independenta financiara 2019

Drumul spre independenta financiara Pasul 1 – mit sau realitate?

Despre independenta financiara se vorbește mult în ultima vreme si s-au scris multe materiale. Sunt câteva materiale care contin lucruri utile, practice dar majoritatea contin mai ales vorbe goale, aruncate fără nicio bază reală…

Care este adevărul din spatele acestei “poveşti”?

Ce înseamnă de fapt “independenta financiara”?

Este doar o fantezie sau o realitate concretă, la care poate ajunge practic aproape oricine?

De ce ţi-ai bate capul cu această idee, de ce ţi-ai propune acest scop?

Şi, mai mult, ce ar trebui să faci la modul cel mai practic pentru a ajunge si tu la independenta financiara? Care sunt etapele concrete?

Iată câteva întrebări la care Dan şi cu mine ne propunem să răspundem în seria de articole dedicate acestui subiect: Drumul spre independenta financiara.

Dorim să-ţi punem la dispoziţie experienţa şi cunoştinţele noastre pentru a te susţine în călătoria ta pe acest drum, fie că abia acum te pregăteşti să faci primul pas sau eşti deja mai avansat pe acest drum.

Independenta financiara – Iluzie?

Cu mare sinceritate, trebuie să îţi spunem că independenta financiara NU este doar un concept teoretic sau o fantezie.

Zeci de milioane de oameni din lumea întreagă se află pe drumul spre independenta financiara si milioane de oameni au ajuns deja la destinatie.

Da, este nevoie de anumite cunoştinţe, necesită o anumită preocupare, durează un timp destul de lung, însă este un scop perfect realist şi fezabil pentru oricine.

Şi nu, pentru aceasta nu ai nevoie de studii economice aprofundate, sau de venituri mari, sau de informaţii confidenţiale şi “ponturi” norocoase.

Vei avea nevoie de:

  • Dorință – să vrei cu adevărat sa atingi acest nivel;
  • Obiectiv prioritar – independenta financiara să fie una dintre prioritățile tale personale;
  • Cunoștințe de finanțe personale și investiții;
  • Economisești constant o sumă de bani pe care să o investești;
  • Plan bine pus la punct;
  • Timp – pentru că nimic nu se face peste noapte. In funcție de nivelul tău actual, acest timp poate sa fie de câţiva ani, de 20 de ani sau poate şi mai mult.

Hai că a ieşit şi un acronim D.O.C.E.P.T. 🙂

Dacă la început independenta financiara poate părea o iluzie, o aspiraţie, un vis, în momentul în care pui împreună toate ingredientele de mai sus devine o realitate tangibilă.

Independenta financiara – definiţie

In primul rând ar trebui sa definim corect termenul de independenta financiara pentru că şi aici există foarte multă confuzie.

Independenta financiara nu înseamnă neapărat să fii milionar, nu este acelasi lucru cu a fi „bogat”, să ai mașini scumpe, vile luxoase si sa poți sa iți permiţi 5 excursii exotice în fiecare an.

Poți să fii „bogat” si sa nu fii independent financiar dar poți sa fii în ceea ce se numește „clasa medie” si sa fii independent financiar.

Independenta financiara este definita ca starea financiara in care veniturile pasive iți asigură necesarul financiar pentru standardul tău de viaţă.

Pe scurt, independenta financiara presupune să obții venituri care nu depind în mod direct şi exclusiv de activitatea ta.

Adică venituri pasive.

Venituri pentru care tu trebuie să faci eforturi foarte mici pentru a le obține, de obicei de câteva ore pe săptămână sau chiar pe lună. Adică venituri din investiții.

Iar atunci când aceste venituri pasive ajung să-ţi acopere cheltuielile normale, de zi cu zi, poți spune cu siguranță că ai devenit independent financiar.

Din acel moment bunăstarea ta nu va mai depinde nici de valoarea punctului de pensie, nici de politica guvernului, de deficitul bugetar, valoarea inflației sau a altor parametri economici.

Formula independenţei financiare

Când vorbim de venituri pasive ne referim în special la: chirii, dividende, dobânzi, redevențe şi drepturi de autor.

Aceste venituri pasive vin de pe urma deținerii de active, cum ar fi proprietăți imobiliare, acțiuni sau părți sociale deținute la companii, instrumente de datorie (obligațiuni, titluri de stat, depozite), drepturi de proprietate intelectuala etc.

Activele pot fi moștenite, create sau cumpărate.

Totalitatea activelor deținute minus totalitatea datoriilor = Activ Net.

Totalitatea activelor generatoare de venit pasiv plus activele care se apreciază în valoare minus datorii = Portofoliul net de investitii (care nu cuprinde locuinţa personală sau alte proprietăți pentru uzul propriu, pentru că acestea nu produc venit pasiv).

Iar ca estimare, la modul cel mai general, putem spune că independenta financiara se atinge atunci cand:

Portofoliul net de investiții = 25 X cheltuielile anuale actuale.

Trebuie sa menționez ca aceste surse de venit pasiv nu se construiesc peste noapte.

Trebuie să te preocupi de acest subiect în mod constant, încă din perioada în care eşti activ, cât mai devreme, căci timpul este aliatul tău.

Trebuie să-ţi gestionezi finanţele personale într-un mod cât mai eficient, astfel încât să reuşeşti să economiseşti o parte semnificativă a veniturilor tale.

De asemenea, trebuie să te informezi pentru a identifica investitii avantajoase din punct de vedere al raportului risk/reward, căci altfel aceste economii vor fi erodate de inflaţie şi nu îţi vor aduce mare lucru pe termen lung.

CONCLUZIE

Dupa cum scriam mai sus, independenta financiara este dată de fapt de o cifră, portofoliul net de investiții = 25 X cheltuielile anuale actuale.

Ceea ce se poate măsura, se poate atinge.

Acum este rândul tău!

Care este cifra independenţei tale financiare?

Ştiind această cifră, ce este independenţa ta financiară: mit sau realitate tangibilă?

În cât timp crezi tu, aşa, la prima vedere, că ai putea atinge acest nivel?

Pe curând!

Valentin si Dan

PS. Daca ti-a plăcut articolul, te rugăm să îi dai share pentru a-l vedea si prietenii tăi. Suntem siguri că îţi vor rămâne recunoscători. 🙂

Similar Posts

16 Comments

  1. “Care este cifra independenţei tale financiare?”
    Vad ca nimeni nu zice nimic asa ca incep eu  …
    Prin 2000 cand m-am angajat prima oara, visul meu era sa am 10 mii sa imi fac propria firma de software si sa devin independent financiar.
    Prin 2003 am realizat suma dar nu am inceput visul, l-am pus deoparte… Apoi am zis ca a fost foarte usor sa strang 10 mii, ce ar fi sa stang 50 de mii.
    Peste vreo 5 ani in 2008 aveam 50 de mii investiti in actiuni numai ca am devenit lacom… cum ar fii sa fac inca 50 de mii intr-un an si sa am 100 de mii. Eram in primul meu mini retirement, in vara din 2008 am parasit jobul la care lucram si am sarbatorit vara ca in vremea studentiei… In plus avand timp berechet si destui bani, am inceput sa fac day trading la BVB… Dar nu mi-a mers pentru ca atunci cand combini contracte futures cu levier de 10x cu o piata in scadere nu iti trebuie decat doua luni sa pierzi toti banii si inca vreo 20 de mii imprumutati…
    Asa ca dupa 8 ani de munca si o vacanta de vara ca in vremea scolii am revenit cu picioarele pe pamant si cu -20 de mii in buzunar… Dar mi-a prins bine pentru ca pina in 2010 am platit toate datoriile si am reinceput lupta cu investitiile. Au urmat bornele 100 de mii in 2011, 500 de mii in 2016 si un milion in 2017, dupa care revenire la 500 de mii in 2018 … Ce mai calatorie  

    Si, ca sa raspund la intrebare, cifra mea e mobila pentru ca intre timp am acumulat niste obiceiuri costisitoare (iarna nu-i ca vara)..

    1. MrDrum, chiar ai avut o calatorie pe cinste 🙂 Pare ca anii 2016-2017 au fost foarte buni, dar ce s-a intamplat in 2018? Nu a fost un an extraordinar, dar nici de minus 50%. La un capital de asemenea dimensiune, nu ar fi mai bine sa fii un pic mai conservator?

  2. Cifra mea e mica, pt ca si cheltuielile noastre sunt mici, estimez ca un 400 mii euro ne sunt suficienti. Si nici nu am calculat ca vor veni si pensiile private. Altfel, pana sa avem formula de cheltuiala lunara x 12 x 20, ma gandeam ca momentul cand veniturile pasive acopera cheltuielie este momentul dorit, si sa mai pun o suma cash la indemana.

    F. fain a scris despre Bogdan: http://carutacubani.ro/investor-policy-statement-personal/
    Inspirata de el am pus pe hartie si vazut lucrurile mult mai clar.

    1. Varianta standard este de 25X, insa mie mi se pare prea mult. Daca te retragi la 40-45 de ani, nu poti sa vegetezi toata viata asa ca vei continua sa mai ai venituri active, insa fara a avea presiune.

      1. Ok, dar daca strangi 20X si muncesti fara presiune nu se numeste independenta financiara. Din ce inteleg eu, independenta financiara incepe cu 25X.

      2. Valentin, ai uitat varianta cea mai simpla, specifica tarii noastre: te angajezi in armata si la 45 de ani esti la pensie. Apoi daca vrei venit activ te angajezi la stat :))))

  3. Salut Valentin. Am citit cateva din postarile tale si vad ca sunt foarte utile. In ce priveste independenta financiara as vrea sa aplic din aceste sfaturi insa am o nelamurire.Daca cel mai bine este sa cumperi in timp de criza sub ce forma sa pastrezi banii pentru a cumpara cand pretul imobiliarelor este mai mic?
    Momentatn eu pastrez banii la banca dar ma gandesc ca in timp de criza banii sa nu fie blocati de banci asa cum s-a mai intamplat in trecut pe motiv ca nu au bani.
    Tu ce parerea ai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *