De ce vorbesc despre bani?
Raspund la aceasta intrebare in urma unui feedback primit zilele trecute: “Pui prea mult accent pe bani in postarile tale. De ce nu pui accent pe o viata echilibrata?“
Primul raspuns este evident, dar incomplet: Este un proiect de educatie financiara si este normal sa vorbim despre bani. Pentru acest lucru sunt inscrisi oamenii pe grup si imi citesc postarile.
Al doilea ranspuns este complet si mult mai de ajutor:
Cine invata sa stapanesca energia banilor poate folosi ceea ce a invatat in acest proces sa isi stapanesca si viata. Daca doreste o viata echilibrata, bineinteles.
Pe drumul stapanirii banilor trecem prin multe etape:
1. Etapa autoiluzionarii: “Eu nu vreau bani”, “Banii te schimba”, “Banii sunt rai” aka strugurii sunt acri 🙂 sau …. o alta varianta de iluzie: “o sa am eu bani odata…chiar daca nu fac nimic in acest sens”, “poate dau un tun”, “poate aflu un pont”.
2. Etapa constientizarii: Aha … deci trebuie sa imi misc fundul ca sa castig bani! Trebuie sa invat, sa aplic, sa risc, sa imi schimb credintele, sa gandesc etc.
3. Etapa implementarii: Atunci cand chiar faci ceea ce ai constientizat mai sus. 🙂
4. Etapa imbunatatirii continue: Cand, exact ca un maestru de arte martiale, lucrezi la detalii, impunatatesti lucrurile prin maiestrie. Incepi sa optimizezi forta bruta pe care ai folosit-o la etapa 3.
5. Etapa Marii provocari: Este etapa de cotitura in care vei alege binele sau raul, echilibrul sau obsesia, viata sau ego-ul. Aceasta este etapa in care se da batalia decisiva dintre energia ta si energia banilor.
Se va vedea cine este stapanul cui. Daca banii pun stapanire pe tine, atunci vei deveni un sclav mai elevat al banilor si vei face o obsesie pentru ei, vei renunta la moralitate pentru ei, vei renunta la familie pentru ei, vei renunta la ideea de viata echilibrata pentru ei. Poti crede ca banii te-au schimbat, insa, in realitate, nu te-a schimbat nimeni. Ai fost slab de la inceput si acum ti-o confirma si realitatea.
Pe de alta parte, in acest moment poti alege echilibrul, binele, viata. Energia ta domina energia banilor si banii ti se supun tie. Vei folosi banii pentru a-ti face viata frumoasa, pentru a face viata celor din jur frumoasa, pentru a-ti dezvolta pasiunile, pentru a-ti manifesta vocatia, pentru a-ti trai viata pe deplin.
6. Deznodamantul: Cei obsedati de bani vor fi consumati de aceasta obsesie. Practic isi vor dedica si isi vor inchina viata banilor. Cei care ajung in echilibru isi vor trai viata in abundenta si prosperitate pe toate planurile.
Educatia financiara este doar un pretext pentru a face educatie.
Ceea ce incerc sa fac pentru comunitatea noastra este sa inspir un anumit mod de viata, de actiune si de gandire care sa duca spre autonomie, autodeterminare si echilibru.
Pe curand!
Valentin
Nu știu ce sa scriu despre asta vreau doar să mă informez despre știința banilor