frica de a pierde

Frica de a-ti pierde veniturile

Daca ai aceasta frica, sa stii ca nu esti singurul.

Frica de a-ti pierde sau de a-ti scadea semnificativ veniturile in viitor este o frica foarte comuna atat a antreprenorilor, cat si a angajatilor.

Pe masura ce inaintezi in viata adulta si capeti mai multa experienta si abilitati, incepi sa castigi si din ce in ce mai mult.

In acelasi timp, viata adulta presupune ca la un moment dat sa incepi sa ai grija financiar si de alte persoane, in primul rand de copii si poate chiar si de parinti.

Tot in acelasi timp iti cresti si standardul de viata, incepi sa delegi anumite activitati (bona, curatenie, scoli particulare sau meditatii pentru copii), incepi sa te obisnuiesti cu o locuinta mai confortabila, cu vacante mai scumpe, cu o masina mai buna, cu haine mai bune, cu mancare mai buna etc.

Toate acestea costa bani luna de luna si, in principiu, tu trebuie sa ii produci luna de luna.

Acum castigi bine, esti in putere, contextul te ajuta, insa chiar si in aceste conditii favorabile, tot simti ca alergi intr-o cursa nebuna pentru a acoperi valul de cheltuieli aflat intr-o continua crestere.

Poate ca te gandesti ca intr-o zi business-ul tau nu va mai produce atat de mult sau cariera ta va intra in declin si iti vor scadea veniturile.

Poate acest gand este constient sau poate ca este doar o soapta dintr-un colt al mintii tale pe care ai vrea sa o ignori.

“Cum vei face fata cheltuielilor daca iti vor scadea veniturile?”
“Cum vei trai fara confortul pe care il ai astazi?”
“Cum va trai familia ta?”

Daca acest gand nu exista la tine sau nu te afecteaza in niciun fel, atunci esti norocos si acest articol nu este pentru tine.

Insa daca acest gand a aparut deja si te ingrijoreaza, atunci ceea ce am scris eu mai jos este pentru tine.

Partea proasta a acestei frici

Sunt mai multe.

In primul rand, “frica” in sine de a ramane fara bani iti trezeste sentimente de anxietate, agitatie si stres inutil. Inutil, pentru ca este inutil sa iti fie frica de ceva fara sa faci nimic pentru a combate sursa.

In al doilea rand, atasamentul “anxios” fata de bani te face sa nu te mai bucuri de ei, ci sa ii strangi fara a face nimic concret cu ei (ii tii la banca, unde se devalorizeaza).

In al treilea rand, iti naste o credinta ca “banii se fac greu” si te impiedica sa speri la mai mult decat ce se afla la o lungime de brat de tine. Nimic mai departe de atat.

Practic, privesti banii intr-un mod prea concret. Nu ii mai “creezi in minte”, ci preferi sa mergi pe drumul batatorit al lui “lucreaza din greu, avanseaza in cariera si vei primi mai multi bani”.

Si in al patrulea rand, si poate cel mai important, NU iti mai asumi riscuri. Mergi pe solutii “risk free”. Si fara sa iti asumi riscuri, nu vei avea niciodata o viata extraordinara, ci o viata banala, fara riscuri, dar si fara mari realizari.

Ceea ce nu intelegi tu este ca “fara riscuri” inseamna ca ai pierdut deja 100%, pe cand, “cu riscuri calculate”, inseamna ca ai o sansa calculata de a castiga.

Practic, iti pui singur un prag peste care nu poti spera si creste.

Partea buna a acestei frici

“Acolo unde se gaseste umbra ta, acolo se ascunde si stralucirea ta.” parca Jung a spus asta sau, ma rog, cu alte cuvinte.

O frica de genul “frica de a ramane fara bani” te poate ingenunchia si condamna la o viata de anxietate sau te poate mobiliza la maximum.

Foarte multi oameni au devenit foarte capabili, muncitori si profesionisti desavarsiti, fiind motivati exact de aceasta frica.

De asemenea, au ajuns sa economiseasca bani in mod constant si sa isi ia o serie de masuri de precautie bine gandite, cum ar fi sa isi faca asigurari de viata si de sanatate, sa se fereasca de credite, sa functioneze dupa un buget personal si chiar sa investeasca in active pe care le percep ceva mai sigure (cum ar fi, de exemplu, o proprietate imobiliara de inchiriat).

Altii au mers chiar un pas mai in fata si au tras din greu, au devenit profesionisti foarte bine platiti, au invatat sa investeasca si au ajuns independenti financiar.

Pentru multi independenti financiar, driverul inconstient a fost sau este “frica de a ramane fara bani”. Posibil sa reprezinte una dintre cele mai des intalnite motivatii in comunitatea oamenilor independenti financiar.
Este o frica, emotie care te pune cu burta pe carte si te face sa actionezi.

Cum poti folosi aceasta frica in avantajul tau

Frica de a ramane fara bani poate fi un obstacol in calea bunastarii tale sau poate reprezenta un motivant extraordinar. Tine de tine, in ce fel o folosesti.

Pentru a o folosi, in primul rand, trebuie sa accepti ca o ai

si in al doilea rand, sa te mobilizezi sa faci ceva in aceasta privinta.

Ce?

  1. Dezvolta abilitati pentru a deveni mai valoros pe piata muncii;
  2. Munceste (realitatea pe care multi nu o spun, din frica de a nu supara, este ca cel mai mare obstacol in calea visurilor tale este “lenea”);
  3. Economiseste;
  4. Gestioneaza riscurile: asigurari, surse multiple de venit, decizii financiare calculate;
  5. Invata sa investesti pentru a genera venituri pasive (care vin fara implicarea ta constanta).

Veniturile pasive se construiesc in paralel cu afacerea sau cariera ta

Orice frica se diminueaza atunci cand ii constientizezi existenta si incepi sa faci ceva in privinta ei.

Daca iti este frica ca va veni o perioada in viitor cand business-ul tau nu va produce la fel de multi bani sau cand nu vei mai avea joburi bine platite, atunci ce te impiedica sa abordezi problema inca de pe acum si sa scapi sau sa diminuezi frica pe cat posibil?

Daca acum castigi destul de bine, asta inseamna ca poti sa si economisesti o parte din bani si sa ii investesti pentru venit pasiv.

Sunt doua surse de venit pasiv care, istoric, au adus randamente peste inflatie si au dovedit ca pot sa reziste timp de decenii:

  1. Investitiile in actiuni listate la bursa;
  2. Investitiile imobiliare.

Aceste doua tipuri de investitii aduc doua tipuri de castiguri:

  1. O parte din castig vine din aprecierea in valoare a activului;
  2. A doua parte a castigului vine din cashflow-ul periodic pe care il produc (chirii sau dividende).

O modalitate excelenta de a te proteja de riscul de a-ti scadea veniturile intr-un viitor (mai apropiat sau mai indepartat) este sa investesti o parte din banii castigati astazi in astfel de active producatoare de cashflow.

Din fericire, poti sa inveti cum sa faci ambele tipuri de investitii in modul cel mai eficient si in cel mai scurt timp.

Avem doua cursuri care iti detaliaza pas cu pas doua strategii de investitii special pentru crearea de venituri pasive.

1. Cursul de investitii eficiente pe bursa pentru dividende (strategia DGI)

In acest curs vei invata strategia DGI (dividend growth investing), care iti ofera venituri pasive in crestere din dividende.

Strategia de investitii DGI poate crea un cashflow lunar din dividende (companiile din SUA platesc dividende la trei luni si prin crearea unui portofoliu diversificat de actiuni poti ajunge sa obtii venituri aproape in fiecare luna).

Este o strategie relativ simpla si care si-a aratat deja eficienta timp de zeci de ani.

Mai multe despre acest curs poti gasi AICI.

2. Cursul de investitii imobiliare

Tot ce trebuie sa stii pentru a investi eficient in apartamente pentru inchiriere:

  1. Sa analizezi piata imobiliara rezidentiala la nivel de tara sau oras;
  2. Sa identifici unde ne aflam pe ciclul imobiliar;
  3. Sa iti calculezi singur indicatori de evaluare a unei investitii imobiliare;
  4. Sa identifici singur zone cu potential;
  5. Sa inveti cum sa negociezi o achizitie;
  6. Sa inveti cum sa renovezi si sa utilizezi eficient o proprietate;
  7. Sa inveti cum sa iti selectezi si sa iti gestionezi chiriasii.

Aceasta strategie iti poate aduce un cashflow lunar din chirii.

Ambele cursuri vor fi oferite la CELE MAI MARI REDUCERI DIN ACEST AN in cadrul campaniei de BlackFriday care va avea loc in perioada 3-5 noiembrie.

In final, frica exista si pentru a te atentiona ca exista un pericol in viitor. Partea buna este ca acest pericol poate sa fie diminuat semnificativ prin crearea din timp a unor venituri pasive.

Pe curand!
Valentin

PS. In perioada 3-5 noiembrie vom avea campania “Black Friday” CU CELE MAI MARI REDUCERI DIN ACEST AN la toate cursurile StiintaBanilor.

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *