market crash
|

Frica de o criza sau o foarte buna oportunitate?

Frica mi-a fost companion mulți ani de zile si înca îmi este și acum, deși la o intensitate mult mai redusă.

Cumva viața m-a pus în situația de a-mi înfrunta multe frici, poate tocmai pentru a scăpa de ele.

De fiecare data cand am fost pus in fața unei frici, am avut de ales între a fi consumat de ea si a o înfrunta in mod direct si da, am fugit de ea cat am putut, dar fara sorți de izbandă. Am fugit pana cand m-am întors din drum și am înfruntat frica, prinvind-o în ochi.

Am acționat de multe ori, deși eram terifiat. Am privit în ochi frica de sărăcie, de umilința, de lipsire de libertate, de autoritate, de abandon si acest lucru a dizolvat frica.

Frica, ca emotie, este adânc înrădacinată în structura oricărui om – cu rare excepții, când este necesara pentru a te feri de un pericol, insa, de cele mai multe ori, te impiedică să acționezi calm, rațional, organizat, in folosul tau.

Acesta este motivul pentru care, atunci când ești pus în fața unui pericol, primul lucru pe care trebuie să il faci este sa te calmezi și abia apoi să analizezi situația. Frica iți închide capacitatea de a gândi rațional.
 

Economia vs Bursa de acțiuni

In primul rând trebuie să lămurim faptul că evoluția bursei de acțiuni nu este întotdeauna direct corelată cu evoluția economiei.

Se întâmplă destul de des ca bursa să crească, atunci când economia scade si să scadă, atunci când economia crește. Cu toate acestea, pe termen lung și foarte lung, bursa si economia sunt corelate, având în vedere că pe bursă sunt listate cele mai mari companii din lume si aceste companii au nevoie de profituri în piața reală pentru a-și justifica prețul din piață.

Această decorelare temporară se întâmplă din mai multe motive:

 1. Bursa anticipează câteva luni în avans ce se va întâmpla în economie;
 2. Pe bursă nu sunt listate toate companiile din economie ci, de obicei, companii mult mai mari si mai performante decât media celor din economie;
 3. Bursa este influențată mult și de lichiditatea din piață. Dacă sunt mulți bani în piață, bursa va crește; dacă banii sunt greu accesibili, bursa va scădea.Câteva definiții

Criza economică – o perioadă în care prețurile activelor înregistrează o scădere bruscă a valorii, întreprinderile și consumatorii nu își pot plăti datoriile, iar instituțiile financiare se confruntă cu o lipsă de lichiditate.

Recesiune economică – Două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului unei economii. Sunt o componentă firească a unui ciclu economic.

Bear market – O scădere a piețelor de acțiuni cu 20% sau mai mult.

Bull market –  O piață a acțiunilor in creștere.

Corecții mari bursiere – Scăderi intre 10-20% ale piețelor de acțiuni.

Corecții mici – Scăderi de până la 5%.


Cât de des avem corecții mici, mari si bear markets?

Avem destul de des corecții de -5%, -10% și, odată la 4 ani, în medie, un Bear market, adică o corecție de peste 20%.

Au fost si 2 cazuri în care am avut corecții de peste 50%, mai exact în 1929-1932 si 2008-2009.

Corecțiile mari de peste 50% sunt foarte rare. Totuși, orice investitor va prinde cel puțin o astfel de corecție în viața sa.

Un bear market dureaza in medie in jur de 1 an, insa sunt bear markets care dureaza 2-3 luni (cum a fost, de exemplu, cazul in 2020) si mai sunt si bear markets care dureaza si 2-3 ani (cum a fost cazul in 2000-2001, cand a durat aproape 2 ani).

Ce vreau sa spun este ca toate aceste bear markets sunt perioade firesti in evolutia burselor si fac parte din ciclicitatea normala a burselor si economiei in general.

Cu toate aceste corecții, indicele S&P 500 a adus un randament mediu anual de aproape 10% în USD, în ultimii 100 de ani si … cel mai important, un randament net de inflație de aproape 7%.


Acest randament a fost obținut în pofida unor evenimente majore:

 1. Două războaie mondiale;
 2. Marea Depresiune economică;
 3. Nenumărate crize financiare si economice;
 4. Pandemii;
 5. Creșterea și declinul comunismului, inclusiv Războiul rece cu URSS;
 6. Și multe altele.


Societatea umană s-a dovedit și se dovedește incredibil de adaptabilă și, exact ca un elastic, tinde să revină pe creștere.
 

Ce se va întâmpla pe viitor?

Nu putem anticipa viitorul pentru că nu avem un glob de cristal, însă putem să facem o estimare pe baza trecutului și a factorilor pe care îi cunoaștem astăzi:

 1. Se estimează că populația globului va continua să crească încă multe decenii de acum încolo;
 2. Încă există foarte multe zone (continente întregi) în care consumul este încă la nivel de subzistență, așa cum aproape întreaga lume era la nivel de subzistență acum 100 de ani. Putem să estimăm că în următoarele decenii standardul de viață va continua să crească (nu știm în ce ritm) în multe zone ale lumii;
 3. Tehnologia asigură o creștere incredibilă a productivității muncii. Putem estima că productivitatea va continua să crească într-un ritm constant, atâta vreme cât omenirea este “obsedată” de progres, evoluție si știință.


Având în vedere că cele trei forțe de mai sus sunt reale și estimările sunt rezonabile, întrebarea mea este cine va beneficia de toate aceste lucruri:

 1. Creșterea numărului de consumatori si producători;
 2. Creșterea consumului;
 3. Creșterea productivității muncii.

Sunt sigur că vor fi mulți beneficiari, însă principala beneficiară va fi Economia si implicit companiile listate la bursa care absorb o mare parte din ce inseamna consum la nivel mondial (Coca Cola, Visa, Nestle si Google sunt companii care vand global si nu doar in tarile lor de origine).


Pe termen lung este clar, dar ce facem pe termen scurt?

Ei bine, spuneam in emailul anterior “Mai poti spera la independenta financiara in contextul actual?” ca, daca bursa si activele in general nu se mai corecteaza din cand in cand, atunci cel care vrea sa acumuleze active NU mai are posibilitatea sa acumuleze prea rapid. Toate sunt prea scumpe deja si au un potential mai mic de crestere.

Cand totul este bine in lume si in societate, atunci activele ajung la preturi foarte mari. Cand apare incertitudinea, atunci activele se corecteaza.

Astfel, pentru un investitor care este in perioada de acumulare (adica nu este deja independent financiar), perioadele de corectie sunt sansa sa ii prinda din urma pe ceilalti si sa realizeze intr-un an cat ar fi realizat in alti 4-5 ani in mod normal.

Acum, asta presupune ca tu sa iti asumi ca:

1. Exista si corectii;
2. Ca exista corectii scurte de 1-2 luni (cand este usor sa cumperi pe corectie si sa obtii recompensa dupa 3 saptamani :)));
3. Ca exista si corectii mai lungi, care pot dura 12 luni, 24 de luni sau chiar mai mult – unde va fi cu ceva durere mai mare, insa si recompensele ulterioare vor fi pe masura.

De fapt, este ca in orice alt domeniu al vietii: prima parte a carierei, primele luni la sala, primii ani ai unei afaceri – ai parte de ceva durere, insa te vei bucura ca ai fost perseverent in acea prima parte atunci cand vei culege roadele dupa cativa ani.

Asta daca vrei rasplata 🙂 altfel, bineinteles ca poti renunta de la primele obstacole, dar nici nu vei mai avea parte de rasplata.


Despre 2022

Spuneam lunile trecute ca anul acesta nu avem o corectie asemanatoare cu cea din 2020 (sau ca cea din finalul anului 2018) si ca ar trebui sa ne dozam cumpararile.
 
Ideea este sa ne dozam eforturile si sa ne asteptam ca aceasta corectie sa fie ceva mai lunga. Nu stiu cat de lunga, dar vedem ca si corectia este mult mai lenta decat ce am avut la ultimele 2 corectii (2018 si 2020) – deci lucrurile se intampla mai “slow”.
 
In acelasi timp, avem si noi timp sa actionam, sa analizam, sa acumulam.
 
Scad si probabil vor mai scadea si activele bune si cele mai slabe – important este ca noi sa le colectam treptat pe cele bune, care au sanse reale sa ne aduca noi maxime dupa maxime, cand vor veni din nou vremurile bune.
 
Active bune: adica fundamental sa fie solide. Mai specific, sa fie masinarii de facut cash…caval.

Astfel, pentru sanatatea noastra mentala si pentru a ne construi rezilienta, hai sa presupunem ca aceasta corectie va dura 2 ani de zile si sa ne pregatim sa ne urmam perseverent planul de cumparari lunare si eventual de cumparari suplimentare la corectii mai mari … pentru o perioada de minimum 2 ani.

Bineinteles ca habar nu am daca aceste corectii vor mai dura 2 luni sau 2 ani si nici cat de adanci vor fi, insa imi este mult mai de folos sa ma pregatesc mental si pentru un scenariu nefavorabil.

Astfel, iti propun sa continui sa lucrezi, sa produci, sa investesti si sa astepti rasplata nu azi, nu maine, ci peste 2 ani minimum. La fel ca in viata 🙂 Prima data oferi si apoi primesti 🙂

Si eu cred ca rasplata va fi pe masura. Tot timpul pietele si-au revenit pana acum si au probabilitate foarte mare sa o faca si in viitor (exclud mari catastrofe de genul disparitia dinozaurilor – acele evenimente nu pot fi prevazute :).

Eu voi fi aici, asa cum sunt deja de 6 ani (saptamana aceasta StiintaBanilor implineste 6 ani) si voi continua sa scriu si sa livrez informatii valoroase.

Mai mult decat atat, in cazul in care vei dori sa lucram indeaproape, maine dimineata iti voi face o propunere care va presupune un program educational pe termen lung in care te voi invata tot ce ai nevoie sa stii pentru a-ti atinge independenta financiara.

Asteapta email-ul meu de maine…

Pe curand!
Valentin

Similar Posts

One Comment

 1. Multumesc din suflet pt toate articolele. Le citesc cu drag si le aplic pas cu pas. Nimeni nu poate sti viitorul dar clar este esential sa ne pregatim azi si pentru maine.
  Sanatate si binecuvantari divine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *