Investitii profitabile in 2017 – rezultate la 8 luni

investitii profitabileLa inceput de 2017 scriam un articol in care vorbeam despre oportunitatile de investitii profitabile ale anului 2017 si in acelasi timp despre modul in care mi-am alocat investitiile pentru acest an. Pe parcurs lucrurile s-au mai schimbat insa nu foarte mult.

Anul 2017 a fost pana in acest moment un an fructuos din punct de vedere al investitiilor. Se vede ca suntem in vara economica.

Hai sa vedem care sunt rezultatele la 8 luni:

Investitii in cash si echivalent cash

Termenul de investitii in cash poate parea un non-sens, dar nu este. Este una dintre cele mai importante clase de investitii. Sunt banii cash pe care ii tii pentru oportunitati de moment.

De exemplu, vinde vecinul un teren urgent si are nevoie de bani in 2 zile sau apare o oferta publica initiala (IPO) sau o corectie temporara pe bursa. Pentru a profita de aceste oportunitati de moment trebuie sa ai cash sau echivalent cash (un instrument financiar pe care sa il poti transforma rapid in lichiditati).

Bineinteles ca nu am tinut banii la saltea si nici in depozite bancare. In afara de fondul de rezerva, depozitul bancar nu reprezinta o optiune de plasament pentru mine la ratele de dobanda care se ofera astazi.

Prin cash inteleg un instrument foarte lichid si cu un grad mare de siguranta. Pe harta mea aici se incadreaza fondurile de obligatiuni romanesti care investesc oricum in mare parte in titluri de stat si obligatiuni foarte bine cotate. Astfel, ma asigur ca am cat de cat un randament la suma lichida pe care o mentin.

In primele 8 luni, randamentul fondului de obligatiuni in care am investit a fost de aprox. 1.5%.

Prin cash mai inteleg si sumele cash pe care le tin in contul de actiuni pentru diferite oportunitati de moment.

Oportunitati de moment care au aparut in 2017 si de care am profitat:

  • IPO Digi si AAG – Aages SA (pe BVB) – ambele au fost investitii pe termen scurt si mi-au adus un randament de 5% in termen de 1-2 luni. Sincer, sunt destul de dezamagit. De obicei la IPO-uri randamentele sunt mult mai bune. Vezi aici randamentele la IPO Medlife si oferta secundara de actiuni la Petrom din 2016;
  • Speculatii pe termen scurt la balbele guvernului. Au fost in ultimele 2-3 luni multe declaratii care au afectat pe termen scurt bursa. Ideea este sa cumperi pe zvon si sa vinzi pe confirmare. Anul acesta a functionat ceas. Totusi, trebuie sa ai cunostinte solide financiare si fiscale pentru a evalua pe moment impactul dar mai ales PROBABILITATEA ca un anumit zvon sa se concretizeze sau nu. Daca nu ai astfel de cunostinte, mai bine nu te bagi;
  • Investitii in bancile listate la bursa (in and out). Recent am reintrat pe banci pentru ca ma astept ca profiturile raportate sa creasca pe final de an datorita cresterii consumului, cresterii ROBOR si de ce nu mecanismului de VAT split payment care practic aproape va dubla numarul de plati bancare (si comisioanele bancare) efectuate de firme catre furnizori.

Per total, clasa de investitii “cash” a adus un randament mediu de 5% la 8 luni mai ales datorita speculatiilor de moment facute pe bursa. Nu prea mult dar eu sunt multumit de ce a oferit aceasta clasa.

Investitii in monopoluri de stat platitoare de dividende

Aici intra utilitatile listate la BVB: Transgaz, Electrica, Transelectrica si Conpet. Eu am investit doar in primele 2 cu un randament (apreciere valore + dividend) de 28% la 8 luni.

Bun, sunt super multumit aici. Singurul meu regret este ca nu am investit si in Conpet (COTE) care a avut un randament de 46% si ca nu am investit mai mult in Transgaz care a avut un randament de 52%.

Apropo, aici imi strang eu banii de pensie 🙂

Investitii profitabile in actiuni de petrol si gaze

Clasa mea favorita si pe care am marjat cel mai mult in 2017, mizand pe aprecierea pretului petrolului cat mai ales pe o actualizare a valorii acestor actiuni in urma majorarilor pretului petrolului din 2016.

A fost o investitie, din punctul meu de vedere, cu un raport risk/ beneficiu disproportionata. Adica pretul petrolului se apreciase deja destul de mult inca din 2016 dar pretul actiunilor Petrom si Romgaz erau inca aproape de minime.

Rezultatul la 8 luni (crestere plus dividend) este de 25% la 8 luni.

Investitii in Obligatiuni

Aici ma refer la investita directa in obligatiuni, nu in fonduri de obligatiuni ca cele de la punctul 1. Am scris aici despre o astfel de oportunitati.

Randamentul este de aproximativ 10% (cupoane + crestere valoare) la 8 luni.

Investitii in Aur

Marea dezamagire a anului 2016 a dat roade in 2017 cu o crestere de 13% in dolari la 8 luni. Pacat ca devalorizarea dolarului in raport cu leul a mai sters din aceasta apreciere dar asteptarea mea este ca dolarul sa isi revina in raport cu leul in urmatoarele luni.

Per total sunt multumit. Investitia in aur reprezinta o asigurare impotriva unei crize subite mai mult decat o investitie care sa genereze randament.

Start-up

La inceputul anului am avut in vedere 2 proiecte de dezvoltat, dar momentan am ramas doar cu unul, cel de fata 🙂 – Proiectul StiintaBanilor. Nu am facut fata cu timpul la amandoua si am ales sa ma concentrez pe cel care imi este cel mai drag.

Voi reveni la sfarsitul anului cu analiza rezultatelor proiectului StiintaBanilor pentru anul 2017.

Investitia in Educatie (dezvoltare profesionala si personala)

Oau, aici am bagat tare anul asta. Aici intra dezvoltarea profesionala si personala:

  • Am finalizat scoala de coaching (6 luni) si mi-am luat acreditarea de coach de la ANC;
  • Tabere si masterminduri de coaching;
  • Un curs de psihologie aplicata de 3 luni intensiv;
  • Finalizare modul DCI 1 (Diamond cutter 1) si ma pregatesc sa fac si modului DCI 3 cu Geshe Michael Roach pe 24-25 Septembrie la Bucuresti;
  • Formator acreditat ANC;
  • Cateva zeci de carti de dezvoltare personala, finante personale, coaching, psihologie, spiritualitate.
  • 3 cursuri de finante personale si investitii;
  • Sute de articole si material online de investitii, finante personale, psihologie, coaching, marketing online, vanzari etc.
  • Plus sute de ore de practica in coaching si consultanta;
  • Si cea mai tare dezvoltare profesionala pe my main business line (consultanta fiscala) am primit-o de la Guvernul actual care a schimbat Codul Fiscal in fiecare luna. Practic am facut dezvoltare profesionala in fiecare luna invatand cate ceva nou si interesant despre fiscalitate. J

La cata dezvoltare am bagat anul asta ma mir ca am mai avut timp sa fac si bani. Dar am avut. 🙂 Intotdeauna imi fac timp sa fac si bani.

La investitii ratate nu am niciuna anul acesta. Tot ce am atins s-a transformat in aur. Nu, nu pentru ca sunt eu vreun geniu ci pentru ca asa este in vara economica. Toti cei care indraznesc devin Warren Buffet, pe moment… pe urma este jale.

Investitii pe care le-am analizat intens si la care am renuntat

  • Achizitia unei garsoniere – vezi analiza investitiei aici. Motivul a fost ca am gasit variante mai profitabile si cu un grad de risc mai mic si mai controlabil;
  • Investia in ETF pe indici bursieri din SUA. Motivul este posibilul bubble al sectorului tehnologic din SUA. Nu sunt foarte confortabil cu nivelul Bursei din SUA in acest moment;
  • Network marketing – am primit multe propuneri pe care le-am analizat – unele erau scheme piramidale altele nu erau pentru mine, deci am zis pas.
  • La partea de educatie: Eram gata gata sa ma inscriu la facultatea de psihologie incepand din toamna asta dar am zis ca este un pic prea mult chiar si pentru mine. Poate la anul.

Concluzie sau ce urmeaza pentru sfarsitul anului

Dupa primele 8 luni pot sa spun ca majoritatea initiativelor mele au avut succes si au fost bine alese. Cu siguranta ca as fi putut maximiza profiturile daca eram mai “bull” pe piata de actiuni dar trecand deja printr-o criza majora in 2008-2009 prefer sa imi pastrez plase de siguranta.

Strategia pentru sfarsitul de an:

  • Cash-ul si aurul vor ramane ca plase de siguranta pentru o eventuala criza;
  • Cash-ul va fi folosit cu moderatie pentru investitii pe termen scurt pe eventuale corectii temporare de trend pe bursa si alte oportunitati;
  • Actiunile de utilitati reprezinta investitii pe termen lung si foarte lung, pentru pensie J;
  • Mentinere expunere pe restul actiunilor + stop loss (lichidare) la o corectie mai serioasa;
  • Investitiile in educatie se vor mai tempera – este timpul sa aprofundez toate materiile si materialele studiate;
  • Investigat noi oportunitati: Criptovalute si P2P leanding pentru diversificare + ceva obligatiuni interesante care se anunta pe BVB, de exemplu obligatiunile Medlife;
  • Plus multe multe lucruri faine pe care le pregatesc pentru comunitatea StiintaBanilor.

Dupa cum puteti observa din descrierea fiecarei investitii, am intrat doar in acele investitii care ofereau un raport risc/ beneficiu disproportionat, adica castigul potential era mult mai mare decat pierderea potentiala. Cel putin conform propriilor mele analize.

Aici este cheia in a deveni un invesitor care obtine profituri in mod consistent, in refuzul a 90% dintre oportunitati si acceptarea a acelor 10% dintre ele care ofera un beneficiu mult mai mare decat riscul atasat.

Acest concept este explicat foarte bine in cartea lui Tony Robbins Banii: Stapaneste jocul, printre multe alte strategii si tehnici de investitii. Studierea acestei carti este un minim de educatie pe care trebuie sa o ai inainte de a face investitii.

Ne apropiem de ultimul trimestru din anul 2017 si ma simt ca gradinarul lui Lorand Soares Szasz, dupa un lung sezon de plantat si ingrijit culturi. Usor, usor simt ca ne apropiem de toamna, cand rodul muncii noastre va fi bun de cules. Dar inca nu suntem acolo, mai avem de muncit, de studiat, de pus osul la treaba.

Mai reanalizam situatia investitiilor la sfarsitul anului, cand tragem linie.

Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii personale si o documentare a progresului meu din acest an. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.

Numai bine si spor in toate!

Valentin

PS. Tu in ce vei investi pana la sfarsitul anului 2017?

PSS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:



  
 

 

Similar Posts

16 Comments

  1. Interesantă analiză! Cît de des faci astfel de analize într-un an? ”La opt luni” mi se pare un termen ales cam aleatoriu, nu? sau mă înșel eu!

  2. La 8 luni cu ocazia finalului perioadei de vacanta. Analiza o fac lunar. Am vrut sa public analiza la 6 luni dar am tot fost plecat vara asta si nu am apucat să scriu un articol detaliat.

    1. E interesant de scris si deciziile pe care le iei in urma unei analize lunare (de genul – nu mai investesc in actiunile X ptr ca se intampl asta sau ma astept sa se intample asta.)

  3. Felicitari pentru articol si pentru investitiile reusite. Am o curiozitate, cum ai timp pentru atat de multe activitati? Ai si job normal sau reusesti sa traiesti doar din investitii?

  4. Salut Andrei,

    Iti multumesc pentru aprecieri. Am si job normal si doi copii mici 🙂 Cum reusesc? Este o intreaga arta: disciplina, prioritizare, motivatie si de multe ori sacrificiu.

  5. Companii monopol de stat. Ai nimerit excelent anul acesta, pe langa dividendele mari date de ei in mod normal a mai venit si PSDul sa le ceara marirea lor apoi extra dividende din rezervele lor (nici nu stiam ca se poate). Intentionez sa investesc in asta dupa ce termin ipoteca, sper sa nu le distruga PSD ul pana atunci 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *