Frustrarile unui corporatist de 30 de ani
A urmarit succesul, asa cum a fost el desenat de societate: cariera, statut, casa, masina, nunta, familie, poate si copii. Le-a cam facut pe toate in speranta de a obtine succesul. Si a capatat succesul, asa cum este el definit de societate, cam in toate aspectele care conteaza pentru societate. Cu toate astea, succesul a adus cu el frustrare in loc de implinire, tensiune in loc de multumire, zbucium in loc de pace.
Succesul urmarit de societate inseamna: unde lucrezi, ce casa ai, ce masina conduci, cu cine esti casatorit si cati copii ai. Societatea nu te va intreba niciodata de pacea ta interioara, implinire, bucuria de a trai fiecare zi, calitatea relatiilor tale cu cei din jur. Nu, sunt notiuni prea abstracte care nu intereseaza societatea si palesc in schimbul realitatii de a conduce o masina de peste 20.000 de EUR.
Nu stiu unde ai ajuns tu calatorule, nu stiu daca ai bifat toate asteptarile societatii sau daca inca mai ai cateva de bifat si visezi ca odata ce le vei bifa si pe cele din urma, vei putea sa iti spui tie si societatii ca esti un om de succes. Poate ca inca nu ti-ai gasit partenerul de viata potrivit (conform normelor sociale), poate inca mai ai cateva promovari de facut pana sa poti fi considerat de succes, poate inca nu ai casa ta, sau cea pe care o ai nu este suficient de mare. Si dupa ce le vei avea, ce vei face? Vei fi fericit, multumit, implinit?
De ar fi atat de simplu. Implinirea nu este dictata de societate si nici de retetele sigure date de mari guru ai dezvoltarii personale. Astea sunt retete sigure spre o viata “de succes” dar plina de frustrari si nemultumiri.
Implinirea si pacea interioara sunt obtinute de fiecare intr-un mod diferit, prin trairea vietii intr-un mod cat mai autentic, prin acceptarea realitatii si prin conectarea cu ceilalti oameni si cu mediul.
Hai sa le luam pe rand:
Autenticitate
Nimic nu iti arata mai clar calea spre viata implinita pe care ti-o doresti, decat autocunosterea. Pentru a trai autentic, ai nevoie sa te cunosti cat mai bine, sa iti cunosti dorintele, lucrurile care iti plac, cele care nu iti plac, ce este cu adevarat important pentru tine si ce este neimportant. Nu poti sa faci asta daca continui sa asculti ce iti spune societatea ca ar trebui sa iti doresti.
Pentru a fi implinit, trebuie sa iti definesti singur ingredientele succesului, conform preferintelor si valorilor tale autentice.
Autocunoastrea este o misiune pentru toata viata, poate chiar misiunea pentru care ai venit pe acest pamant. In acelasi timp, este cheia implinirii si fericirii tale.
Pentru a ajunge la ea, este necesar sa opresti zgomotul din jurul tau, sa ignori parerile si vocile celor din jur si sa asculti de intelepciunea si bunul simt din interiorul tau. Mai concret, autocunoastrea se obtine prin:
- introspectie – sa stai in liniste si singuratate si sa te gandesti la tine, la ce iti doresti, la ce ti se potriveste, sa inveti sa distingi vocea ta din multimea de voci din interiorul tau;
- discutii cu oameni autentici care sa te ajute sa te autodescoperi, nu care sa iti dicteze reteta succesului;
- citirea cartilor care iti dau o noua perspectiva asupra realitatii si selectarea acelor idei cu care rezonezi;
- si mai ales prin experientele proprii. Doar asa vei sti sigur ca ceva ti se potriveste sau nu, prin experimentare. Primele trei surse sunt doar pentru a ingusta aria de cautari.
De la autocunostere la autenticitate mai este un singur pas, dar foarte important: curajul de a deveni cine stii ca esti cu adevarat.
Stii ca iti traiesti viata autentic atunci cand te trezesti in fiecare dimineata cu un sentiment de bucurie si simti ca esti pe drumul cel bun. Chiar daca nu se intampla acest lucru inca, dar cauti consistent sa te cunosti si sa traiesti autentic, atunci mai devreme sau ma tarziu eforturile tale vor da roade si vei ajunge pe drumul cel bun.
Acceptare
Lipsa acceptarii in viata ta duce la un consum enorm de energie, energie care altfel ai putea sa o folosesti in scopuri mai productive. A accepta realitatea nu inseamna a te resemna, ci a accepta ca lucrurile sunt asa cum sunt in acest moment si in acelasi timp ca doar tu esti responsabil pentru a le schimba daca doresti.
A-i blama pe altii sau soarta pentru ca tu esti sarac, bolnav, intr-o relatie nefericita sau pornit pe o cale gresita, te va face sa te simti mai bine pentru moment, dar apoi tensiunea si nefericirea vor reveni si o vei lua de la capat. Este un cerc vicios: neacceptare, nefericire, blamare, te simti un pic mai bine, apoi iar te izbesti de realitatea pe care nu o accepti, iar esti nefericit, iar blamezi si tot asa.
Daca esti sarac si traiesti de la o luna la alta, asta este o realitate obiectiva si nu are rost sa te opui unei realitati evidente. Daca esti bolnav la fel, nu are rost sa te consumi fiind frustrat de acest lucru. Se aplica pentru orice alt aspect al vietii.
Ce poti face in schimb este sa accepti realiatea asa cum este in acest moment si sa folosesti energia economisita pentru a analiza cum ai ajuns aici si ce poti face in viitor pentru a schimba lucrurile.
A accepta realitatea curenta este o dovada de intelepciune cat si o manifestare a increderii ca tot ce ti se intampla te va ajuta in final sa ajungi acolo unde iti doresti.
Conectarea cu ceilalti oameni si cu mediul
Fara a intra prea mult in filosofii spirituale, pot sa iti spun din propria experianta ca cele mai mari impliniri sunt aduse de conexiunile profunde si autentice cu tot ce ne inconjoara.
Oricat de om de succes ai fi, daca stai izolat si te feresti de tot si de toti, probabil ca nu vei avea o viata prea implinita.
A te conecta cu cei din jur nu inseamna a fi sociabil si a vorbi cu o gramada de oameni despre platitudini si subiecte acceptabile sau a te conecta cu un anumit loc nu inseamna a-l vizita si a-ti face selfi cu el. A te conecta cu adevarat inseamna a transmite si primi emotii in relatie cu acea persoana sau acel loc.
Atunci cand vorbesti cu un om, uite-te in ochii lui, transmite-i emotiile tale, simte-i emotiile, priveste-l cu intelegere, cu drag. Nu spun sa te apuci sa flirtezi cu fiecare om pe care il intalnesti :), dar fii prezent cu cel din fata ta, fie ca e vanzatorul de paine, copilul tau sau femeia de care esti indragostit, fii mai mult decat politicos cu persoana din fata ta, transmite si recepteaza emotii.
La fel si cu un loc pe care il vizitezi, obseva-i trasaturile, admira tot ce este frumos, aloca timp in a simti linistea, curbele, sunetele, culorile. Apreciaza locul si bucura-te ca esti acolo.
A te conecta inseamna de fapt a fii prezent cu toata mintea si simturile tale. Vei fi uimit cat de multa bucurie vei simti in urma unei discutii simple cu un coleg de la job sau in urma contemplarii in liniste a unor copacei din jurul locului unde ti-ai parcat masina.
Concluzii
Toate frustrarile din viata ta vin din aceste trei lucruri: lipsa de autenticitate, neacceptarea realitatii (cu tot cu asumarea responsabilitatii) si lipsa de conexiune reala. Cu cat traiesti mai autentic, in acceptare si mai conectat cu tot ce este in jur, cu atat te opresti din a-ti risipi energia pe masti, zbucium interior si autoizolare si in acest fel poate vei face loc si implinirii in viata ta.
Este ok sa urmaresti realizarile exterioare, cele care conteaza pentru societate, cata vreme acestea corespund si dorintelor si valorilor tale autentice. Dar daca ele nu corespund, nu le urmarii doar pentru ca asa se face sau pentru a multumi asteptarile cuiva.
Alege sa fii un om implinit mai intai si abia apoi un om de succes si vei ajunge sa le ai pe amandoua. Alege succesul in detrimentul implinirii si le vei pierde pe amandoua in final.
O viata autentica si implinita iti doresc!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
Salut, Valentin!
Ti-am citit toate articolele (inca sunt putine si mi-a fost usor 😀 ) si iti pot spune ca este cel mai fain articol al tau de pana acum!
Rezonez cu multe din ideile expuse aici. Intr-o masura destul de mare pot spune ca ma mandresc cu faptul ca nu am facut prea multe alegeri manat de programarea sociala.
La cat mai multe articole faine!
Salut Stefan,
Multumesc frumos pentru apreciere. Eu am facut destul de multe si in momentul in care cei doi stalpi ai mei au cazut: familia si religia a fost momentul in care a trebuit sa ma intorc la mine si sa imi dau eu raspunsurile la toate intrebarile.
Ma bucur ca iti traiesti viata in mod autentic si dupa propriile reguli. Tine-o tot asa!
Articolul e bun, pacat de: “Pentru a *fii* implinit”, “Doar asa vei *stii* sigur”. Si nu sunt singurele. Macar sa scriem corect, daca promovam cultura si autocunoasterea.
Din păcate, e o greșeală foarte des întâlnită, chiar și la oameni, care au un nivel mediu de cultură, mulți dintre ei având și câte o diplomă de terminare a vreunei facultăți universitare.
Multumesc de apreciere. Eu promovez autocunoasterea si educatia financiara nu cultura. Ma concentrez pe continut nu pe forma.
Sunt destule materiale corecte ca forma dar fără continut valoros.
Și totuși… Orice persoană publică ce vrea să fie apreciată, trebuie să se străduiască puțin, mai ales pe formele corecte gramatical. Calitatea articolului nu e dată numai de conținut, ci și de formă – este o formă de respect a cititorului și a Dvs. însuși. Continuați să scrieți (da, faceți treabă mai bună decât alții prea populari – sunt din același domeniu), dar cu atenție.
Multumesc Codin de feedback.
Frumos articolul. Felicitari!!
Multumesc Stefan!
de fapt totul tine de fericire. Sau de nefericire. Unii o cauta in a avea mai mult/cheltuii mai mult, altii cedeaza la presiunea celorlalti, etc.
Si pe cand vom fi invatat lucrurile astea din scoala sau in famile sau de la TV? Ca doar de pe acolo invatam noi ca trebuie sa fim intr-un fel sau altul, nu?
De fapt se invata doar din familie si mai incolo se auto-invata. Scoala aduce instruire, dar nu educatie. Despre tv nu ma pricep, nu am de multi ani. Si mai profund, iubirea si suficienta are bazele inca din primele momente ale vietii (sunt pareri ca si sarcina contureaza viitorul copilas). E doar o problema de alegeri, alegeri constiente, de respect si iubire fata de noi dar si de ceilalti.
Parerea mea este ca suntem influentati semnificativ si de alte medii decat familia: grupul de prieteni, scoala, oamenii cu care lucram etc.
Sunt de acord ca este cel mai bun articol al tau. Pacat ca acest “declic” in care realizezi ca trebuie sa te multumesti pe tine si nu societatea se intampla de obicei dupa 30 de ani. Si mai pacat ca numai o foarte mica parte din oameni reuseste sa faca asta si sa devina “ei”.
Se spune ca viata incepe la 30 de ani 🙂 Eu cred ca si la 30 de ani este bine daca constientizezi diferenta dintre ce ai devenit si ceea ce esti de fapt.
Un articol de actualitate si acum si peste multi ani.