Ma tem de corectii bursiere

Ma tem de corectii bursiere. 10 actiuni de facut

Am primit o intrebare interesanta si ma gandesc ca raspunsul ar fi de interes pentru tine.

Intrebarea a sunat cam asa: “Portofoliul meu la bursa a inceput sa prinda ceva greutate. Acum este super, am cresteri, ma bucur, dar acum incep sa ma tem cum voi reactiona in caz de corectie de 10-15-20% sau mai mult, cand mi se vor evapora mii de euro din portofoliu”.

Raspuns cu liniuta, aplicabil pentru investitii pe termen lung.

 1. Termen lunginseamna termen lung, adica peste 10 ani. Pe tine te intereseaza cat vor valora actiunile (ETF-urile) peste 10 ani sau mai mult. Pe tine chiar te avantajeaza daca ETF-ul X scade anul acesta cu 20% si poti sa il cumperi la acest pret. Astazi ai doar pretul de cumparare (care ar trebui sa fie cat mai mic) vs. maine (in 10-15-20 de ani) cand vei avea pretul de vanzare (de fapt acesta ar trebui sa fie cat mai mare).
 1. Faci DCA (investitii lunare)– acest lucru deja te protejeaza partial de corectii pentru ca tu vei face achizitii si in perioade de corectie. Cata vreme investesti in ETF-uri diversificate pe sute si mii de companii tu trebuie sa intelegi ca aceste ETF-uri vor capta profiturile viitoare ale acestor companii. Pe termen scurt piata evolueaza in functie de multi factori (sentimental pietei, ratele de dobanda, factori politici, raportari financiare la trimestru etc.), insa pe termen lung cresterea compusa este data in esenta de profiturile companiilor.
 1. Ai portofoliu diversificatin care, pe langa actiuni, ai si titluri de stat si posibil si aur. In timpul corectiilor, vinzi din instrumentele defensive (titluri de stat si aur) si cumperi actiuni.
 1. Cost mediu mai mic– daca faci investitii pe termen lung, atunci dupa cativa ani ai toate sansele ca detinerile tale sa aiba zeci de procente pe plus. Daca ai cumparat ceva acum x ani care are astazi +300%, o corectie de 10-20-30% nu mai este atat de dureroasa. Tu esti oricum pe plus si scaderea mananca din randamentele anterioare. Pe de alta parte, daca stai in piata doar perioade scurte, de 1-2 ani, ai toate sansele ca o corectie de 10-20% sa iti manance din banii depusi de tine. Asta este mult mai dureros.
 1. DCA mai temperat cand ai maxime dupa maxime. Cand traversezi perioade de maxime dupa maxime, o idee care te poate ajuta (mai mult psihologic) ar fi sa investesti lunar sume mai mici. Daca in mod nomal investesti 500 de euro pe luna, in perioadele de maxime dupa maxime poti investi doar 250 de euro pe luna si restul de 250 de euro ii pastrezi cash pentru eventuale corectii.
 1. In perioadele de corectie poti intra suplimentar la fiecare -5% folosind cash-ul strans la punctul 5. Cand ajungi la fundul sacului incepi sa vinzi din instrumentele defensive de la punctul 3.
 1. DCA (investitii lunare) se face doar pe unele active care au sanse mici/ minime sa dispara: ETF-uri, in special, posibil si pe actiuni blue chips si, mai nou, pe crypto consacrate (aici ai risk-reward pozitiv pentru DCA din punctul meu de vedere). Nu se face DCA pe companii “tinere sperante” sau in declin sau despre care nu stii prea multe.
 1. Focus pe venitul activ. Cand esti concentrat pe a produce bani, nu mai stai toata ziua cu ochii pe cotatiile bursiere. Nu te mai impresioneaza un minus 3% intr-o anumita zi sau articolele omniprezente cu “vine criza…”.
 1. Diversifica si pe imobiliare – eu tintesc un anumit procent din averea personala in imobiliare mai mult pentru siguranta investitiei si mai putin pentru randamente superioare. Scot randamente mult mai mari din bursa. Totusi, psihologic, ma ajuta mult faptul ca o parte din munca mea de pana acum este stocata in imobiliare care sunt mai putin volatile si, de bine, de rau, tot aduc un venit pasiv. Pot sa fiu mult mai relaxat cu volatilitatea bursei si chiar cu ideea ca bursa s-ar putea inchide o perioada din cauza unor dezastre/ evenimente extraordinare.
 1. Nu incurca portofoliul pe termen lung cu cel pe termen mediu/ scurt – poate vrei sa faci si speculatii sau investitii pe termene medii de 1-2 ani. Este in regula, insa, ar fi bine sa nu le amesteci cu cele pe termen lung. Ideal este sa le ai la 2 brokeri diferiti. Daca le ai pe aceeasi platforma, ar fi bine sa fie instrumente separate. Exemplu: nu investesti intr-un ETF pe SP500 pe termen lung, dar te gandesti sa mai bagi si fondul de urgenta in acel ETF, asa, ca o speculatie temporara pana luna viitoare.

O parte dintre punctele de mai sus au ca scop protectia psihologica a investitorului impotriva unor decizii proste care sa cauzeze pierderi mari.

Nu sunt facute pentru a aduce randamente ideale.

Sunt facute pentru a te tine de plan pe termen lung si pentru a profita de dobanda compusa a randamentelor.

Are sens aceasta abordare pentru tine?

Similar Posts

4 Comments

 1. Faina lista, o sa prinda bine, in special celor care o sa treaca (cred ca in curand) prin prima corectie mai zdravana a vietii lor de investitori 🙂

  Lipseste un element important: Este foarte important sa-ti faci o strategie in acest sens in “vremuri bune”, atunci cand e relativ liniste pe piata. In acea perioada, o sa ai mintea limpede, poti gandi lucrurile, poti analize posibile solutii etc. Dupa ce identifici elementele strategice care vrei sa le aplici -> LE SCRII undeva, sa fie totul clar si detaliat.
  In felul acesta, atunci cand chiar vine furtuna, nu te pierzi cu firea, ci vei stii EXACT ce / cand / cum sa faci; in loc sa reactionezi emotional si sa pierzi bani (in loc sa castigi).
  Sunt convins ca Warren Buffet exact la astfel de situatii se referea cand zicea “Never lose money” 😉

 2. N-ar fi o varianta buna de alocat o suma de bani din portofoliu in VXX de exemplu? Sau orice alt etf ce urmareste VIX. Pt VXX mi se pare un entry point f bun 19-20, de tinut minim 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *