In ce sa investesc in 2020

In ce sa investesc in 2020

Anul 2019 a fost exceptional din punct de vedere al investitiilor. Practic, aproape orice clasa de active a crescut substantial. Au crescut actiunile, atat cele de pe BVB, cat si cele de pe plan international; au crescut si titlurile de stat, imobiliarele si metalele pretioase.

In aceste conditii, cum abordam anul 2020 din punct de vedere al investitiilor?

Anul 2020, pe miscarea tactica fireasca, ar putea fi mai slab decat 2019. Asa cum 2018 a fost un an slab pentru toate activele si a fost urmat de un 2019 foarte bun, tot asa putem avea un an 2020 mai slab. Acest lucru nu inseamna ca nu vom putea gasi oportunitati bune de investitii in 2020.

In acest moment nu se intrevede o corectie masiva pe pietele financiare in anul 2020, ci mai degraba o stagnare, insa nu poti exclude niciodata un eveniment de tip Black Swan, care sa declanseze o corectie mare.

In ce investim in 2020

1. Actiuni si ETFs pe indici bursieri

Consider ca actiunile de la BVB, si aici ma refer la primele 6-7 cele mai mari companii din indicele BET, nu sunt supraevaluate. O strategie de achizitii lunare si un termen investitional lung ar trebui sa aduca cele mai bune rezultate.

Pe bursele de actiuni internationale, as inclina mai mult spre pietele emergente si piata de actiuni din UK si mai putin spre SUA si celelalte piete dezvoltate.

Ma astept sa existe ceva corectii pe pietele de actiuni, in cursul anului 2020, insa nu ma astept sa se intample nimic dramatic (asemanator cu 2008).

Pe termen lung, o strategie de achizitii constante are cele mai mari sanse de reusita. Actiunile raman, dupa parerea mea, cea mai profitabila varianta de investitii pe termen lung.

2. Titluri de stat

Desi am avut castiguri nesperat de bune din ETF-uile de titluri de stat in 2019, pentru anul 2020 si mai departe, acestea nu imi mai par atat de atractive.

Pur si simplu dobanzile sunt prea mici si riscurile asociate sunt prea mari.

Din punctul meu de vedere, mai au sens ETF-urile de titluri de stat din SUA doar in contextul unui portofoliu all weather, in combinatie cu alte active mai ofensive (actiuni).

Singurele titluri de stat care inca imi atrag atentia sunt cele in RON si USD ale statului Roman si ETF-urile de titluri de stat din tarile emergente, care inca ofera randamente bune in USD.

3. Metale pretioase

Pentru aur, cat mai ales pentru celelalte metale pretioase (argint, platina), ma astept ca anul 2020 sa fie un an bun. Metalele pretioase par ca abia acum au intrat pe un bull market, dupa ani de zile de stagnare.

4. Obligatiuni corporative high yield

In contextul unei volatilitati substantiale pe actiuni, obligatiunile high yield pot fi o varianta buna pentru a stabiliza portofoliul si a oferi un randament constant si bun.

Daca vorbim de obligatiuni corporative high yield romanesti, acestea aduc randamente de 8-10% in RON si de 5-7% in EUR.

Aici trebuie sa avem in vedere faptul ca obligatiunile corporative high yield au si un grad mai mare de risc vs obligatiunile corporative emise de companii foarte mari si stabile. De obicei le merge bine in perioadele de crestere economica, insa in perioadele de recesiune, o parte dintre ele s-ar putea sa aiba probleme.

Eu personal as investi numai dupa o selectie minutioasa a acestor obligatiuni, mai ales pe termen scurt si nu m-as supraexpune pe ele.

5. Rambursare credit

Una dintre putinele optiuni de a marca sigur si tax free un 5-6% sau mai mult pe an.

Daca ai credite ipotecare, ai putea lua in considerare optiunea de a rambursa din ele in 2020. Daca ai altfel de credite, cu dobanzi mai mari, atunci cu atat mai mult ai putea rambursa.

6. Imobiliare

Daca vorbim despre apartamente pentru inchiriere si vorbim despre cele 3-4 orase mari universitare si vorbim si de un termen de investitii de minimum 10 ani, cred ca anul 2020 este la fel de bun ca si 2018 sau 2019 pentru o achizitie.

Punctual este posibil sa apara mici corectii pe piata (10-15%) in urmatorii cativa ani (sau nu), dar pe un termen de 10 ani cred ca piata imobiliara din cele mai mari 3-4 orase din Romania va creste substantial.

Eu prefer investitiile in actiuni si obligatiuni. Necesita mult mai putin timp, cunostinte si ofera profituri mai mari. Cu toate acestea, recunosc ca imobiliarele ofera un avantaj fantastic: posibilitatea de a cumpara in margin of safety … adica de a gasi un vanzator motivat de la care sa cumperi cu cateva procente sub pretul pietei.

Astfel, daca reusesti sa cumperi cu 10% sub pretul pietei si mai incasezi si 5-6% chirie in urmatorul an, dupa 1 an (la final de 2020) ai avea deja un plus de 15%. Te mai intereseaza daca piata se corecteaza cu 10-15%? Dar daca ai plusul de 15% si piata mai creste cu inca 10%?

O corectie de 50%, cum a fost in 2009 pe piata imobiliara, ar fi ceva SF. Ar aparea doar daca ceva cu adevar catastrofal s-ar intampla.

Asa cum vad eu lucrurile, populatia in Romania se va inghesui acolo unde si oportunitatile se vor inghesui, adica in cele 3-4 orase mari universitare din Romania (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi), poate inca 2-3 secundare.

Cred ca in acele orase ar fi de investit pe termen lung si dintre toate aceste orase, Bucurestiul are cele mai mari sanse sa creasca cel mai mult. Acum cred ca Bucurestiul este un “activ stresat” din cauza unui marketing deficitar.

BTW, asta nu inseamna sa cumparam orice si la orice pret. Deja vad ca unii dezvoltatori imobiliari se cam intind cu preturile. Sa incercam sa luam in margin of safety cu cateva procente.

7. Propriul business

Consumul este sus si este o mare deficienta pe piata de specialisti si servicii de calitate. Daca esti bun in ceea ce faci, anul 2020 este bun pentru a lansa o afacere sau a accelera cresterea afacerii existente.

Ai grija sa nu te supraexpui si supraindatorezi. Suntem la final de ciclu economic, totusi.

8. Job

Daca esti bun pe job-ul tau si inca nu esti platit la nivelul corect, anul 2020 inca iti ofera posibilitatea de a migra spre o companie care sa iti ofere mai multi bani si mai multe oportunitati. Pe piata este o criza goaznica de specialisti.

9. Cash

Da, in special in EUR, dar posibil si in RON, in depozite care acopera rata inflatiei. Posibil ca in 2020 si dupa sa apara oportunitati foarte bune de cumparare la discount (actiuni, imobiliare etc.) si o parte a portofoliului in cash nu strica.

10. Investitii alternative

Forex, CFDs, Peer 2 Peer, criptovalute le-as pastra in aria de “play money” – nu mi-as baza prosperitatea viitoare pe aceste instrumente. Sunt ori prea volatile, ori prea putin aflate in controlul tau si fara o alta autoritate pentru a-ti pazi spatele.

La actiuni si obligatiuni ai autoritatile de supraveghere financiara, ai auditul extern, ai legislatia de protectie a investitorului. La fel si la imobiliare, unde ai notarul si autoritatile care garanteaza proprietatea.

11. Investeste in tine

Mai ales timp si in al doilea rand, bani. Stiu ca suna a ceva dragut de spus si ca o auzi peste tot pe la conferinte, pe ideea de “hai cumpara un curs de la noi” sau ceva de genul.

Iti spun ca nimic pe lumea asta nu iti va aduce un randament mai mare decat investitia in tine.

In primul si in primul rand investeste timp si energie: citit, video-uri, introspectie, lucru cu pixul in mana, research pe net sau carti etc.

In al doilea rand inveteste bani in programe si materiale educationale de calitate, pe nevoia ta. Nu studia din toate cate ceva, ci pe nevoia ta actuala.

Plateste specialisti sa te ajute!!! Vei iesi mai ieftin si mai bine.

In al treilea rand investeste cu bun simt.

Ai grija si la produsele foarte marketizate si main stream. Cele mai multe promit mult mai mult decat ofera. Citeste cu atentie ce ofera acel produs si cere parerile celor care l-au cumparat deja.

Eu si acum ma mir cum sunt vandute vise de imbogatire rapida de genul  “scapi de sefi daca cumperi produsul nostru si muncesti 2 ore pe zi, cand vrei tu”, cand este plina lumea de oameni care au scapat de sefi si cu totii au muncit 10-12-14 ore timp de ani de zile sa ajunga acolo. Dar ma rog, pe ei cine sa ii intrebe?

Ai grija si la produsele educationale din US. Ai o mare abundenta aici 🙂 Dar sunt sanse mari sa nu ti se potriveasca, nu doar ca informatie (de multe ori neaplicabila), dar mai ales ca mod de abordare si mindset.

Cunosc multi oameni care sunt avizi consumatori de materiale educationale internationale (gandire pozitiva, spiritualitate etc.) cand de fapt ei au nevoie de un simplu psiholog. Asa cum cunosc oameni care sunt avizi consumatori de produse educationale internationale pe antreprenoriat (dar sunt in prag de faliment), care au nevoie, de fapt, de cunostinte de management financiar si de marketing de baza.

Bunul simt, sanatatea mentala si cunostintele tehnice de baza sunt cele mai importante. Abia dupa … gandire pozitiva, think big si cucu bau …

Concluzii

Nimeni nu stie cum va arata anul 2020. Sunt tentat sa spun ca, statistic, sunt sanse sa fie un an mai slab decat 2019.

Pe de alta parte, avand in vedere alegerile prezidentiale din SUA din noiembrie, sunt sanse mici sa se intample ceva dramatic in acest an. Nu cred ca Trump va lasa haturile din mana.

In sfarsit, un eveniment Black Swan este imprevizibil prin definitie, iar cei mai buni aliati ai nostri sunt: alocarea strategica a investitiilor (portofoliu diversificat de active necorelate) si investitiile constante.

Acestea sunt gandurile si analizele mele persoale, nu sunt recomandari de investitii. Fiecare este responsabil pentru propriile decizii financiare.

PS: dacă nu știi de unde să începi, am făcut un mini-curs cu 10 lecții pe email, în care primești resurse și informații gata filtrate despre investițiile la bursă și cum să cumperi acțiuni pentru dividende.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

5 Comments

  1. Felicitari pentru articol!

    “Ai grija si la produsele educationale din US. Ai o mare abundenta aici Dar sunt sanse mari sa nu ti se potriveasca, nu doar ca informatie (de multe ori neaplicabila), dar mai ales ca mod de abordare si mindset.”

    Ce vrei sa spui cu acest paragraf? Intradevar, mi se pare si mie ca produsele din US au alt “termostat”, sugereaza o abordare mai ofensiva.

    De ce crezi ca sunt diferente intre modurile de abordare? E mai buna abordarea lor?

  2. Pentru mine, 2019 a fost extrem de tensionat , pe toate planurile . După furtună se spune că apare soarele. Asta aștept și îmi doresc și eu.

    Multumesc pentru acest ghid financiar foarte concis .

  3. Felicitări pentru cursivitate si pentru previziune de.bull market pentru aur, realizată dupa uciderea lui Soleimani. Un an frumos!

  4. Cutremul poate fi un factor de corectie substantial pt piata imobiliara si poate chiar si pt bursa. Industria romaneasca inca functioneaza in cladiri vechi ce ar putea necesita consolidari. Consolidarile duc la intreruperea activitatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *