Lecturi recomandate
Dragilor, eu nu am fost vreun mare cititor la viata mea in perioada copilariei, studentiei sau tineretii foarte timpurii. Intotdeauna am crezut ca mie nu imi place sa citesc dar s-a dovedit de fapt ca mie nu imi placea sa citesc ce lecturi recomandate aveam la scoala. Si acum ma ia somnul cand ma gandesc la Sadoveanu.
Ideea este ca undeva dupa 26 de ani, viata mea a devenit mult mai complexa, odata cu provocarile unei cariere intr-una dintre cele mai mari companii de consultanta de pe piata, cu venirea crizei care m-a afecat destul de mult in 2008-2009 si cu viata de proaspat casatorit si proaspat tata. Si atunci am inceput sa citesc de nevoie, nu de placere.
Am continuat acest obicei al cititului pana in ziua de astazi. In general inca citesc de nevoie (carti de educatie) dar acum o fac din placere :).
Se spune ca in medie, un CEO citeste peste 60 de carti pe an. Eu citesc in jur de 40 de carti. Vezi de ce nu sunt CEO? 🙂 inca…
Lecturi recomandate
In general eu citesc sau recitesc carti pe baza nevoilor mele curente:
1. Musai List – Octavian Pantis
In ultimul timp am simtit ca ma sufoc din cauza multiplelor proiecte si taksuri de rezolvat asa ca de nevoie am pus mana pe cartea (mai precis audiobookul) lui Octavian Pantis si am reparcurs-o.
Ce am invatat din ea? Multe tehnici de time management care functioneaza.
Un exemplu de tehnica: daca ai multe taskuri de rezolvat, grupeaza-le pe categorii: ai 7 telefoane de dat, 4 emailuri, 3 calcule, fa-le grupat: la inceput ce este mai greu: calculele, apoi emailurile, apoi telefoanele – le dai pe toate unul dupa altul, nu intre 2 emailuri si 3 calcule.
De data asta, am descoperit cu placere si elementele mai profunde ale cartii (partea de time management este un pic cam seaca, desi foarte buna in sine).
Prima parte a cartii iti va dezvalui cum sa abordezi corect activitatea ta de la job, in functie de ce fel de job ai (in mod asumat): serviciu, cariera sau vocatie. Foarte utila aceasta parte a cartii.
In ultima parte a cartii vorbeste despre viata ca un tot si cum sa fii eficient in a aloca timp pentru ce este cu adevarat important pentru tine.
Dragilor, timpul este cea mai importanta resursa a noastra. Recomand cartea Musai List cu toata caldura pentru toate tehnicile si metodele explicate si nu numai. Pentru mine au functionat multe dintre tehnici si am ajuns sa le folosesc instinctiv.
2. Practical Leadership – Octavian Pantis
Dupa ce m-am entuziasmat cu Musai List, am zis sa continui cu Pantis.
Practical Leadership este mai mult un manual de management. Tehnici de management bune dar mult prea tranzactionale si lipsite de … suflet, dupa parerea mea.
Eu am folosit cateva elemente de management din aceasta carte cu echipa mea si da au functionat dar au functionat si pentru ca intentia mea a fost pozitiva. Altfel, astfel de tehnici de management se folosesc si pentru manipulare, ceea ce este trist.
O recomand pentru toti cei care conduc echipe si pot doar sa sper ca cei care o citesc au si un fond bun, altfel va crea niste mici manipulatori.
3. Principle centered leadership – Stephen R. Covey
Dupa lectia de management corporatist al lui Pantis (care se poate transforma usor in manipulare) am vrut sa imi clatesc mintea si sa ajung la esenta leadershipului – Leadership bazat pe principii.
Am ascultat audio, nu stiu daca exista si carte scrisa. Pot sa spun doar oaaaau, o carte foarte profunda, foarte puternica si reala.
Acesta este leadershipul real, cel descries de Stephen R. Covey, un leadership bazat pe principii de moralitate, respect si empatie dar in aelasi timp atat de puternic, statornic si eficace.
Leadershipul bazat pe principii este leadershipul bazat pe legile naturale ale lumii, principii care functioneaza de fiecare data, in orice situatie.
Plus ca sunt si sectiuni foarte amuzante in care Stephen Covey face misto de stilul corporatist de leadership, ala pe care l-a descris Pantis. 🙂
O recomand din inima pentru toti cei care vor sa fie liderii de azi si de maine ai unei lumi mai bune.
4. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey
Dupa entuziasmul dat de Principle centered leadership, am revizitat cartea de capatai a lui Stehep R. Covey – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace.
Este una dintre cartile care m-au format pe mine, in mod definitiv si irevocabil.
Cele 7 deprinderi sunt:
- Fii proactiv
- Incepe cu gandul la final;
- Pune prioritatile pe primul loc
- Gandeste castig-castig
- Incearca mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles;
- Actioneaza in sinergie
- Ascute ferastraul.
Par simple si par ca le-ati mai auzit de undeva, poate pentru ca toata lumea a preluat de la el. Omul a fost un geniu.
Dragilor, nici nu pot sa va descriu cat de mult au contribuit aceste deprinderi la constructia mea.
Daca nu ati studiat-o deja (studiat nu citit) va recomand din toata inima.
Concluzii
Cel mai important sfat pentru a iesi din spatiul de acumulare de informatii si a ajunge sa aplici ceea ce citesti este sa citesti in functie de nevoia ta de moment. Daca ai nevoie de time management, citeste time management, daca ai nevoie de parenting, despre parenting, daca vrei sa investesti la bursa in perioada imediat urmatoare, citeste despre investitii la bursa si tot asa.
Spor la lectura dragilor!
Valentin
PS. Tu ce lecturi recomanzi?
PSS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.
PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Introdu-ti adresa de email mai jos pentru a primi continuarea povestii direct pe email:
Salut, Musai List tocmai citesc acum, intr-adevar o carte utila.
M-ai facut curios cu cu cea de a doua carte a lui Pantis, cred ca m-ar ajuta pentru ca de o luna de zile am si eu oameni in subordine si inca am momente cand nu stiu cum sa ma comport cu ei.
Cele 7 deprinderi am citit-o anul trecut parca, intr-adevar trebuie studiata, nu citita, cred ca abia la a doua lectura o voi intelege pe deplin.
Eu mi-am format un obicei si citesc mereu 2 carti in paralel, una acasa (de obicei care e mai groasa/grea) si una pe drumurile zilnice, o port in rucsac.
Salut Andrei, da e buna cea a lui Pantis pentu abordari practice cu oamenii din echipa iar cea a lui Stephen Covey Principle Centered leadership pentru principiile din spatele actiunilor. Daca le combini pe amandoua ies cele mai bune rezultate.
Salut Valentin. Am citit si recomand cu deosebita caldura cartea lui Liviu Pasat – Obiceiuri care fac toti banii. Am gasit in cartea lui Liviu, structurat intr-un dialog Socratic absolut cam tot ceea ce trebuie sa sti referitor si adaptat la bani in spatiul nostru geografic si adaptat nevoilor noastre. Am recitit cartea si efectiv am perceput si mai bine mesajul. Urmeaza sa o citesc si a treia oara. A devenit efectiv ca un fel de Biblie Finanicara pentru mine si – DA. Functioneaza..
Salut Lucian. Multumesc pentru recomandare!
Esentialismul https://carturesti.ro/carte/esentialismul-1037665?utm_source=2parale&utm_medium=quicklink&utm_campaign=a34d1ec85