Investitia in obligatiuni cu 9% randament

Investitie in obligatiuni cu 9% randament

Pur si simplu cu randamente de 1-2% nu vei ajunge independent financiar niciodata. Odata cu scaderea dobanzilor la depozite la valori infime, aprope de zero, am inceput sa ma uit din ce in ce mai des la investitii alternative care pot sa aduca randamente mai mari dar care sa ramana in niste parametrii de risc acceptabili.

Zilele trecute am citit un articol pe Ziarul Financiar, in care era anuntata listarea la bursa a obligatiunilor pe 5 ani ale firmei Good People SA – detinatoarea marcii Frufru. Ce mi-a atras atentia, pe langa notorietatea brandului, a fost randamentul obligatiunilor de 9% brut pe an.

Am inceput sa investighez.

Conform prospectului, valoarea nominala a unei obligatiuni este de 100 lei, iar emitentul plateste un cupon (dobanda) trimestrial de aproximativ 2.25% (9% pe an) si rascumpara principalul de 100 de lei/ obligatiune in 5 ani, la data de 14.03.2021.

Listarea obligatiunilor s-a facut pe piata AeRO – piata secundara a bursei din Romania, destinata firmelor de dimensiuni mijlocii, sub simbolul FRU21. Acest lucru inseamna ca teoretic, daca gasesti cumparatori doritori pe piata, poti sa iti vinzi obligatiunile inainte de scadenta si sa iti recuperezi suma investita. Dobanda o incasezi trimestrial direct in contul tau de tranzactionare.

Puteti sa gasiti prospectul de emisiune aici.

In primele zile de la listare, incepand cu data de 14.06.2016, au existat destule tranzactii, dar pe parcurs, ma astept ca lichiditatea sa scada.

Pentru a cumpara aceste obligatiuni, trebuie sa iti faci un cont la un broker BVB autorizat. Pentru obligatiuni, comisioanele de tranzactionare sunt mai mici fata de cele practicate pentru actiuni, in jurul a 0.2-0.3% pe tranzactie.

Randamentul brut este de 9% pe an, indiferent de mersul bursei si de profitul punctual al emitentului intr-un anumit an. Practic, firma nici nu trebuie sa aibe profit pentru ca investitorul sa isi incaseze cuponul. Trebuie sa aibe insa suficient cash pentru a-l plati.

Argumente pro investitie legate de contextul de piata:
  • Volatilitatea pe piata de actiuni este foarte mare si din pacate, actiunile au adus mai mult pierderi decat castiguri in ultimii 2 ani;
  • Dobanzile bancare sunt minime, de 1-2% pe an;
  • Preturile la marfuri “commodities” au fost pe scadere si sunt foarte volatile;
  • Existenta multor incertitudini legate de piata imobiliara, venite din factori care nu pot fi controlati, in special factori legislativi si de reglementare: vezi legea darii in plata, incertitudinile legate de programul prima casa etc.;
  • Randamentele mici la obligatiunile corporative emise de firme mari si chiar mai mici la titlurile de stat, de 2-3%;
  • Temerile legate de o criza deflationista, pe care bancile centrale se tot chinuie sa o evite de cativa ani prin tiparire de bani, dar fara prea mare succes. In caz de deflatie, investitia in aur devine perdanta, la fel si in orice alte marfuri, sa nu mai spun de actiuni si imobiliare.
Argumente pro investitie legate de emitent:
  • Istoricul bun de 10 ani al firmei, istoric care a dovenit ca firma este profitabila si solvabila;
  • Ratele de crestere a afacerii si profitului solide din ultimii 5 ani;
  • Nisa de mancare sanatoasa este pe un trend ascendent;
  • Estimarile de profit si crestere solide pentru anii urmatori;
  • Lipsa unor concurenti puternici care sa monopolizeze piata;
  • Pozitionarea pe segmentul premium in care marjele de profit sunt mari;
  • Brandul cel mai cunoscut de mancare sanatoasa de pe piata;
  • Cupoanele obligatiunilor se platesc prioritar dividendelor si rascumpararea obligatiunilor este prioritara returnarii capitalului actionarilor in caz de faliment.
Riscurile asociate investitiei:
  • Riscul unui faliment al emitentului. Daca Frufru da faliment in urmatorii 5 ani, foarte posibil detinatorii obligatiunilor vor pierde mare parte din bani, sau chiar pe toti. Totusi, sunt prioritari in recuperarea investitiei fata de actionari, dar in urma ca prioritate dupa salariati, impozitele datorate statului sau datoriile garantate cu active;
  • Riscul de lichiditate. Pentru investitorii care ar dori sa iasa mai devreme de anul 2021 si sa vanda obligatiunile pe bursa, exista riscul de lichiditate scazuta, sa nu gaseasca cumparator la pretul dorit, sau chiar deloc, si sa fie nevoiti sa astepte pana la maturitate pentru a-si recupera banii din principal;
  • Riscul de a intra intr-o perioada de inflatie, faza in care atat pretul obligatiunilor vor scadea (teoretic), cat si randamentul de 9% va fi mic comparabil cu alte oportunitati de pe piata;
  • Riscul unei crize. Nu stim cum va evolua firma intr-o perioada de criza, in care consumul va scadea puternic;
  • Riscul de insolventa. Societatea este puternic indatorata, probabil pentru a face fata extinderii masive din ultimii 10 ani. O extindere prea rapida poate sa produca o criza de lichiditate si chiar intrarea in faliment;
  • Riscul de frauda. Actionariatul se afla in mana catorva actionari principali, existand riscul unei fraude.
  • Riscul concurentei puternice. Posibilitatea de a aparea un concurent puternic care sa monopolizeze piata;
  • Riscul legat de clienti. Dependenta mare de canale externe de distributie. Doar 16% din produse sunt vandute in magazine proprii, restul fiind distribuite catre retele de retail. Incheierea colaborarii cu un client mare, poate sa insemne o pierdere importanta de cifra de afaceri si riscuri de insolventa.

Realist vorbind, riscul de lichiditate poate fi asumat prin setarea unui orizont al investitiei pe 5 ani. In cel mai rau caz, iti recuperezi principalul in 5 ani si incasezi dobanzile trimestrial.

Celelalte riscuri sunt sistemice si nu pot fi controlate de investitor direct si se pot rezuma la riscul de faliment al emitentului, inainte de data rambursarii principalului. Acest risc trebuie asumat de orice investitor care vrea sa faca aceasta investitie. Acest risc nu poate fi eliminat total la nicio investitie, dar poate fi redus printr-o analiza atenta a oportunitatilor si prin diversificare.

Aceasta prezentare nu este in niciun caz o recomandare de investitii, este doar o analiza personala pe care o fac publica. Fiecare persoana trebuie sa isi asume intreaga responsabilitate pentru investitiile pe care le face (sau nu le face), sa isi faca propriile cercetari si analize, sa cantareasca argumentele pro si contra, sa caute si alte opinii si sa decida in cunostinta de cauza.

Eu personal caut investitii care sa aibe un raport risc/ beneficiu cat mai bun, si un randament de cel putin 6-7% brut pe an. Bineinteles, ca la orice investitie care promite un randament mai mare de 1-2% pe an, exista si un risc asociat. Important este sa ne documentem, sa calculam, sa analizam si sa luam o decizie responsabila. In plus, ar fi bine sa diversificam  si sa nu ne punem toate ouale in acelasi cos.

Spor la bani!

Valentin

Similar Posts

9 Comments

  1. Salut ! Mi-a placut articolul si mai ales analiza de risc, care e si un abc al riscurilor investitorului. Intrebare: de ce folosesti termenul de principal (tradus mot-a-mot din engleza) in loc de capital sau capitalul investit ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *