Gustul dulce al libertatii

gustul libertatiiEra o dimineata insorita de primavara. Ma trezisem tarziu, dupa ora 9, asa cum imi era obiceiul si ma simteam odihnit si revigorat. Am tras cu putere aerul prospat de primavera in piept si mi-am intins bratele. Aveam mintea senina si simteam un sentiment de pace si liniste interioara.

Fiul meu se trezise mai devreme si deja misuna prin curte, pe cand fii-mea abia casca ochii, asa cum ii era obiceiul, se trezise mai tarziu, exact ca tati. “Te iubesc tati” “si eu te iubesc puiule”.

“Tati, tati uite cati melci sunt in curte”, imi striga entuziasmat fiu-miu, “sa nu calci pe ei scumpule, protejeaza viata” ii spun eu zambind.

Casa mea este simpla, dar are o curte mare cu multa verdeata. Verdeata este atat de intensa si abundenta de zici ca este un mare organism care se misca, respira si creste in ritmul adierilor de vant.

Mai trag odata in piept aerul proaspat si racoros de primavera si privesc in jur. Toate sunt in ordine, toate au viata si vietuiesc in deplina armonie cu mine, cel ce sunt, cel ce am devenit, cel ce am fost dintotdeauna in interiorul meu.

Scurt extras din visele mele

Atunci cand nu spui ce vrei sa spui si cand nu faci ceea ce vrei sa faci, traind in tradare de sine, zi de zi … o parte a sufletului tau moare, in fiecare zi. Parca, nici bucuria de a trai nu mai exista, parca incepi sa traiesti mai mult din obligatie, din vina sau din frica pentru ce s-ar putea intampla.

Din pacate, asa am ajuns sa traim in ziua de astazi, purtand masti peste masti, cu garda sus in fiecare moment al zilei, actionand contrar firii noastre si contrar valorilor noastre autentice.

Motivele pentru care nu putem fi ceea ce suntem si nu putem trai ceea ce ne dorim pe lumea asta sunt multiple si da, majoritatea dintre ele sunt doar in capul nostru. Dar parca nici unul dintre motive nu este mai raspandit si mai puternic decat compromisurile pe care le facem pentru bani.

Atat de multe compromisuri pentru bani, fie ca este vorba de un job care nu ne mai implineste, de un business care ne creeaza numai neplaceri sau de relatii pe care le mentinem din simplul motiv ca avem nevoie de celalalt pentru a ne mentine echilibrul financiar.

Banii pot fi un servitor excelent dar si un stapan nemilos si din pacate pentru cei mai multi dintre noi, este un stapan nemilos care ne tine in tradare de sine poate toata viata.

Din pacate, multi dintre noi nici nu realizam ca spre deosebire de alte obstacole care pot fi mult mai grele de trecut, problema banilor, ca obstacol in calea deplinei nostre libertati, poate fi rezolvata in cativa ani prin educatie, disciplina si perseverenta.

Libertatea personala este in primul rand o stare a mintii dar intr-o egala masura tine si de independenta sau dependenta noastra financiara.

Studiile arata ca intr-un caz ideal, o persoana poate ajunge independenta financiar in 7 ani (cel mai devreme) si bineinteles ceva mai multi ani pentru cazurile mai putin ideale. Si totusi, oamenii petrec mult mai mult de 7 ani intr-o continua tradare de sine, de multe ori, tocmai din cauza banilor.

Decat sa fim liberi in 7 ani sau 10 ani sau 20 de ani, preferam sa ne cheltuim banii pe tot felul de prostii care sa mentina o aparenta de fericile, cum ar fi:

  1. Pe tot felul de substante si cumparaturi care sa ne aduca un gram de fericire temporara;
  2. Pe tot felul de bunuri materiale si obiecte care sa arate celorlalti ce statut avem noi;
  3. Pe zeci si sute de nimicuri de care nu avem nevoie dar de care am auzit de la altii ca am avea nevoie.

Luam decizii, poate chiar zilnice, care ne indeparteaza sau ne apropie de independenta noastra financiara.

Si uite asa trec oricum anii, si noi continuam sa traim in masti si prefacatorie, ignorandu-ne sinele si dorintele lui autentice.

Pentru a atinge independenta financiara trebuie sa urmezi cativa pasi in mod consistent si disciplinat un anumit numar de ani:

  1. Iti stabilesti obiectivele financiare;
  2. Iti tii in frau cheltuielile si economisesti;
  3. Iti tii evidenta personala luna de luna;
  4. Investesti banii pentru a-i inmultii si reinvestesti profitul.

Atat!

In final, alegerea sta la tine, daca alegi libertate sau alegi dependenta si toate mastile si tradarile de sine care insotesc aceasta alegere.

Multe decizii intelepte!

Cu drag,

Valentin

PS. Pentru tine ce inseamna libertatea?

PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine GRATUIT Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *