Factorul esential care te ajuta sa obtii profituri fabuloase

Factorul esential care te ajuta sa obtii profituri fabuloase din investitii

Multi dintre noi am auzit de tipul care a prezis criza din 2008 (desi prezisese ca va veni criza si in 2004, 2005, 2006 si 2007, deci i-a fost recunoscuta valoarea un pic cam tarziu :), vom auzi de tipul care prevede catastrofa totala a lumii (in 2020 sau cel tarziu 2021), de tipul care si-a vandut casa si a cumparat bitcoin si pe urma a devenit multimiliardar.

Este un lucru bine stiut ca “senzationalul” vinde cel mai bine in media. Tot asa, si in media de specialitate pe economie/ investitii sunt prezentate si promovate in special cazurile senzationale.

Rareori ni se va prezenta cazul unui investitor plicticos care a a ajuns independent financiar prin strategia buy and hold, dupa 20 de ani. Nici cazul lui, nici cazul altor sute de mii de investitori care au obtinut succesul financiar in acest mod nu va fi promovat in media.

Factorul esential care poate aduce profituri fabuloase

Este norocul!

Te-am surprins? Cand toata industria de dezvoltare personala iti spune ca norocul nu exista, ci este doar intalnirea pregatirii cu oportunitatea? Nu mai crede si tu tot ce citesti. Vor exista intotdeauna, statistic, si cazuri exceptionale, adica noroc. Sunt in marja de eroare statistica.

La o “populatie” de investitori de probabil cateva sute de milioane, este normal sa apara statistic si cazuri exceptionale. Cazuri de oameni care “prevad” corect 5 crize la rand, cazuri de oameni care obtin 20 de ani de randamente superioare pietei, cazuri de oameni care isi plaseaza toata averea in bitcoin, exact inainte ca bitcoinul sa explodeze. Mass-media va evidentia aceste cazuri.

Ceea ce nu evidentiaza mass-media sunt milioanele de oameni care au incercat sa se imbogateasca peste noapte si au ajuns faliti. Sau care au incercat sa copieze “norocul” primului si au esuat.

Cam ca la loto – 1 castiga, 1 milion pierd. La TV/Facebook/Youtube, whatever etc. va aparea acel 1 castigator, nu restul de 1 milion de pierzatori.

Nu spun ca nu exista si investitori foarte buni, care iau decizii geniale, in mod constant. Chiar Warren Buffett spune ca exista. Potrivit declaratiilor sale, a intalnit de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani, cam 10 astfel de investitori.

Jack Bogle, fondatorul Vanguard este un pic mai ghinionist. El sustine ca nu a intalnit niciunul de-a lungul carierei sale de zeci de ani.

Sansele ca tu sa fii unul dintre aceste cazuri sunt mai mici decat sansa de a castiga la loto.

Trei tipologii de investitori si trei destine

Prima tipologie nici nu intra intre cele trei tipologii: Ignorantul. Asteapta pensia de stat sau chiar mai rau, traieste din combinatii, lucru la negru si intr-o ignorare totala a viitorului. Carpe diem 🙂 Ii doresc mult succes!

Prima tipologie: Jucatorul – 1 din 1 milion se va imbogati, restul de 1 milion vor pierde si ce au. Abordeaza investitiile exact ca jocurile de noroc, fara plasa de siguranta, adica fara risk management. Asumandu-si riscuri mari, ori dau lovitura, ori isi pierd casa. In cazurile mai “cuminti” nu isi pierd casa, ci doar obtin pe termen lung randamente mai mici decat inflatia. Good job!

A doua tipologie: Geniul – unul dintre acei investitori rari care inoveaza, descopera metode, tehnici si brese pe piata, prin care obtine profituri astronomice. Cand “inovatia” lui se afla pe piata, inovatia va fi adoptata si de ceilalti si nu va mai aduce randamente superioare.

A treia tipologie: Strategul – care vrea sa obtina profiturile pe care in mod rezonabil i le poate oferi piata, avand un risc cat mai mic atasat.

Jucatorul este un caz pierdut din start. Mai devreme sau mai tarziu, va esua definitiv si irevocabil, desi mai sunt si cazuri in care se retrag de la masa la momentul potrivit.

Geniul, ei bine, este in lumea lui.

Strategul este un om obisnuit care a invatat o strategie, o aplica consecvent, controland ce poate controla si asumandu-si riscul pentru ce nu poate controla.

Strategul, statistic, are toate sansele sa reuseasca pe termen lung, desi nimeni nu ii poate garanta succesul, pentru ca, in viata, nu exista garantii.

Ce poate controla Strategul

1. Costul ignorantei

Sa nu stie ce face. Se poate controla prin educatie si experienta.

2. Costurile investitiilor

Costuri de administrare, tranzactionare, spread, transferuri bancare, costuri si alte taxe ascunse etc. Pot fi controlate si scazute la maximum prin planificare strategica.

3. Impozitele

De departe cea mai mare cheltuiala a omului in timpul vietii. Pot fi controlate partial, prin metodele legale prevazute de codul fiscal.

4. Eliminarea riscului individual al unui activ prin diversificare

Ai gasit cea mai minunata companie in care vrei sa investesti, are situatii financiare solide, profituri extraordinare, lider de piata, management VIP, inovatii extraordinare si …. la 3 luni dupa ce ai investit in acea companie, afli ca toate informatiile disponibile public, despre aceasta companie, au fost masluite de management, cu acordul auditorilor. Ai pierdut toti banii. Nu este o fantezie, s-a mai intamplat, vezi cazul Enron.

Elimini acest risc prin diversificarea pe sute si mii de companii, investind prin ETFs.

Apropo, stiai ca 4% din actiuni au adus majoritatea cresterilor burselor lumii, de cand se monitorizeaza bursele? Nu ai vrea sa ratezi exact aceste 4% dintre companii.

5. Sa fie in piata tot timpul si sa investeasca constant

Daca tot cumperi si vinzi actiuni, pentru ca ti se pare tie ca vine criza, te expui unui risc de oportunitate enorm. Ai toate sansele ca in 20 de ani sa ai de doua ori mai putini bani decat ai fi putut sa ai.

Uite ce s-ar fi intamplat daca ai fi investit 10,000 USD in 1980 si i-ai fi tinut pana in 2018.

Vezi si ce s-ar fi intamplat daca, in aceasta perioada, ai fi ratat cele mai bune 5, 10, 30 sau 50 de zile.

fara cele mai bune zile

Sursa: fidelity.com

50 de zile de “stau pe cash sa astept criza sau ca este criza” ar fi putut insemna un profit de peste 10 ori mai mic.

6. Diversificare pe clase de active

Actiunile, imobiliarele, obligatiunile, marfurile etc. sunt active diferite care se comporta diferit, in functie de contextul pietei.

Cand unele active cresc, altele scad. Astfel, efectul pe portofoliul tau total este atenuat. Adica nici nu pierzi prea mult, nici nu castigi prea mult. Scopul este sa castigi constant, pe medie.

In plus, toate activele de mai sus au adus randamente pozitive in ultimii 20 de ani (sau 100 de ani), in orice combinatie si in orice caz, peste inflatie si peste dobanzile bancare. 🙂

ranamente 1999 2018

Sursa: jpmorgan.com

Randamentele sunt in USD.

REIT – imobiliare;

GOLD, OIL – marfuri;

Bonds – Titluri de stat USA.

Perioada cuprinde 2 crize importante: 2000-2001 si 2007-2008.

Average investor – investitorul habarnist care se crede Geniu, dar nu e.

7. Finante personale beton

Fara un management al banilor, fond de siguranta, surse de venit activ constante, te expui riscului de a fi nevoit sa iti vinzi activele in momentele cele mai proaste, din simplul motiv ca nu mai ai bani din care sa iti platesti intretinerea.

Clar, nu?

Ce nu poate controla Strategul

Evenimentele neprevazute (Black Swan): dezastre, razboaie, miscari sociale, inovatii tehnologice etc.

Riscurile sistemice nu pot fi controlate, ci doar ameliorate, prin includerea in portofoliul personal si a unor active defensive: aur, titluri de stat din tarile dezvoltate, pamanturi agricole, anumite valute mai sigure etc.

Riscurile sistemice, impredictibile, reprezinta cei mai mari factori de risc in investitii (in afara de ignoranta investitorului).

Concluzii

Vor fi si perioade scurte sau chiar medii in care investitiile tale ar putea fi pe pierdere. Trebuie sa te astepti si la acest lucru. Pot fi 1,2 ani (in medie, o scadere a burselor dureaza 1 an), exceptional pot fi si perioade mai mari de 5 ani, dar … pe termen lung (aici ma refer la peste 10 ani), investitiile tale au toate sansele sa creasca.

Cata vreme populatia lumii, productivitatea muncii si mai ales STANDARDUL DE VIATA al populatiei vor creste, vom avea nevoie de din ce in ce mai multa hrana, tehnologie, adapost, haine, servicii, medicamente, combustibil etc. Unde se va duce aceasta crestere daca nu in actiuni (companii), imobiliare, marfuri si foamea de credit (obligatiuni)?

In plus, in momentul in care investesti constant, vei prinde si preturi mari, si preturi mici, deci o eventuala corectie iti va oferi ocazia de a cumpara ieftin. Apropo, termenul de ieftin este foarte relativ in investitii. Vom discuta despre acest aspect, cu alta ocazie.

As vrea sa pot sa iti fac promisiuni de imbogatire rapida, insa eu nu stiu sa fac acest lucru. Stiu sa ma imbogatesc lent, strategic.

In final, norocul poate aduce profituri fabuloase pe termen scurt, insa acestea nu vor fi sustenabile. Profiturile fabuloase pe termen lung, care vor dura, sunt aduse de educatie, consecventa si dobanda compusa.

Numai bine!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Similar Posts

One Comment

  1. >Ceea ce nu evidentiaza mass-media, sunt milioanele de oameni care au incercat sa se imbogateasca peste noapte si au ajuns faliti.

    vezi /r/wallstreetbets

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *