dream catcher

Dream catcher-ul si masinaria de facut bani

Hoinaream vara trecuta in vacanta si mi-a atras atenția un “dream catcher” – este o chestie împletită frumos, despre care se spune că te ajuta să îți materializezi visurile.

In acelasi timp, imi inchipuiam autorul dream catcher-ului, stand la soare si asteptand minunea sa se intample si, in paralel, stiam ca sunt tipi si tipe care baga cate 60 de ore pe saptamana, a cate nu stiu cate sute de EUR pe ora si ajung independenti financiar pe la 30-40 de ani.

Ce diferenta! Unul viseaza pana la 30-40 de ani sa ii aduca dream catcher-ul bani, altul, pana la varsta aia, atinge nivelul de “endless perfect summer days” pe care il poate mentine pe viata.

Tu care dintre cei doi vrei sa fii?

De ce sa devii o masina de facut bani? O viata ai!

Pentru ca oricum pierzi vremea pe la job sau alte activitati, acele 8-10 ore, pentru ca trebuie sa iti platesti facturile. Daca tot le “pierzi” pe acolo, de ce sa nu le castigi?

Cand vrei sa faci bani, faci bani! Nimic altceva.

Iti aloci 5 ore, 8 ore, 10 ore pe zi pentru a face bani si abordezi subiectul frontal, direct.

Cu alte cuvinte, fii productiv, nu pierde vremea cu “sperante”, “distractii”, “dream catcher-e”.

De pierdut 8-10 ore pe zi la job oricum pierzi. Macar fa-le sa conteze, maximum. Banii rezultati iti vor sustine TOATE celelalte dorinte, aspiratii si idealuri.

Cum devii o masina de facut bani?

Dorinta. Credinta ca poti. Actiune.

Cam acestea ar fi de baza.

Vezi la care dintre aceste trei ai problema.

Daca este dorinta – inseamna ca nu ai legat subiectul bani de adevaratele tale valori. Nu ai inteles, la nivel interior, cum te pot sustine banii in a-ti “trai viata”.

Daca problema este la credinta ca poti iti voi spune un secret. Cel mai important remediu la lipsa de incredere in tine este actiunea. Mici actiuni care te duc inspre scopul dorit si recunoasterea de catre tine a succesului avut.

Si trecem direct la problema 3: actiunea. Daca nu poti si nu poti sa te apuci de treaba, ia-ti un coach – te va pune la treaba si te va tine raspunzator de actiunile tale.

Este greu?

Da, dar nu prea.

Da, este greu pentru ca necesita efort (la fel ca orice lucru bun in viata). Dar nu prea, pentru ca, odata ce ai trecut printr-un proces de crestere financiara, vei stii etapele si vei avea incredere sa le repeti.

Etapele principale sunt acestea:

  1. Analizezi situatia curenta, iti dai seama de unde iti vin banii, care sunt activitatile cu adevarat productive si care nu. Iti dai seama de limitari – si aici este punctul cheie.
  2. Stabilesti unde vrei sa ajungi.
  3. Ce ai nevoie sa faci pentru a progresa?
  4. Dupa ce ai identificat ce ai nevoie sa faci, imparti aceste activitati in: Ce pot face singur acum? Ce trebuie sa invat pentru a face unele dintre activitati? De cine am nevoie sa ma invete sau sa faca pentru mine anumite activitati?
  5. De maine te apuci sa faci activitatile pe care poti singur sa le faci, exact ca un robot, mecanic, structurat, fara lene, scuze, distractii. Aici este important sa fii constant.
  6. Ce ai nevoie sa inveti? Bagi youtube, bloguri, tutoriale, cursuri, carti, programe de studio, EDUCATIE. Tintit, pe ce ai nevoie sa inveti. Daca nu te descurci sau iti ia prea mult timp, angajezi pe cineva sa iti arate, sa te invete 1:1.
  7. De cine am nevoie? Vei avea nevoie de specialisti care sa faca anumite lucruri pentru tine sau sa te invete pe tine, daca acea abilitate este foarte importanta pentru tine. Poate vei avea nevoie de networking. Poate vei avea nevoie de mentori. Indiferent de ce ai nevoie, cauti si gasesti persoana cea mai potrivita sa te sustina.
  8. Usor, usor, parcurgand consistent acesti pasi, vei ajunge la un alt nivel de cunostinte, mindset, abilitati si iti va fi usor sa te stabilizezi acolo.

Merita?

Normal ca merita. Ajungi un alt om in tot acest proces. Alt mindset, alte abilitati, alte cunostinte, alta viata.

Importanta este “bogatia interioara”, stiu, suna a clisee 🙂 Pai cum adica bogatia interioara cand noi vorbim despre bani aici? Bogatia interioara cuprinde totalitatea si complexitatea de ganduri, emotii, visuri, aspiratii, principii si valori personale.

Un om cu un univers interior bogat nu va cadea prada unei vieti seci, de acumulare de bogatii materiale. Da, aceasta este capcana. Oamenii goi pe interior vor cadea prada urmaririi bogatiilor materiale. Omenii cu un univers interior bogat vor folosi banii pentru a le hrani aceste aspiratii, dorinte, principii si valori interioare.

Care este scopul?

Fericirea si trairea deplina a vietii, cu asumare si curaj.

Scaparea din “cursa sobolanului” – fara bani, fara optiuni, fara libertate de miscare.

Fii tu liber in cursa sobolanului, daca poti.

De fapt, este o scapare din paradigma “trebuie” pentru ca altfel se intampla x.

Nu trebuie nimic! Cand ai optiuni.

Poti sa “traiesti viata” si acum, insa nu va fi sustenabil. Dupa o vara te vei intoarce la munca (aia care nu iti place si unde nu esti productiv).

Libertatea financiara iti va oferi optiuni, libertate, atat cat poate fi ea obtinuta pe acest pamant.

Sa stii ca banii nu aduc fericirea, insa libertatea de a gandi, a vorbi si a actiona autentic DA. Si banii iti vor sustine aceasta libertate.

Cum obtin libertatea financiara?

Creste-ti venitul activ.

Economiseste.

Investeste pentru venit pasiv.

Ma pot imbogati din investitii?

Nu peste noapte, nu asa cum au facut-o cei care au dat tunuri, cei care au jucat la loterie sau cei care au inventat facebook-ul (ma rog, si la ei a durat destul de mult). Dureaza ani de zile.

Nu ai rabdare?

Stai linistit, ca in toti acesti ani vei fi ocupat: sa iti cresti veniturile active. Fara acest punct iti va lua foarte mult timp. Cu acest punct, iti va lua destul de putin.

Anii oricum trec. Fa-i sa treaca cu folos.

Nu este suficient doar sa imi cresc veniturile?

Nu. Ai nevoie de economisire si investitii.

Altfel, intra 10,000 EUR, cheltui 10,000 EUR, a doua zi trebuie sa te duci din nou la munca.

Poate iti place munca ta. Foarte bine, dar oricum vei fi obligat sa iti placa, pentru ca nu vei avea alte optiuni, iar Libertatea financiara este despre OPTIUNI.

Si daca doar economisesc? Nu este suficient?

Posibil sa fie suficient, daca intentionezi sa te opresti la un moment dat si sa incepi sa consumi din ce ai strans. Vei consuma tu, va consuma si inflatia … sa speram ca vei trai suficient de mult pana cand se termina banii.

Altfel, nu este suficient doar sa castigi bani si sa economisesti.

Vei ramane in continuare sclavul banilor, fiind nevoit in fiecare zi sa muncesti. Vei fi singurul care munceste pentru ca banii nu vor munci pentru tine, ci vor zace in depozitele bancare, ca la plaja, neproductivi, in locul tau 🙂

Fiecare ban castigat trebuie sa fie un mic lucrator care sa lucreze non-stop pentru tine. You are the boss!

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *