fa ceva

Fa ceva! Orice! Sau te condamni singur la munca silnica pe viata!

Ati auzit si voi expresia aceasta rostita de multi antreprenori (din aia mari si reali, cu averi de miliarde de dolari) “cel mai important lucru de facut pentru a avea succes este sa faci greseli”.

WTF, mie nu imi suna bine! Greselile inseamna ca voi pierde timp si bani si ma voi simti si de k…at”. Mie nu mi-a placut niciodata sa fac greseli, sa pierd timp si bani. Ma irita ideea, urasc sa pierd timp si bani, urasc sa esuez DAR, cu toate astea, am facut-o la greu.

Greseli stupide facute de mine in investitii

 • Am fost 100% expus pe actiuni in 2008 – pierdere de 80% BOOM
 • Am diminuat masiv expunerea pe actiuni in 2012 in timpul crizei datoriilor suverante (m-am speriat ca vine din nou o criza masiva ca in 2008), si am reinceput sa investesc in actiuni mai serios abia incepand cu 2015. Am pierdut o crestere a indicelui BET de 50% intre anii 2012-2015. Well done Idiot!
 • Am facut primele achizitii pe pietele internationale cu un comision de 25 EUR pe tranzactie.
 • Au fost momente in care am vandut in pierdere pentru ca m-am speriat de nu stiu ce zvon.
 • Am cumparat bitcoin cand era vreo 14,000 USD;

Si multe, multe altele…

Dar am invatat, am testat, analizat, reexaminat si am aplicat ceea ce am invatat pe termen lung.

Toate greselile pe care le-am facut in trecut, m-au ajutat sa fac alegeri mai bune in viitor. La 100 de EUR pierduti printr-o gresela, am scos profit de 1000 EUR in anii urmatori.

Ceea ce a contat in final este ca NU am ramas la nivel de carcoteala …

“titlurile de stat sunt naspa pentru ca … inflatie”,

“SP500 a crescut cu 10% in ultimii 100 de ani dar daca nu se va mai repeta in viitor?”

“BVB e naspa pentru ca … instabiliatate politica, nu are lichiditate etc.”

“Pe international sunt comisionele prea mari”

“Pe obligatiuni sunt randamentele prea mici”

“Pe actiuni vine criza …” (tot vine de prin 2012, in fiecare an)

Si in tot acest timp, stau cu banii la banca cu 1% pe an. BRAVO!

Perfectionismul – te face sarac!!!

Ca si trasatura de personalitate perfectionismul are multe avantaje insa si un dezavantaj ENORM. Perfectionistul ramane la nivelul de analiza continua si nu poate merge mai departe, nu ia o decizie, nu actioneaza.

Stiu, pentru ca si eu sunt un perfectionist. Dar ma tratez. 🙂

Este foarte, foarte bine sa studiezi inainte sa faci o investitie, insa NU amana la nesfarsit luarea unei decizii si NU catuta sa iti iasa de la bun inceput totul perfect.

Deja ai un avantaj ENORM prin faptul ca citesti un blog de investitii (acesta :)) scris de un investitor (that’s me) si ai invatat deja lucruri pe care eu le-am invatat in ani de zile de cercetare si aplicare. So, go for it!!!!

In ultimii 10 ani si o maimuta ar fi facut tone de bani pe piata.

Serios!!!!

Uite!

BET 2019 1

Indicelei pietei din Romania BET – peste 300% crestere, cu tot cu dividende in ultimii 10 ani.

SP500 ultimii 10 ani

Indicele pietei din US SP500 – aproape 300% in ultimii 10 ani.

No need for deep macroeconomic knowledge! No need for stock picking! No need to be a genius!!! (Nu este nevoie de cunostinte detaliate macroeconomice! Nu este nevoie sa alegi cele mai bune actiuni! Nu este nevoie sa fii un geniu!)

Doar sa te informezi un pic la inceput, sa incepi mic, sa investesti constant, sa inveti mai mult pe parcurs si sa nu fii un perfectionist care amana la nesfarsit.

Vezi! Perfectionismul care nu te-a lasat sa incepi acum ani de zile, deja te-a saracit, dar mai ai o sansa. 🙂

Solutii, nu probleme

Problama MARE: Daca nu incepi sa investesti ACUM (ma rog, in viitorul apropiat) te vei condamna singur la o viata de munca silnica TOATA VIATA (mi-a placut mult expresia asa ca am preluat-o de la prietenul meu Tiberius Margarit).

Acum poate ca e “fun” sa faci munca silnica pe la corporatie, poate ca e “fun” sa indeplinesti sarcini stupide si sa iti petreci zilele insorite (asa cum sunt cam toate de prin februarie incoace) la birou. Dar cand o sa ai 60, 70 de ani NU VA MAI FI FUN!!! Pentru ca vei iesi la pensie la 70 de ani si pensia ta va reprezenta maxim 25-30% din ultimul tau venit.

Vei iesi la pensie la 70 de ani, atat de epuizat fizic si psihic si cu o pensie de subzistenta atat de mica incat vei muri in 2-3 ani. Si asta a fost TOT. Asta a fost VIATA TA.

Nu glumesc, vezi statisticile din US cu speranta de viata a celor care ies la pensie dupa 65 de ani.

Acest sistem de pensie de stat, cu pensie minima pentru cei care nu au contribuit destul, cu pensii speciale pentru cei care nu au contribuit deloc, cu pensie mult sub ce ar trebui sa fie pentru cei care au contribuit SI pentru primele doua categorii (asta esti tu) – este un sistem nu doar falimentar, dar si gandit astfel incat tu sa nu reprezinti o povara pentru societate pentru prea multi ani dupa ce nu vei mai fi activ.

Solutie: Investeste pentru independenta financiara. Si daca iti ia 10 ani, 15 ani, 20 de ani. MERITA!

Concluzie

Nu o spun doar pentru ca eu sunt educator financiar, ci pentru ca o cred: Capabilitatea financiara este una dintre abilitatile esentiale ale urmatorilor 50 de ani. Si va tot fi pana cand se va rezolva problema demografica din tarile dezvoltate. Daca se va mai rezolva.

Incepe mic, capata experienta, invata, creste sumele si tot asa.

Inceputul este mai greu pentru ca nu ai experienta. In realitate inceputul este foarte simplu. Ai multe optiuni simple: titluri de stat, BVB, SP500, imobiliare (si ma refer doar la investitii clasice, legale si testate in timp, nu la scheme piramidale sau alte prostii).

Continua sa inveti de pe acest blog si din alte surse si in acelasi timp incepe sa investesti concret si constant.

Incepe mic dar constant, analizeaza, invata, ajusteaza, capata incredere si continua cu sume mai mari.

In curand, dupa ce vei capata ceva experienta vei vedea ca iti vei forma singur propria strategie, poate vei selecta alte instrumente, poate vei adopta un alt stil decat cel de investitii pasive promovat de mine si cei mai multi educatori din comuniateta StiintaBanilor. Dar o vei face in cunostinta de cauza si avand cunostinte solide si experienta practica necesara.

Fa ceva! Orice! Dar nu mai sta pe loc … pentru ca nici timpul nu sta pe loc.

Sper ca te-am motivat, nu te-am infuriat 🙂

Numai bine!

Valentin

PS. Daca vrei sa incepi cu dreptul, ai ocazia sa incepi alaturi de 2 investitori experiementati, Dan Sulica (20 de ani de experienta) si cu mine, Valentin Nedelcu (15 ani de experienta). In tot acest timp, am invatat ce functioneaza si ce nu functioneaza pe pietele financiare si un lucru sigur NU functioneaza: sa stai pe bara si doar sa contemplezi la ideea de investitii. Pana nu incepi in mod concret, ramai doar cu motivatia.

Am deschis recent inscrierile la editia a 5 a a Programului de 12 saptamani: Succes in finante personale si investitii pasive, singurul program educational din Romania in care inveti de la  A la Z: cum sa iti gestionezi finantele personale mai eficient, mindset-ul de investitor pe termen lung, caracteristicile principalelor instrumente financiare in care poti sa investesti, cum sa le analizezi, cum sa le tranzactionezi, cum sa le combini astfel incat sa iti creezi un portofoliu profitabil pe termen lung si cum sa iti indeplinesti si optimizezi obligatiile fiscale.

PSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

PSSS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

11 Comments

 1. Ce nu imi place la XTB e faptul ca nu sunt onesti, spunand ca poti investi in actiuni, cand ei de fapt iti ofera CFD-uri tip index avand ca active suport respectivele actiuni.

 2. Iti multumesc pentru articol.
  Citesc de mult blogul tau si scrii tare bine. Mie mi-a deschis cu adevarat ochii.
  Keep up the good work!
  Cu apreciere!

 3. Da, un articol motivant, cred ca este exact ce trebuie, pentru mine cel putin. Mi-am propus ca si target de inceput pentru investitii inceputul lunii aprilie, dar fac ce fac si aman momentul. Mi-am facut cont XTB, mi-am ales 2 ETF-uri cu care sa incep, dar inca nu am investit in ele. Acum ma gandeam ca n-am ce sa mai astept, timpul trece, asa ca azi trec la actiune! Mersi Valentin pentru motivatie!

 4. Si pe langa XTB, pe ce siteuri faceti investitii? Eu am un blocaj emotional ca daca bag banii undeva, la vreme grea, siteul se inchide sau contul este sters si pa pa economii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *