pensia

Eu nu voi apuca pensia … nici nu am nevoie, pe taramul zeilor

Subiectul pensiilor din Romania reprezinta o sursa continua de stres si dezbateri tensionate. Apar periodic modificari legislative, de impozitare, subiecte legate de pensia privata, pensia de stat, varsta de pensionare, cresteri de salarii la stat, la privat, taieri, vine criza, fac prostii astia de la guvernare si asa mai departe.

“Ce se va intampla cu pensia noastra?”, “Hai sa emigram cu totii, ca nu se mai poate cu astia”, “Cel mai corupt si incompetent guvern” si tot asa.

Colac peste pupaza, si presa contribuie prin stiri senzationale, care exacerbeaza mult realitatea, prezentand informatii trunchiate, opinii semidocte si titluri senzationale. De multe ori realitatea este mult exagerata de jurnalistii care ori au interese, ori vor sa socheze, ori sunt in necunostinta de cauza.

Stapan pe propria lume sau victima a circumstantelor

In toata aceasta atmosfera in care guvernele schimba legile dupa cum vor si jurnalistii creeaza senzatii tari cititorilor cu fiecare ocazie, daca le dai atentie, cum te poti simti? Stapan pe propriul destin sau victima a circumstantelor.

Cum te simti, stiind ca oricand, un guvern iti poate modifica varsta de pensionare, punctul de pensie, iti poate nationaliza pensia privata, poate modifica tratamentul fiscal al unei investitii pe termen lung in care ai intrat sau iti poate strica socotelile in business-ul pe care il ai si pe care te bazezi?

Nu este de gluma – efectiv, statul te poate scoate din business printr-o semnatura. Dar asta este valabil oriunde, nu doar in Romania.

Solutia este sa devii stapan pe propria lume. Sa devii de neinvins, atat cat este omeneste posibil.

Pensia mea

Dragilor, eu nu vreau sa ma pensionez vreodata, eu vreau sa traiesc din plin toata viata. Si la 90 de ani ma vad lucrand cu oamenii, scriind, construind si bucurandu-ma de creatia mea.

Pe parcursul vietii poate voi vrea sa calatoresc, sa imi iau un an sabatic, sa schimb cu totul directia mea profesionala sau pur si simplu sa o las mai moale si sa muncesc in ritmul meu.

Ei bine, pot sa fac toate acestea avand un job la care ma duc doar pentru bani? Sau stand cu ochii pe pensia mea privata sau pe anii de pensionare? Sau uitandu-ma cu furie la orice modificare legislativa care imi afecteaza interesele?

Nu, nu pot. Nu pot trai cu speranta ca altii vor decide bine pentru mine, ca altii nu imi vor da peste cap planurile. Nu pot sa traiesc cu atentia indreptata spre exterior, cand intreaga mea lume porneste din interior.

Cine sunt eu? Ce este important pentru mine? Cum vreau sa traiesc? Ce pot face pentru a obtine ce este important pentru mine? Ce ma opreste? De ce mai am nevoie pentru a lua o decizie? Care este pretul pe care sunt dispus sa il platesc?

Mindset-ul pentru o “pensie de exceptie”

In primul rand, sa te decizi ca tu esti singurul responsabil pentru prezentul si viitorul tau. Nu este nimeni de vina si nu este meritul nimanui ca tu esti sau vei ajunge intr-un anumit loc. Tu esti singurul responsabil.

Responsabilitatea sau, in engleza, “response ability” – abilitatea de a da un raspuns, atat pentru actiunile tale, cat si ca reactie la ce se intampla la exterior.

Stiu ca este greu, de multe ori sunt si eu revoltat si infuriat de ce fac unii si altii si… stii ce greu este sa nu pot sa mai dau vina pe nimeni? Este frustrant cateodata, dar, in acelasi timp, ma face tot timpul sa ma gandesc: Ce pot face eu in aceasta situatie? Si din acest spatiu se nasc si acceptarea, si actiunea, si linistea.

In al doilea rand, decide-te ce vrei de fapt. Nu ce vrea mama sau tata, nu ce vrea seful, nu ce crezi tu ca vrei pentru ca si altii par ca vor acele lucruri, ci ce vrei tu, de fapt, de la viata asta.

Dupa ce ai trecut prin filtrul gandirii, ai pus pe hartie optiunile, ai vorbit cu oameni care te pot ajuta, chiar daca nu esti sigur ca ai gasit raspunsul corect, testeaza-l. Ia sa vedem, eu vreau sa imi deschid un business pe internet? Ia sa fac treaba asta timp de 1 an. Cum m-am simtit in timpul procesului? Cum am evoluat? Mi se potriveste treaba asta? Ce mai am de invatat? Sunt dispus sa continui? Si tot asa.

Din pacate, nu exista un glob de cristal care sa iti spuna dinainte care este menirea ta, vocatia ta, ce va merge pentru tine, ce te va salva. Exista oameni care te pot ajuta, dar, in final, tot tu vei gasi raspunsurile, asa cum exista doctori care te pot trata, dar tot organismul tau se vindeca.

In al treilea rand, fa tot ce este omeneste posibil pentru a obtine ce iti doresti. Fara autocritici, fara lamentari, fara eforturi supranaturale. Semizeii sunt doar niste oameni care fac tot ce este omeneste posibil pentru a obtine ce vor.

In tot ce faci, pastreaza un echilibru intre odihna si relaxare, disciplina si flexibilitate, intre ceea ce iti face placere si ceea ce este necesar.

Sa nu cazi in capcana perfectionismului, dar nici in capcana delasarii. Perseverenta, invatarea continua si autoanaliza vor aduce rezultate “miraculoase”.

Mai lasa citatele motivationale. Reusitele exceptionale au in spate actiuni mai degraba comune, dar aliniate pe o directie si consistente, decat actiuni extraordinare.

Concret, ce putem face

Concret, cu acest mindset, poti sa te apuci sa construiesti ceva durabil: viata ta, libera de victimizari, neputinta si revolta fara sens.

Majoritatea oamenilor se bazeaza la batranete pe o pensie de stat si pe cea privata (pilonul II). Probabil ca la acestea ai inceput sa construiesti si tu deja, oarecum automat. Deci ce poti face tu in plus fata de lucrurile acestea? Cu ce iti poti tu preocupa mintea in timp ce toti ceilalti tremura de frica si de nervi ca le ia statul cascavalul?

Concret:

  1. Investeste timp, energie si bani in dezvoltarea ta profesionala, pentru a genera un venit activ mai mare;
  2. Pune deoparte bani in fiecare luna din venitul tau activ;
  3. Investeste pentru venituri pasive. Nu neaparat extraordinar de complicate, nu trebuie sa fii un geniu ca sa investesti la bursa, in actiuni foarte solide pe termen lung sau sa cumperi apartamente/ case de inchiriat care sa iti plateasca chirie;
  4. Investeste timp, energie si bani in dezvoltarea ta personala, pentru a-ti creste controlul emotiilor, disciplina, puterea rationamentului, curajul, increderea in sine, abilitatile de comunicare, relationare, networking, persuasiune, asertivitate etc;
  5. Investeste timp, energie si bani in educatia ta financiara: management-ul banilor, investitii, produse financiare, imobiliare, antreprenoriat, vanzari, marketing etc;
  6. Mai important decat oricare dintre punctele anterioare: Lucreaza la constructia caracterului tau, a interiorului tau, la universul principiilor dupa care iti guvernezi viata, principii care sa urmeze legile naturale ale vietii, principii de moralitate, integritate si corectitudine. Fara a face aceasta lucrare, toate celelalte sunt in van;
  7. Autocunoastere – ce este cu adevarat important pentru tine: masinile, casele, vacantele sau….
  8. Dezvolta-ti o profesie/ afacere pe care sa o practici cu placere toata viata. Este calea sigura spre o viata implinita, din care nu vei vrea sa te pensionezi vreodata. Vezi cum adevaratele varfuri din diverse domenii continua sa lucreze, sa creeze si sa inoveze in domeniile lor si la 90 de ani;
  9. Ai grija de sanatatea ta pentru a te bucura de viata pana la 100 de ani sau peste;
  10. Construieste sisteme durabile de venituri pasive – business-uri care iti vor produce bani si cand dormi;
  11. Investeste cand toata lumea este speriata ca se prabuseste lumea. Asta pentru a cumpara ieftin si a vinde scump. Este cea mai eficienta cale de a face bani, dar ai nevoie de punctele 2,3 si 5 solide pentru a ajunge aici;
  12. Intelege lumea – psihologia umana, cunoasterea spirituala, mecanismele subtile ale realitatii;
  13. Investeste in relatii de calitate – partenerul de viata, prietenii, partenerii de business, mentorii, discipolii;
  14. Invata cum poti sa iti cresti copiii astfel incat sa ajunga adulti responsabili si fericiti si, in acelasi timp, invata cum sa hranesti relatia cu parintii tai;
  15. Vindeca-ti traumele din trecut, astfel incat sa nu iti mai bantuie linistea.
  16. Bucura-te de tot ceea ce ai realizat deja si priveste cu optimism viitorul.

Dupa cum vezi, sunt multe de facut intr-o viata si nu prea mai ai timp sa te revolti si sa te plangi de ce face guvernul sau altceva din exterior.

O viata extraordinara de straduinta, smerenie si bucurie interioara – eu asta imi doresc.

Cu drag,

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PPS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

9 Comments

  1. Citesc cu placere articolele d-vostra dupa ce v-am descoperit,interesante si educative mai ales ca vorbiti si de cunoastere spirituala .

  2. Sfaturile tale sunt foarte bune Valentin insa pilonul 2 este gandit pentru oamenii care nu economisesc si traiesc doar prezentul. Ti-ar placea cand ajungi la ‘pensie’ sa traiesti inconjurat de oameni care traiesc la limita subzistentei si ar vota orice politicieni care fac promisiuni desarte ?

    1. Deja suntem acolo Marius. Oricata empatie as avea pentru oamenii care traiesc prezentul continuu eu nu sunt salvatorul lor si nici nu las pe oricine altcineva sa ma transforme in salvatorul lor.

      1. Nu cred ca putem vorbi de inconstienta oamenilor mai ales in conditiile in care multi din ei au iesit la pensie imediat dupa revolutie… E usor sa fii tanar, sa ai acces la informatii si la experienta altor generatii si popoare si mai mult decat atat, sa ai si un job…

        1. ei nu, dar noi da. Noi avem alta informatie despre miscare, alimentatie, cat de rau e fumatul si zaharul si alcoolul si obezitatea, noi vom avea speranta de viata cu 5-15 ani mai mare decat ei.
          Asa ca e momentul sa investim in noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *