|

Investitia cu randament de 10% si risc aproape zero

Investitia cu randament de 10% si risc aproape zeroAstazi vreau sa iti vorbesc despre un instrument aducator de venit pasiv care mie imi place foarte mult pentru ca are un grad de risc scazut (specific depozitelor bancare) si un randament ridicat (specific investitiilor cu grad de risc mai mare). Mai exact este vorba despre Contractul de Economisire Creditare in Domeniul Locativ.

Acest contract este de fapt un instrument de economisire pe termen lung cu OPTIUNEA (dar nu si obligativitatea) de contractare la sfarsitul perioadei a unui credit in scop locativ (achizitie casa, teren, renovari, amenajari, achitari credite imobiliare).

Acest produs este UNIC pe piata din Romania prin prisma raportului excelent randament/ risc. Folosit cu un pic de atentie, randamentul anualizat, pentru o investiei pe 5 ani este de 10% net de comisioane si impozite.  Partea cea mai frumoasa este ca riscul investitiei este similar unui depozit bancar garandat de stat.

Pana nu de mult erau doua banci care ofereau acest produs pe piata din romania BCR Bpl si Raiffeisen Bpl insa incepand din acest an doar Raiffeisen Bpl mai ofera produsul cu componenta de economisire inclusa asa ca ma voi axa in analiza mea pe produsul lor.

Principalele caracteristici ale produsului:

Investie: Echivalent in RON al 1000 EUR/an – timp de 5 ani – 5000 EUR in total pe 5 ani;
Comision de deschidere – 1% din suma contractata (aprox 120 EUR in cazul exemplificat);
Prima de la stat = Echivalent 250 EUR/ an – timp de 5 ani – 1250 EUR in total pe 5 ani + posibilitatea de a obtine a sasea prima de 250 EUR;
Dobanda: 1.5%;
Posibilitate credit RON legat de domeniul locativ de 4.5% in RON;
Depunerile sunt garantate de stat ca orice depozit normal – in limita a 100.000 EUR.

Singurul dezavantaj ar fi imobilizarea investitiei pe 5 ani, DAR obtii un randament anual de peste 10 % pentru o investitie cu grad de risc scazut, similar depozitelor bancare. Diferenta enorma este ca acelea au un randament de maxim 2 – 3% ( te poti convinge singur cautand detalii legate de randamente ale depozitelor pe: conso.ro).

Mentionez ca pentru contractele incheiate la sfarsit de an (luna Decembrie este cea mai eficienta luna din punct de vedere randament) se poate benefia de 6 prime de la stat a cate 250 EUR pentru ca la depunerile realizate in Decembrie ale anului curent Statul Roman datoreaza deja prima pe acest an de 250 EUR.

Produsul este ideal pentru o persoana care vrea sa isi puna ordine in finantele personale cat si pentru persoanele care vor sa isi diversifice economiile, din mai multe motive:

 • Creeaza obiceiul de economisire lunara/trimestriala sau in orice variant alegi;
 • Randamentul este mult superior altor investitii cu venit fix peste 10%;
 • Ai optiunea sa accesezi un credit in domeniul locativ cu o dobanda de 4.5% in RON, dobanda fixa care nu variaza in functie de ROBOR sau alt indicator (nu se stie niciodata in 5 ani ce oportunitati apar);
 • Satisfactia de a investi pe termen lung si de a obtine un venit pasiv.

Iti trimit si cateva opinii independente mai jos:

 1. Moise Guran (incepand cu min 24:40)

https://www.youtube.com/watch?v=KQzvENZUYo8

 1. Si un articol pe blogul http://saakra.ro/blog/banca-pentru-locuinte/  unde este prezentata o analiza foarte pertinenta. Randamentul calculat de autor este de 9-10% net. Randamentul difera in functie de diversi factori cum ar fi momentul la care se incheie contractul, cand se fac platile (lunar, trimestrial), si alte cateva variabile. Folosit intr-un mod optim acest produs aduce randament de peste 10%.

Imaginzea-ti ca suntem peste 5 ani, si la 1 contract constituit acum, in 2016, tu vei fi in posesia a 6,650 EUR (in echivalent lei) – adica 5000 EUR economiile tale + 1500 EUR prime stat + 150 EUR dobanzi. Din aceasta suma, 1,650 EUR reprezinta venit pasiv. Ce sentiment te cuprinde?  Nu stiu pe tine, insa mie personal imi da un sentiment bun.

In plus, mi se pare foarte atractiva si optiunea de a accesa in urmarorii 5 ani un credit imobiliar cu 4.5% dobanda fixa. Poate in acest moment nu pare atractiv, cu ROBOR aproape de minimele istorice, dar daca peste 2-3 ani ROBOR ajunge la 5-6% (nu este exclus) plus o marja normala a bancii de 2.5% atunci pe piata dobanzile la creditele imobiliare vor ajunge la peste 7.5%-8%. In acest scenariu, optiunea ta de a beneficia de o dobanda de 4.5% fixa poate fi considerata un activ valoros.

Acum revenind la momentul la care citesti aceste randuri, te provoc sa te intreabi ce castigi daca alegi sa investesti in acest produs dar si ce pierzi? Tu esti singura persoana care poate lua cele mai intelepte decizii pentru tine.

O zi minunata iti doresc si multa intelepciune!

Valentin

Similar Posts

11 Comments

 1. Mihai, produsul este facut astfel incat sumele investite si randamentele sa fie calculate in EUR. Investiatia este de 1000 EUR pe an, randamentul este de 250 EUR pe an + dobanda.

 2. Parintii mei detin un astfel de contract la BCR din 2012. Au depus 1000 de euro anual pana anul asta. Acum 3 zile au cerut informatii despre cont si li s-a spus ca, nu numai ca nu a intrat niciun ban de prima de stat in ultimul an dar ca primele luate pana anul trecut sunt blocate. Exista un proces intre banca si statul roman si pana atunci nu se mai acorda. Iar procesele la noi stim toti cat tin. Se pare ca acest tip de contract a fost o mare teapa. Pentru a putea scoate sumele depuse, se plateste un alt comision substantial, ca si cel de la inceputul contractului. Aveti grija unde va depuneti banii!

 3. Salut Ciprian, sa nu ne pripim cu concluzii de genul a fost o teapa. În acest moment curtea de conturi investighează cazurile în care s-au cerut prime de stat pentru copii minori si persoane foarte în vârstă. Asta e treaba curții de conturi, sa investigheze. La final legea contează și programul funcționează pe baza unei legi votate în parlament de vreo 10 ani.

 4. Eu am un contract care se va incheia in aprilie 2018. Stiu problema cu curtea de conturi, sper ca se va clarifica pana atunci.
  – pot continua depozitul si dupa cei 5 ani si sa primesc cate 250 eur in fiecare an ? Daca da, merita folosit ca instrument de investitie, oricum am dobanda 3% si e mult peste ce gasesc acum pe piata.
  – nu m-am gandit la varianta de a lua un credit de la ei, as vrea sa cumpar un apartament pentru inchiriere in 4-5 ani, e posibil asta sa fie cea mai buna varianta de a face credit. In acest caz merita pastrat depozitul chiar daca nu mai primesti cei 250 Eur anual dupa cei 5 ani

 5. Da Marius, ai optinea sa iei credit cu 5% – in functie de cum evolueaza dobanzile, poti sa te refinanteti sau sa te finantezi garantat cu 5%. Din informatiile mele, banii de la stat se vor da si pentru ultimii 2 ani (inclsuiv pentru anul 2017). Exista o intarziere dar conform legii sunt obligati sa ii acorde.

 6. Nu știu pentru cine și cât primești de faci reclamă unor asemenea produse bancare ? Dacă ești plătit pentru asta atunci cine vrea să te creadă să o facă!!! Dar riscă enorm !

  1. Domnule Cuca, este un articol de prin 2016… pana sa intervina procesul dintre banci si Curtea de conturi. Produseul chiar era foarte bun si eu din pacate nu aveam un glob de cristal sa prevad actiunile Curtii de conturi.

   Nu am luat niciun ban din promovarea acestui produs. L-am promovat pentru ca l-am utilizat si eram multumit de el.

   Special pentru dumneavasta o sa promovez pe bani niste credite de la IFN-uri – alea se platesc mult mai bine decat orice produs de economisire.

 7. Am studiat recent despre fonduri de investitii deschise. Pare interesant sa ai posibilitatea rascumpararii unitatilor de fond, dar daca luam in atentie comisionul perceput pentru o rascumparare la peste 5% din valoarea fondului plus impozitarea profitului, stai si analizezi ce profit real obtii din toata investitia. Randamentul fondului sub rata inflatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *