Gestionarea riscurilor in investitii
Incepatorii cred ca investitiile sunt despre identificarea celor mai mari randamente de pe piata. Au dreptate doar partial. Cel mai important obiectiv in investitii este maximizarea randamentului corelat cu riscul asumat. Cu alte cuvinte, gestionarea riscurilor in investitii este la fel de importanta sau chiar mai importanta decat obtinerea celor mai bune randamente.
Rezultatele unui investitor pe un an nu sunt relavante. Un investitor poate sa isi asume riscuri enorme, fara plasa de siguranta si sa obtina intr-un anumit an 50% profit. In anul urmator sau urmator sau urmator, ruland fara plasa de siguranta, este probabil ca norocul sa nu ii mai surada si sa isi piarda toti banii sau o mare parte din ei.
Pe de alta parte, un investitor care obtine in medie 8%, gestionand riscurile de a pierde o suma semnificativa, este un investitor bun, care are toate sansele sa isi atinga obiectivele.
Dilema investitorului individual
Cand vorbim de bani si investitii, suntem pusi intr-o dilema. Pe de o parte, am muncit din greu pentru banii nostri si vrem sa ne bucuram de ei acum; pe de alta parte, vrem sa ii inmultim pentru a avea un beneficiu mai mare in viitor: independenta financiara, surplus la pensie, alte scopuri.
Ceea ce il motiveaza pe investitorul individual este ideea de a-si inmulti banii pentru un scop important. Daca nu ii inmulteste, pierde ocazia de a se bucura de beneficiul viitor.
Ceea ce il sperie este riscul de a-si pierde banii. Astfel, ar pierde si beneficiul imediat, cat si beneficiile viitoare pe care le-ar putea aduce acei bani.
Persoanele care se indreapta spre investitii sunt de obicei persoane care au aspiratii marete in viitor (ex. independenta financiara) sau persoane care au o frica mare de viitor (ex. standard scazut de viata la pensie). Ambele variante vin cu multe emotii puternice.
Cea mai puternica emotie in investitii este frica de a pierde. S-a demonstart ca durerea cauzata de pierdere este de 3 ori mai puternica decat placerea castigului. Din acest motiv, scaderile pe bursa sunt mult mai rapide si puternice decat cresterile, care sunt mai line si de durata.
Pentru a investi cu succes, ai nevoie sa iti gestionezi in primul si in primul rand frica de a pierde. Pentru a gestiona frica, trebuie sa ii intelegi sursa … si aici ne indreptam spre subiectul de astazi: Gestionarea riscurilor in investitii.
Riscurile sistemice
Riscurile sistemice sunt riscurile pietei in ansamblu: recesiuni severe, hiperinflatie, razboaie, schimbari politice masive, dezastre naturale etc.
Aceste riscuri nu pot fi controlate si eliminate de catre investitor. Nu sunt in controlul lui.
Aceste riscuri pot fi doar partial reduse de catre investitor prin alocarea pe mai multe clase de active necorelate: actiuni, imobiliare, obigatiuni, metale, depozite bancare etc.
Protectia se realizeaza partial, avand in vedere ca diversele clase de active vor reactiona diferit la aceste evenimente. Astfel, in caz de criza, actiunile ar putea scadea, insa titlurile de stat din tarile dezvoltate ar putea sa creasca. Astfel, pe un portofoliu diversificat, impactul ar putea sa fie mult mai mic (desi tot negativ).
Pe langa alocarea pe clase de active, cunoasterea istoricului investitiilor, care ne spune ca nicio criza nu dureaza la infinit si pietele si-au revenit dupa fiecare criza de pana acum, un exercitiu util este acela de a-ti ASUMA, inca de la inceput ca, oricat de bine ti-ai face temele, exista oricand si posibilitatea de a pierde.
Riscul sistemic este asemanator cu riscul incontrolabil pe care ni-l luam cand conducem. Oricat de prudent am conduce, oricand se poate intampla sa intre cineva in noi, sa ne cada o stanca pe masina, sa se surpe soseaua. Tot ce putem face este sa ne punem centura de siguranta si sa folosim un autovehicul cat mai rezistent (alocarea activelor).
Riscul sistemic nu poate fi controlat de catre investitor, cu toata acestea este in atentia tuturor investitorilor incepatori: “Cand vine criza?”, ceea ce este gresit. Este gresit sa iti concentrezi 90% din atentie inspre ceva ce nu poti controla si sa ignori aproape total ceea ce poti controla … si aici mergem la a doua categorie de riscuri.
Riscurile specifice activului individual in care investim
Aceste riscuri sunt legate de activul in care ne punem efectiv banii. Fie ca vorbim de cumpararea unui imobil, unei actiuni, unei obligatiuni etc.
Acest risc se poate concretiza in pierderi masive de bani – ai cumparat actiuni la o companie slaba care da faliment; ai cumparat un imobil care are probleme de structura sau intr-o zona nepotrivita; ai cumparat obligatiuni de la un emitent falimentar.
Aici se aplica cel mai bine ceea ce ne spune Warren Buffett: “Riscul cel mai mare in investitii este sa nu stii ce faci”.
Partea buna este ca aceste riscuri sunt in mare parte in controlul nostru.
Riscurile individuale sunt mult diminuate (pana la eliminare) prin:
- Diversificare (de exemplu, in loc sa cumperi actiuni individuale, poti cumpara ETFs pe indici);
- Abilitatea si cunostintele de analiza a unei investitii (sa stii ce faci).
Diferenta este ca diversificarea riscului poate veni si cu diminuarea randamentului, pe cand cunostintele de investitii iti cresc randamentul.
Facand aceeasi paralele cu sofatul, riscul individual este acela de a rula cu un autovehicul cu probleme tehnice nerezolvate, cu a conduce imprudent, cu a nu respecta semnele de circulatie. Riscul vine de la tine, din actiunile tale, dar poate fi gestionat/controlat aproape 100% daca iti faci treaba bine. 🙂
Aceste riscuri sunt in controlul nostru, al investitorilor individuali si din acest motiv ar trebui sa ne ocupe 90% din atentie (si doar 10% “vine criza, nu vine criza”).
Cea mai buna protectie impotriva riscurilor individuale este CUNOASTEREA in detaliu si aplicarea acestor cunostinte.
Concluzie
Mindset-ul de investitor este un mindset de invingator. Implica multa strategie, pregatire si asumare.
Gestioneaza riscurile sistemice cat poti de bine, inclusiv prin asumarea ca unele lucruri se afla dincolo de controlul tau. Legat de riscurile individuale, nu ai nicio scuza. Le poti controla in mare masura prin diversificare si prin a sti ce faci.
Pe curand!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Offtopic: unde faci schimb valutar la sume mai mari de 10k eur? La revolut?