In ce investim in 2019
Inainte sa vedem in ce investim in 2019, haideti sa vedem mai intai cum a fost anul 2018.
Pe scurt, anul 2018 nu a fost un an prea bun pentru investitori. A fost un an cu foarte multa volatilitate si agitatie, cu minusuri pe aproape toate pietele de actiuni, obligatiuni si marfuri si cu o luna decembrie care a insemnat corectii puternice pe pietele de actiuni.
Pe de alta parte, au existat si destule oportunitati profitabile, fapt ce m-a ajutat sa ies pe un plus la final (vezi rezultatele investiilor in 2018).
Indicele SP500 (indicele de referinta al pietei de actiuni din SUA) a avut o corectie de aprox. 7% (pe tot parcursul anului), insa daca luam in calcul maximul atins in 2018 si valoarea minima, avem o scadere de aprox. 19.8%, foarte aproape de pragul de 20% pentru intrarea intr-o piata BEAR.
intrument de analiza: investing.com
Din punctul meu de vedere exista doua scenarii posibile pentru anul 2019:
- Continuarea corectiilor si intrarea pe o piata BEAR, urmata de recesiune economica. Acesta piata BEAR ar fi un pic atipica, in sensul in care nu s-ar naste pe entuziasm (cum se nasc in general pietele BEAR), ci pe o asteptare generala a investitorilor. Astfel, ar fi posibil ca aceasta piata BEAR sa fie mai lenta decat cea precedenta (piata BEAR din 2008 a fost foarte ascutita) si atat perioada de corectie, cat si cea de revenire initiala sa fie mai lungi;
- Anul 2018 sa fie doar un an de pauza de la cresteri, majoritatea ingrijorarilor sa fie nefondate si anul 2019 sa fie un an de continuare a trendului crescator, cu un suflu nou. Si abia de aici mai departe sa ajungem la ENTUZIASM, BOOM si abia apoi la piata BEAR si recesiune economica.
Apropo, sunt ani in care este destul de usor sa iti stabilesti o strategie ofensiva cu mari sanse de reusita si ani in care scenariile posibile sunt atat de variate, incat nu poti decat sa joci in defensiva, astfel incat sa iesi rezonabil pe toate scenariile. In general anii de final de ciclu crescator sunt de acest fel pentru ca…. nu ii poti identifica exact decat dupa ce au trecut :).
OK, dar in ce investim in 2019?
Tind sa cred ca primul scenariu are ceva mai mari sanse sa se materializeze, insa nu fac pariuri, ci voi dezvolta o strategie pe 2019 care sper sa performeze rezonabil in ambele scenarii.
In ce investim in 2019
1. Titluri de stat si ETFs pe titluri de stat
In atentia mea sunt titlurie de stat romanesti, din SUA, cat si cele din Pietele Emergente. Poti gasi o serie de astfel de ETFs pe platforma brokerului XTB.
Am mai multe considerente pentru care ma orientez spre aceste investitii mai conservatoare:
- nu am o problema in a merge pe randamente mai mici o perioda pentru a-mi conserva capitalul in perioade de volatilitate;
- daca actiunile continua sa se corecteze, atunci titlurile de stat vor tinde sa se aprecieze in valoare;
- dobanzile sunt in crestere, inclusiv la titlurile de stat nou emise;
- asigura un cash flow constant care poate fi reinvestit.
Daca anul 2019 va fi unul de corectie, atunci aceasta clasa de active va fi castigatoare si voi incepe sa vand din ea, daca nu … le pastram si incasam frumos cupoanele de dobanda pana va fi cazul unei corectii.
2. Obligatiuni corporative si ETFs obligatiuni corporative
Intr-un mediu cu dobanzi in crestere, voi cauta emisiuni noi de obligatiuni cu dobanzi mai mari.
Avand in vedere ca un posibil scenariu este recesiunea economica, in viitorul apropiat va trebui sa fiu foarte atent si sa aleg acei emitenti care au situatii financiare solide si risc mic de insolventa.
Cheia aici va fi diversificarea: cat mai multe astfel de emisiuni de obligatiuni, cu sume rezonabile in fiecare, astfel incat sa nu ma expun prea mult pe un singur emitent.
De asemenea, pe international voi investi in cateva ETFs de obligatiuni corporative si high yield.
Cash-flow, Cash-flow, Cash-flow…
3. Actiuni BVB si internationale
Voi continua achizitiile lunare ale actiunilor cele mai reprezentative din indicele BET (TLV, FP, SNP, BRD, SNG, TGN) – cu o suma relativ mica pentru mine.
Voi dubla suma de achizite la fiecare corectie de minimum 5%.
De aici voi primi si dividende (+cash flow).
Vezi mai jos estimarile de dividende pe care le vor plati in 2019:
sursa: Prime Transaction
Pe international, voi continua investitiile lunare in ETFs (MSCI World si SP500) – investitia lunara va fi de 3 ori mai mare decat cea de pe BVB.
Voi dubla suma de achizite la fiecare corectie de minimum 5%.
Putine dividende aici. Vor fi doar ETFs pe acumulare. Am si cateva actiuni internationale care platesc dividende, inca nu m-am decis ce voi face cu ele.
Ponderea in total portofoliu va fi undeva intre 20-25% (sub cea din 2018), in afara cazului in care vom avea corectii majore, caz in care imi voi creste substantial alocarea pe actiuni.
4. Rambursare credite cu dobanda
Dupa ce am rambursat aproximativ 40% din datorii in 2018, in 2019 imi propun sa am ceva mai multa flexibilitate aici.
Daca ROBOR creste – voi achita integral datoria.
Daca ROBOR nu mai creste sau chiar scade – probabil voi achita doar 20% din datorii.
5. Aur
Hold + buy sa mentin undeva in jur de 5% din portofoliu pe aceasta clasa.
Protectie impotriva inflatiei si potential protectie impotriva unor corectii mai agresive pe piata de actiuni.
De cand m-am obisnuit cu cash-flow constant de la celelalte clase de active, nu mai sunt un atat de mare fan al aurului, desi recunosc un potential important de apreciere pe 2019.
6. Criptovalute
Sunt bulish pe cripto pentru anul viitor, nimic deosebit, doar cele mai populare monede. Achizitiile vor fi mici, dar constante.
7. Investitii pe HOLD
Imobiliare fizice – nu este momentul, va fi momentul dupa corectia burselor si revenirea lor initiala. Imobiliarele se misca mult mai lent decat bursele de actiuni.
Marfuri – hedge bun impotriva inflatiei, dar nu o duc bine in recesiune. Asa ca hold. Nu am mult in marfuri.
Fonduri de obligatiuni & monetare – am alternative mai bune la punctele 1 si 2 mai sus.
8. Investitii noi in 2019
REIT-uri in imobiliare – urmaresc achizitii in urma corectiilor, cu un div yield peste 5-6% in EUR/USD.
P2P lending – de mult amanat…
alte cateva instrumente cu venit fix care mi-au atras atentia – va voi spune de ele pe parcurs.
De asemenea, in caz de corectii serioase in 2019, ma gandesc sa intru si pe ETFs pe actiuni din pietele emergente.
Concluzie
Cuvintele de ordine pentru anul 2019 sunt: prudenta, diversificare, lichiditate si ochii largi deschisi pentru schimbari de trend.
Anul 2019 cel mai probabil va fi foarte volatil, insa nu stim inca daca este anul in care va incepe o piata BEAR sau va fi un an de continuare a trendului crescator.
Ca de obicei, opiniile expertilor sunt impartite si pe alocuri contradictorii si asa cum bine stim, se pot schimba oricand pe parcursul acestui an. Vezi aici spre ce isi vor orienta investitii marile fonduri in anul 2019.
In orice situatie, ar trebui sa abordam anul 2019 cu prudenta si atentie. Poate, o alocare mai conservatoare, cu randamente mai mici, dar mai sigure pentru 1-2 ani nu reprezinta o problema, avand in vedere potentialul enorm de castig pe care l-am avea, in cazul in care o criza ne-ar gasi in investitii conservatoare numai bune de convertit in cash si cumparat actiuni la discount.
Inainte sa incepi pe un cont real, poti testa marea majoritate a instrumentelor prezentate mai sus pe platforma demo de la XTB. In acest fel intri in contact direct cu ETF-urile si actiunile internationale intr-un mediu demo in care experienta nu te costa nimic (indiferent de ce greseli faci la inceput).
Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii si analize personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.
Spor la investitii in 2019.
Valentin
PS. Iti recomand sa te informezi temeinic inainte sa investesti in orice instrument financiar. Noi, in urma celor peste 30 de ani de experienta in investitii (cat avem cumulat autorii cursurilor), am pregatit Cursurile de investitii pasive & active care iti vor oferi cunostintele si tehnicile necesarea cat si cadrul de urmat pentru a avea succes in investitii pe termen lung.
PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Cum vezi modificarile fiscale recente (“taxa pe lacomie, noile taxe din telecom, energie)? Le vezi ca pe o corectie de suprafata sau una puternica?
Le vad ca o corectie de impact pe termen mediu (1-3 ani).
Salut Vali, bun articol!
Intrebare: ce REIT-uri urmaresti?
Multumesc!
Urmaresc NEPI in acest moment.
Multumim frumos pentru aceste informatii pretioase.Te-as ruga sa imi recomanzi ce platforma(broker) utilizezi pentru investitia in REIT-uri?. Te asteptam si la Constanta, poate la vara organizati un seminar.
Bafta multa in continuare!
Buna Miha – XTB si Tradeville
Ne poți spune cum se impozitează cîștigurile din investiții P2P lending în România? Mai ales cele făcute pe platforme din alte state?
Impozit pe dobanzi – conform conventiei de evitare a dublei impuneri cu tara unde se afla platfoma.
Salutare!
Te felicit pentru articol!
Succes!
Multumesc Catalin!
Buna Valentin, spune-mi te rog cum sa ma abonez la blogul tau sa-mi vina articolele pe mail. Nu am gasit nicio casuta de abonare de pe mobil. Merci!
Abonarea se face la descarcarea ebookului meu gratuit:
https://stiintabanilor.ro/ebook-12-surse-de-venituri-suplimentare/
Salut, ce simbol are MSCI World pe XTB? mersi Liviu
Salut. Ai aflat?
EUNL.DE in EUR sau IWDA.UK in USD
Legat de investitii, un articol fain pe care l-am citit zilele trecute despre cum sa faci bani de acasa, cu putini bani poti reusi , las un link sa il cititi si voi:
https://www.adelinablog.ro/Top%2010%20Idei%20De%20Afaceri%20De%20Acasa-26
O investitie sigura in 2019 poate fi constructia unei spalatorii self service. Parcul de masini a crescut si toate trebuiesc spalate. Cea mai ieftina alternative pentru spalarea unei autoturism este spalarea la o spalatorie self wash.