De la angajat la antreprenor – 7 sfaturi
Au trecut aproape 2 ani de cand am inceput blogul si businessul StiintaBanilor si de cand am inceput sa fac usor tranzitia de la angajat la antreprenor.
Stiu, stiu, sunt inca pe partea stanga a cadranului lui Kiyosaki (S – Small business and Self-employed) dar nu-i bai. Pana sa ajung pe partea dreapta a cadranului pe B (Large Business – peste 500 de angajati), va scriu despre ce am realizat pana acum.
Nu, nu voi face o insiruire din carti despre diferentele de mindset si atitudine dintre cele doua modalitati de a castiga bani si nici nu voi face un superb copy paste din Cadranul Banilor (care apropo este o carte genial). Voi scrie ceea ce a fost pentru mine, ceea ce este si ceea ce am trait eu in aceasta perioada de tranzitie.
Investitor pe pietele de capital eram deja de prin 2005, cu urcusuri si coborasuri. Poti sa vezi aici cum am evoluat pe partea aceasta.
Liber profesionist eram deja de prin 2014, de cand am inceut un side project prin care vindeam produse financiare ale BCR Banca pentru Locuinte. Proiect pe care l-am si incheiat intre timp.
Dar adanc, in inima mea eram un angajat, un angajat cu o functie de conducere, un intraprenor, dar tot un angajat.
Intregul proces pentru mine a reprezentat mult mai mult decat o simpla tranzitie de la un cadran la altul, a fost o tranzitie de la un nivel de dezvoltare la altul, pe toate planurile, de la modul in care imi produc banii necesari vietii, la modul in care privesc relatiile din viata mea si la modul in care ma raportez la mine si la lume.
In spatele procesului s-a aflat tot timpul omul, Valentin, cu rolurile sale: tata, manager, antreprenor, coach, fiu, prieten, iubit, investitor, creator de continut si in acelasi timp omul cu visuri, aspiratii, aptitudini, temeri, slabiciuni, rani…
Eu trairsc procesele cu o intensitate maxima, prin felul meu de a fi, le disec pana la cel mai mic nivel, le rationez prin toate sistemele de gandire pe care le cunosc si pe care le-am adoptat, le analizez pe toate planurile: fizic, mental, emotional si spiritual.
Si atunci cand ajung la o concluzie, aceea devine realitatea mea.
Ceea ce nu inseamna ca nu imi voi schimba perceptia pe viitor, inseamna doar ca la acest nivel de gandire am ajuns la aceste concluzii.
Ce ai de facut, la nivel interior pentru a trece cu bine de la angajat la antreprenor:
1. Sa fii puternic
Nici nu iti imaginezi ce fel de forte ti se vor opune in tot acest proces: pornind de la propria familie, prieteni apropiati, obstacole concrete, nevoi concrete si o intreaga serie de credinte proprii, frici si incertitudini.
Si te vei lupta cu toate aceste forte in timp ce construiesti ceva nou, o noua arhitectura a vietii tale. Vei avea nevoie sa fii puternic si in ofensiva (ceea ce construiesti) si in defensive (ceea ce te trage inapoi).
In primul rand vei avea nevoie sa fii puternic mental, sa stii foarte bine ce vrei, cum vei face ceea ce ai de facut (adica sa ai un plan) si sa executi planul cat poti tu de bine si fara prea multe amanari.
De asemean, vei avea nevoie de puterea mentala de a te mentine lucid si a gasi solutii rationale atunci cand vei fi asaltat de provocari (probleme de rezolvat) si de cei care se simt amenintati de schimbarile pe care vrei sa le faci. Din pacate, acestia sunt de multe ori cei mai apropiati oameni.
2. Sa fii demn
Suntem obisnuiti sa fim la un anumit stadiu de dezvoltare, suntem confortabili cu acest stadiu si cei din jur sunt confortabili cu ceea ce suntem in prezent.
In momentul in care vrem sa trecem la urmatorul nivel vom incepe sa ne comportam altfel decat inainte si cei din jurul nostru vor fi confuzi. Nu vor stii ce s-a intamplat cu tine si vor incerca sa te aduca “cu picioarele pe pamant”.
Inconstient de cele mai multe ori, vor incerca sa te aduca “cu piciorele pe pamant” prin diverse metode de manipulare mai mult sau mai putin subtile: santaj emotional, pedepse, umilinte, intimidari si alte metode prin care sa te faca sa iti pierzi incredere in tine si sa renunti la scopul tau.
Vor veni toate varietatile de la: Esti iresponsabil; De ce nu te multumesti cu ce ai?; Cine te crezi? Este o prostie ceea ce vrei sa faci si tot asa.
Important este sa nu ingenunchezi in fata nimanui, niciodata. Nu vei fi intimidat, nu vei fi supus, nu vei fi manipulate cata vreme crezi cu tarie in tine si in misiunea ta si in faptul ca nimeni nu are dreptul sa iti controleze viata.
Si apropo, ai dreptul sa gresesti, sa esuezi. Fii demn, asuma-ti esecul si incearca din nou.
Perseverenta este poate cea mai importanta calitate a oricarui antreprenor.
3. Iubeste din toata inima
Ceea ce faci, ceea ce esti, ceea ce devii, pe cei care iti sunt aproape si chiar pe cei care iti creaza obstacole in implinirea planurilor tale. Tine minte ca nu este despre ei, este despre tine. Tu esti cel care ai vrut sa schimbi regulile jocului, nu ei.
Daca lasi experienta de trecere de la angajat la antreprenor sa te faca un om cinic si plin de resentimente, mai bine ramai angajat.
Pana la urma de ce vrei sa te faci antreprenor? Poate pentru ca vrei sa gasesti mai mult sens in ceea ce faci, pentru a-ti trai viata conform propriilor reguli, pentru a face ce iubesti sa faci. Este despre libertate si despre iubire, nu despre bani. Cel putin asa este la mine.
Asa ca iubeste cu toata puterea procesul, oamenii si provocarile. Sunt toate parte din devenirea ta.
4. Fii vulnerabil
Cu cei in care ai incredere si construiesti relatii autentice.
Fa-ti o lista cu persoanele care te sustin in demersal tau, cu persoanele care gandesc ca tine si au aspiratii comune sau chiar sunt acolo unde vrei tu sa ajungi. Fii vulnerabil cu aceste persoane, impartaseste-le fricile si obstacolele pe care le traiesti si ia seama la ce iti spun.
In orice demers si in orice transformare vor aparea si aliatii, profesorii si mentorii. Ei sunt acolo ca sa te ajute si te vor ajuta doar daca ii lasi sa te vada asa cum esti, doar le vei arata si latura ta vulnerabila.
5. Fii autentic
Citeste, studiaza, intreaba tot ce poti despre antreprenoriat, despre businessul tau specific pe care vrei sa il construiesti, dar nu lua totul ca un adevar suprem. Fa lucrurile in felul propriu, nu din ignoranta ci din intelegere a faptului ca tu singur stii cel mai bine cum sa faci lucrurile astfel incat sa iti serveasca scopurile.
Cunoaste totul dintr-un domeniu dar sa nu iti fie frica sa iti lasi amprenta asupra a ceea ce construiesti.
6. Fii onorabil si cu bun simt
Este cea mai nobila dintre calitati si cea mai apreciata din ce observ, de catre oamenii peste un anumit nivel de dezvoltare.
Doar oamenii cu adevarat nobili si puternici o vor aprecia. Acestia sunt oamenii in preajma carora vrei sa fii.
In zilele de astazi traim o avalansa de informatii legate de oameni care au succes prin santaj, manipulari, tupeu, intimidari si altele de genul. In aceasta luma antagonica, un om care are bun simt si vine pentru a forma relatii de tip win-win va fi intampinat cu bratele deschise de acei parteneri care ii seamana. Si cred ca este de dorit sa avem astfel de parteneri, nu?
Din experienta de pana acum va spun ca asa cum sunt eu asa sunt si marea majoritate a clientilor si partenerilor mei. Cu cat sunt eu o persoana mai ororabila si cu mai mult bun simt, cu atat intru in parteneriate cu oameni de acelasi fel. 🙂
Asta apropo de “lumea exterioara este doar o oglinda a lumii interioare”.
Doar pentru a ma face bine inteles, a avea bun simt nu inseamna a pleca capul, a te da la o parte, a ceda in fata nedreptatii, inseamna a te respect pe tine si pe ceilalti si a intra in parteneriate cu intentia de win-win (sa castige ambele parti).
Aceia care nu respecta regulile de bun simt si respect trebuie zburati din “casa voastra” fara ezitare.
7. Accepta pretul
Orice este bun in viata aceasta are un pret. Doar tu poti sa spui daca pretul merita platiti sau nu, dar orice ai decide asuma-ti decizia.
In functie de circumstantele tale specifice, daca ai sau nu dependenti, daca ai sau nu propria casa, daca ai sau nu datorii etc. si in functie de profilul tau psihologic, mai risc advers sau risc taker, poti sa iti dai demisia si sa pornesti cu toate motoarele afacerea pe care ti-o doresti sau poti sa o pornesti in paralel cu jobul. Din experienta, a doua variant are sanse mai mari de reusita pentru ca riscul de a ramane fara bani este mai mic.
Indiferent de metoda aleasa, vei avea un pret de platit: atat in bani (banii investiti in afacere + banii pierduti din faptul ca nu mai ai un job) cat mai ales in timp, iesirea din zona de confort si presiune psihologica.
Nu vreau sa te menajez. Sa faci schimbarea de cadrane de la angajat la antreprenor este greu si necesita o cantitate mare de efort, timp si bani.
Weekendurile nu vor mai fi weekenduri, serile nu vor mai fi seri de urmarit seriale, vacantele vor fi mai putine si mai scurte, cel putin la inceput.
Paradoxal, in primele etape ale trecerii de la angajat la antreprenor (a se citi in primii ani) in loc sa ai mai multa libertate este foarte posibil sa o pierzi si pe aia pe care o aveai. 🙂
Cata vreme iti asumi pretul platit si iti pastrezi in minte scopul final lucrurile se vor aseza de la sine dupa un timp si vei vedea si beneficiile.
Tine minte ca orice om admiri din istorie sau contemporan a trecut prin dificultati mari pentru a ajunge acolo.
Concluzie
Pentru mine trecerea de la cadranul de angajat la cel de antreprenor este doar un pas intermediar firesc pe care il fac pentru evolutia mea personala. Un proces foarte eficient de infruntare a temerilor, si slabiciunilor si in acelasi timp un proces de autocunostere si cultivare a unora dintre cele mai nobile calitati: vointa, perseverenta, echilibru, curaj si multe altele.
Tot in aceeasi directi, mi-am amintit o vorba care m-a amuzat teribil dar care are un sambure de adevar: “Trecerea de la angajat la antreprenor este echivalentul a 10 ani de psihoterapie”. Este doar o metafora deci nu o luati ca o pastila de a scapa de psihoterapie, daca este nevoie. :)))
Numai bine!
Valentin
PS. Daca si tu vrei sa treci de la statutul de angajat la cel de atreprenor, te astept la o sedinta de coaching 1:1. Castiga “jocul” inainte sa inceapa.
PSS. Onlinul ofera posibilitati nelimitate de a incepe un business in paralel cu jobul. Gaseste o nisa, fa-ti un site si incepe!
PPS. Daca ti-a placut articolul si l-ai gasit util, te rugam se ne dai share.
PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare: