Importanta veniturilor pasive din dividende
Probabil ca ai intrat deja in contact cu ce inseamna un venit pasiv, fie prin inchirierea unor proprietati, dobanzi din depozite sau din dividende de la companiile listate.
A avea venit pasiv inseamna, in principiu, a castiga bani fara a mai munci pentru ei.
Mai corect spus, am muncit in trecut pentru a crea sursa venitului si apoi ne bucuram de veniturile din acea sursa ani de zile.
Este de fapt rasplata noastra pentru faptul ca, in loc sa cheltuim banii castigati, i-am investit in active care vor produce venit pasiv ani de zile si … care ne vor oferi ani de zile de libertate.
Oau, pare grozav, dar, in acelasi timp, un pic ireal. Si totusi, acesta este secretul castigarii libertatii financiare, sa lasam banii sa munceasca pentru noi, in timp ce noi ne vedem de viata noastra.
Sursele de venit pasiv
Haideti sa vedem care sunt principalele tipuri de venit pasiv:
1. Dobanzi;
2. Dividende;
3. Chirii si arende;
4. Redevente.
Dobanzile aduc venit pasiv, insa au un mare dezavantaj: venitul din dobanzi nu acopera de multe ori nici inflatia + al doilea mare dezavantaj, activul platitor (depozitul, titlul de stat sau obligatiunea) ramane la valoarea nominala pe toata perioada platii dobanzii.
Cu alte cuvinte, tu ai venit pasiv, dar activul care iti plateste venitul pasiv se devalorizeaza odata cu inflatia.
Pe de alta parte, in cazul chiriilor, activul care plateste venitul pasiv (imobilul) isi mentine valoarea reala (creste vs. inflatie) si plateste venit pasiv in plus fata de cresterea pretului proprietatii.
Dezavantajul este ca veniturile din chirii si arende pot necesita un capital destul de substantial pentru investitia initiala.
Veniturile din dividende obtinute de la companii listate la bursa pot fi obtinute de catre oricine, cu o investitie de timp si de bani relativ mica. Deci nu avem restrictia legata de necesitatea unui capital mare de start.
In plus, activul de baza nu se depreciaza odata cu inflatia, ci mai mult, ar trebui sa creasca peste rata inflatiei. Asta pentru ca majoritatea companiilor platitoare de dividende platesc doar o parte (dividend payout ratio) din profit ca dividend si pe restul profitului il reinvestesc in business pentru a asigura continuitatea si cresterea business-ului.
Astfel, dintre toate sursele de venit pasiv, cu siguranta dividendele de la companiile listate la bursa sunt una dintre cele mai bune alternative si despre ele vreau sa vorbesc mai departe.
De ce sa investesti in actiuni platitoare de dividende?
- Nu ai nevoie de un capital mare de start. Un portofoliu de actiuni platitoare de dividende poate fi inceput si cu o suma mica, de cateva sute de euro si continuat cu investitii lunare din economiile tale. Pe langa economiile tale, si dividendele castigate pot fi investite in continuare pentru a realiza efectul de randament compus (dobanda compusa).
- Ai un cashflow in perioadele de corectie care te ajuta sa cumperi actiuni la preturi scazute.
- Procesul de selectie a companiilor care platesc dividende presupune o analiza a istoricului, performantei si perspectivelor companiei respective. Astfel, eviti sa cumperi actiuni la companii foarte riscante, cu o situatie financiara precara si fara perspective.
- Efectul psihologic al primirii dividendelor este foarte puternic, mai ales in perioadele de corectie bursiera. Sa vezi ca iti intra bani cand bursa este pe trend descendent si sa stii ca, cel mai probabil, vei primi si anul viitor, si peste doi ani si tot asa … acest lucru iti poate oferi o rezilienta mult mai mare in perioadele de corectie fata de cazul in care investesti doar pentru aprecierea cotatiilor.
- Iti ofera venit cu adevarat pasiv. Sunt mai multe surse de venit pasiv (chirii, dobanzi etc.), insa dividendele sunt cele mai pasive dintre toate. Nu ai renovari, schimbari de chiriasi, reparatii sau alte analize complexe de facut periodic. Practic poti colecta ani de zile dividende fara sa misti un deget. Bineinteles ca mai trebuie sa monitorizezi companiile care iti platesc dividendele, insa, in mare, daca ai facut o selectie buna la inceput, nu trebuie sa mai depui un efort consistent.
- Strategia dividendelor aplicata corect iti ofera diversificare si, implicit, diminuarea substantiala a riscului de a face o greseala majora. Cand ai venituri pasive din cateva proprietati (eventual in aceeasi zona) sau de la o singura sursa (propria afacere, de exemplu), esti expus 100% riscului acelei regiuni, industrii sau …. riscului ca tu sa faci o greseala costisitoare. O strategie de selectie a companiilor platitoare de dividende presupune o selectie larga (de zeci de companii) din multe industrii in care sa investesti pentru dividene. Astfel, ajungi sa diminuezi riscul fara a afecta profitul obtinut.
Mult succes si pe curand!
Valentin
Dividendele nu sunt venituri pasive. Am argumentat aici de ce: https://victorvulpescu.ro/de-ce-dividendele-nu-sunt-venit-pasiv/
Sunt un venit pasiv atat cat poate fi de pasiv un venit. Tu te gandesti la ceva utopic insa realitate bate teoria. Performantele superioare ale strategiei DG sunt dat date de expunerea pe unii factori, cum ar fi quality, low volatility si value. Mai departe insa avantajul prinipal pe care il consider eu este cel psihologic. Mai exact efectul psihologic al primirii unui reward constant pentru buy and hold. Nu trebuie sa subestimam acest avantaj pentur ca succesul in investitii este dat intr-o proportie foarte mare de psihologia investitorului.