optimizarea cheltuielilor

Drumul spre independenta financiara – Pasul 4 – optimizarea cheltuielilor şi economisirea

Am parcurs deja 3 pasi in drumul spre independenta noastra financiara:

Pasul 1 – Am calculat cifra independentei financiare;

Pasul 2 – Am constientizat motivatie care ne indreapta spre acest drum;

Pasul 3 – Ne-am stabilit o strategie de a ne creste veniturile;

urmeaza

Pasul 4 – Optimizarea cheltuielilor si economisirea.

După cum deja am stabilit, pentru a putea avansa pe drumul spre independenta financiara vei avea nevoie de bani.

De unde vin aceşti bani?

Simplu: trebuie să înţelegi că SINGURII bani cu care rămâi sunt cei pe care NU îi cheltuieşti. Banii cheltuiti sunt banii statului, furnizorilor, banii altora. Banii tai sunt cei pe care ii economisesti.

Adică banii pe care îi economiseşti.

Iar pentru a-ţi spori economiile, cel mai uşor este să porneşti chiar de la formula de bază a finanţelor personale: Venituri – Cheltuieli = Economii.

Cu alte cuvinte, singurele posibilităţi pe care le ai la dispoziţie sunt:

  1. Să-ţi creşti veniturile;
  2. Să-ţi reduci cheltuielile;
  3. Ambele variante de mai sus – cea mai bună metodă!

Există foarte multe lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi creşte veniturile şi a-ţi reduce cheltuielile.

Însă, pentru a funcţiona pe termen lung, ele trebuie puse în practică în mod corect.

Drumul spre independenta financiara – cea mai bună metodă de a optimiza cheltuielile şi de a face economii

Celebrul Robert Kiyosaki, investitor de succes, speaker şi autor al bestseller-ului „Tată Bogat, Tată Sărac”, ne spune în câteva cuvinte, în felul său direct, cum putem face acest lucru: „În primul rând plăteşte-te pe tine însuţi!”

La modul practic, cea mai bună metodă de a face economii poate fi pusă în aplicare în felul următor:

1. Cunoaste-te

Nu poţi să îmbunătăţeşti ceea ce nu cunoşti. Aşadar, primul pas pe care trebuie să-l faci este să îţi notezi cu atenţie atât veniturile cât şi cheltuielile din ultimele luni.

Apoi grupează cheltuielile în câteva categorii principale – locuinţă, utilităţi, transport, mâncare, sănătate, educaţie, asigurări, reparaţii, distracţie etc. – şi analizează-le pentru a înțelege cu adevărat pe ce se duc banii tăi.

Îţi garantez (din experienţa proprie) că fie şi doar prin acest pas, tot vei reuşi să faci nişte economii, când vei vedea câţi bani se duc pe tot felul de prostii…

2. Fa-ti un plan

Stabileşte, în mod realist, o anumită sumă pe care îţi propui să o economiseşti în fiecare lună.

De exemplu, studiile au arătat că a reduce cheltuielile cu 10% nu îţi va afecta stilul de viaţă. Deci poţi începe chiar cu acest procent.

Sau, dacă îţi este teamă să nu pui chiar din prima un stres prea mare pe finanţele tale personale, poţi să începi cu doar 5%, şi apoi să creşti treptat acest procent.

Însă trebuie să-ţi dai seama că progresele cele mai mari spre independenta financiara le fac cei care reuşesc să economisească procente mult mai mari din venituri.

Deci ar fi o idee bună să-ţi stabileşti şi tu o ţintă cât mai ambiţioasă, chiar dacă îţi va lua un timp mai lung pentru a o atinge. Important este să începi cât mai curând şi să fii consecvent.

3. Intai economiile

Primul lucru pe care îl faci după ce încasezi venitul este să pui aceste economii într-un cont separat, de care să nu te atingi.

Avantajul este că acum există bănci care pot face automat lucrul acesta pentru tine, cu suma pe care o stabilești tu în prealabil.

În acest cont de economii se va acumula mai întâi fondul tău de urgenţă, care este de obicei egal cu cheltuielile tale pentru o perioadă de 6-12 luni, şi care are rolul de a te proteja (pe tine şi familia ta) în caz că un eveniment negativ neaşteptat îşi face apariţia (de exemplu îţi pierzi jobul).

Iar apoi, numai după ce fondul de urgenţă este complet, economiile acumulate vor începe să alimenteze investitiile prin care îţi vei construi sursele de venit pasiv care îţi vor aduce independenţa financiară.

4. Abia APOI cheltuielile

Planifică-ţi cu grijă cheltuielile pe care le ai de făcut, astfel încât să se încadreze în suma ce ţi-a rămas. Încearcă să te obișnuiești cu ideea că aceștia sunt singurii bani pe care îi poți cheltui.

Cel mai util ar fi să îţi faci un buget, în care să stabileşti exact care este suma pe care îţi propui să o cheltuieşti lunar pentru fiecare din categoriile principale de cheltuieli.

În acest fel vei putea urmări modul cum te încadrezi în aceste limite, lună de lună, şi să faci ajustările necesare (în plus sau în minus), în funcţie de stilul tău de viaţă şi de obiectivele pe care ţi le-ai propus.

5. Fii consecvent

Respectă-ţi planul în fiecare lună!

Într-o primă fază trebuie să ai mare rabdare cu tine, cu finantele tale personale şi cu implementarea noilor obiceiuri.

Pentru că la început schimbările vor fi mici, dar dacă vei avea tăria şi motivaţia de a continua, după 6 luni sau 1 an vei vedea cum contul tău de economii creşte şi acest lucru îţi va “da aripi” să continui.

6. Investeste!

Să faci economii este un lucru absolut esenţial pentru prosperitatea ta viitoare.

Dar dacă dorești să devii la un moment dat chiar independent financiar, atunci acest lucru nu este suficient.

Trebuie să găsești moduri mai profitabile de a-ţi plasa economiile decât conturile de economii sau depozitele bancare.

Adică trebuie să investesti.

Pe curând!

Valentin si Dan

PS. Scrie-ne într-un comment mai jos, care este procentul de economisire din venitul total, pe care vrei sa il realizezi în următoarele 12 luni, şi ce anume îţi propui să faci la modul practic pentru a-ţi reduce cheltuielile.

PPS. Dacă ţi-a plăcut articolul şi îl gaseşti util, te rugăm să îl distribui şi prietenilor tăi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *