Despre imbogatirea din investitii

Despre imbogatirea din investitii

Astazi vreau sa demontez un mit care circula de multa vreme (chiar de dinaintea schemelor de genul Caritas) si anume: imbogatirea din investitii.

In ultimii ani l-am vazut mai ales in lumea tranzactiilor cu CFD-uri (forex si altele), in lumea crypto, dar si legat de piata de actiuni, mai ales in contextul in care tot felul de actiuni mai mici fac randamente spectaculoase in bull market.

O sa abordez acest mit pe puncte.

  1. Nimeni nu se imbogateste din investitii si atat. Toti au nevoie de capital produs din munca, mai intai. Pentru a investi ai nevoie de bani generati dintr-un job sau o afacere.
  2. Randamentele de zeci de procente pe an, pe termen lung, sunt un mit. Sunt investitori care genereaza peste 20% pe an, in medie, pe perioade lungi de timp, dar ei sunt o exceptie. Oricum, vorbim de 20%, nu de 200%. De exemplu, W. Buffett are un astfel de randament pe cateva decenii. Altfel, pe 10 ani, studiile arata ca sub 1% dintre investitori scot randamente peste index-ul pietei (de ex. SP500).
  3. Investitiile nu concureaza cu afacerile. Adica nu este corect sa te compari cati bani faci din investitii vs daca faci o afacere. Afacerile fac bani pe masura implicarii tale in afacere. Investiile fac bani in timp ce dormi. Cele doua sunt complementare, nu in concurenta.
  4. Investitiile ar trebui sa iti ia foarte putin timp. De fapt, daca nu iti iau putin timp, inseamna ca faci ceva gresit. Asta este si ideea investitiilor, sa faca bani atunci cand tu nu mai lucrezi, dormi, te odihnesti etc. Daca vrei sa investesti timpul tau in ceva ce produce cel mai mare randament, atunci investeste-l in dezvoltarea ta profesionala. O sa bata orice randament.
  5. Stock picking nu prea functioneaza pentru investitorii de retail. In 99% dintre cazuri este un non sens sa crezi ca tu, un investitor amator, poti sa faci stock picking cu succes. Concurezi cu fonduri de investitii profesioniste care fac 70-80% din volume. Este ca si cum vrei sa concurezi cu o bicicleta cu o masina de formula 1. Sunt si exceptii, dar sub 1%.
  6. Timpul este cel mai bun aliat al investitorului. Daca respecti punctul 4, atunci nu te va deranja sa astepti. Din asteptare vei obtine cele mai mari randamente.
  7. Cei mai multi investitori de retail NU sunt constienti de incompetenta lor. De asta sunt si sortiti esecului. Pe de alta parte, investitorii experimentati sunt constienti de incompetenta lor si castiga pe termen lung prin aplicarea unor reguli de risk management adecvate.
  8. Sa faci bani din investitii este usor. Problema este ca oamenii vor sa ii faca repede, sa afle ponturi, secrete etc. Daca scapi de dorinta asta de a face bani din investitii repede, vei vedea ca este relativ usor sa faci bani din investitii.
  9. Oportunitati sunt tot timpul. Daca studiezi mai temeinic investitiile, vei vedea ca tot timpul sunt oportunitati foarte bune. Cand nu merg actiunile, merg obligatiunile; cand bursa creste, stai pe bara si te bucuri de cresteri, cand scade, cumperi; cand ai o perioada de stagnare, acumulezi in ritmul tau, cand ai perioade de boom, reechilibrezi si vinzi ce s-a scumpit foarte mult etc.
  10. Nu exista “free lunch”. Pentru a face bani din investitii, trebuie sa castigi bani din munca, sa economisesti, sa investesti, sa iti asumi si ceva riscuri, sa studiezi, sa ai rabdare etc. Nu merge sa fii si lenes, si superficial, si lipsit de rabdare si sa te si imbogatesti din investitii 

Acum suntem intr-o perioada de stagnare pe burse. Avem totusi oportunitati bune in aria instrumentelor cu venit fix + o perioada mai lunga in care sa acumulam active volatile (actiuni).

Voi cum stati cu rabdarea?

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *