Increderea in sine: 10 metode de a pasi pe taramul zeilor
In viata, mi-au reusit lucruri grele care mi s-au parut usoare si am esuat in lucruri usoare care mi s-au parut grele, am fost genial in anumite situatii si lamentabil in alte situatii. Cum se explica acest lucru?
Cum se explica faptul ca avem in jurul nostru oameni foarte bine pregatiti, inteligenti si cu o capacitate de munca incredibila si care nu fac decat sa danseze in banca lor conform unui cadru bine stabilit. Pe de alta parte, sunt oameni care au idei comune si pregatire mediocra si isi realizeaza planurile?
Diferenta majora intre cele doua persoane este: INCREDEREA IN SINE, in ceea ce fac, in produsul lor, in capacitatea lor. Primii au de toate dar nu au incredere, ceilalti pot sa nu aiba mai nimic dar sa aiba incredere in sine si va fi suficient. Primii nu se vor apuca niciodata, ceilalti vor prospera pe termen lung.
De unde vine increderea in sine pentru cei care nu o au
Oricata educatie si experienta profesionala ai avea, fara incredere in tine nu vei ajunge sa faci nimic mai mult decat ce iti este asternut in fata ta. Pentru omul care nu are suficienta incredere in sine, increderea vine de la o autoritate, fie ca vorbim de parinti, sefi si altii care au mai multa incredere in ei.
Asa se intampla cu copiii care iau 10 pe linie la scoala. Parintii au incredere in ei ca vor lua 10 pe linie si le transmit aceasta incredere copiilor. Bineinteles ca vor lua 10 pe line si bineinteles ca acei copii vor avea succes in tot ce le spun parintii ca pot face. Mai departe, acesti copii ajung adulti iar increderea data odata de parinti este inlocuita de increderea pe care le-o dau sefii sau alti lideri.
Totul merge bine si copilul nostru evolueaza excelent conform cadrului oferit de figura autoritara. Dar ce se intampla daca copilul vrea sa paraseasca drumul stabilit de autoritate? In acel moment, dispare si increderea si apare dubiul: Oare pot sa fac asta? Oare este bine sa fac asta? Oare nu este o idee ridicola?
Si asa apare indoiala si amanarea si pierderea entuziasmului fata de ideile tale si planurile tale. Daca se mai intampla sa intrebi si autoritarea ce parere are si autoritatea nu este de acord si de cele mai multe ori nu va fi de acord atunci vei renunta inainte sa fi inceput.
Dupa o perioada, vei afla ca un coleg de-al tau de scoala, de nota 7, a avut o idee similara cu a ta dar spre deosebire de tine a mers mai departe cu ea si a avut un mega succes. PamPam. Si tu esti tot aici de unde nici nu ai plecat.
Ce a facut el este mai slab calitativ decat ce esti tu capabil sa faci dar ghinion, el este acolo iar tu inca stai in banca ta urmand cuminte pasii dictati de autoritate. Tocmai ai esuat fara sa fi incercat macar.
Incredrea in sine vine de la tine, nu de la ceilalti
Si nu o sa incep cu clasicul “Ai incredre in tine” pentru ca nu te va ajuta cu nimic. Vine din registrul “Fiti fericiti ca va ia mama dracu!” amuzant dar total inutil.
Primul lucru pe care il ai de facut pentru a capata incredere in tine, in propriile idei si capacitati este sa devii independent de increderea in autoritate sau mai exact de increderea ca autoritatea stie mai bine decat tine.
Nimeni nu stie mai bine decat tine cum poti reusi in ceea ce iti propui. Poate sa fie guru, mentor, maestru sau cel mai mare specialist in orice dar in final succesul tau depinde numai si numai de tine. Nimeni nu iti cunoste mai bine abilitatile, defectele, inclinatiile naturale, modul in care iti iei deciziile, cum functioneaza mintea ta. Doar tu le cunosti cu adevarat, daca te observi cu atentie.
Alte 9 metode de a-ti creste increderea in sine
Dupa ce te-ai convins ca TU esti cea mai competenta autoritate din viata ta, sa vedem ce poti face in plus pentru a-ti creste increderea in sine:
1. Accepta ca nu esti perfect si fii confortabil cu asta
De multe ori ne pierdem increderea in noi inainte sa ne apucam sa facem ceva. Cumva, credem ca daca nu ne va iesi perfect de la inceput este inutil sa actionam.
Nu este nevoie sa fii perfect. Ai dreptul sa actionezi si sa gresesti. Ai dreptul sa fii aici si ai dreptul sa iti doresti ceea ce iti doresti.
Se spune ca maestrul a esuat de mai multe ori decat a incercat discipolul. Este adevarat!
Doar prin perseverenta vei reusi sa devii foarte bun in orice iti propui.
2. Fa-ti o lista cu 10 succese in fiecare zi
Chiar daca sunt minore, sunt actiuni utile pe care le faci in fiecare zi. Scrie-le, bucura-te de ele.
Ai scris un email frumos, ai dat cu aspiratorul, ai rezolvat un lucru, ai incurajat pe cineva, ai facut o programare, ti-ai facut copilul sa rada. Pune pe hartie orice lucru util pe care l-ai facut in ziua respectiva. Creierul tau se va obisnui cu ideea ca reusesti in ceea ce iti propui si ceea ce faci tu conteaza;
3. Fa o lista cu 10 fapte bune pe care le-ai facut astazi
Poate ai lasat cativa lei in plus taximetristului, poate ai impartasit din cunostintele tale, ai facut un serviciu cuiva sau pur si simplu poate ai zambit cuiva astazi.
Toate aceste fapte pe care le-ai facut astazi, au facut viata cuiva mai usoara, mai prospera sau mai frumoasa. Pe langa faptul ca toate aceste fapte se vor intoarce la tine inzecit, simpla ta existenta a produs ceva bun in lume. Fii mandru de asta!
4. Fa o plimbare in aer liber
Miscarea te va ajuta sa iti clarifici gandurile si sa iti recapeti increderea in sine. Miscarea te face sa gandesti relaxat, sa lasi in urma gandurile negative si sa le inlocuiesti cu altele noi, mai bune si mai utile.
Si nu in ultimul rand, miscarea iti reda pofta de viata.
Nu subestima impactul pozitiv al miscarii asupra increderii in sine si a starii tale in general.
5. Ai grija la dialogul interior
De multe ori noi suntem cei mai mari critici ai nostri. Mai uite-te odata la puntul 1: accepta ca nu esti perfect. Si atunci, de unde tot acest dialog interior critic: nu ai facut aia bine, pe aia nu ai facut-o deloc, pe ailalta de ce ai facut-o si favorita mea “esti de c…t, esti de c…t etc. WTF? Normal ca iti pierzi increderea in sine.
Inainte sa dai dreptate acestui dialog interior, gandeste-te daca vocea pe care o auzi nu este cumva a altcuiva. Poate un parinte critic, poate un cerc de prieteni nepotrivit? Nu stiu, insa ceea ce stiu este ca fiecare om are dreptul sa fie imperfect, sa aiba calitati si defecte si sa aiba si esecuri in procesul de invatare.
6. Ridica privirea din pamant
Nu iti fixa privirea in jos, nu iti lasa umerii cazuti si nu sta garbovit pe scaun. Priveste in fata si paseste hotarat cu umerii trasi inapoi. Postura iti influenteaza increderea in sine.
7. Socializeaza
Nu te izola de ceilalti oameni. Noi suntem fiinte sociale si prosperam si ne dezvoltam impreuna. Chiar daca esti introvertit sau extrovertit, interactiunea cu ceilalti oameni iti va da incredere in tine. Este ceea ce suntem meniti sa facem noi oamenii si creierul tau stie asta.
Bineinteles, este de preferat sa socializezi cu oameni pozitivi, oameni care au simtul umorului, oameni care iti dau o stare de bine. Evita persoanele critice, care se plang sau sunt foarte cinice.
8. Vezi un film motivational
Eu prefer filmele mai degraba decat videourile motivationale. Ma inspira mult mai mult sa vad un film in care eroul trece peste toate obstacolele pentru a-si atinge scopul decat un video motivational in care tipa unul la mine. Vezi aici o lista cu filme motivationale bune.
9. Actioneaza planificat
De fiecare cand actionezi, faci un mic pas spre ce iti doresti, rezolvi ceva ce ai amanat de mult, faci o actiune cat de mica conform planului pe ziua respectiva, iti cresti increderea in sine.
Concluzie
Increderea in sine este esentiala pentru reusita in orice domeniu al vietii dar mai ales in domeniul banilor. Aici vorbim de increderea ca poti faci un lucru, ca iti va iesi bine si ca vei fi platit pentru asta.
Mai mult, in domeniul financiar vorbim de riscuri, de decizii, de actiuni care te scot din zona de confort.
Acest domeniu nu este pentru mielusei, este pentru cei care vor mai mult de la viata si au curajul si increderea ca il vor obtine.
Doar crezand in tine cu toata puterea ta, te vei desprinde din turma.
“Sa creezi ca un zeu, sa poruncesti ca un rege, sa muncesti ca un rob” Constantin Brancusi
Crezi in tine si paseste pe taramul zeilor!
Valentin
PS. Tu cum iti cresti increderea in sine?
Ce frumos ai scris Vali!! Si a venit la fix articolul asta! Multumesc ☺
Ma bucur ca a venit exact la fix 🙂
“sa aiba”, nu exista “sa aibe”. Cuvantul “aibe” nu e romanesc.
ba da exista si este un regionalim. Este un blog personal nu o lucrare stiintifica. Astept comentarii asupra continutului nu dezbateri referioare la nuante lingvistice si gramaticale.
Eu stiu ca nu e lucrare stiintifica si poate am fost prea agresiv in modul in care am reclamat greseala. Trebuie totusi sa intelegi ca un grad mare de credibilitate a ceea ce scrii vine din corectitudinea gramaticala. Daca iti asumi articole publicate in mod regulat si pretinzi de la cititorii tai anumite standarde, tot timpul vei fi sub lupa si va trebui sa eviti greseli de genul celei de mai sus.