In ce investim in 2023
Anul 2022 a fost un an foarte greu pentru investitori – un bear market luuung cat tot anul, o scadere in tandem a actiunilor si titlurilor de stat, tot felul de evenimente macro infricosatoare (mai ales razboiul din Ucraina) si inflatie la niveluri record in ultimele decenii.
Pornim anul 2023 cu multe incertitudini si cu sentimentul ca … tot ce a fost negativ in 2022 parca nu s-a terminat.
Cateva lucruri pe care le stim
- Indiciele S&P500 este la -19,4% fata de 1 ianuarie. Este in bear market de 1 an si, pe parcursul acestui bear market, a scazut pana la -23,9%.
- Toate pietele de actiuni importante din Europa si Pietele Emergente au scazut.
- Actiunile de tip Growth (de crestere) au scazut masiv, cu zeci de procente. Avem companii Growth consacrate care au scaderi de 40, 50, 60% sau chiar mai mult. Cele mai mici au scaderi si de 80-90%.
- Dobanda FED a ajuns la 4,5% (de la zero) intr-o perioada de 1 an si 3 luni.
- Inflatia isi arata coltii in toata lumea. In tarile dezvoltate, am avut in 2022 niveluri de inflatie record in ultimii 40 de ani.
- Dolarul American s-a apreciat semnificativ fata de EURO si fata de orice. 🙂
- Marfurile energetice au fost vedetele anului 2022. Tendinta lor spre finalul anului este totusi de depreciere.
- Conflict armat in Ucraina. Implinim aproape un an de razboi in toata regula in Europa.
- Tensiuni din ce in ce mai mari intre tarile dezvoltate, in frunte cu SUA si tarile emergente, in frunte cu China.
- China gafaie economic si din cauza restrictiilor Covid.
- Economiile s-au tinut binisor in 2022. Nu am avut decat recesiuni tehnice in unele tari.
Ce nu stim
- Daca pandemia va reveni sau este o poveste uitata.
- Ce va face inflatia – avem un trend descendent pentru inflatia din SUA care ar trebui sa fie urmat si de inflatia din majoritatea celorlalte tari. Intrebarea este daca acest trend descendent al inflatiei va continua sau este doar o pauza pe un trend ascendent.
- Daca economia va avea o scadere tehnica, moderata sau mai severa – pare ca avem un consens la nivelul analistilor ca in 2023 vom avea o recesiune minora sau moderata.
- Cat vor mai creste dobanzile. In acest moment, se merge pe un scenariu in care FED-ul va mai creste marginal dobanzile, pana la un pic peste 5%. Si apoi… vor mai creste? Vor mai scadea sau vor ramane acolo? Si pentru cat timp?
- Black Swan??? Va mai aparea un eveniment major, impredictibil care sa dea peste cap toate calculele? Am avut pandemie in 2020, am avut razboi in 2022, ce vom avea in 2023? Sau nu va fi nimic deosebit?
Avand in vedere cele de mai sus, in ce investim in 2023?
Mai jos voi detalia care este planul meu. Atentie, este planul meu si mi se potriveste mie, profilului meu de risc, experientei mele si contextului meu de viata. Tu il poti analiza si iti poti lua anumite idei, insa trebuie sa iti faci propriul plan, pe care sa ti-l asumi 100%.
In ce investim in 2023?
1. Actiuni BVB
Replicarea indicelui BET (primele 12 companii din indicele BET), cu achizitii constante lunare, va constitui si in 2023 strategia principala pentru Romania.
Suma lunara alocata pentru BVB nu va fi impresionanta pentru ca nu vad un potential de apreciere deosebit in anii urmatori.
Caut sa scad ponderea BVB in totalul portofoliului.
Cel mai probabil NU voi investi si in alte companii in afara primelor 12 din indicele BET.
Sunt multumit cu ce am deja pe AERO si companii mai mici de pe piata principala. Cel mai probabil nu voi face achizitii aditionale pe astfel de companii. Cele mari, din indicele BET, sunt mai atractive, avand in vedere ca evaluarile lor sunt foarte rezonabile si sunt companii care, in principiu, au importanta strategica in Romania si/ sau sunt printre liderii de piata pe industriile lor.
Astfel, consider ca marile companii din Romania sunt o investitie cu risc moderat, insa si cu un potential de crestere limitat pentru 2023.
Nu vad in acest moment oportunitati de alocare tactica suplimentara pe BVB pentru 2023.
2. Titluri de stat Fidelis pe RON
Aici treaba este total opusa fata de partea de actiuni din Romania.
Titlurile de stat in Ron mi se par oportunitati bune.
Voi aloca in continuare sume substantiale pentru a beneficia de dobanzile neimpozabile de aprox. 8% la titlurile de stat in RON.
Cele in EURO nu sunt de interes pentru mine deocamdata pentru ca au dobanzi prea mici.
Cel mai probabil RON se va deprecia fata de EURO in 2023 cu cateva procente (2-3%, poate). Estimez ca tot mai bine voi iesi investind in titluri de stat in RON vs EURO, cu toata deprecierea.
Nu ma deranjeaza in mod real inflatia raportata oficial la RON, care este de 16,76% (la noiembrie 2022).
Inflatia este raportata pe baza cresterii preturilor unor produse de consum (cartofi, oua etc.).
Nu tin banii in titluri de stat pentru a cumpara in urmatorii 1-2 ani cartofi si oua, ci pentru a cumpara actiuni sau alte active ofensive.
Ei bine, la multe active, in 2022, am avut deflatie (nu inflatie), adica acestea s-au depreciat ca pret.
Scopul sumelor de bani investite in titluri de stat in RON este acela de a fi scosi de acolo si alocati pe viitor, cand apar oportunitati, pentru a cumpara alte active, in special actiuni.
3. Obligatiuni corporative listate sau nelistate la BVB
Anul acesta mi-au ajuns la scadenta aproape toate obligatiunile corporative si mai detin o pondere foarte mica in portofoliul total.
Ne asteapta un 2023 cu recesiune, cel mai probabil si obligatiunile corporative sufera in recesiune. Pot ajunge si in default (incapacitate de plata).
De asemenea, titlurile de stat care au risc mult mai mic decat obligatiunile corporative, deja ofera dobanzi atractive.
In 2023 cel mai probabil NU voi mai investi in emisiuni de obligatiuni corporative noi.
4. Imobiliare – apartamente pentru inchiriere
Nu sunt prioritare in 2023. Nu planific sa mai cumpar apartamente noi in 2023.
Suntem deja destul de inaintati pe ultima faza (cea de explozie) a ciclului imobiliar actual. Aceasta faza a inceput in 2020 si dureaza in medie 5-6 ani.
Posibil sa ne mai astepte 1-2-3 ani de crestere accelerata sau … sa nu ne mai astepte niciunul.
Eu sunt multumit de ceea ce detin si nu intentionez sa mai cumpar ceva pe acest ciclu imobiliar.
5. Portofoliu de ETF-uri internationale
Va fi vedeta anului 2023. :))))
Anul 2023 mi se pare ideal pentru strategia pasiva, pe ETF-uri internationale de tip index, pe o combinatie de ETF-uri de actiuni si titluri de stat (pot fi alocari minore si pe alte clase de active).
De ce spun acest lucru?
In primul rand avem un bear market (piata in scadere) de 1 an pe piata de actiuni. Bursa din SUA a terminat anul cu -19,44%.
In al doilea rand suntem in bear market (piata in scadere) de 2 ani pe piata de titluri de stat. Titlurile de stat au fost decimate in ultimii 2 ani.
In plus, corectiile pe actiuni si pe titluri de stat au avut in primul rand o cauza comuna: cresterea dobanzilor. Ambele. 🙂
Sunt sanse mari si aproape certe ca trendul de crestere al dobanzilor sa se opreasca in prima parte a anului viitor.
Astfel, sunt sanse mari ca titlurile de stat sa creasca sau cel putin sa stagneze in 2023.
Pietele de actiuni nu vor mai fi influentate negativ atat de mult de partea de dobanzi. Astfel, scade presiunea pe multiplii lor de evaluare.
Ceea ce va influenta insa mai mult atat piata de actiuni, cat si pe cea de obligatiuni, este performanta economiilor (evoluatia PIB-urilor).
Astfel, daca nu avem recesiune, atunci actiunile sunt favorizate, iar titlurile de stat sunt impactate neutru.
Daca avem recesiune moderata, atunci impactul este oarecum neutru pentru ambele clase de active.
Daca avem recesiune mai severa, atunci avem impact negativ pe actiuni si pozitiv pe titluri de stat.
Astfel, o combinatie de ETF-uri pe actiuni si obligatiuni de stat (din SUA, in special) mi se pare cea mai buna, relaxanta si sigura directie de actiune pentru 2023.
6. Investitiile in actiuni internationale
Pe langa ETF-uri, care reprezinta grosul investitiilor mele pe pietele internationale, inca din 2020 am inceput sa investesc si in actiuni individuale pe international (pe BVB fac acest lucru din 2005).
In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii).
Ideea este ca in 2023 tot pe aceasta directie voi merge. O scadere si mai mare la aceste companii mi s-ar parea cea mai buna oportunitate de investitie tactica pe termen mediu si lung.
De ce?
Sunt companii geniale de tehnologie si au si performante financiare top class.
De asemenea, sunt si foarte adaptabile la un context de criza. Pot oricand sa mai dea oameni afara si sa isi reduca costurile. Nu sunt ca o firma de productie care are costuri fixe enorme de dus, indiferent de vanzari, economie etc.
Pot domina lumea inca decenii de acum inainte daca nu fac greseli majore.
Singura lor problema este si a tot fost pretul actiunii. Adica toata lumea stia ca sunt grozave si din acest motiv pretul era foarte mare.
Acum imi doresc ca toate lumea (ma refer la analisti) sa le vorbeasca de rau, J astfel incat preturile sa scada pentru ca eu sa pot acumula la preturi cat mai mici. 🙂
7. Cash
In 2022 mi s-a mai diminuat cash-ul fata de 2021, insa tot am pastrat o pozitie puternica.
La fel voi face si in 2022, voi mai strange cash in proportie de cel putin 10% din portofoliu.
Voi dori sa mentin aceasta pondere a cash-ului in portofoliu sau chiar sa o cresc un pic. Acum am si dobanzi destul de ok pentru ca si acest cash sa produca ceva.
Acum este destul de mult in lei. In 2023 voi dori sa am cash in special EURO si USD.
Cash-ul este o protectie impotriva unui Black Swan (eveniment neprevazut), cand orice altceva nu ar functiona ca protectie.
8. Criptovalute
Am deja un portofoliu de BTC si ETH, plus alte cateva monede mai mici.
Hold si atat.
9. Lista de “cumparaturi”
Doar ce am mentionat la punctul 6 – companii de tehnologie quality care sa ajunga la preturi (multipli) cat mai mici.
10. Investitiile in proiectul StiintaBanilor
Va fi prima mea prioritate in 2023, ca in ultimii 6 ani, de altfel. Sa investesc in dezvoltarea proiectului StiintaBanilor si sa pun umarul la cresterea nivelului de educatie financiara din Romania.
Am vorbit mai in detaliu despre ce planuri am pentru StiintaBanilor in 2023 aici.
11. Investitiile in propria persoana
Mai putina munca inutila. :))
Mai multa munca cu eficienta.
Enjoy family and friends.
In 2023 vom avea, cel mai probabil, recesiune. Astfel, nu cred ca este timpul sa apasam pe pedala de acceleratie prea mult si sa ne suprasolicitam.
Merita sa te suprasoliciti cand economia duduie. Atunci chiar poti fi recompensat masiv pentru extra-efortul tau.
In perioadele de recesiune iesi mai bine daca te concentrezi sa faci esentialul, sa nu arunci banii pe prostii si sa fii cat mai eficient si simplu in investitii.
Concluzii
Statistic, ar trebui sa iesim din piata bear (de scadere) undeva pana la jumatatea anului.
De asemenea, statistic, finalul anului ar trebui sa fie pe plus. Rareori s-a intamplat in istorie sa avem 2 ani consecutiv de scadere.
Ce ma ingrijoreaza insa este partea de Black Swan. Adica un eveniment neprevazut major. Sunt foarte multi factori macro care pot genera astfel de evenimente in 2023: razboiul din Ucraina, conflictul politic dintre SUA si China, datoriile suverane mari, criza energetica, Covid etc.
Astfel, eu imi voi lua ca scenariu de baza ce spune statistica insa nu m-as baza in totalitate pe statistica, ci mi-as pastra o rezerva cash si pentru astfel de evenimente neprevazute.
De asemenea, consider ca cea mai smart strategie pentru 2023 ar fi:
- Portofoliu mixt de ETF-uri pe indici de actiuni si titluri de stat (ideal din SUA);
- O expunere cat mai mica la stiri/ analize complexe/ opinii ale specialistilor cu privire la ce se va intampla si cum se va intampla x sau y;
- Liniste, Odihna, Disciplina, Urmarirea exacta a planului de investitii;
- Lasat in urma orice iluzie de imbogatire rapida, speculatie dubioasa etc.;
- Mindset pozitiv, puternic, de fier (You are Iron in 2023).
De asemenea, anul 2023 NU este de ratat pentru cei care nu au inceput investitiile.
In niciun caz. 🙂
Aveam un bear market care se intinde pe mai mult de un an (sunt rare astfel de bear market-uri) si tocmai trecem printr-o perioada de mai bine de un an in care piata de actiuni si piata de obligatiuni au scazut in tandem.
Asa ceva NU se rateaza. :)))
Urmati-va planul de investitii, simplu si eficient, aveti rabdare si disciplina si aveti sanse foarte mari sa puneti caramizile pentru imbogatirea voastra 🙂 – daca nu vine un asteroid sau ceva asemanator peste noi. :)))
In final, pentru 2023 iti fac o urare traditionala: Sa fii “Tare ca fierul, iute ca otelul…”.
“Remember, you are Iron in 2023”.
La multi ani!
Valentin
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.
La multi ani! Multumim pentru toate informatiile folositoare pe care ni le pui la dispozitie. Multa bafta si in 2023.
Ne poti indica o combinatie de ETF pe actiuni si obligatiuni de stat din SUA?
Toate cele bune!
Sunt destul variante. Poate sa fie EUNL.DE sau SXR8.DE pentru actiuni combinat cu IBTE.DE sau EUNA.DE (aici include si alte obligatiuni). Sau pe USD ai etf-uri mai multe pe US Treasuries: IBTA, IDTM, DTLA.
Valentin, vad ca ai folosit “sau”. Deci ori EUNL.DE care urmareste indicele MSCI World, ori SXR8.DE care urmareste indicele S&P 500? De ce nu amandoua? Se suprapun pt ca au exposure pe aceleasi companii si practic ar insemna ca punem “ouale in acelasi cos” ? De IS3N.DE ce zici? Multumesc.
Felicitări Valentin pentru articol. Clar și concis, fără mult loc de interpretare. De mare folos in stabilirea planului personal de investiții.
Mult succes.
multumesc!
Potrivit ultimilor date, zona euro ar putea totusi evita o recesiune, dupa ce economia a crescut in mod neasteptat cu 0,1% in ultimul trimestru al anului 2022, chiar daca preturile la energie, carburanti, dobanzile si inflatia au atins un nivel record in 2022.
Ceea ce, in contextul acesta, pare ceva spectaculos.
Intrebarea mea ar fi daca ai de gand sa revizuiesti totusi strategia pentru 2023, in lumina noilor date…?
Bursele au crescut binisor (cam devreme zi eu), stirile bune incep din nou sa curga…mi se pare nefiresc sa intram asa rapid intr-un bull market.
Mai normal ar fi sa avem o perioada de evolutie laterala, dar pietele par sa nu tina cont, sau cel putin asta e impresia mea…
Multumesc!