Invinsii si invingatorii crizei

Invinsii si invingatorii crizei

Dupa socul initial, foarte dur si rapid, al acestei pandemii, cu toate consecintele reale sau potentiale pe toate planurile, am ajuns la concluzia ca ar fi timpul sa ma repliez. Acelasi lucru ti-l recomand si tie: sa te repliezi.

Viteza evenimentelor si amploarea lor a fost pur si simplu ametitoare. Intr-o luna, am trecut de la business as usual, la carantinati in casele noastre si cu posibilitatea de a iesi doar cu bilet de voie, pericolul constant de a fi afectati de un virus aproape necunoscut si pentru care nu exista tratament si cu sursele de venit zdruncinate, investitiile devalorizate si perspective apocaliptice pe toate planurile.

Eu personal nu am fost total prins nepregatit, nici financiar, nici mental, nici emotional, pentru ca sunt un risk freak.

Pregatirea intiala

Financiar Am trait toti acesti ani sub spectrul crizei din 2008, cand mi-am pierdut aproape 80% din portofoliu, astfel, am intrat in aceasta criza cu un portofoliu conservator-moderat. Cei care mi-ati urmarit portofoliul in 2019 ati vazut cum alocarea pe actiuni a tot scazut de-a lungul anului, ajungand la sfarsitul anului 2019 sub 15%.

Surse de venit Desi am multe surse de venit, atat pasiv, cat si activ, am vazut cum foarte rapid majoritatea au fost afectate. Totusi, avand mai multe surse si, cel mai important, un standard de viata mult sub posibilitati, pot sa imi asum temporar aceste scaderi. In cel mai rau caz, am fondul de urgenta care imi poate asigura cheltuielile de trai minimum 1 an.

Emotional Am trait in ultimii 5 ani doua crize majore in viata personala. Le-am resimtit la momentul respectiv ca pe o moarte metaforica. Pentru a putea trece peste acele crize, am “trait” emotional, in imaginatia mea, toate scenariile posibile: saracie, abandon din partea familiei si a celor apropiati, desconsiderare din partea societatii, chiar si moartea in singuratate. A fost singurul mod prin care am putut trece cu bine peste acele evenimente de viata.

Mental: Am invatat cum sa imi calculez in avans miscarile si sa judec viitorul pe baza de probabilitati, sa iau in considerare toate scenariile posibile, sa concep planuri de back-up si, cel mai important, cum sa jonglez cu mintea mea astfel incat sa ma echilibrez emotional.

Si totusi, nu am fost pregatit suficient. Mai aveam nevoie de cativa ani sau macar un an. Crizele personale anterioare mi-au epuizat resursele si nu am avut timp sa le refac. Pe de alta parte, m-au facut mai rezilient.

Multe dintre pregatirile mele au fost prinse exact la mijloc. De exemplu, casa de langa Bucuresti pe care o construim mai avea nevoie de cateva luni pentru a fi amenajata cu tot ce trebuie si pentru a ne putea muta toata familia acolo.

Am fost prins exact ca o armata in plina organizare, atacata fulger de inamic.

Exact ca o astfel de armata, surprins de atacul fulger, am reactionat prin a contraataca la fel de fulger.

Undeva pe drum insa mi-am dat seama de unele lucruri.

Replierea

Trigger-ele au fost urmatoarele:

  1. Ceva ce a spus Lorand Soares Szasz in webinarul tinut impreuna saptamana trecuta: “nu conteaza viteza de intrare in curba, ci viteza de iesire din curba”
  2. Ceva ce a spus mama mea zilele trecute: “poate va iesi si ceva bun in urma acestei crize”
  3. Ceva ce a scris un blogger anonim numit Reportaje-Live intr-un post: In urma acestei crize vor iesi invingatori si invinsi” + dezvaluirea ca pana si el (care mi se pare super risk freak) simte ca nu este suficient de pregatit pentru aceasta criza.

Pot parea cuvinte banale, metafore, truisme insa, atunci cand faci liniste in mintea ta, orice cuvant poate reprezenta o pilda de intelepciune.

Poate ca faptul ca nu am fost pregatit, atat cat mi-as fi dorit, pentru un asfel de eveniment, va fi in favoarea mea.

Va trebui sa ma bazez mai mult pe resursele interioare decat pe cele exterioare. Sa devin un magician si un strateg mai bun in gestionarea acestei crize.

Acelasi lucru ti-l recomand si tie.

Sanatatea si prosperitatea ta si a familei tale depind de asta.

Deciziile si actiunile pe care le vei lua in urmatoarele luni iti vor influenta masiv viitorul.

Invinsii acestei crize isi vor pierde in primul si in primul rand capacitatea mentala de a lupta pentru ei si familiile lor. Va interveni ratarea. Se vor multumi cu o viata banala si lipsita de satisfactii si vor sustine si mai tare ca “nu se poate” si ca “altii sunt de vina”.

Invingatorii vor trece la un cu totul alt nivel din toate punctele de vedere.

Acum este momentul replierii, momentul in care analizam cum am reactionat in ultima luna, ce greseli am facut si facem strategia pentru urmatoarele luni.

Cateva puncte esentiale

1. Protectia sanatatii

Ramane prioritatea numarul unu. Nu conteaza ce zic unii si altii referitor la pericolul acestui virus sau ca este mortal sau ca este banal. Important este ca tu sa te protejezi. Fie ca este mortal sau banal, NU vrei sa te imbolnavesti in acest moment, nu vrei sa ai treaba cu spitalele, carantine severe sau alte complicatii. NU in perioada asta.

De asemenea, ar fi bine sa nu iti faci nici alte probleme de sanatate in perioada asta. NU vrei sa ai de-a face cu spitalele acum.

Ai grija de sanatatea ta in primul rand prin metodele la indemana oricui: stare emotionala pozitiva, somn, alimentatie, miscare.

Restul sfaturilor ti le poti lua de la medici, specialisti, nu de la mine.

“What de we say to the God of Death? Not Today” – Syrio Forel, Game of Thrones

2. Opreste zgomotul de fond si fii calm

Pentru a putea gandi, opreste zgomotul de fond: nu intra in dispute, nu mai asculta teorii conspirationale, nu te mai uita la stiri decat atat cat sa ramai informat asupra “faptelor”. ATAT.

Tine minte ca in astfel de momente poti fi usor tinta manipularilor. Daca nu esti tu manipulatorul, cel mai probabil esti obiectul manipularii.

Fii constient ca esti prins intre torenti de informatii trunchiate, manipulari, gloate de oameni speriati si agresivi.

Istoria ne poate ajuta sa intelegem ce se intampla.

Logica elementara.

Ceea ce vedem cu ochii nostri.

Datale concrete, dar si aici de facut corelatii. Nu ai niciun control asupra modului in care se colecteaza acele date.

In final, vom vedea chiar si ca aceste date ne ajuta mai mult sau mai putin.

Ceea ce conteaza cel mai mult: Logica elementara.

Este logic sa iti protejezi sanatatea, indiferent cat de ucigas sau nu este acest virus.

Este logic sa fii pregatit financiar pentru a rezista un termen lung (mai lung decat majoritatea), indiferent daca incetinirea economiei va mai dura 2 luni sau 2 ani.

Este logic sa iti mentii calmul, chiar daca situatia este disperata sau va trece totul in cateva luni.

Un citat din Game of Thrones care m-a inspirat:

“Don’t fight in the North, or the South. Fight every battle, everywhere, always, in your mind. Everyone is your enemy, everyone is your friend, every possible series of events is happening all at once. Live that way and nothing will surprise you. Everything that happens will be something that you’ve seen before.” Lord Baelish, Game of Thrones

3. Atasamentul fata de bani

Daca esti prea atasat de bani, vei tine de ei pana se va termina aceasta situatie si inca vreo 3 ani dupa. Nu vei beneficia de revenirea care foarte probabil va urma dupa aceasta criza.

Studiaza istoria. Vezi criza din 2008, vezi pandemia din 1918, vezi situatia din cele doua razboaie mondiale etc.

Sunt doar bani, tu i-ai facut, tu ii vei face din nou. Tu esti cel mai important, nu banii tai.

Nu fi dezamagit daca ai pierdut sau pierzi bani in aceasta perioada, fie din salarii, fie din afaceri, investitii etc.

Este normal sa mai si pierzi bani, asa cum a fost normal sa castigi bani in ultimii multi ani de prosperitate.

Economia, viata, totul functioneaza in cicluri. Tu trebuie sa intelegi acest lucru.

Asa cum te-ai bucurat in perioada 2013-2019 de cresteri financiare pe toate planurile, asa trebuie sa accepti ca 2020 iti poate aduce si pierderi.

Tine minte ca anii buni sunt mult mai numerosi decat anii slabi. Data viitoare cand vei avea un an bun, fii recunoscator si pune bani deoparte pentru anii mai putin buni.

Cine nu risca nimic, nu castiga nimic.

4. Cresterea personala

In aceasta perioada ai doua optiuni:

  1. Involuezi la nivel de pulsiuni de baza: papica, sex, agresivitate, spirit de turma, frica, lipsa de inteligenta, inghite tot …
  2. Evoluezi pe toate planurile si te intaresti. Vei fi mandru de tine la finalul acestei experiente.

Cand presiunea din exterior este mare, abia atunci poti sa arati cat de puternic esti in interior.

5. Pilonii pe care te bazezi

Relatia cu familia.

Relatia cu mentorii tai.

Relatia cu divinitatea.

Resursele materiale pe care le ai.

Resursele interioare pe care le ai.

Construieste-ti piloni puternici de sustinere pentru perioada asta si fii pregatit ca unii sa se prabuseasca.

In final, fa astfel incat UNUL sa nu se prabuseasca niciodata.

La mine, in crizele mele anterioare, au fost momente cand toti pilonii s-au prabusit, mai putin unul: Relatia cu Dumnezeu.

Dar acesta a fost doar cazul meu. Tu stii mai bine care iti sunt pilonii si care este acel UN pilon care nu cade niciodata. Important este sa existe.

“When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives.” Sansa Stark, Game of Thrones

Concluzie

Sunt multe moduri in care poti gestiona mai bine situatia actuala, astfel incat sa treci cu bine prin aceasta situatie si chiar sa profiti de oportunitatile care apar.

Dupa cum ai vazut mai sus, am dat cateva citate din Game of Thrones. Este una dintre metodele mele de gestionare a fricii si stresului – fantazare. Este un mecanism de coping. Este in regula sa il folosesti, atata vreme cat esti constient de ceea ce faci.

Sunt multe “jocuri mentale” pe care le poti face pentru a-ti linisti mintea si emotiile.

Important este sa fii constient de ele.

Tine minte:

“Fear cuts deeper than swords.” — Arya Stark, Game of Thrones.

Acum ca te-ai linistit si poate te-ai si amuzat un pic, te indemn sa iti faci planul de bataie pe urmatoarele 12 luni.

Stay safe. Stay strong. Love one another!

Valentin

PS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

PSS. Pentru a trece cu bine peste criza, iti recomand cursul De neinvins: Cum sa treci cu bine peste orice criza.

Similar Posts

17 Comments

  1. Nici nu mă așteptam să gândești altfel…
    Cred că de aceea ne și place felul tău de a problematiza.
    Mulțumim 🙂
    Ioana Eremia

    1. Simplu, concis, dramatic, analitic, vizionar, profund, încurajator! Felicitări și mulțumiri Valentin, rămâne ca fiecare să-și caute și să-și folosească resursele cu cât mai multa pricepere astfel încât la ieșirea din acest carambol să-și mulțumească pentru sporirea în înțelepciune în special!
      Doamne ajuta!

  2. Cred ca e unul dintre cele mai bune articole scrise de tine, pe care le-am citit!
    Foarte inspirational in aceste vremuri tulburi!
    Multumim!

  3. Bună Valentin! Multumesc pentru acest articol genial, pe mine m-ai inspirat cu fraza : “Sunt doar bani, tu i-ai facut, tu îi vei face din nou”. Chiar asa este, iti doresc si tie sa te redresezi cât mai repede!

  4. Foarte bun articolul, util și inspirațional. Subscriu și eu la Pilonul Principal = Dumnezeu. E foarte bine să avem valorile și principiile puse în ordine, ne ajută să trecem cu bine prin orice.
    Mulțumesc, succes și… Să mai scrii!

  5. parca as fi auzit un politician in campania electorala, lauda de sine cat cuprinde ( in perioada asta e greu sa te laude altii probabil desi vad cativa care au sarit cu limba …), limbaj de lemn corporatist, citatele din mamica sunt tari intr-un articol in care pare ca autorul e buricul universului (poate mamica e cap de lista la mentori) ca de altfel si citatele din Game of Thrones dar cu toate astea poti aduna si idei interesante ( nu ca ar fi si originale )

  6. Buna! Nu rețin in ce contex am descarcat e-book-ul in telefon dar astazi l-am citit si mi-a placut. Am tras multe învățăminte si m-am certat putin pentru atitudinea delasatoare. Dupa lecturare am intrat si pe blog si am citit acest articol, mi-a placut. O sa intru mai des. Succes in continuare!

  7. Da, e o problema pt cei care au trait din bula economica si s-au obisnuit cu un standard de viata peste venituri.
    Economia actuala s-a dovedit ca este ca un castel din carti de joc si ca nu are mai nimic sustenabil/durabil in spate…
    Din pacate banii nu pot cumpara multe resurse asa ca ei sunt speculativi…
    Desi universul este infinit si are resurse infinite nu am putea cumpara cu toti banii de pe Pamant nimic, ori asta nu reprezinta vre-o bogatie. Iar Universul chiar are bogatie infinita…pe care noi ne-o limitam prin bani…
    Economia bazata pe resurse este cea reala nu cea bazata pe bani.
    Daca mergi pe Marte ai nevoie de resurse nu de bani.
    Doar noi masuram asta in bani si astfel suntem atrasi intr-o sclavie ieftina…
    Cei bogati cu adevarat au resurse…

    Criza usoara, va doresc!

  8. Doar la doi ani de la izbucnirea Pandemiei am aflat de existenta acestui Blog.
    Pe mine, Pandemia m-a gasit in America de Sud si anume in Ecuador, unde mi-am petrecut doi ani si jumatate din viată. Bineințeles, ultimul an a fost acela in care aceasta nouă forma de viața ( virusul) orientată pe deplin impotriva impotriva omului, mi-a tot amânat reintoarcerea pe pământul fagăduinței ,care pentru mine se numea Europa. Am avut ocazia sa cunosc culturi si civilizații diferite. Am avut ocazia sa reflectez asupra puterii mele de reziliență, de adaptare, de intelegere a ceea ce pot sa accept sau nu. Este o mare diferența intre a intelege si a accepta. A fost timpul in care mi-am pus si bazele invatării unei noi limbi, a limbii germane. In Martie 2021 ,in sfârsit m-am intors in Europa ( Austria)
    M-am simtit ca si Alice in Tara minunilor cand am ajuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *