Mai poti spera la independenta financiara in contextul actual?
Am scris in articolul trecut (“Cum ne protejam de inflatie”) cum au evoluat o serie de active in ultimele 12 luni si am vazut cum depozitele bancare si cash-ul, in general, in orice monede, au adus pierderi, la fel ca titlurile de stat si o mare parte dintre actiuni. La pierzatori includem si criptovalutele care au scazut in linie.
Pe pozitiv avem actiunile companiilor producatoare de materii prime, aurul si piata imobiliara.
Insa, per ansamplu, cu totii ne simtim ceva mai saraci, mai ales daca ne gandim la puterea de cumparare a banilor nostri.
In aceste conditii, mai putem spera la independenta financiara?
Eu zic ca da si ca inca mai mult decat inainte.
Voi explica de ce.
Ciclicitatea economiei presupune ca avem perioade de crestere, boom, recesiune si revenire. In medie, avem o recesiune undeva la 8 ani.
Ciclicitatea burselor presupune ca avem perioade de crestere, boom, scadere si revenire. In medie, avem scaderi de peste 20% (bear market) o data la 4-5 ani.
O piata bear (scadere de peste 20%) nu inseamna neaparat ca avem in paralel si o recesiune economica, insa pietele bear mai severe (scaderi mai mari de 20%) preced de obicei recesiunile economice.
Acest lucru se intampla pentru ca bursa, de obicei, anticipeaza ce se va intampla in economie.
Nu toate recesiunile economice se transforma in crize economice. Crizele economice sunt recesiuni severe care determina blocaje severe in economie, asa cum a fost cea din 2008-2009, cand tot sistemul bancar aproape ca a ajuns in faliment.
Multe recesiuni economice sunt doar recesiuni tehnice, adica ai 2 trimestre consecutive cu scadere economica. In acest caz, recesiunile sunt destul de usoare.
De ce avem nevoie si de recesiuni, piete bear (perioade de scadere a burselor) si perioade de scadere in general.
Simplist vorbind, in perioadele de boom, apar excese daunatoare, supraindatorare, apar tot felul de firme care vand bunuri si servicii proaste, apar speculatiile imobiliare, financiare, apar tot felul de scheme de imbogatire rapida si, in general, un sistem in care nu se mai tine cont de calitate, ci pare ca orice piatra este diamant si tot ce zboara se mananca.
Apar foarte multe active proaste care se umfla – si acestea vor crea cele mai mari pierderi (de exemplu, creditele subprime din anii 2000).
Dar … in acelasi timp, si cele mai bune active ajung FOARTE SCUMPE.
Astfel, in perioadele foarte bune economic, daca detii deja Active Bune, esti super fericit 🙂 Cresc ca Fat Frumos.
Daca, in schimb, nu le detii, ci vrei sa le cumperi, adica vrei sa iti construiesti portofoliul de investitii pentru independenta ta financiara, atunci este destul de dureros pentru ca totul este foarte scump.
Asa a fost in a doua parte a anului 2020 si in anul 2021. Cine avea actiuni/ imobiliare si alte active valoroase, se bucura de aprecieri zilnic; cine nu avea si voia sa cumpere, avea zilnic parte de scumpiri.
Ei bine, in 2022, lucrurile s-au inversat. Astazi poate ca ai inflatie la alimente si benzina, dar ai deflatie la foarte multe active valoroase.
Cadoul ascuns pe care ti-l poate face o recesiune
In prima faza, intr-o recesiune, sufera toata lumea (sau aproape toata lumea), insa rolul unei recesiuni este sa faca curatenie in economie, adica sa curete piata de acele firme slabe si sa lase locul liber de expansiune acelor firme puternice care rezista in acea perioada.
La fel se intampla si pe burse. Cand vine o piata bear (scadere generalizata), toate actiunile scad, si cele bune, si cele slabe. Cele slabe probabil ca nu isi vor mai reveni niciodata, insa cele bune isi revin si acapareaza tot spatiul lasat gol de disparitia celor slabe.
Cheia este ca tu, ca investitor, in perioadele de scadere, cand toate scad, sa investesti in active solide si valoroase si sa le eviti pe cele slabe. Poate vei suferi un pic pe parcursul scaderii generalizate, insa trebuie sa iti asumi acest lucru gandindu-te la beneficiile pe care le vei avea cand pietele isi revin.
Si mie mi-a fost greu cand cumparam actiuni la inceputul anului 2020, la fiecare -5% corectie, si la -10%, si la -15% si tot asa, chiar pana la -35%. Tot procesul a fost dureros din punct de vedere psihologic, insa durerea a fost pe deplin compensata de bucuria revenirii pietelor din lunile urmatoare.
Daca nu investesti cand pietele se corecteaza, atunci cand vrei sa investesti? Cand totul este bine? Cand va fi pace, cand nu va mai fi inflatie, cand nu va mai fi covid, cand benzina va fi 5 lei din nou si vei auzi la TV si pe social media numai cresteri, boom-uri si prosperitate? Pai atunci toate activele vor fi atat de scumpe, incat le vei cumpara degeaba. Vor fi deja perfectly priced (adica vor avea preturi atat de mari, de parca viitorul va aduce numai lucruri bune).
Toata lumea sufera intr-o recesiune, insa numai cei puternici ies si mai puternici din ea.
Spor in toate!
Valentin