investitii pasive

Investitii pasive sau active?

In primul rand vreau sa punctez faptul ca indiferent de situatia ta personala de acum, oricat de bine pus la punct financiar te simti, eu consider ca TREBUIE sa investesti pe termen lung pentru a spera la o viata decenta pe viitor.

Obiectivul de independeta financiara este frumos, realizabil si nu imposibil de atins (cu rabdare si perseverenta) dar obiectivul de a avea suficient venit pasiv la pensie, pe langa pensia minuscula care ti se pregateste, este o chestiune inca si mai importanta. Vrem sa ne bucuram de viata si mai incolo, nu doar acum, nu?

Acum, sunt 2 mari curente in investitii: investitii pasive si investitii active. Si in randurile de mai jos voi explica ce reprezinta fiecare, cu avantajele si dezavantajele specific.

Investitii pasive

Sa investesti pasiv inseamna:
 1. Sa investesti constant (luna de luna, trimestru de trimestru, an de an etc.);
 2. Sa aloci investitiile constante pe 3-4 clase de active diferite in anumite procente (imobiliare, actiuni, obligatiuni, marfuri, aur etc.);
 3. Din cand in cand sa rebalansezi, adica sa vinzi din ce ai prea mult si sa cumperi din ce ai prea putin.
Avantaje:
 1. Simplu de realizat si de urmat;
 2. Rezultate mai bune decat investitiile active in peste 90% din cazuri;
 3. Investitia de timp este infima (cateva ore pe luna);
 4. Asigura o disciplina si cadenta extraordinara a investitiilor, ceea ce asigura o acumulare a averii personale in timp.
Dezavantaje:
 1. Pierderea oportunitatii de a cumpara masiv “cand este sange pe strazi”;
 2. Pierderea oportunitatilor de marcare masiva de profit pe termen scurt;
 3. Te vor “manca degetele” sa te abati de la traseu.
Exemplu:

Am 100,000 EUR: Alocare: 50% imobiliare (50,000 EUR), 25% actiuni SP500 (25,000 EUR), 25% titluri de stat (25,000 EUR).

Investesc constant 1000 EUR pe luna, evident in cele 2 active financiare SP500 si titluri de stat in proportii de 500 EUR si 500 EUR (nu pot cumpara o bucata de garsoniera in fiecare luna).

investitii pasive

Dupa 5 ani, recalculez si vad ce am de facut pentru a reveni la procentele initiale: 50% imobiliare, 25% actiuni, 25% titluri de stat. Probabil ca va trebui sa vand ceva actiuni si titluri de stat si sa cumpar inca un imobil. Sau daca nu am inca bani de un nou imobil de inchiriat mai continui cativa ani in acest ritm…

Investitii active

In primul rand, investitiile active nu inseamna trading, adica investitii pe termene scurte si foarte scurte (cateva ore, zile etc.). Acestea sunt rezervate traderilor profesionisti care se ocupa doar cu asta.

Investitiile active inseamna:
 1. Investitii pe alocari de active in functie de ciclurile economice;
 2. Profitarea de oportunitati de moment (IPOs, corectii intermediare ale pietelor bursiere, cumpararea de active “stresate”);
 3. Urmarea unor trenduri financiare, economice;
 4. Investitii cu raport risc/ beneficiu disproportionat.
Avantaje:
 1. Este modul in care investesc marii investitori dar si multi investitori mai mici care sunt seriosi (nu de genul diversific totul in bitcoin 🙂
 2. Daca sunt facute bine, pot aduce randamente mai mari decat investitiile pasive;
 3. Control mai mare al investitiilor si riscului;
 4. Poti profita de oportunitatile de moment.
Dezavantaje:
 1. Investitia de timp este mult mai mare;
 2. Riscul de a scoate randamente sub un investitor pasiv este REAL si se intampla destul de des in practica;
 3. Necesita mult mai multe cunostinte.
 4. Desi au potentialul de a aduce randamente mai mari, in realitate marea majoritate a investitorilor activi obtin randamente sub cele aduse de investitiile pasive.
Exemplu:

Aici, fiecare investitor are propria strategie 🙂 In general se merge pe ideea de a cumpara ceva ieftin si a vinde scump + identificarea de active “stresate” care sa asigure un cash-flow cu randament superior.

investitii active

Dupa cum spuneam, merg foarte bine pentru investitorii seriosi, care nu sunt lacomi (lacomia strica totul) si inteleg ca pentru a avea succes trebuie sa puna osul la treaba, adica la studiu.

Concluzie

In primul rand, daca nu esti foarte pasionat de investitii, nu prea are sens sa te bagi pe investitii active. Nu vei avea motivatia si placerea de a studia in detaliu fenomenul pentru a putea sa obtii mai mult decat un portofoliu pasiv.

In al doilea rand, pentru a avea succes in investitii active, trebuie sa ai si timpul si resursele pentru a investi in educatie ta. Nu se fac dupa ureche. Dupa ureche au facut investitii active cei din “cripto” si au pierdut 80% din bani in 2017-2018. 🙂

Pentru cele mai multe persoane ocupate, investitiile pasive sunt cele mai potrivite, desi nu contest faptul ca am clienti care fac investitii active excelete. Atentie, aceste persoane aloca timp saptamanal, daca nu chiar zilnic acestor investitii.

Eu personal am si un portofoliu pasiv – long term, nu imi bat capul cu el, cat si un portofoliu activ pe care il gestionez pentru a profita de oportunitatile de moment.

Portofoliul pasiv imi ofera stabilitate pe termen lung.

Portofoliul activ imi ofera posibilitatea de a profita de situatii punctuale, cum a fost celebra Ordonanta 114 din decembrie 2018 sau sa profit de diverse trenduri pe termen mediu si scurt.

Vezi cum si/sau ce combinatie ar functiona pentru tine.

Indiferent de varianta aleasa, este esential sa studiezi si sa investesti in cunostinta de cauza.

Mult succes!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

One Comment

 1. Scurt si la obiect, foarte bine scris, felicitari!
  Vroiam sa va intreb: poate un roman sa investeasca in S&P 500? Am incercat sa vad daca la bancile mari de la noi e o astfel de posibilitate insa nu am gasit decat pachetele lor proprii cu randamente foarte mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *