Independenta financiara – intre mit si realitate
Timp de 11 ani, cat timp am lucrat in corporatie, mi-am tot imaginat cum este sa fii independent financiar, sa nu am sefi, program strict, sa nu mai fiu restrictionat de cele 21 sau 25 de zile de concediu pe an, sa pot sa imi petrec zilele pe o plaja insorita pe nu stiu ce insula exotica, sorbind un cocktail cu ochelarii de soare pe nas.
Ma frustrau maximum trezitul devreme cu ceas, cele 40-50 de minute de pregatire la foc automat, inainte de a pleca la job (spalat, barbierit, mancat, imbracat etc.), traficul pe care trebuia sa il infrunt in fiecare dimineata de la 8 la 9 dimineata si faptul ca trebuia sa dau socoteala unui manager pus de cineva deasupra mea (nu stiu pe ce criterii) si care, de multe ori, nu imi trezea nici respectul, nici admiratia si nici nu aveam ce sa invat de la el/ ea.
Ma frustra ca orice aveam de facut in timpul saptamanii trebuia sa cer voie: “Pot sa merg la doctor intre orele x si y?”, “Pot sa merg la serbarea copilului meu vineri de la ora 11?”, “Pot sa imi iau liber marti pentru ca imi vine instalatorul sa repare nu stiu ce?”
Ma frustra ca nu puteam sa imi folosesc creativitatea la job decat in limite bine stabilite. Altcineva imi stabilea obiectivele, prioritatile, cu cine sa lucrez si cine sa ma evalueze si sa ma coordoneze.
In sfarsit, ma frustra si faptul ca munca unui specialist de nivelul meu se factura cu 200-300 euro pe ora (minimum) si eu castigam vreo 20 de euro pe ora salariu net sau chiar mai putin (depinde de perioada din cariera mea).
Duceam cu mine toate aceste frustrari si multi ani singura solutie la care ma gandeam era oarecum una miraculoasa: sa imi incep o afacere, ceva, sa am o idee buna si sa ajung direct de la corporatist la mare antreprenor.
Distanta dintre locul unde ma aflam eu in acel moment si locul unde ar fi trebuit sa ajung era insa foarte mare si … cu multe necunoscute intre cele doua puncte.
Mitul 1: Trebuie sa devin antreprenor
Trebuie sa iti pornesti o afacere pentru a ajunge independent financiar.
Acesta a fost mitul care m-a tinut mult timp pe loc.
Adevarul este ca poti ajunge independent financiar si plecand de la statutul de angajat, freelancer, liber profesionist sau antreprenor.
Desi poate sa accelereze drumul spre independenta financiara, antreprenoriatul nu este obligatoriu in atingerea acestui statut. Mai mult, daca antreprenoriatul presupune asumarea unor obligatii mari (credite, angajati multi, extindere continua), atunci antreprenoriatul poate chiar sa iti restrictioneze libertatea.
Cheia independentei financiare este chiar primul cuvant din denumire: independenta. Acest lucru inseamna ca trebuie sa iti creezi cat mai multe venituri pasive care sa nu depinda de tine. Daca toate veniturile depind de tine, atunci nu mai esti independent sau, mai bine spus, veniturile tale sunt dependente de tine.
Astfel, am inteles ca independenta financiara trebuie abordata in trei mari pasi indispensabili care se succed din nou si din nou:
- Cresterea veniturilor;
- Economisirea;
- Investirea economiilor.
Prin repetarea acestor trei pasi vei ajunge independent financiar.
Rezultatul este aproape inevitabil. Singura variabila este timpul.
Mitul 2: Am nevoie de milioane de euro
Aveam in mintea mea ideea ca pentru a ajunge independent financiar am nevoie de o avere de milioane de euro. Cate? Nu stiam … multe … blocuri intregi de apartamente, hoteluri, milioane de euro pe bursa.
Astfel, independenta financiara nu reprezenta pentru mine o tinta concreta, cuantificabila, ci o ENORMITATE de bani (nu stiam cati).
Cand nu ai o tinta bine definita, atunci viata este o ratacire din care vrei sa scapi fantazand despre o lume perfecta care nu exista.
Eu ma visam liber pe o plaja exotica … intr-o zi … insa nu stiam nici cum sa ajung acolo, nici de ce am nevoie si nici macar daca este posibil pentru mine.
Realitatea este ca ajungi independent financiar atunci cand atingi o cifra a portofoliului tau de investitii (yap, fara investitii nu se poate). Acea cifra se poate calcula, de catre fiecare om in parte si, cel mai probabil, se afla la nivel de cateva sute de mii de euro, nu milioane.
Mitul 3: Idealizarea independentei financiare
Plaja, calatorii, stat la soare fara sa fac nimic, ocupat numai de hobby-uri etc., cam asa ceva ziceam eu ca este independenta financiara.
Si poate fi si asa, in anumite perioade de timp.
Acum, daca ai copii la scoala, clar ca nu va fi tot timpul treaba asta cu calatoriile si statul la soare. 🙂 Insa poate fi in anumite perioade.
De fapt, independenta financiara iti ofera MULT MAI MULT decat stat la soare, pe insule exotice.
Pe langa OPTIUNEA de a avea experiente de acest fel (stat la soare pe insule exotice), independenta financiara iti ofera TOATA plaja de optiuni pe care ti le poti imagina:
- Sa iti traiesti vocatia fara frica ca vei esua;
- Sa te ocupi mai mult de educatia copiilor tai;
- Sa te bucuri de libertatea de a-ti organiza zilele asa cum iti doresti;
- Sa ai zile de stat degeaba;
- Sa ai zile de munca in flow pe un proiect care te pasioneaza;
- Sa nu mai ceri voie nimanui cand vrei sa faci ceva in mijlocul zilei sau saptamanii.
De multe ori, lucrurile mici, dar dese sunt cele care conteaza cel mai mult in cresterea satisfactiei personale si independenta financiara iti ofera OPTIUNI pentru a-ti trai viata asa cum iti doresti.
Pe curand!
Valentin
Desigur, independența financiara reprezinta ceva diferit de la persoana la persoana.
Pentru mine personal inseamna sa pot trai cu demnitate pâna la sfârsitul vietii, aşa cum am trăit de fapt si toată viata mea.
excelent!