Intalnire cu o investitoare – independenta financiara in 8 ani

intalnirea cu o investitoare

Primul lucru pe care mi l-a spus cand ne-am intalnit a fost ca ea si-a format obiceiul de a economisi inca de la primul job. Hmmmm…

Al doilea lucru pe care mi l-a spus a fost “Eu sunt investitoare ca Warren Buffett nu alte balarii – minimum de efort, maximum de rezultat.” Hmmmm… Cum adica efort minim, rezultat maxim?

Al treilea lucru pe care mi l-a spus a fost ca are un spirit antreprenorial si ca a inceput diverse initiative antreprenoriale inca de la 12 ani. A intrat in campul muncii remunerate de la 18 ani.

Totusi, nu antreprenoriatul a ajutat-o sa ajunga independenta financiar ci joburile in corporatii, economisirea si investitiile. Hmmm…

Antreprenoriatul este greu, 9 din 10 esueaza, investitiile sunt mult mai usoare, 10 din 10 reusesc daca respecta cateva reguli simple si au suficienta rabdare.

Cum a ajuns independenta financiar in doar 8 ani?

Hai sa vedem:

Etapa 1

Perioada de tinerete, pana in anul 2000 a economisit o mare parte din banii castigati din joburi, avand in vedere ca inca locuia cu parintii si cheluielile ei erau oricum mici.

Odata cu aparitia si dezvoltarea multinationalelor s-a orientat spre o cariera in acest cadru. Fiind tanara si capabila, a reusit sa promoveze constant la job-ul din corporatie pana la o pozitie de middle management, avand salarii in crestere an de an.

Dupa perioada “romantica” de locuit cu parintii si costuri minime, si-a format un obicei din a economisi minim 50% din venit si sa isi formeze un standard de viata multumitor cu restul de 50%.

Astfel, in pragul anului 2000 – avea adunati in jur de 40,000 USD (peste 10 ani in campul muncii: joburi + cateva initiative antreprenoriale).

In paralel, a inceput sa cocheteze cu bursa din Romania, invatand despre emitenti si mecanismele pietei.

Etapa 2

In anul 2000 a aparut decizia de a investi economiile in bursa din Romania: suma initiala de 40,000 USD + 50% din veniturile din salarii, luna de luna.

Hmmm…. Destul de riscand sa investesti 100% din economii pe bursa.. dar sa vedem ce s-a intamplat.

Etapa 3

Progres profesional in multinationale, salarii din ce in ce mai mari (focus pe venit activ) si economisit si investit pe bursa 50% din venituri.

In anul 2007, portofoliul total depasea 1 milion de dolari, asigurand un venit din dividende mai mult decat suficient pentru a-i sustine stilul de viata din acel moment.

Investitoarea noastra si-a dat demisia si a inceput sa se bucure de libertatea deplina de a nu mai fi nevoita sa lucreze pentru bani vreodata.

Ok, nu am cerut detalii specifice legate de cat de mult a economisit in perioada 2000-2007 dar luand in calcul o suma moderata de 500 de dolari pe luna (reprezentand 50% dintr-un venit de middle manager din acea perioada), ajungem la, sa zicem, o medie de 6000 de dolari pe an.

Am facut o simulare pe anii 2000-2007 pentru o suma initiala de investitii de 40,000 de dolari in indicele BET + investitii anuale suplimentare de 6,000 de dolari anual.

Mai jos, rezultatul calculului:

tebel independenta financaira 2000 2007

Intradevar, pe simulari, si mie imi da un rezultat de peste 1 milion de dolari in cei 8 ani.

Atentie! Simularea exclude dividendele, asa ca este rezonabil sa estimam ca suma totala a fost mai mare decat cea din simulare.

Etapa 4

Criza din 2008

70% pierdere din portofoliu – Nu mai suntem indendenti financiar!!!

Partea buna! Investitioarea nu a vandut din portofoliu la minime.

Partea mai putin buna! Investitoare a fost prinsa de criza cu expunere 100% pe actiuni.

Etapa 5

Povestea care urmeaza in etapa 5 este absolut halucinanta pentru toleranta mea la risc. 🙂

Investitoarea noastra s-a reangajat cateva luni in 2008 (nu mai veneau veniturile din dividende), contracteaza 2 credite de consum in paralel si un card de credit si investete toti banii in bursa.

Toate acestea in anul 2008 cand bursa scadea si cu 15% pe zi.

O nebunie curata.

Etapa 6

Anul imediat urmator, in 2009, bursa creste cu peste 60%. Suntem din nou independenti financiar!!!

Demisie, independenta financiara, libertate pana in ziua de astazi.

Ce a facut bine investitioarea?

  • A intrat in campul muncii de la 18 ani si a inceput sa economiseasca majoritatea veniturilor avand in vedere ca inca locuia cu parintii si costurile ei erau minime;
  • Chiar si dupa momentul in care s-a desprins de familia ei a continuat sa economiseasca minim 50% din venituri;
  • Stil de viata bun si fara frustrari si lipsuri dar limitat la 50% din venit;
  • Focus pe cresterea venitului activ;
  • Investit 100% din economii;
  • Incredere in bursa – reteta lui Warren Buffett de a investi pe termen lung si cu focus pe cash-flow;
  • OPTIMISM;
  • Credinta ca “Eu fac bani din orice” – pot sa fac bani din orice – am multe abilitati, stiu sa fac multe. Aceasta atitudine a ajutat-o sa treaca cu bine de criza din 2008 cand a facut ceea ce era necesar pentru a trece peste pierderile suferite (reangajare, mentinerea detinerilor, continuarea investitiilor);
  • Incredere in sine si rezilienta;
  • Acelasi stil de viata atat inainte cat si dupa atingerea pragului de 1 milion de dolari in cont.

Greseli

  • Expunere de 100% pe actiuni – foarte riscanta;
  • Expunere pe Romania 100% – iar foarte riscanta;
  • Credite de nevoi personale si carduri de credit pentru investitii – deloc recomandat – investitiile nu se fac cu sume imprumutate si nici cu sumele de care ai nevoie pentru a-ti acoperi nevoile de subzistenta;

Concluzii

  • Chiar si cu cateva greseli majore, prin focus pe venitul activ, economisire substantiala si investitii – a ajuns independenta financiar relativ repede;
  • A trecut printr-o criza si nu a murit desi a luat impactul cu expunere 100% pe actiuni;
  • Ar fi fost bine sa existe si 1-2 surse de venit mai stabile (in afara de veniturile din dividende);
  • Nu toti avem sansa sa prindem o perioada ca 2000-2007 (integrarea in NATO, integrarea in UE, perioada de crestere economica accelerata samd) dar asta nu inseamna ca nu putem sa obtinem exact acelas rezultat, intr-o perioada ceva mai lunga si cu investitii ceva mai mari;
  • Indiferent de vremuri, economisirea, constanta si increderea aduc rezultate spectaculoase.
  • Investitiile pasive au functionat, functioneaza si foarte probabil ca vor functiona si pe viitor.

Focus pe venitul activ, economisire si investitii inteligente!

Invata!

Planifica!

Start!

Spor!

Cu drag,

Valentin

PS. Nu exista alegeri perfecte in viata cum nu exista nici certitudini, insa unele alegeri au pur si simplu sanse mai mari sa ne aduca rezulate dorite decat altele. Investitiile pasive se incadreaza in aceasta categorie.

PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

 

Similar Posts

27 Comments

  1. imi place fabulos de mult acest articol si stilul de expunere strategica pe pasi a fiecarei perioade financiare a persoanei care a generat povestea acestui articol. Sunt fascinat de capacitatea unor oameni de a gestiona un risc fara control, din dorinta de a atinge un obiectiv financiar cu orice pret, chiar daca expunerea este extrema.
    De asemenea nu m-a mirat deloc faptul ca a investit la bursa pe piata in cadere libera si nici modul in care a facut-o, pentru ca intuitia sau poate cunosterea faptului ca o criza economica nu poate dura la nesfarsit i-a fost de folos in sensul ca a investit la preturi extrem de mici pe piata in criza si a castigat si imiplicit si-a redresat portofoliul odata cu acea perioada de redresare de dupa criza numita uneori si “primacara economica” Multumesc si la cat mai multe asfel de articole.

  2. Salut,
    Foarte interesant !
    Dar legat de “reteta lui Warren Buffett de a investi pe termen lung si cu focus pe cash-flow”
    Adica? Care e reteta lui ?

    1. In romania se plateste impozit pe castigul de capital numai in momentul vanzarii. Daca nu vinzi, nu platesti impozit. Se mai plateste impozit pe dividend – acum este 5%, in trecut a fost 16%.

      1. multumesc de raspuns. intr-adevar situatia e diferita. La mine banii din dividende s-ar fi adaugat la venitul din salar si la sfarsitul anului as fi platit un impozit mai mare pana si pe salar 🙁

        Succes mai departe investitioarei! este o incurajare si o bucurie sa citesc despre oameni care au curajul sa iasa din cutiuta in care suntem conditionati sa ne petrecem viata.

  3. Si cu sanatatea cum ramane? Daca nu esti angajat clasic si activezi intr-un domeniu pe cont propriu? Mie chiar nu mi se pare profitabila bursa la noi sau nu imi dau mie cifrele exact. Sau nu ma prind eu de ceva, sau toate aceste articole doar suna bine ca sa “vanda” (respectiv vizualizari pe site). Nu este vorba de rautate, cat de realism.

    Fa-mi si mie te rog un calcul cu impozitarea la dividente sau la bursa.

    Eu vad 5% impozit + 10.5 sanatate + somaj mi se pare. Si cred ca imi mai scapa ceva..
    De piata crypto nu mai vorbesc, acolo chiar daca esti pe paguba te baga la dubla impozitare, caci nu este reglementat …

    Multumesc si, inca o data, scuze pentru comentariul putin tendetios, insa doresc sa invat si cu siguranta si pe altii ar ajuta aceste calcule.

    Poate, eventual sa realizati un articol numai bazat pe aceste calcule la investitii. Inclusiv ls imobiliare (in acest domeniu activez si as mai putea adauga multe la articolele trecute).

    Cu stima,
    Alexandru

    1. Alexandru – dividendele se impoziteaza cu 5%. Este cea mai mica rata de impozitare din orice sursa existenta in romania (mai putin veniturile scutite si veniturile din vanzarea proprietatilor impobiliare). Sanatatea o platesti la nivel de 10% din salaiu minim pe economie doar daca depasesti preagul de 22,800 de lei cumulat din venituri din investtiii, chirii si activitati indepndente. Sanatatea nu este o taxa ci este o asigurare. Eu zic ca 190 de lei pe luna este super rezonabil pentru a fi asigurat la sanatate.

      Nu inteleg de ce nu iti da si ce nu iti da?

      1. Pragul de 22800 ron este enorm de mic, daca stam sa ne gandim. Iar faptul ca esti OBLIGAT vrand nevrand, nu este ok deloc. Eu poate nu vreau sa fiu asigurat la STAT cu suma de 190 ron pe luna, pentru ca nu as beneficia de nimic de banii acestia. Deci, cu alte cuvinte, daca vreau sa fac o investitie, eu, personal, sunt obligat la aceste taxe. Asa ca hai sa nu mai inducem oamenii in eroare, ca nu este doar 5 % impozitul, cand exista OBLIGATIA platii la asigurarile de sanatate de la STAT. Deci nu se poate fenta, nu se poate face nimic, esti OBLIGAT!!! 🙂

        De aceea zic, poate un articol pe viitor cu aceste calcule la sange, ar ajuta pe mai multa lume. Sau…nu ar mai da bine daca intram in calcule si totul este teorie mai multa si cu practica mai greu ?

        Pentru ca eu daca vreau sa investesc 10-15.000 euro pe an, cat ar fi o suma pentru muritori in randul majoritatii (hai sa fim seriosi, povestea expusa in articol este putin utopica si nu se aplica majoritatii), daca eu trebuie si sunt obligat sa platesc si o sanatate si ajung la aproape 20 % impozit total …nu stiu, parca nu mai este ok sa investesc.

        Iar daca vreau sa investesc afara si aduc banii aici in tara, iarasi ma pun sa platesc obligatoriu sanatatea, deci tot la 20%, ba culmea e si dubla impozitare (o impozitare unde as face investitiile si alta in tara).

        Asa ca dragilor, pentru cine oare sunt profitabile aceste investitii ? ca mie imi da cu virgula, dar sunt aici pentru a invata. Eu vad lucrurile simple: Ori reusesti sa fentezi plata taxelor in RO (si aici numai jmecherii au sanse, strans legati cu clasa politica), ori sa investesti sute de mii de euro ca sa merite cu adevarat.

        Dar ma indoiesc ca printre cititorii tai (no offence) sunt persoane de genul asta, majoritatea sunt “muritori” ca si mine cu sume de genul asta “cash” sau care isi fac credite imobiliare pentru achizitia de imobile si se bucura la cateva procente castigate.

        1. Alexandru, cu 10-15,000 EUR nu ajungi la dividende peste prag. Ca sa ai dividende de 22,800 de lei ar trebui sa ai capital investit de aprox. 300,000 de ron. Chiar si in acest caz – daca te incadrezi la limita, ai imp pe dividend de 5% + CASS de 10% – total 15% – una dintre cele mai mici rate de impozitare din lume. Daca esti 1 leu sub 22,800 ai doar 5% impozit, daca esti 1 mil de lei peste (sau oricat) ai 5% impozit + 190 de lei pe luna, adica 2,280 RON CASS, ajungi la 6-7% impozitare totala.

          Comparativ vezi cat esti impozitat pe salariu sau pe SRL sau pe PFA – vezi ca toate ratele de impozitare sunt mai mari decat la investitii.

          1. Undeva nu ne intelegem. Nu neg ca nu ar fi neaparat si din directia mea 🙂

            Insa, daca ai PFA de exemplu, aceste venituri se cumuleaza, suma de 22800 ron este infim de mica pentru orice ai incerca sa faci. Pica din start. Nu stiu exact daca esti angajat cu carte de munca , daca veniturile astea se iau separat si se adauga si sanatatea sau nu se mai adauga. Dar sunt multi cu profesii liberale, sau poate cum este cazul tipei care nu a vrut sa mai munceasca. Atunci ce faci, platesti sanatatea aiurea cand tu poate vrei sa fii asigurat in regim privat (cum este cazul meu). Si nu platesti chiar putin, sunt abonamente in regim privat care ofera MUUULT mai multe pentru bani mult mai putini. Si nu se compara serviciile. Da, stiu e discutabil, la chestii mai “grele” tot la stat te trimite, urgentele la fel, etc. Dar eu sunt mai liberal de fel si urasc socialismul din scoarta – adica pe principiul – daca ai nevoie si de serviciile celor de la stat, inclusiv urgente, atunci sa fii taxat (se poate face simplu si rapid pe baza de cnp).

            Este abuziv maxim, dar incerc sa nu mai intru in polemicile astea ca ma umplu de greata si sictir (oricum le-a marit la infinit salariile medicilor si tot inghit spaga, asa ca…), am incetat demult sa ma mai consum pentru tot felul de mizerii.

            Asa ca intrebarea ramane, cat sunt taxele exact daca vrei sa investesti la bursa si nu vrei sa muncesti ? Adica sa traiesti doar din investitul la BURSA?

            Bineinteles, facem si o paranteza ca cine investeste la BURSA poate mai investeste si in imobiliare si mai traieste din niste chirii. Dar asta e caz separat, ca e clar ca daca se cumuleaza se plateste garantat sanatate pentru toate, caci este un prag infim de mic din pct meu de vedere (cu o chirie de 300-350 euro + investitii s-a dus dracului suma de 22800 ron).

            Traiasca statul socialist, stiu, dar hai sa vedem ce putem face si pentru noi, ca doar sa ne plangem e tare usor…

  4. Nu pot sa stau deoparte si sa nu devin avocatul diavolului 🙂

    Da, OK, aceasta poveste este una de succes…daca este adevarata, si probabil este, dar…

    Acest articol este periculos, din punct de vedere al educatiei financiare. El itereaza ideea ca:
    1. poti sa faci investitii riscante, in care investesti 100% din capitalul tau (lipsa diversificarii)
    2. poti sa faci greseli de neiertat, repudiate de orice educator financiar, si anume sa imprumuti bani la banca pentru a face investitii riscante (pe pietele financiare de risc mediu si ridicat, adica la bursa)
    …si pana la urma reusesti. (citez din articol: “Chiar si cu greseli majore…a ajuns la independenta financiara relativ repede”)

    Vis-a-vis de aceasta “poveste de succes” (pun ghilimele, pentru ca povestea nu e finalizata…e in desfasurare), exista muuult mai multe tragedii financiare ale persoanelor care au imprumutat bani la banca pentru a investi in BVB in 2008, care apoi au vandut in pierdere la -80%, sau alte persoane, din SUA, care si-au vandut/pus casa gaj la banca pentru a investi in Bitcoin in decembrie 2017, pentru ca apoi sa vanda la -60% sau mai mult.

    E cazul sa privim lucrurile echilibrat, si “partea plina”, si “partea goala” a “paharului” investitiilor.

    Nu are rost sa ne imbatam cu apa rece. Doamna/Domnisoara din articol este una din cei 5-10% care castiga pe termen lung la bursa si supravietuiesc unei crize financiare majore si unul dintre, probabil 0.01% investitori care au facut greseli grave si au supravietuit.

    “That’s my two cents” cum zice romanul 🙂

    1. Total de acord – am punctat si eu in concluzii care au fost din punctul meu de vedere greselile majore. Judecata mea a fost ca mai bine expun un caz extrem si il supun la o analiza la rece (si asumata printr-o postare publica) decat sa credem in basme si fantezii spuse pe nu stiu ce grupuri obscure sau pe la un pahar de bere. In cazul de fata, au existat cateva decizii foarte bune (economiisre constanta, investtiii constante etc.) si cateva total gresite (expunere 100% pe un activ volatil, lipsa de diversificare, imprumut pentru investitii la bursa) – de aici luam ce a fost bun si replicam si cascam bine ochii sa nu facem greselile.

  5. Foarte periculos ce a facut investitoarea mentionata in articol. Si mai periculos ar fi daca se considera o investitoare talentata, cu experienta etc. Ea reprezinta mai degraba lipsa de educatie financiara din Romania.

    Nu ma ajuta cu nimic daca stiu sa economisesc, dar investesc din credite personale in instrumente financiare cu risc ridicat. La fel cum nu ma ajuta cu nimic sa investesc daca nu o fac in mod corect.

    Oricum, felicitari investitoarei pentru noroc. Sper insa ca intre timp si-a vandut o buna parte din investitiile de pe BVB, evitand taxa pe profit si ca s-a diversificat.

  6. Minunata femeie, ce curaj si disciplina! Economisit 50% din salariu e extraordinar, chiar si la salariu mare, cand tentatiile si nivelul din jur e sus.
    Altfel am mai citit despre conceptul de a investi in mijlocul crizei, dar nu as fi in stare sa imprumut sa investesc. E evident ca ea e fara frici si cu siguranta ca face bani din orice, si pt ca a incercat mai multe antreprenoriale dar si pt ca a investit TOTUL intr-o bursa instabila.

    Singura mea nebuloasa neinteleasa: unde a facut imprumuturile in 2008? la rude/prieteni? ca mie atunci imi cerea acte cu vechime de 1-3 ani la acelasi job.

  7. Salut,
    Mie mi-a placut foarte mult povestea investitoarei.
    Alexandru, cred ca nu ai citit foarte atent articolul. Acel portofoliu de 1mil usd a fost facut din investitia initiala de 40k si investitiile lunare de 500usd, iar la suma de 1 mil usd s-a ajuns din cresterea actiunilor din BET, nu din dividende.
    Iar la partea cu dividendele nu ti s-a spus clar ca exista un plafon de 2280 lei/an. Deci daca ai venituri doar din dividende de 50.000 lei/an sau de 500.000 lei/an platesti CASS tot 2280 lei/an.
    Impozitarea in Romania in acest moment mie mi se pare foarte incurajatoare pentru asociati/actionari.
    Numai bine!
    Felicitari pentru articol Valentin.
    Felicitari investitoarei pentru consecventa si curaj.

  8. Tocmai aici este discutia, daca vrei sa nu ai alta activitate decat de “investitor” si sa fii pe cont propriu, te rupe la bani statul roman. Daca voua vi se par putin 2280 ron doar sanatatea, atunci probabil ca nu sunt pe pagina care trebuie. Insa, ori nu aveti nicio treaba cu investitiile in general, ci doar teorie (no offence), ori chiar aveti multi bani de investiti. Ma indoiesc, majoritatea cred ca suntem pe la nivelul asta, in conditiile in care am putea investi 10-20-30k , fara sa nu mai avem ce manca. Ceea ce mie nu mi se pare chiar rau…adica la o adica as putea trai si fara ei, dar mai bine cu ei. Dar sa-i bag in ceva profitabil. Pana la urma, cu toate fluctuatiile si cu toate apocalipsele existente, parca tot in imobiliare as investi…

    Revenind…Insa, daca randamentul este de doar cateva procente pe an, eu nu stiu cum mai poate deveni profitabil cand platesti si atat la sanatate (si atentie, acest plafon se va tot majora, o data cu marirea salariului minim !!!), obligatoriu ! Mai luam si comisionul de administrare al firmei de brokeraj, mai avem si retragere la banca alt comision. Nu cred ca mai sunt vremurile anilor ’60-’80 incat sa existe fluctuatii atat de mari la actiuni de exemplu incat tot sa fie profitabil.

    Asa ca luminati-ma si pe mine va rog, cum este la momentul actual atat de incurajatoare impozitarea aceasta? Sunt aici ca sa invat, cu siguranta sunt si altii care poate nu cunosc atat de bine contabilitate si ar dori sa incerce. De aceea, tot am rugat un articol detaliat pe calcule….

    Multumesc!

    1. Multumesc Valentin pentru acest site plin de informatii folositoare si felicitari persoanei pentru reusita FIRE.O tinta pe care si eu incerc sa o ating.
      Inteleg ca majoritatea celor care citesc aceste articole au un grad scazut de toleranta la risc pentru ca si eu ma numar printre acestia.Dar sunt total de acord cu folosirea banilor inprumutati cand vezi o investitie buna.(gearing).Un program de managmentul acestui risc trebuie adoptat si urmat.
      Cred ca poti inmprumuta un procent din valuarea portofoliului cand oportunitatea se iveste.Ce procent depinde de toleranta la risc a fiecaruia si de cat de mare percepem sa fie oportunitatea.Warren Buffett in mod sigur nu investeste in indici ci in companii unde vede compelling value.Aceasta valoare este de obicei mult mai favorabila in situatii speciale sau in recesiuni, unde magnatul american si a facut cele mai bune investitii.Cu cat esti un investitor mai ”sofisticat”, cu mai multa experienta, cu atat poti discerne mai bine daca risk/reward este in favoarea ta.
      M as aventura sa spun ca majoritatea celor care au facut comentarii negative privind riscul de GEARing al investitoarei nu au un portofoliu al lor, nu au informatiile necesare de management al unul portofoliu sau au un portofoliu investit in Vanguard type etf and funds.
      Este intradevar riscant folositul instrumentelor de tip CFD sau deschiderea unui account SPREAD BET, sa nu mai vorbim de options and futures.Dar experienta si tight risk management sunt cheia catre succes.
      ”din investitiile bune am facut profit, din cele mai putin bune am facut experienta”
      Orice companie de succes a imprumutat bani si i a folosit pentru un return al capitalului mai ridicat.Multi au beneficiat cand au imprumutat de 3-4 ori depozitul pus la ipoteca unei case.Daca pretul unei case scade cu 25%, atunci 100% din banii tai sunt pierduti… daca esti silit sa vinzi in momentul respectiv.
      Deci care este problema cu folositul banilor imprumutati(un procent mic din portofoliu), in afara de faptul ca face PF-ul mai riscant.
      Numai un idiot foloseste in schimb 100% bani imprumutati sa investeasca pe piata de valori.

      Cu respect,Florin

  9. De admirat curajul si perseverenta investitoarei. Totusi trebuie subliniat faptul ca scuccesul s-a datorat a doua sincronizari perfecte: a prins toata perioada 2000-2007 de crestere continua, care cu siguranta a fost o ocazie unica in viata si apoi a intrat cu imprumuturile fix pe minimele de dupa criza. Si norocul face parte din joc 🙂

  10. Doamna a zis ca investește ca waren buffet și voi săriți să ziceți ca e riscant acest mod de investiții??
    Hai sa le luam pe rând:
    1. A investit pe termen lung și când piața a scăzut nu a vândut in panica – never loose money este prima regul a lui Buffet.

    2. Când piața a scăzut (nejustificat de mult, prețurile raportate la venituri erau ridicole) a cumpărat mai mult dar pe credit bancar. Nu întreg de ce ziceți ca asta a fost riscant?? Buffet face același lucru, folosește banii din primele de asigurări pe care le încasează acum pentru a investii.

    3. Nu s-a diversificat. Pai mai toată lumea recomanda ca pina pe la 40 de ani sa fii 100% in acțiuni 🙂

    4. Pe parcursul celor 7 ani pina când acțiunile au scăzut cu 70% au mai fost și alte scăderi care te călesc. Imi aduc aminte de o scădere de 15 la suta intr-o zi la care am cumpărat (cu frica e adevărat) dar am cumpărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *