Inflatie de consultanti si traineri financiari?
“De unde inflatia asta de consultanti financiari si vanzatori de cursuri de investitii in ultimul timp?”
Vazusem o astfel de postare acum cateva zile…
Primul meu gand: Mi-am amintit de niste injuraturi primite pe email sau prin comments (ceva de genul: “bla bla bla, sa mori bla bla, tzepuiesti oamenii”). Din fericire, astfel de mesaje au ajuns sa fie foarte rare, unul la cateva luni. Cand eram mai pe la inceput, primeam mult mai des injuraturi :)))
Al doilea meu gand: Daca e inflatie de consultanti financiari si vanzatori de cursuri de educatie financiara, de ce sunt atat de multe intrebari stupide pe facebook, care arata clar ca persoana respectiva nu are nici macar notiuni de baza despre economie si ce inseamna banii si cu atat mai putin o minima educatie investitionala.
Al treilea gand: Unde? Ca eu ii stiu pe toti sau aproape pe toti. Si pot numara pe degetele de la o mana (si sa imi mai ramana degete libere) pe cei care fac cursuri de investitii legitime si la preturi corecte. Cat despre consultanti financiari decenti – tot cam asa, maximum degetele de la o mana.
Dragilor, avem o penurie teribila de persoane care sa faca educatie investitionala si financiara benefica voua. Ei aproape ca lipsesc cu desavarsire.
Si vor lipsi si de aici inainte, cu mici exceptii.
Educatia investitionala care sa fie si benefica cursantului este mult mai dificila decat pare din cel putin 4 motive:
- Necesita o experienta cu adevarat vasta: Cel putin 10 ani, din punctul meu de vedere. De ce? Pentru ca nu poti sa faci educatie investitionala daca nu ai experienta mai multor cicluri financiare pe diverse active (ex. cicluri bursiere de mai multe tipuri). Altfel, ai doar o perspectiva foarte limitata asupra a ce inseamna investitia intr-un activ (de exemplu, ai prins doar un bull market pe actiuni tech si predai asta ca si cum ar fi regula).
- Ai nevoie de pregatire teoretica. Din pacate, pentru investitii, NU este suficienta pasiunea si … sa citesti carti. Pregatirea teoretica incepe de la cunostinte economice (trebuie sa stii economie), cunostinte financiar-contabile, bancare, juridice, de psihologie, comportamentul maselor, istorie si abia apoi cunostinte specifice unei anumite burse.
- Ai nevoie de abilitati excelente de pedagogie – una este sa stii, alta este sa poti sa explici si mult mai puternic este sa stii, sa poti sa explici si sa determini si actiune din partea studentului.
- Etica si Smerenie – Orice investitor experimentat stie ca piata te smereste, adica iti demonstreaza deseori ca nu ai dreptate si are ea dreptate, chiar daca ti-ai facut temele. Ei bine, trebuie sa ai un mare grad de smerenie sa transmiti informatia si cunostintele catre studentii tai dintr-o pozitie de smerentie (si nu super ego). De asemenea, ai o mare responsabilitate etica. Ceea ce predai tu poate schimba vieti in bine sau in rau. Ti se va cere in mod insistent sa predai lucruri care vor face rau (ponturi, speculatii, lucruri care sa aduca imbogatire peste noapte) si totusi, tu sa ramai constant in a preda lucruri benefice (care pot fi plictisitoare si nespectaculoase).
Acum, va rog sa analizati, prin aceste filtre, cati consultanti financiari sau traineri care vand cursuri de investitii exista de fapt in Romania?
Atentie!
- “Consultanti financiari”: Aproape 100% din cei care se prezinta ca si consultanti financiari sunt, de fapt, agenti de vanzari care vand diverse produse (asigurari unit linked, produse investitionale mai mult sau mai putin potrivite tie). Cunostintele lor financiare sunt de obicei foarte slabe.
- “Brokeri/ Consultanti investitii/ Traderi” care va suna in numele unor entitati obscure si va promit randamente de zeci de procente pe luna din forex, CFD-uri, crypto etc. Sunt excroci. Adica le trimiteti banii si ii pierdeti definitiv. Nici cu politia nu ii mai recuperati.
- Brokerii legitimi ai firmelor de brokeraj – Sunt foarte ok pentru cerinte normale de informare dar nu va asteptati sa va fie consultant de investitii (nici nu cred ca au voie legal). Ei sunt platiti de SSIF (Societatea de servicii de investitii financiare) si trebuie a faca bani pentru SSIF in primul rand.
- Vanzatori de cursuri de investitii: Cu putine exceptii, sunt oameni care au prins un trend, cam din 2020 (cu pandemia, stat acasa, explozia bursei, crypto) care ori sunt pasionati de domeniu, ori le-a venit ideea de a profita de oportunitatea de a face bani din vanzarea de cursuri. Prin marketing (de obicei black hat marketing, adica marketing ne-etic) profita de lacomia oamenilor. Majoritatea au cunostinte superficiale si fac mai mult rau decat bine. Cam toti sufera de sindromul Dunning Kruger.
- Investitori experimentati care mai dau sfaturi pe net – Aici sunt 3 categorii: 1. cei care ofera informatii si cunostinte excelente, dar cand au ei timp si chef; 2. cei care au scopul de a manipula audienta pentru propriul castig si 3. cei care se joaca cu audienta pentru propriul amuzament.
Concluzia:
- Din pacate, marketingul inselator care merge pe lacomia oamenilor (imbogatirea rapida) va ajunge mult mai repede la voi decat marketingul alb (cel care promite exact ce livreaza produsul). Asa se ajunge la opinii larg raspandite de genul “vanzatorii de cursuri sunt tzepari”.
- Asta indeparteaza oamenii de educatia financiara/ investitionala corecta si benefica fara de care … tot tie iti va fi mult mai rau.
- Lipsa educatiei financiare si investitionale iti poate diminua masiv calitatea vietii. La tinerete, te face sa te inrobesti si dupa 40-50 de ani, iti provoaca cosmaruri legate de pensie.
In final, in ariile pe care le stapanesc decent, eu imi propun sa fiu un “vanzator de cursuri” de educatie financiara si investitionala care sa aduca impact pozitiv in viata oamenilor, pe termen lung aka. bani in buzunarul lor si liniste in sufletul lor.
Si imi mai propun sa fac asta la preturi rezonabile, usor recuperabile prin beneficiile obtinute in urma cursurilor, astfel incat si eu, si cursantii mei sa simtim ca am facut o afacere buna.
Ma stiti ca sunt un capitalist 🙂 dar mai presus de atat vreau ca existanta mea sa va aduca un plus in viata, nu un minus.
Aveti grija de la cine va luati sfaturile financiare, cursurile, informatiile, fie ele gratuite sau platite si cine se joaca cu emotiile voastre.
Mult succes!
Valentin
Nu-i rau sa existe informatie multe si diversa insa trebuie sa stim pe care o alegem. Ideal ar fi 50% din venituri pentru trai, 25% chirie/rata si 25% investit in diverse in caz de probleme sa nu pierdem tot.
Nu e rau, doar sa putem sa distingem informatia buna de cea inselatoare. Depinde foarte mult care este intentia din spatele celui care ofera informatia – intentia este de a educa sau de a insela.