Exchange-urile de criptomonede vs. Platformele de brokeraj pentru criptomonede
Pentru ca o persoană să aibă acces la piețele financiare tradiționale și la diversele instrumente financiare ale acestor piețe, e nevoie de intermedierea societăților de brokeraj. Indiferent că un client optează pentru investiții în acțiuni, bunuri, obligațiuni, fonduri mutuale, index-uri etc, nu va putea face aceasta pe cont propriu, ci exclusiv prin intermediul acestor companii de brokeraj.
Există reglementări foarte riguroase din partea instituțiilor care acreditează activitatea acestor firme de brokeraj, care nu permit cuiva să investească pe cont propriu, fără a apela la serviciile acestor companii. Aceste societăți de intermediere financiară își pot oferi serviciile parțial ori în totalitate, contra cost. De regulă aceste servicii de intermediere sunt costisitoare și greu accesibile pentru omul de rând, care nu are educație financiară și poate nici capital suficient pentru a accede în zona de investiții.
Până la apariția criptomonedelor și implicit aducerea în prim-plan a tehnologiei blockchain (2009) totul continuase nestingherit în lumea financiară globală timp de secole întregi.
Intermediarii continuau să fie cei mai mari câștigători în relația client-piețele financiare. Chiar și după 2009, a fost nevoie de mai mulți ani până când una dintre ideile cele mai puternice aduse de tehnologia blockchain –aceea de a elimina intermediarii ori de a le reduce cât mai mult rolul- să fie prinsă de o masă critică suficient de mare pentru a-i da avânt.
Un mare plus pe care îl oferă piața criptomonedelor este că nu ai nevoie neaparată de o firmă de brokeraj pentru a avea acces și a investi în ea. Cu alte cuvinte, oricine din lume, indiferent de poziția lui socială și de status-ul economic poate avea acces la o paletă largă de investiții în domeniul cripto.
Exchange centralizat vs Exchange descentralizat
Momentan în lumea cripto a exchange-urilor există încă multă centralizare, în ciuda faptului că una dintre caracteristicile principale pe care le presupune blockchain-ul este tocmai descentralizarea.
Sunt puține excepții, deocamdată la început de drum, de exchange-uri descentralizate (câteva exemple: IDEX, HADAX, Forkdelta). Principala problemă pe care o întâmpină acestea în clipa de față sunt volumele mici de tranzacționare.
Cred însă că viitorul aparține exchange-urilor descentralizate. Un pas decisiv simt că îl va face Binance, care intenționează să lanseze anul acesta propriul exchange descentralizat, Binance DEX. Cele care totuși au prevalat în mediul cripto până la acest moment sunt exchange-urile centralizate și platformele de brokeraj pentru criptomonede.
Cele mai vechi exchange-uri la nivel global în mediul cripto datează din 2011, atunci când Bitstamp și Kraken și-au început activitatea. Anul următor au luat ființă Coinbase și Bitfinex, iar în 2013 Bittrex. Doi ani mai târziu avea să fie fondat un alt mare exchange, Gemini, apoi după încă alți doi ani (2017) Binance, care într-un timp record le-a surclasat pe toate celelalte și a devenit cel mai mare exchange de tranzacționat criptomonede din lume.
Platforme de brokeraj
Dintre platformele de brokeraj pentru criptomonede aș aminti: XTB, etoro.com, markets.com, 24option.com, cityindex.co.uk, luno.com, thinkmarkets.com.
O să analizez în rândurile următoare câteva dintre avantajele și dezavantajele pe care le au cele două instituții despre care aminteam că au prevalat în mediul cripto: exchange-urile și platformele de brokeraj.
Exchenge vs Platforma de brokeraj
Un exchange oferă posibilitatea clienților să cumpere sau să vândă criptomonede prin intermediul platformei sale, dar și să le păstreze în portofele digitale specifice fiecăreia. Exchange-ul poate fi a market maker ori a matching platform. În primul caz exchange-ul cumpără și vinde de la/către proprii clienți, fiind compensat din diferențele de preț, iar în al doilea caz pur și simplu solicită comisioane pentru tranzacțiile efectuate între clienții săi. Aș aminti în acest domeniu al exchange-urilor ro.exchange, un exchange românesc lansat de curând, care atrage în primul rând prin comisionul extrem de mic – doar 0, 15%.
Printre dezavantajele principale pe care le are cineva care își păstrează criptomonedele într-un exchange se numără riscul unui atac cibernetic și faptul că nu ai acces la cheile private ale portofelului digital, crescând posibilitatea să nu mai ai acces la fonduri. Trebuie amintită în acest context celebra butadă a lui Andreas Antonopoulus –expert în Bitcoin și blockchain- : „Not your keys, not your Bitcoin”.
Ro.exchange pune un accent deosebit pe securitate, iar mare parte din fondurile clienților sunt păstrate în cold storage, eliminând astfel riscul pierderii acestora în cazul unei breșe. Depunerile minime sunt de 50 euro, sumă semnificativ mai mică față de cea cerută de majoritatea platformelor de brokeraj (de exemplu, la etoro.com depunerea minimă este de 200$, alte platforme cerând chiar un minim de 250$).
Platformele de brokeraj pentru criptomonede oferă investitorilor o altă variantă: CFD-ul, sau contract pentru diferență. Acesta este un contract care crește sau scade în valoare în concordanță cu creșterea sau scăderea în valoare a activului suport pe care se bazează acesta (în cazul de față, să zicem pe Bitcoin). Prețul unui CFD replică prețul activului suport care stă la baza sa. Contractul este încheiat între investitor și market maker (brokerul care îi oferă cotații de preț investitorului). Prin înțelegerea lor părțile simulează un activ real.
În tranzacționarea de CFD-uri moneda digitală e tratată drept o investiție speculativă. Un CFD presupune ca diferența dintre prețul de intrare și prețul de ieșire al trader-ului să fie profitul ori pierderea acestuia (după caz, în funcție de rezultatul predicției pe care a făcut-o traderul).
CFD-urile pe criptomonede permit investitorilor să tranzacționeze diverse monede digitale fără a deține nici măcar un satoshi. Astfel cineva poate avea expunere pe piața criptomonedelor fără obligația de a fi proprietarul vreuneia. Acest fapt poate fi luat și ca avantaj și ca dezavantaj. Avantajul ar fi că nu-ți bați capul cu cumpărarea și stocarea în siguranță a criptomonedelor. Dezavantaj mi se pare că este încurajarea strict a dimensiunii speculative a activelor pe care le tranzacționezi, fără a lua în calcul dimensiuni mai importante precum adopția ori susținerea unei tehnologii emergente și a unei noi clase de active.
Alte avantaje comparativ cu exchange-urile:
- Sunt reglementate și acreditate de instituții financiare importante ale țării în care își desfășoară activitatea (ex: SEC în Statele Unite), deci investitorii sunt protejați într-o măsură semnificativă de eventuale fraude.
- Investitorii plătesc în general unele dintre cele mai mici comisioane posibile. Aceste platforme utilizează o rată de schimb care este o medie a diferitelor exchange-uri de criptomonede.
La capitolul dezavantaje aș mai aminti pe de o parte numărul destul de limitat de criptomonede pe care le poți tranzacționa (de regulă Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple și Dash), pe de altă parte opțiunile limitate pe care le oferă fiecare platformă în parte (unele doar pentru două sau trei criptomonede dintre cele aminte).
Concluzie
În concluzie, este benefic că lumea cripto are multiple căi de a fi accesată și este de datoria investitorilor să pună în balanță opțiunile oferite și să o aleagă pe cea mai potrivită pentru ei.
(Guest post) Ike – GoanadupaBitcoin.ro
PS.Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.
Poti recomanda un portofoliu de 5 cripto, in afara de bitcoin, ETH si XRP ?