De ce vrem sa fim prosperi financiar?
Este o intrebare la care fiecare dintre noi ar trebui sa gaseasca un raspuns inainte sa porneasca pe acest drum. “De ce?” este chiar mai important decat “Cum?”.
Asa ca haideti sa exploram impreuna aceste de ce-uri si sa vedem care ni se potrivesc cel mai bine si, cel mai important, care ne motiveaza.
Adevarul este ca banii pot sa te ajute sau pot sa te indeparteze din a obtine ceea ce vrei cu adevarat. Depinde numai de tine daca vei folosi banii sau te vei lasa folosit de ei pentru ca “banul este cel mai bun servitor si cel mai rau stapan”.
Asadar, de ce vrem sa fim prosperi financiar? Pot sa ma gandesc la 1000 de motive pentru care avem nevoie de bani: a obtine siguranta, libertate, placere, putere, influenta, statut etc. Toate acestea pot fi motive valabile, insa de cele mai multe ori banii iti aduc doar iluzia obtinerii acestor lucruri. Banii in sine NU iti aduc nimic concret (in afara de materialul din care sunt facuti), dar pot fi un MIJLOC de a obtine ceva folositor si un efect al dezvoltarii tale ca fiinta umana.
Ce iti pot oferi banii daca sunt folositi ca mijloc:
“Iubirea de arginti este radacina tuturor relelor”
Banii nu vor sa fie iubiti, ei vor sa fie creati, inmultiti si folositi intr-un ciclu inepuizabil.
1.Libertate – puterea de a face ce iti doresti fara a mai fi nevoit sa faci lucruri DOAR pentru bani. Banii urasc sa fie creati prin munca bruta, ei prefera sa fie creati prin inteligenta. De exemplu nu vei mai fi nevoit sa stai la un job care nu iti place DOAR pentru ca ai nevoie de bani. Daca ei exista deja si se inmultesc continuu in conturile tale, atunci poti sa lucrezi doar ceea ce iti place, chiar daca iti aduce bani mai multi sau mai putini sau chiar deloc. Pentru ca ai deja bani pentru a-ti asigura nevoile si dorintele, tot ce castigi in plus din activitatile care iti fac placere va fi extra. Partea cu adevarat interesanta este ca poti avea posibilitatea sa castigi mai multi bani, cu mai putin efort, din ceva ce iti place sa faci decat din ceva ce esti nevoit sa faci.
2. Siguranta – atata cat poate sa iti aduca ceva material pe lumea asta. Nimic nu este sigur 100%. Viata este o aventura si lucrurile se pot schimba, fara a fi in controlul nostru, de la o secunda la alta. Totusi, banii pot sa te ajute sa iti extinzi aria de influenta asupra mediului inconjurator. Cand ai bani, provocarile vietii pot fi mai usor de trecut, optiunile mai multe si timpul de rezolvare mai scurt.
3. Confort – este adevarat ca omul creste prin iesirea din zona de confort, dar este iarasi adevarat ca el trebuie sa se reintoarca in zona de confort pentru a-si reincarca bateriile. Banii te ajuta sa iti faci o viata cu adevarat confortabila, in care resursele, uneltele si informatiile de care ai nevoie pot fi la indemana ta. Cata vreme nu vei uita de tine in zona aceasta de confort si vei continua sa iesi din ea cu regularitate, vei continua sa evoluezi si sa iti imbunatatesti toate aspectele vietii.
4. Rasfat – stiu ca placerea este doar o distractie in calea atingerii lucrurilor cu adevarat importante din viata noastra. Dar hai sa fim seriosi, cu totii ne dorim si meritam momente de placere. Iar banii pot fi foarte utili in aceasta privinta, fie ca vorbim de o masina, un gadget, haine sau servicii de diverse tipuri: vacante, restaurant, cluburi, sporturi extreme si mai stiu eu ce. Pentru toate banii sunt un mijloc necesar si de mare ajutor.
5. Statut si influenta – da, pot fi obtinute si altfel decat prin bani, dar sigur ca si banii ajuta, fiind un mijloc pentru a le obtine. Cu bani poti deschide usi, poti obtine audiente, poti fi “bagat in seama” poate intr-un scop mai inalt cum ar fi o actiune de caritate sau o actiune civica. Este vorba de impact – banii sunt un mijloc de a creste impactul pe care il ai in societate.
6. A avea relatii de iubire implinitoare – Ce alegi intre iubire si bani? Ce tampenie, pe amandoua, evident. Banii pot fi un mijloc excelent de a intretine o relatie de cuplu fericita. Se pare ca banii sunt motivul numarul 1 de divort in lume. Mai bine spus, lipsa banilor. Cati dintre voi nu ati auzit certuri in cupluri legate de lipsa banilor – ca unul cheltuie mai mult, ca altul risipeste, castiga prea putin, nu lucreaza suficient, este neglijent cu banii etc. Decat lipsa banilor sa fie un motiv de tensiune si cearta in cuplu, mai bine abundenta lor sa fie un mijloc de a intretine fericirea prin siguranta pe care o ofera, micile placeri, vacante, mese la restaurant, cadouri, servicii etc.
7. Sanatate – Sanatatea este mai pretioasa decat banii. Corect, fara sanatate toate celelalte isi pierd stralucirea. Dar serios, banii sunt un mijloc excelent de a-ti imbunatati sanatatea prin mancarea mai buna pe care o poti cumpara, prin timpul pe care iti poti permite sa il investesti in activitati sanatoase si mai ales prin diminuarea stresului provocat de lipsa de bani.
8. Educatie – Educatia costa bani, dar mai presus de bani, mai ales la varsa adulta, necesita timp. In primul rand costa mult sa te educi, sa platesti cursuri, seminarii, carti, profesori etc., iar in al doilea rand costa timp si efort. Aceste resurse sunt greu de sustinut atunci cand traiesti de la un salariu la altul, fiind epuizat in fiecare seara dupa job, iar in weekend-uri nu stii ce sa faci mai intai: sa te odihnesti un pic sau sa iti rezolvi problemele personale ramase de peste saptamana. Banii iti cumpara cursurile, dar si timpul si energia pentru a te ocupa de educatia ta.
9. Relaxare – Da, te poti relaxa cu adevarat cand banii curg spre tine si atunci cand dormi sau stai pe sezlong undeva la soare.
10. Familia si prietenii apropiati – Oau, ce surpriza le-as face parintilor mei daca le-as plati un bilet de tratament de 2 saptamani undeva la munte si le-as da si bani de buzunar! Eu ii iubesc oricum iar ei stiu asta si vreau ca si corpurile lor sa beneficieze de un pic de rasfat macar 2 saptamani pe banii mei, asa, ca bonus de la mine. Si in plus, deoarece ei si-au facut tot timpul griji pentru mine (ca asa sunt parintii), nu ar fi frumos ca macar pe partea asta financiara sa fie linistiti ca fiul lor este ok? Cu atat mai mult daca ai copii – ei au nevoie de siguranta, educatie, mici placeri ale copilariei etc. Pe langa necesitatile de baza si prezenta ta in viata lor ar fi extraordinar sa ai si posibilitatea de a investi bani in educatia lor personala, scolara si profesionala (lucru care, din pacate, in tara asta este oricum o provocare financiara). Acelasi lucru se aplica si in cazul prietenilor tai apropiati, aceia care ti-au fost alaturi in momentele cele mai grele, tinand cont de faptul ca au si ei visele lor, aspiratii, poate probleme etc. Poti sa le dai un exemplu personal superb prin prosperitatea pe care o atingi si poti sa pui efectiv si umarul (sau portofelul) in a-i ajuta.
11. Relatia cu Divinitatea – Linistea, timpul si siguranta oferita de bani poate sa te ajute in a aprofunda relatia ta cu Divinitatea. Cand mintea ta nu mai sta tot timpul la “cum sa fac sa imi platesc facturile sau ratele la banca” poate vei avea mai mult timp sa reflectezi asupra a ceea ce conteaza cu adevarat, la sufletul tau, la relatia pe care o ai cu tine, cu cei din jur si cu Dumnezeu. Vei putea fi mai recunoscator, nu doar pentru banii pe care ii ai ci pentru tot ce este bun in viata ta, poate vei cauta sa ii ajuti si pe cei mai putini favorizati decat tine, sa adopti un copil, sa ii vizitezi pe cei batrani sau bolnavi, sa constientizezi ca fericirea vine nu din lucruri materiale ci din implinirea sufleteasca. Acum poti sa spui asta cu certitudine, pentru ca esti deja prosper financiar – vorbesti in cunostinta de cauza, nu din carti! 😉
Banii ca efect al dezvoltarii tale
Cine stapaneste energia banilor poate stapani orice energie.
In final, procesul de a obtine prosperitate si independenta financiara este un proces de dezvoltare personala foarte puternic. Un om care ajunge prosper si independent financiar este un om liber, sigur, puternic, sanatos, educat, spiritual, nu pentru ca poate sa le obtina pe toate acestea prin intermediul banilor, ci tocmai pentru ca a obtinut banii prin intermediul acestor calitati. A fost nevoit sa le cultive.
Banii sunt un mijloc dar sunt si un efect, apoi iar un mijloc, apoi iar un efect. Cand un om creste, el creste in toate ariile pe care si le alege. Daca creste emotional, spiritual atunci va creste si financiar, daca alege asta. Posibil sa nu aleaga asta, dar cu siguranta poate.
Asa si financiar. Daca un om alege sa creasca financiar FARA sa transforme banii intr-un idol (si am stabilit mai devreme ca “iubirea de arginti este radacina tuturor relelor”), atunci acel om va creste pe toate planurile sale daca alege acest lucru. Cu siguranta va avea in el toate abilitatile necesare dezvoltate.
Calitatile pe care este nevoie ca omul sa si le dezvolte pentru a obtine prosperitatea financiara adevarata sunt un garant al cresterii sale pe toate planurile. Vorbim aici de: directie, planificare, disciplina in executie, creativitate, materializarea ideilor, intelegere, intelepciune, rabdare, perseverenta, stapanire emotionala, abilitatea de a trece peste esecuri si a invata din greseli, anticipatie si nu in ulimul rand abilitatea de introspectie si intelegere a propriei persoane.
Concluzie
Iata, cam de asta ai nevoie pentru a atinge prosperitatea adevarata si independenta financiara intr-un timp rezonabil. Daca le capeti pe acestea vei deveni un alt om, pamantul se va invarti altfel pentru tine, cuvintele vor capata un alt sens si actiunile tale vor lasa alte amprente. Vei fi un alt om din toate punctele de vedere.
Pana la urma de ce vrem sa fim prosperi? Asta era intrebarea. Pentru a ne ancora bine in acest obiectiv (prosperitate financiara) ar fi bine sa fim cat mai concreti in a ne lega de unul sau mai multe obiective din cele de mai sus. Cele care rezoneaza cu noi, fie ca este vorba de libertate de actiune, siguranta, confort etc. Oricare ar fi ele, este important sa le traim, sa le simtim prin emotiile noastre ca ni le dorim cu adevarat.
Pentru mine este libertatea de a face ce vreau, combinata cu siguranta financiara echilibrata. Ma incanta ideea de a face bani in timp ce dorm sau ma plimb in parc sau ma gandesc la nemurirea sufletului. De asemenea ma incanta ideea de a ma putea apuca de o anume activitate/ business fara sa stiu daca imi va aduce bani sau va fi un esec, iar in tot acest timp sa stiu ca, indiferent de rezultatul acestei actiuni averea mea nu va fi afectata semnificativ, dimpotriva, probabil va creste si mai mult.
Ia acum decizia, la fel ca mine, sa clarifici ce te motiveaza cel mai tare sa atingi independenta financiara si hai sa trecem la treaba! Pasul urmator este sa aflam cum o vom face, iar despre asta vom discuta data viitoare.
Mult succes!
Valentin
Foarte buna expunerea. Concisa și clara. Aștept următorul nivel. Mulțumesc
Multumesc Cristian!
Acum înțeleg mai bine decât în 2020 când am citit articolul prima dată, fiindcă trăiesc o parte din experiența de dezvoltare și fiindcă trăiesc și o parte din bucuria/roadele procesului. Să-ți deie Dumnezeu sănătate, Valentin Nedelcu!
Multumesc pentru apreciere si felicitari pentru progresul tau!