Incredibila sansa pe care o avem la pace, prosperitate si o viata buna
Dragilor, sunt constient ca scriu acest titlu in contextul in care avem un razboi la granita si un altul ceva mai la sud care poate sa escaladeze oricand.
Si totusi, am scris acest titlu pentru ca, atat cat imi permite nivelul meu de intelegere, eu cred ca traim o perioada extraordinar de favorabila pentru noi, cei care traim in Romania.
De asemenea, cred ca sansa pe care o avem de ceva vreme se va inchide intr-o zi si abia atunci multi isi vor da seama ca au ratat sansa istorica pe care au avut-o ei, care a fost una din 1000.
Aceasta sansa istorica este oferita rezidentilor din Romania care traiesc astazi, de departe, cea mai prospera, sigura, bogata si, mai ales, plina de oportunitati perioada din toata istoria experientei umane de pe aceste meleaguri.
Nu stiu cati sunt constienti de acest lucru si voi explica mai jos la ce ma refer.
Context global
Istoria omenirii este oarecum ciclica. In diverse zone geografice au fost perioade lungi de progres si relativa pace si stabilitate, perioade lungi de declin, haos si apoi iar perioade de renastere, progres si stabilitate.
Aceste perioade s-au intins pe secole si majoritatea oamenilor din interiorul acestor perioade s-au nascut si si-au trait toata viata in conditii relativ similare (ori bune, ori rele).
De exemplu, in timpul Imperiului Roman, a fost o perioada de aproximativ 2 secole de prosperitate si pace relativa (raportata la acele vremuri). Aceasta perioada a fost cunoscuta ca Pax Romana si a fost perioada de aur a Imperiului Roman.
Au fost zone geografice din Imperiul Roman care au cunoscut inca si mai mult de 2 secole de relativa pace si prosperitate.
Generatii intregi, 6 generatii per total (si in unele zone ale imperiului inca si mai multe generatii) au trait intr-un mediu stabil, prosper si sub protectia unui imperiu aproape invincibil.
Apoi a urmat o perioada de declin de alte cateva secole si apoi secole de haos, razboaie, saracie, instabilitate pana cand au avut loc Renasterea si apoi Revolutia industriala si multe alte progrese care au readus aceasta zona geografica pe o panta ascendenta care continua si astazi.
Ma gandesc, de exemplu, la locuitorii din Italia, Grecia, Spania care au trait secole sub relativa pace si prosperitate a imperiului pentru ca apoi sa traiasca secole de invazii, razboaie si ruina si apoi, din nou, o perioada de progres si pace relativa.
Acum ne aflam intr-o perioada de prosperitate si pace relativa in zona geografica a Europei (alte zone ale lumii inca sunt in haos) si probabil in zona apogeului care a inceput dupa al doilea razboi mondial.
Romania a mai intarziat un pic in bezna, vreo 50 de ani in timpul comunismului si a intrat sub aceasta umbrela relativ recent (teoretic, din 1990; practice, cam dupa intrarea in NATO in 2004 si mai ales in UE, in 2007).
Am facut aceasta lunga introducere cu referiri istorice pentru a sublinia faptul ca, in perceptia mea, Romania se afla acum intr-o zona istorica de genul “Pax Romana”, caracterizata de stabilitate, pace relativa si prosperitate sub umbrela unui mare imperiu care le sustine.
Aceste perioade pot sa tina secole, dar nu avem nicio garantie ca nepotii nepotilor nostri vor mai avea aceste conditii. Istoria ne spune ca progresul nu este liniar, ci este ciclic si in aceste cicluri sunt si perioade lungi de regres.
Aceasta este o mare sansa pentru noi si ar fi mare pacat sa nu fim foarte recunoscatori si sa nu profitam la maximum de ea.
Contextul local – Romania
Aici ma voi exprima mai direct si fara perdea.
Romania a intrat destul de recent in zona politica si socio-economica globala cea mai bogata, sigura, libera si plina de oportunitati condusa de SUA (tarile democratice, capitaliste, cu drepturile omului respectate, cu GDP per capita destul de mare, tara High Income conform clasificarii Bancii Mondiale etc.).
Mai mult decat atat, este acum parte din sub- regiunea unde calitatea vietii este cea mai buna (adica UE), din aceasta regiune mai mare. In Europa zona sociala si de calitate a vietii este oarecum mai favorizata decat in SUA sau alte zone mai capitaliste.
In acelasi timp, Romania are o gramada de probleme si lipsuri mostenite din perioadele trecute, cum ar fi:
- Educatia, care este slaba;
- Sistemul medical slab;
- Infrastructura deficitara;
- Spiritul antreprenorial slab;
- Coruptia;
- Incompetenta in administratia publica
- etc.
Toate aceste lucruri negative sunt compensate insa de oportunitati cu care nu ne vom mai intalni prea curand:
- de o taxare redusa a capitalului (nici nu prea ai pentru ce sa platesti mai mult daca serviciile publice nu sunt la inaltime);
- concurenta slaba pe partea de capital – o lipsa de capital autohton, in general – abia recent a reaparut clasa antreprenoriala si aceasta nu a avut timp sa acumuleze prea mult capital;
- concurenta slaba in orice tip de munca din cauza educatiei precare – grad mare de analfabetism functional, lipsa educatiei financiare si antreprenoriala, numar mic al absolventilor de studii superioare etc.;
- coruptia, lenea si neseriozitatea des intalnite fac ca orice om sau business serios sa fie mult mai valoros decat concurenta (cati dintre voi nu ati valoriza la maximum un electrician serios si capabil?)
- zone mari din piata slab acoperite din cauza ca sunt efectiv prea putini oameni educati, competenti si seriosi pentru a le acoperi.
Toate aceste mari dezavantaje se transforma in avantaje pentru cei care se educa si sunt seriosi si muncitori.
Si, bineinteles, sunt dezavantaje pentru cei care asteapta ca guvernul sa le dea educatie, oportunitati, salarii mai mari si orice altceva … ei sunt, de fapt, cei majoritari, care lasa spatiile goale pentru cei care se educa si sunt seriosi si muncitori.
Astfel, traim o perioada in Romania cand multi “parliti” din nastere, nascuti vai de capul lor, daca au ambitie si pun mana pe carte, invata, se educa, casca ochii, sunt seriosi, muncesc cu seriozitate etc, pot sa urce relativ repede de la nivelul de “parliti” la nivelul de middle class sau chiar mai sus, la nivelul de bogati.
In tarile asezate acest lucru este foarte greu de realizat. Daca vrei sa urci 7 trepte de prosperitate pe scara sociala, vei avea de confruntat:
- cohorte intregi de oameni educati (in scolile publice si private);
- cohorte intregi de oameni cu spirit de invingator mostenit din familie, cu spirit antreprenorial;
- cohorte intregi cu capital de milioane mostenit din familie;
- cand te ridici cat de cat, vine guvernul si te cocoseaza cu taxele si tot asa …
Noi inca nu avem aceste bariere, dar le vom avea la un moment dat.
Cine vrea progres rapid si o viata mai buna pentru el/ ea si urmasii sai, generatii la rand, ACUM este un moment ideal sa se educe si sa munceasca spre acest scop.
Acum e momentul!
Valentin
PS. Pentru aprofundarea subiectului investitiilor la bursa iti recomand Cursul practic de investitii pasive – acopera toate tipurile de investitii (fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni, obligatiuni, imobiliare, metale pretioase) – este ideal pentru cineva care vrea acum sa intre pentru prima oara in lumea investitiilor. (update substantial in august 2023).