subestimata lenea umana. De cele mai multe ori este mai dulce decat orice aspiratie, vis sau obiectiv maret.
Sunt mai multe selectii succesive care subtiaza randurile:
- Pentru a ajunge independent financiar pe la 30-40 de ani trebuie sa castigi de cateva ori bune peste medie. In mod real, vorbim de sume de peste 5000 de euro pe luna (5000 fiind un minim). Si dintre cei care castiga bine (mii de euro), sunt foarte multi care se lasa pe tanjeala odata ce au vazut ca isi permit ceva mai multe decat majoritatea.
- Apoi, sa economisesti peste 50% din venit.Deseori, cei cu venituri mult peste medie sparg banii fara prea mare atentie si ajung sa nu economiseasca mai deloc sau un procent destul de mic.
- Si apoi, sa ai si curajul, si priceperea sa ii si investesti.Si aici ma refer la a investi sume mari, nu sa incerci marea cu piciorul investind bani de doua mese in oras si tinand grosul in depozite, la siguranta.
In al doilea rand, acesti oameni sunt obisnuiti sa faca multe lucruri si chiar daca o vor lua mai moale, tot vor face multe lucruri.
Un om care inainteaza rapid pe calea spre independenta financiara rezolva probleme pe banda rulanta: la job/ business, imobiliare, bursa etc. Are zilnic de executat lucruri si de rezovat probleme si nu prea isi permite sa le amane prea mult sau sa se trezeasca prea des ca …azi nu am chef de x sau y.
Ei bine, dupa ani de zile cu un astfel de ritm, este putin probabil sa se opreasca. Va incetini ritmul, va face mai multe din ce ii place si va delega sau va renunta la ce nu ii place, dar nu se va opri.
Asa ca, nu cred ca suntem in pericol sa ajungem prea multi dintre noi independenti financiar, astfel incat sa nu mai aiba cine sa munceasca.
Daca ai pornit pe drumul asta, atunci eu zic ca merita din plin sa continui si sa nu iti faci griji pentru ce va fi dupa.
Vei vedea atunci ce vei face si sunt sigur ca te vei bucura sa alegi ce ti se potriveste cel mai bine din multitudinea de optiuni.
In final, pentru a avea libertatea de a alege din multe optiuni vei avea un pret de platit, dar mie nu mi se pare un pret prea mare: renuntarea la victimizare, comoditatea si ignoranta.
Tie cum ti se pare?
Forte importante informații ați dat ,mâ mîndresc cu aşa persone din MOLDOVA ca dumnevoastrâ dar sînt puțin şi puterea ieste micâ ,câ poporul din țarâ are nevoie de aşâ îndrumare şi de repetare ,vâ Mulțumesk din suflet
Cateva observatii si adaugari scurte:
1. Sunt multi oameni care nu au nevoie de independenta si libertate – ei sunt parintii si bunicii majoritatii dintre noi, crescuti si educati de comunism, invatati sa trudeasca pentru binele neamului si care cred ca a sta degeaba, a te relaxa, a te trezi doar ca sa te distrezi, este o rusine. Ei nu-si vor dori niciodata libertate, pentru ca nu stiu ce sa faca cu ea. Vor dori, in schimb, si mai ales vor avea nevoie, sa munceasca pe branci pana la adanci batraneti. Trist, dar adevarat.
2. Pentru a incepe sa investesti de la 20-30 de ani iti trebuie mai ales educatie, si nu din aceea pe care o primim in scoli. Majoritatea asta nu am avut, nu e neaparat din cauza lipsei de vointa sau lene.
3. Tinutul banilor in depozite nu este chiar un lucru rau. Tinand cont ca majoritatea “investitorilor” de rand pierd bani sau au profit sub media dobanzii de referinta, eu cred ca a tine bani in depozite iesi mai castigat decat sa te arunci in investitii pe care nu le intelegi. Iar daca mai prinzi o perioada in care dobanzile la depozite pe 1-3 ani sunt de 8-9%, ca acum, e si mai bine.
1. Din acest motiv am conceptul de True Fire – adica adevarata independeta financiara in care pe langa bani iti faci si life design pentru a te bucura de aceasta libertate.
2. Educatie este acum la indemana online. De exemplu aici pe stiintabanilor. Vointa sa fie
3. acum dobanzile sunt mai interesante, daca si inflatie va cobora in urmatorii 2-3 ani.
Salutare,
Foarte fain ce ai scris aici. Multumesc pentru aceste idei si pentru modul in care au fost expuse.
Si eu imi doresc sa calc pe aceiasi pasi prezentati aici. Chiar de curand am inceput sa investesc cu un oriziont mai lung de asteptare si un + pentru pensia mea (viitor).
Cred ca independenta financiara iti deschide foarte multe porti, atat pe plan social cat si profesional. Practic poti face ceea ce doresti fara sa fii constrans de bani.
Stau de 5 ani in Germania lucrand la un spital si am reusit sa strang o suma de bani pe care doresc sa o investesc pentru viitorul meu.
Am vazut ca de curand au aparut din ce in ce mai multe metode sa investesti care acum cativa ani pareau doar un vis. Spre exemplu, am vazut ca poti sa investesti in imobiliare cu un capital mult mai mic decat ceea ce eu credeam.
As avea o intrebare: ai folosit platforme de genul, prin care poti investi cu un capital mult mai mic (crowdfunding), in imobiliare sau alte companii, spre exemplu?
Multumesc din nou pentru ceea ce faci!
daca vrei sa investesti in imobiliare cu un capital mai mic poti sa alegi REIT-uri. Sunt reglementate, lisatela bursa, auditate etc.