Estimari dividende 2018 BVB

dividende 2018

In ultimii ani, companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti ne-au obisnuit cu dividende foarte generoase, depasind de cateva ori randamentele oferite de instrumentele cu venit fix. Potrivit tuturor estimarilor, ne putem astepta la randamente foarte bune si pentru anul 2018.

Dintre toate tipurile de venituri pasiv, veniturile din dividende primite de la companiile listate la bursa sunt poate cele mai pasive. In mod real, pot fi 100% pasive, in sensul in care nu necesita mentenata, nu necesita renegocieri de contracte sau alte actiuni concrete in afara de o minima monitorizare si eventual o rebalansare a portofoliului.

Este pacat ca in Romania sunt atat de putini investitori individuali care profita de aceste venituri pasive din dividende.

Estimari dividende 2018 potrivit analistilor

Potrivit analistilor unora dintre celor mai mari case de brokeraj din Romania (Tradeville, BCR, BT Capital Partners, Prime Transaction), dividendele estimate pentru companiile din indicele BET al BVB vor fi de aproximativ 6-7%, in medie.

Poti gasi aici mai multe detalii referitoare la estimarile analistilor pentru anul 2018 si aici inregistrarea completa a discutiilor avute de analisti pe 4 decembrie in cadrul emisiunii 2018 Investment radar organizata de BVB.

Estimari dividende 2018 – StiintaBanilor

Avand in vedere ca sunt un investitor activ pe BVB, mi-am luat libertatea de a-mi face propriile estimari de dividende pentru anul 2018.

Estimarile sunt facute pe baza rezultatelor financiare la 9 luni pe 2017 + rezultatele din trimestrul 4 din 2016, si folosind ratele de alocare a dividendelor din profit, folosite in 2017.

Nu am analizat toate cele 12 companii din indicele BET, ci pe cele mai mari 6 (care formeaza 82% din indice) plus inca doua mai mici: Nuclearelectrica si Conpet, care sunt in atentia mea. Restul companiilor din indicele BET ori au profituri raportate in scadere ori nu sunt de interes pentru mine in acest moment.

Estimarile de dividende 2018:
Dividende 2018 BVB 4

Un randament din dividende de peste 10% este foarte bun si probabil mult peste media burselor dezvoltate. In plus, sunt sanse mari ca majoritatea companiilor de mai sus sa aibe profituri mai mari in T4 2017 decat au avut in T4 2016, astfel incat profiturile finale pe 2017 sa fie mai mari decat cele estimate in tabel.

Daca vrei sa investesti

Tine cont de faptul ca bursa poate fi volatila si irationala pe alocuri, pe termen scurt. Daca vrei sa incepi sa investesti pe bursa, investeste sume constante, lunar, si pe termen lung (peste 5 ani).

Foloseste tehnica prezentata in articolul Venituri pasive din dividende.

Sper ca estimarile prezentate sa fie utile in luarea celor mai intelepte decizii financiare.

Spor la investitii!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

PSSS. Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informatiile sau materialele prezentate nu sunt si nu pot fi considerate recomandari de cumparare, vanzare sau pastrare a unui anumit instrument financiar. Autorii acestui material avertizeaza cu privire la riscurile ridicate pe care le implica tranzactionarea si investitiile in instrumente financiare, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare. In consecinta, autorii acestui material recomanda abordarea instrumentelor financiare numai in cunostinta de cauza şi dupa o documentare prealabila.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:



 
  
 

Similar Posts

8 Comments

  1. Salut, Valentin,

    Multumim ptr estimările facute. Faci o treaba foarte buna cu blogul. Tine-o tot asa!

    Detin și eu actiuni la BVB dar în scurta vreme (2 sapt) voi pleca din România în Olanda. As avea nevoie de niste sfaturi cu privire la cum sa procedez ptr a nu avea probleme cu ANAF ul în viitor, dar si ptr a reduce banii pe care îi voi da către statul roman si/sau cel olandez.
    Dacă nu mă înșel, tu esti consultant fiscal și mă gândeam că mă poti ajuta.
    Da-mi te rog un semn si poate stabilim o întâlnire.

    Mersi,
    Claudiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *