In ce criptomonede sa investesti
(Guest Post Tio Enfa) Sunt intrebat tot mai des despre criptomonede si in ce criptomonede sa investesti. Oricate articole as scrie, vin din urma tot mai multe intrebari. Si am intrat intr-o bucla, cu o discutie care mi se repeta mereu, din Argentina pana in Canada, si din Spania pana in Romania:
– Salut Enfa, recomanda-mi te rog niste criptovalute bune
– Salut. Exista tot mai multe proiecte, pe majoritatea dintre ele nu am apucat sa le studiez in amanunt, iar pe cele pe care le-am studiat, nu pot sa spun ca am suficienta informatie specifica si cu pregatirea mea nu pot sa spun ca diger toata informatia. Exista multe proiecte. Unele vor ramane, altele se vor topi. Nu am o formula magica sa stiu care dintre ele vor fi bune sau care nu.
– Ok, dar tu pe care mi le recomanzi?
– Asa cum spuneam mai sus, depinde un pic de flerul fiecaruia, dar si de ceea ce vrei sa faci tu, cand investesti.
– Adica?
– Adica investitii pe termen lung, pe termen mediu sau trading pe termen scurt. Apoi trebuie sa definesti, pentru fiecare dintre cazuri un obiectiv clar. Exemplu. Am o suma de X banuti. Si vreau sa o dublez in trei luni. In cazul asta, recomand trading. Dezavantajul este ca la trading trebuie sa stai pe faza, sa stii sa faci analiza tehnica si fundamentala, si in plus de asta, nici aceste analizele nu sunt infalibile, pentru ca piata de criptomonede este o piata un pic atipica. De exemplu, eu la Bitcoin am renuntat sa-i mai fac analize, ca a urcat atata incat mi le-a dat pe toate peste cap. 🙂Sa zicem ca majoritatea dintre noi nu stim sa facem trading. Atunci se poate investi pe timp mediu, sau lung.
– Ok. Si cum sa procedez?
– Primul lucru este sa iti faci un cont pe XAPO (sau alte case de schimb) unde intri din FIAT (valuta clasica) in Cripto, sau invers, cand vrei sa scoti bani din cripto, ii retragi tot prin intermediul lor. Contul este gratis de facut. Apoi iti faci un cont pe o platforma exchenge, gen Bittrex, pe care o folosesc si eu. Urmatorul pas, cumperi Bitcoin prin XAPO, platind din contul bancar, apoi transferi acesti Bitcoini in Bittrex. Odata ajuns in Bittrex, ai la indemana peste 7-800 de criptomonede din care poti sa alegi pentru a investi. In acest punct, din nou vin si spun, trebuie sa ai o strategie clara si bine definite de investitii, targetul tau, cat vrei sa castigi, cat esti dispus sa pierzi etc. In functie de aceste elemente vei alege in ce criptomonede sa investesti.
In ce criptomonede sa investesti
Inainte as treci mai depate, iti recomand sa citesti si:
Exista mai multe feluri de a analiza proiectele de criptomoneda. Dar eu cum nu sunt mare specialist, am niste trucuri cu care sa ma strecor in lumea asta.
1. Sursa de informatii
Primul lucru care ma ajuta in orice decizie cu privire la un proiect de criptomoneda, este coinmarketcap.com.
In coinmarketcap gasim informatie despre proiect, capitalizare, pret, evolutia pretului, unde este listata etc.
2. Volumul de tranzactii
Daca o moneda a fost lansata de mai mult de un an, si o vad ca doarme si nu are volum de tranzactionare, o consider dubioasa pentru investit. In schimb, daca are volum, are sanse sa fie o moneda interesanta pe piata. Mai ales daca are si volum, dar e si in crestere. Poate a urcat doar putin, dar daca are volum bun de tranzactionare, poate sa fie o surpriza placuta la un moment dat.
In coinmarketcap monedele se pot lista dupa volum. Primele 10, 20, 30 cele mai tranzactionate este clar ca sunt proiectele cele mai interesante in ochii lumii, deci au sanse mai mari de supravietuire si apreciere in viitor.
3. Lansari de moneda. ICO (Initial Coin Offerering)
Sunt modele de afaceri, in care cei care lanseaza o criptomoneda, fac o prelansare cu un pret special, pentru a aduna bani pentru a-si finanta mai departe proiectul.
Cum stim care dintre ICO-uri sunt serioase? Este destul de greu, dar te poti ghida dupa anumite reguli.
– In primul rand, te uiti cine se afla in spatele proiectului;
– Cate monede vor scoate?
– Ce stii despre tehnologia din spatele criptovalutei?
– Cum sa vor imparta criptomonedele?
– In cat timp se vor imparti criptomonedele?
– Cand se listeaza cripovaluate pe platformele de trading?
– Pe ce platforme se vor lista? Nu toate platformele de criptovalute au o reputatie la fel de buna.
– Care este proportia de monede care se listeaza public?
– Dar cele care le raman fondatorilor?
Daca fondatorii pastreaza pentru ei doar o mica parte a criptomonedelor, este posibil ca interesul lor pentru acel proiect sa fie mic. Daca fondatorii isi pastreaz o proportie prea mare a criptomonedelor emise, acestia ar putea manipula pretul monedei cu usurinta.
Parerea mea personala este ca o proportie echilibrata ar fi undeva intre 10-20% pentru fondatori si restul criptomonedelor sa fie oferite publicului.
4. Monede deja lansate
Cel mai important factor pentru mine este sa vad o crestere constanta a criptovalutei de la lansare si pana astazi. Nu vreau sa vad neaparat o crestere mare. Nu ma intereseaza “baloanele”. Dar sa se vada clar pe bursa ca exista un interes pentru acea moneda.
Sa creasca constant ca valoare, si sa aibe un volum acceptabil.
Daca criptomoneda este lansata de putin timp, pot exista anumite distorsiuni de volatilitate din cauza excesului de vanzatori. Aduceti-va aminte ca cineva detine aceste criptovaluate de dinainte de listare si este posibil sa isi doreasca sa marcheze profitul, partial sau total. Primele zile, sau saptamani de la lansare, nu sunt neaparat concludente.
5. Aspect foarte important in analiza
Numarul de criptomonede emise sau care vor fi emise.
Dash de exemplu vor emite in in jur de 19 milioane de criptomonede. Numarul limitat de monede poate crea o cerere mai mare pe piata pentru aceasta moneda.
Pe de alta parte, Ripple vor fi vreo 100 de miliarde si este greu de crezut ca vor ajunge la preturile la care a ajuns Dash.
Acest aspect al volumului de moneda emisa sau care poate fi emisa, am putea sa il verificam si la proiectele aflate in prelansare, sau proaspat lansate. Orice proiect de emitere de criptomoneda are un numar limitat de monede care pot fi emise, limita definita de software-ul din spatele criptomonedei.
6. Diversificare
Nu iti investi toti banii doar intr-o singura moneda. Avand in vedere gradul mare de incertitudine care invaluie subiectul criptovalutelor, riscurile sunt foarte mari, oricat de bine ar arata un proiect sau altul. Daca investesti in vreo 10 criptomonede, ai sanse mai mari pe timp lung ca macar una dintre ele sa fie o foarte buna investitie.
Guest post: Tio Enfa.
Concluzie – Valentin Nedelcu
In opinia mea, investia in criptomonede are un grad de risc foarte mare si in acelasi timp si un potential de castig foarte mare.
Ideea este ca poti obtine “bousuri” importante in drumul spre independenta financiara, profitand de astfel de oportunitati Unicorn (criptovalutele nu sunt primele, au mai fost si altele: bulbi de lalele, companii de internet etc.).
Sunt utile astfel de oportunitati pentru cei care isi pastreaza capul pe umeri si investesc echilibrat, strategic, gestionand banii si riscul in mod corect.
Odata ce ai hotarat ca vrei sa investesti in criptovaluate, asuma-ti 100% orice fel de consecinte.
Consecintele pot merge de la POTI PIERDE TOTI BANII FOARTE REPEDE la IMI INMULTESC BANII DE CATEVA ZECI, SUTE DE ORI SAU CHIAR MAI MULT. Daca esti confortabil ca aceste perspective go for it. Daca nu, mai bine nu te agita.
Ca si alocare, in functie de toleranta ta la risc, poti aloca intre 1-5% din valoare activului tau net in astfel de investitii. Oricum, o suma care sa nu te doara daca o pierzi.
Pentru a te proteja de eventuale pierderi, o strategie foarte buna ar fi sa iti retragi capitalul initial investit cat mai repede si de aici incolo sa mergi doar cu banii din randamente. In acest fel, chiar nu te mai afecteaza o eventuala scadere dramatica viitoare.
Cei care isi bazeaza toata strategia de investitii pe termen lung pe tranzactionarea si/sau acumularea de criptovaluate ori sunt niste profesionisti ori sunt naivi. Diferentele dintre cele doua categorii sunt substantiale desi de cele mai multe ori naivii incep sa se creada profesionisti dupa primele succese.
Un pas important inainte sa incepi sa investesti in criptovaluate este sa intelegi mai bine tehnologia blockchain din spatele bitcoinului si criptovalutelor. In acest sens, iti recomand sa studiezi cartea Revolutia Blockchain a lui Don Tapscott si Alex Tapscott.
Spor la investitii!
Valentin
PS. Tu in ce criptomonede vrei sa investesti si care sunt argumentele din spatele alegerii tale?
PPS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.
PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informatiile sau materialele prezentate nu sunt si nu pot fi considerate recomandari de cumparare, vanzare sau pastrare a unui anumit instrument financiar. Autorii acestui material avertizeaza cu privire la riscurile ridicate pe care le implica tranzactionarea si investitiile in instrumente financiare, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare. In consecinta, autorii acestui material recomanda abordarea instrumentelor financiare numai in cunostinta de cauza şi dupa o documentare prealabila.
Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:
Salut!
Interesant articolul. As dori totusi sa te intreb daca daca mi-ai putea face cateva recomandari pentru a putea intelege si evalua o moneda dupa graficele sale.
Salut George, au mai fost analize pe grafice pe grup, facute de Tio Enfa, dar sincer nu stiu cat de relavanta este analiza pe grafic pentru criptomonede, la ritmul in care au crescut.
Eu mi-am cumpărat de o sumă relativ insignifiantă niște Ripple (XRP). Dacă va crește, foarte bine, dacă nu – oricum aș fi cheltuit banii ceia pe bere sau ciocolată așa că…măcar e o mică investiție în sănătate :)))
Am ales Ripple fără a urma pașii sugerați de tine, pur și simplu voiam o monedă cu un preț extrem de mic (astea, speculativ vorbind, pot aduce cel mai mare profit – calculat în procente) și cu ceva tehnologie în spate pe care să o înțeleg. Restul – nu pricep nimic, sunt prea atehnică și nu e ca și cum sunt mare investitor – dacă obțin profit suficient cât să-mi plătească un city break pe undeva eu sunt mulțumită.
Mi-a plăcut că Ripple e o criptomonedă bank-friendly. Știu, asta e un adevărat sacrilegiu pentru susținătorii hardcore de criptomonede, care văd sistemul bancar actual ca pe un dușman (de aceea nici s-au înghesuit la a cumpăra XRP). Ori mie nu mi se pare că lucrurile stau chiar așa: criptomonedele sunt aici pentru a rămâne (cel puțin unele dintre ele), dar nici sistemul bancar nu pleacă nicăieri, cel mult se va transforma pe ici – pe colo. Ce propune tehnologia Ripple e o alternativă mai ieftină și mai rapidă la greoiul și scumpul sistem de transfer SWIFT, iară eu, ca fost om de-a lucrat într-o bancă aplaud propunerea lor. Bănci din Japonia și Coreea de Sud au început săptămâna asta testarea acestei tehnologii, iar dacă vor decide să lucreze cu Ripple primele transferuri „pe bune” de fonduri ar putea începe în martie anul viitor.
Problema cu XRP, pe lângă faptul că s-ar putea ca toate băncile care testează tehnologia acum să refuze a o folosi pe viitor, e și că toate monedele au fost minate și-s în buzunarul companiei, prin urmare dețin un control mare asupra prețului(deși au promis că vor pune în circulație mai mult de jumătate din XRP în următorii 5 ani). Cu alte cuvinte, nu faceți ca mine, investiți cu cap 🙂
Multumim pentru impartasirea experientei Cristina. Adevarul este ca oricat am citi despre criptovalute, far a fi experti in IT, finante si cu o doza buna de vizionar in noi (si toate in acelasi timp) + sa cunostem psihologie si sociologie la greu – Cu alte cuvinte sa fim super genii, nu prea putem analiza atat de in profunzime aesta piata. Si atunci ce ne ramane: To do our best si sa facem managementul riscului.
Spor in toate Cristina!
Buna Cristina, ma poti ajuta cu site-ul prin care ai cumparat ripple? Ai folosit una din recomandarile (site) date de Ripple pe site?
Multumesc
Bună Octavian. Da, am folosit unul dintre site-urile sugerate de ei, bx.in.th mai exact. Mie ăsta mi-a fost la îndemână pentru că locuiesc în Thailanda și deci mi-a fost comod să folosesc un site de unde pot cumpăra direct cu moneda în care am contul bancar aici. Nu te-aș putea ajuta cu sugestii dacă vrei să cumperi din RON sau EUR sau altă monedă, din păcate.
Mulțumesc mult.
alte modalitati de a intra
Direct din RON
coinflux.com Folosesc CEC dureaza un pic mai mult
https://trade.bitcoinromania.ro/ ING merge instant …
EURO
bitstamp.com….
Sper sa fie de ajutor …
Multumim Calin!
O alta sursa si o moneda foarte buna de investit este steem,
Te plateste pe postare cu voturile / like de la abonati. Este un fel de facebook dar cu bani în loc de like.
Vezi https://steemit.com/ avem si ceva romani faomosi https://steemit.com/@dragosroua
De aici poti sa scoti banii prin bittrex!
Foarte bun articolul. Incerc sa inteleg fenomenul. Ce nu inteleg insa e faptul ca trebuie sa cumpar Bitcoin cu bani reali, transform bitcoin in alte cryptomonede , si daca vreau sa “vand” atunci cand o moneda in care investesc aduce profit, trebuie sa o transform tot in Bitcoin si apoi in bani reali. Dar daca ajung sa am profit 1000 la suta si in acel moment cade bitcoin , nu am pierdere? Cumpar acum btc cu 11000 eur, o transform in x moneda, astept 2 ani ca moneda mea sa fie pe val si cand cred ca a venit norocul aflu ca trebuie sa fac transfer x in bitcoin , apoi euro. Si btc sa nu mai valoreze mare lucru, desi moneda in care am investit are profit de 1000 la suta. Sau nu am inteles pe deplin sistemul cu XAPO si Bittrex? Pot sa schimb direct moneda in care am investit in euro, adica sa o vand?
Din ce stiu eu, nu poti. Sunt sigur ca daca va cadea bitcoin, va fi o alta criptomoneda de referinta.
Eu mi-am făcut un cont pe ufx.com și am putut cumpara Xrp (ripple) direct cu $. Momentan am pus la bătaie doar bonusul de 50$ oferiți de ei, încă ma documentez despre ufx înainte de a investi mai mult prin ei. Dacă aveți ceva informații despre ufx v-as fi recunoscător.
In momentul in care treci prin Bitcoin ca sa intri in LUMEA CRIPTOMONEDELOR sau ca sa iesi, nu conteaza valoarea lui in acel moment, pentru ca nu conteaza in ecuatie. Doar treci prin el din altcoins in FIAT sau din FIAT in altcoins. Si DA, e cam obligatoriu sa trecem prin el si la intrare si la iesire din cripto. Oricum, pe zi ce trece apar tot mai multe platforme de schimb, si sigur vor exista si unele care sa evite Bitcoinul. Dar sa nu uitam ca Bitcoin a fost prima Criptomoneda si e normal ca restul pietei sa se invarta (deocamdata) in jurul lui. Se numesc toate celelelate criptomonede ALTCOINS (alternative coins), adica un fel de Bitcoin si restul lumii. XAPO e doar o pasarela(una din ele), pentru a intra sau a iesi in sau din EXCHANGE -URILE unde poti achizitiona/vinde ce monede vrei. Tu oricat profit ai face in alte cripto, tie ti se respecta proportia cu privire atat la Bitcoin cat si la FIAT.
Ce parere aveti despre bytecoin? Eu cred ca are un real potential, mai ales la ce pret are acum!